tiistai 18. joulukuuta 2012

Kystä kyllä

JOULUKALENTERI 18/25

"On äiti laittanut kystä kyllä", sanotaa joululaulus. Tämä o hyvä aasisilta. Tänäpäiväsest luukust aukeeki Israeli ja Jordania matkani "kystä kyllä". Täytyy sannoo, et ruakatrahtöörit oli tyrmistyttävät runsaudesas.
























Israeli illallissalaattei. Yht runsaat tarjoilut oli Tiberiakse ja Jerusalemi hotellis. Valitettavasti kuvat o liika keltasävysii, varmaa sentähde, et o otettu lampu- ja salamavalos.























Kypsennettyi kasviksii.
























Liha- ja kalaruakii. Israeli hotelleis oli kosher-ruuvvaat. se tarkottaa, et liha- ja maitoruakii ei sevotet keskenäs. Illallisruuvvaat oli liharuakii, eikä edes illallise jälkiruuvviis ollu mittää maitotuatteit. Kermavahdonki näköset pursotukset jälkiruuvviis oli muist aineist tehtyi ko maidost tai kermast. Kuulemma kosher-hotelleis o erikses maitokeittiö ja lihakeittiö, misä ruuvvaat valmistettaa. Eri astioitaki käytetää liha- ja maitoruakie valmistuksee ja tarjoiluu.























Jälkiruakin kaakkui, torttui, hedelmii.

























Aamiaisil oli kans runsaat salaatti- ja vihannespöydät.
























Näis kuvis juustoi ja muit maitopohjasii aamiaisruakii. En edes tunne noitte mössöje nimiä.

Aamiaisel oli turha varrot tavallissii juusto- ja sinkusiivui. Leipää oli, hedelmii, kahvii ja mehui, pähkinöit, myslei, hunajaa, jugurttii, munakkait.

Jordanialaiset pani ruuvvaat tarjol erityise kauniisti ja taiteellisesti: Yhteist Jordanias ja Israelis näytti oleva, ettei sialihhaa ollu, ei kypsennettyn eikä leikkelein. 



















Kaunis tomaattiruusu.


















Kurkkukoriste.



















Tämäki salaatti kauniisti särveerattu.




















Jugurttii.

















Jottai tahnaa, hyvält maistu.




















Kaunis sitrushedelmäkoristelu.



















Värikäs salaattiprikka.


















Munakkaapaistopöytä. Täst sai valkat, mitä tykötarpeit tahto ommaa munakkaasees.


















Aaamupalapöydäst jordanialaisest hotellist.



















Kaakut ja leivokset oli tarjol aamiaisellaki.

Vähä erilaisii jouluruakii. Varsinki noist kauniist salaateist vois ottaa osviittaa.

Näist hotellie ylellisist ja mahtavist trahtööreist o vaikeet tiätää, mikä o tavallise kansa ruaka. Luulis ettei ainakaa mittää näi mahtavaa. 

20 kommenttia:

  1. Pirkko, olenkin kuullut, että myös hotelleissa vaikuttvat uskonnoliset säädökset eli liha- ja maitotuotteet aina erikseen.

    Jos Juutalainen kulttuuri kiinnostaa, lue Tapani Harviaisen ja Karl-Johan Illmannin teos Juutalainen kulttuuri.

    Olen saanut kahtena kesänä pitää vieraanani israelilaista ystävääni Jaelia. Ruokailu hänen kanssaan ei pyöri näiden säädösten, vaan meidän innokkaan kokkailumme ympärillä;-) Vain lihaa ystäväni ei syö, mutta onneksi kalaa.

    Hyvin runsaalta näyttää tarjonta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, ei varmaankaa kaikis hotelleis, luulisi, mut ainaki nämä kaks (Leonardo-ketju) hotellii oli kosher-paikkoi.
      Mää tilasi matkalt Israeli-oppaa Ariel Livsoni kirja (598 s.). Siinäki o lukemist ensalkuu. Täytyy pan korva taa tua Juutalaine kulttuuri.
      Muistanki tämä Jael-nimise sinu blogistas, olet kertonu hänest.

      Poista
    2. Hauskaa, siskoni miehen siskon mies on kokkina juuri Leonardo- hotellissa! Siinä joka on vanhan kaupungin reunalla, jos lähdit vanhaan kaupunkiin, kävelit ylämäkeen 900 m Damaskusportille?
      Siskoni pojan bar mitzva-juhlakin pidettiin siellä hotellissa ja kokki loihti ihanat ruuat.
      Toinen hotelli Leonardo Plaza on vähän keskemmällä kaupunkia, tosi korkea hotelli. Siskoni häät pidettiin siellä.

      Poista
    3. Eeeviregina, me kuljettii Jerusalemis linjuril ja mul ei jääny oikee käsityst siit, misä päi se mee hotelli Leonardo Jerusalem oli. Mul o huano suuntavaisto ja mää öksy ain jos mahdollist. Sen mää tiä et mee hotelli edest kulki raitiovaunulinja. Yhten ehtoon me mentii ratikal shoppailee, pari kolme pysäkivällii.

      Poista
  2. Ei varmaankaan tehnyt heikkoa olla ilman sianlihaa, sen verran herkullisilta näytti ruokatarjonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myrsky, ei kyl yhtää tehny heikkoo. Eikä tarjol oleviikaa jaksanu kaikkii edes maistaa.

      Poista
  3. No on todella kystä kyllä!
    Käsitykseni on, että Lähi-Idän ruoka on herkkua. Olen kerran syönyt libanonilaisessa ravintolassa, tosin se oli Ranskassa. Mutta niin hyvää ruokaa en ole useinkaan syönyt, ateria jäi lähtemättömästi mieleen. Ja hummus-tahna, missä on kikherneitä, seesamia ja oliiviöljyä, on ehkä parasta leivänpäällistä ikinä. Nam!
    Kuvistasi tuli nälkä, ja nyt täytyy tarkistaa, löytyykö kaapista hummuspurkkia! Olen niin laiska tekemään sitä itse...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, hyvä et sanoit tämä hummukse. Sen nime mää jo melkei unhotinki. Kyl määki tule ikäni muistamaa nämä ruuvvaat, en missää ol nähny näi kiinnostavvii ja monipualisii ruakalajei. Suurin yllätys oli, et raakoi ja kypsii vihanneksii ja kasviksii käytetää nii paljo. Tosin en tiä mimmost ruakaa o arkisesti tarjol tavallisis kodeis.

      Poista
  4. Olipa ruokamatka!
    Olen ollut kerran Israelissa. Olin tyttäreni kanssa Jerusalemissa ja bussimatkoilla eri puolilla maata. Ruokailun kohokohta oli vastapyydystetty nuotiolla kypsennetty kala Gennessaretinjärven rannalla. En ole koskaan elämässäni syönyt muualla niin hyvää kalaruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, määki sai yhten päivän "Pietarin kalaa", sitä oli hotellis, mut se oli kauhee ruatost ja toisekses hukku muitte paljoje ruakie joukkoo. Sen tähde ehkä en oikee saanu makkuu siihe. Se onki haittapuali näis runsais seisovis pöydis, et mennee toisaalt maku, ko ruakii o liika paljo. Minnuu teki suurimma vaikutukse vihanneste, kasviste ja juureste runsas käyttö.

      Poista
  5. Onneksi olin juuri salaattini syönyt, kun tätä luin ja varsinkin katselin näitä herkullisia ruokia. Slurps :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirkko, salaattii kannattaa laittaa, sen mää tääl matkal opei. Slurps. (Vaik salaatit o mu miälestäni aika isotöisii.)

      Poista
  6. Oi, mitä herkkuja, Lähi-Idässä on monipuolinen ja herkullinen keittiö. Lisäksi se on niitä harvoja paikkoja missä kukaan ei ihmetellyt sitä etten syö lihaa. Myös vieraanvaraisuus on ihan omaa luokkaansa, perheissä vieraillessani tarjoilu ei loppunut koskaan :) Humusta, oliiveja ja papusalaattia syön usein kotonakin. Paljon ruoan makuun vaikuttaa sekin, että se tarjoillaan kauniisti. Kiva, että otit kuvia myös keittiöpuolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cheri, mää ole alkanu josaki vaihees ottaa matkoil ain kuvia ruuvviist. Ne o nii kauniitaki. Sun sanoistas päätelle Lähi-idä ruaka o herkullist ja monipualist kodeisaki - niis mää en käyny.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Mamma N, herkullisist ruuvviist tullee herkullissii kuvia.

      Poista
  8. Mahtavia ruokakuvia! On kyllä valinnanvaraa!
    Minä en ole paljoa Israelissa hotelleissa ollut, paitsi siskojeni häissä oli mahtavat tarjoilut.
    Joskus siskojen kanssa käydään aamupalalla ravintolassa, siinäkin on vaikka kuinka paljon kolmelle syötävää.
    Kotona olen joskus tehnyt heidän kanssaan ruokia. Kanaa, kalaa ja paljon erilaisia kasvisruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eeviregina, valinnavarraa oli ehkä liikaaki. Tai no, matkal se oli elämys, mut kyl sit siihe kyllästyyki ja tuntuu mukavalt palat yksinkertasii ruakii. Meil tarjoiltii kannaa, nautaa ja naudankiält ja lammast. Naudankiäliki oli oikee hyvvää, vaik mää oti sitä vahinkos ja tunsi suurt vastenmiälisyyt (ennakkoluuloo) sitä kohtaa. Söin sit kumminki ko oli ottanu ja se oli oikee hyvvää ja miado ja pehmee makust.

      Poista
  9. Aivan mahtavaa, että olet noin hyvin kuvannut herkut. Minulle on jäänyt kaksi asiaa Jerusalemista erityisesti mieleen; joku tahna/kastike, joka mielestäni ei ollut hummusta. Sitä tarjottiin hotellissa kummallakin Jerusalemin matkallani ja se oli hyvää. Toinen herkku oli kadulla myytävä ohut "arabileipä" Zatar-seoksella maustettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eija, siäl oli erilaisii tahnoi, aamuruuvvaal oli maitopohjasii, vähä happamii, mut niitäki oli erilaisii. Iltaruuvvaal oli kans usiampii. Ja Jordaniasaki oli jottai tahnoi tai kastikkeit. Yleensä mää maistoi hiuka kaikkii mutten päässy niist oikee peril. Muutako et tykkäsi. Toho Zatar-seoksee mää en tutustunu lainkaa tai sitä ei mainittu. Me syätii välipalaks ohkast leipää jonka sisäl pantii esim. falafelpyärylöit ja salaattii. Siittäki mää tykkäsi. Mee 36 henke matkaryhmäs ainoastas yhdel tuli yhten päivän mahatauti, joka meni samatiä ohitte.

      Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!