sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Perennoit ja muit kasvei

Kellohyasintit o korkeit ja on kukosti elo-syyskuus monta viikkoo.

Rantakukat näytti kevvääl kualleilt, mutta isoiks puskiks ne kasos suve mittaa.


2011 suvel sai Plantagenist valkat pari perennaa palautettui purkkei vastaa. Mää oti kaks laventellii, jois toine selvis talve yli.


Viime suven hankei mustilahortessoit ja istuti niit iso kukkamaa reunaa. Tänä syksyn ne kukosti ahkerasti.


Pihas kassoo entisestäs paljo liljoi. Tämä kukosti yhten viimisist ja tuaksuu ihanasti.


Täs toine Citronella-liljoist, jokka ole itte istuttanu. Mää luuli, et kaks Citronellaani oli kuallu talve aikan. Enkä oikee tarkkaa edes muistanu, mihe kohtaa mää oli ne istuttanu. Vast elokuu lopus Citronellat avas keltaset kukkas. Ne oliki ihan hyvi selvinny talvest mut kukki paljo myähemmi ko mää luuli. Saaripalstal nämä kukki jo heinäkuus. Hyvänen aika mikä ero.

17 kommenttia:

 1. Ompas isot kukkimisaikaerot! Ohhoh. Hauska tuo citronella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mul oli ilone yllätys, et citronella oli henkis!

   Poista
 2. Ohhoh, no en minä olekaan sitten varma onko ne mun liljat Citronellaa laisinkaan. "Liljaguru" Pirkko Kahila kirjoitti Oma Pihaan tänä kesänä liljoista ja sanoi, että Citronella on enemmänkin liljatyyppi kuin tarkka lajike. Joten ehkä siinä on paljon vaihtelua. Suoraan sanottuna, ostin omani hollantilaisilta kukkamyyjiltä joskus joiltakin puutarhamessuilta ja paketissa luki Citrina, mutta sen nimistä liljaa ei kai edes ole, niin oletin että ne ovat sitten Citronellaa.
  Tuo ei kyl ole laventeli, olisiko Lavatera? (malvikki)
  Mullakin rantakukat lähtee todella myöhään keväällä kasvuun, mutta ei se mitään nyt kun sen jo tietää. Ja osa niistä kukkii edelleen eli maksavat sen myöhästymisen takaisin.
  Ihana tuo kellohyasintti, se kai pitää nostaa maasta kuten daaliankin mukulat? Ehkä sitäkin voisi kokeilla, keksin juuri että yritän nyt talvettaa daaliat ja tuoksumiekkaliljat tiskikaapin alla, sinne vetää kellarista viileää ilmaa, jos se olisi sopivan viileä paikka. Kellari kun menee mulla pakkaselle, siellä ovat daaliat kuolleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en ymmär tota citronellaa, ehkä ne kukkii millo huvittaa. Mää ole tilannu citronellat joko Viherpeukaloilt tai Kauppilast, en muist kummast.
   Ei se "laventeliks" sanomani voi ol malvikki, ko mul o malvikkiki ja se o erilaine. Mul ei ol sitä Plantageni klappuu koton, se on Koskel, enkä voi siit kattoo, lukkeeks siin laventeli vai malvikki vai mitä.
   Meil Koskel kaikki rantakukat o viäl kukas.
   Uus tiato mul, et kellohyasintit tarttis nostaa maast talveks, ei ol tullu miäleenkää. Hyvä ko tuli puhheeks. Meil o Koskel aika hyvä kellari, josa voi talvettaa. Mul ittelläni vaa ei ol minkää sorti kokemust talvettamisest, vaik kellari oliski hyvä.

   Poista
 3. Mitä,kukkiiko etelässä tosiaan nyt rantakukat?Mulla ne on kukkineet jo kauan sitten,liekö se oli kesäkuun lopussa tai heinäkuun puolella,ohi on kuitenkin.
  Hienoja kukkijoita on sinun perennatarhassakin,kuten edellisessä kesäkukkapostauksessa.Ettet vain ois jonkin sortin viherpeukalo;)
  Mukavaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl meil nua rantakukat viäläki Koskel kukkii, tai ainaki viime viikovaihtees kukki. Hassuu et nämäki kukostaa eri aikoihi eri paikois.
   Hyvvää viikkoo sulleki, Tiina!

   Poista
 4. Tuo rantakukka alkaa joka kevät myöhään kasvamaan mutta näin syksyllä sitten tuo iloa myöhään ja on tukeva varsiltaan. Ihan kauniskin se on näin myöhään kun kukoistaa. Nyt näyttää ettei syysasterini ehdi taas kukkaan ollenkaan, nuput vielä niin pieniä, tai ehtiihän se jos hyvät säät jatkuu.
  kaunnita on kukkasi, Ja joka kesä rehevöityvät vielä. OIkein kukkaista syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! En ymmär mikä o konei ol tullu pitkä aikka tiskunteerattu sunka kansas mittä,ei siin ol vika etten ol tääl vantran melkkei joka päev,varsinki noit pianokaissi
   syynämäs;D

   Kukat ovat minullakin jo loppusuoralla,paitsi mitä patakukat mökillä ja amppelimansikka tekee kukkaaja marjaakin .Viime kesänä ostin tähän pihaan
   Terrasta neljä monivuotista Jalokelloa,jotka kukkivat matalana melkein maanvarassa.Tänä keväänä luulin ettei tule mitään,mutta nyt ne tekivät melkein 20 cm pitkät pensaat ja ovat kukkineet koko kesän,vieläkin,Tähän porraspieleen olenkin vaan monivuotista laittanut,kun olen niin paljon mökillä ja ne vaativat vähemmän hoitoa kuin plantut Leimukukat ja kärhö ovat vallottaneet toisen penkin.

   Olen jo kotiutunut kaupunkiin,
   tuntuu ruhtinaalliselta,kun kraanasta tulee lämmin vesi ja
   "muutkin"hommat ovat helpommat;))Hyvää tätä viikkoa!

   Poista
  2. Kiitos, Mummeli. Tänä syksyn kaikki kukat ei kerkee kukkimaa, ko o ollu nii viileet. Toivottavasti ilmat suasii su astereitas.

   Poista
  3. Puikkoellu, ny meil vaa muistellaa pianokaisii... On se kaupunkielämä vaa mukavaa. Mukavaa syksy alkuu sinul!

   Poista
 5. Olen huomannut, että meillä kaikki tulee vähän myöhemmin kuin muilla. Maksaruoho alkaa vasta punehtua. Kultapiiskuja en juurikaan näe kukinnassa, alkavat vasta kun olen jo kaupungissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläki o Koskel maksaruahoi mutten huamannu kattoo kullai ne voi, onko jo kukas vai ei. Täytyy kattoo ne ko seuraava kerra mennää. Kukat seuraa ommaa tahtiis ja kukkii silloko kuuluu ja säät sallii.

   Poista
 6. Rantakukka on ihana, olen itsekin tuonut sitä tontimme märkään kohtaan.

  Mikä laventeli tuo valkoinen kukka on...Eikös laventeli ole sininen. Tosin Koti ja puutarhalehdessä oli kannessa keväällä pinkkikin, mutta tuo kukan muoto...

  Mustilan hortensiasta tulee suuri, upea pensas.

  Voi, ny mää unohri kokonas harjotel porimurret!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti ko mene Koskel ni täytyy tarkastaa Plantageni klappu. Ko toine sannoo ettei se ol laventeli ja toine et laventeli o sinine. Mää valkkasi se Plantagenist sentähde et se oli must erikoise nätti kukkane ja hiano väritys.
   Sitä mää ole hiukka pelläännykki, et mustilahortessoist tullee isoi pensait ja ne täyttää koko iso kukkapenki. Nyte ne o ihan piänii ja ne o vaatimattomasti kukkapenki syrjäs. Kauhee vaikeet arvioid kui kauvvaks toine toisistas pensaat pitäs istuttaa ja kummosee paikkaa.

   Poista
 7. Siellä on ihania kukkia, ja tilaa niille!

  VastaaPoista
 8. Kiva nähdä kukkasi. Hienoja ovat, vaikka syksy on jo näinkin pitkällä.
  Varmasti jo suunnittelet ensi kevään kylvöjä...

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!