tiistai 16. huhtikuuta 2013

Saksassa

Tänään tai siis eilen 15.4. (nyt on yö) matkustin Saksaan 39 hengen matkaryhmässä. Matkan teemana on Lutherin jalanjäljillä.

Samalla kun aloin kertoa tätä, blogin kieli muuttui kokeeksi ja vaihteeksi porista yleiskieleksi, ainakin tämän matkan ajaksi. Nyt siis porisenkin yleiskielellä.

Ensin lennettiin Berliiniin, ja sieltä matka jatkui bussilla entisen DDR:n alueella Leipzigiin. Kamera oli pakattu matkalaukkuun, niin etten voinut ottaa kuvia ennen kuin hotellihuoneessa, Balance Hotel Alte Messessä.


Saavuimme perille iltamyöhällä, kuten kuvasta näkyy. Kuva on otettu huoneen ikkunasta hotellin sisäpihaan päin.

Puut ovat täälläkin lehdettömät mutta lunta ei kyllä näy missään. Ja lämmintä oli tänään yli 20 astetta!

Matkalla bussissa ihmiset saivat halutessaan kertoa muille, miksi lähtivät tällaiselle teemamatkalle ja mitä matkalta odottavat. Syitä oli monia, mm. yleissivistyksen täydentäminen, kevään vastaanottaminen, kiinnostus entisen DDR:n alueeseen, kiinnostus keskiaikaisiin kaupunkeihin, Lutherin ja hänen perintönsä parempi ymmärtäminen, Lutherin merkittävyys historian henkilönä, matkan kulttuurihistoriallinen kiinnostavuus, Tärkeää on myös nähdä se Wittenbergin linnankirkon ovi, johon Luther vuonna 1517 naulasi 95 teesiään anekauppaa vastaan.

Olin mieheni kanssa näillä samoilla kulmilla huhtikuussa 2008, viisi vuotta sitten. Se oli hieno matka, jota olemme paljon muistelleet. Silloin olimme liikkeellä omalla autolla. Minulle on jäänyt kaipaus tulla tänne uudestaan. Tällä kertaa mies jäi kissan kanssa pitämään huushollia pystyssä.

Tämä kuva on tuolta vuoden 2008 matkalta, otettu kauniina sunnuntaipäivänä Wittenbergissä. Silloin täällä joka puolella kukkivat magnoliat. Nyt on täälläkin kevät myöhässä. Saa nähdä, tuleeko yhtään magnoliankukkia tämän viikon aikana vastaan. 

18 kommenttia:

 1. Oikein hyvää matkaa eteenpäin tuolla historiaa havisevilla paikoilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mummeli! Historiaa on havissut niin etten kerkeä täältä edes blogia päivittämään, niin kuin olin ajatellut. Täytyy varmaan päivitellä sitten matkan jälkeen. Enkä ollenkaan ehdi blogikaverien blogeissakaan vierailla.

   Poista
 2. Mukavaa matkaa ja Martille terveisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveisii o kovi kerrottu, Martille ja tänään myös Katariinalle, eilen lisäksi Johann Sebastian Bachille, kun kävimme hänen syntymäkaupungissaan Eisenachissa, jossa hän asui ensimmäiset elinvuotensa.

   Poista
 3. Hyvää matkaa! Minä palasin juuri sateisesta Lontoosta. Onneksi sentään yksi matkapäivä oli aurinkoisen keväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma N, kiitos! Täällä on oikeastaan kaikki päivät olleet aurinkoisia ja keväisiä. Kevät etenee ihan silmissä, joka päivä näyttää vihreämmältä. Tänään muutamat kirsikkapuutkin olivat alkaneet kukkia paikka paikoin.

   Poista
 4. Oih miten ihanan lämmintä siellä on. Mukavaa matkanjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiros, Pirkko! Täällä on kyllä ollut lämmintä, tänään oli "vain" korkeintaan 20 astetta tai hiukan alle. Viikonlopuksi on luvattu aika viileää mutta ei sadetta. Toivottavasti Suomessa kevät on edennyt siihen mennessä, kun palaan kotiin maanantaina.

   Poista
 5. Mekin ollaan ajeltu noilla seuduilla autolla, useammankin kerran. On siellä kuitenkin lämpimämpää, myöhäisestä keväästä huolimatta.
  Mukavaa matkan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, on täällä tosiaan lämpimämpää. On ihanan viihtyisää katsella linja-auton ikkunasta pehmeää keväistä maisemaa. Retkeilemme Leipzigista käsin eri puolille, tähän asti on käyty mm. Eislebenissä, Mansfeldissa, Erfurtissa, Eisenachissa ja Torgaussa. Jännää, että nämä ovat tuttuja paikkoja sinulle.

   Poista
 6. Minä olen päässyt pariin otteeseen käymään wittenbergissä eli Lutherstadtissa. Kovasti mielenkiintoinen paikka ja historian havinaa täynnä. Olin matkalla Halleen sisareni luokse. Lähellä myös Eisleben, jolla merkitystä Lutherin elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, ai, sinäkin olet ollut täällä. Me oltiin ensimmäisenä retkipäivänä Eislebenissä, huomenna mennään Halleen ja ylihuomenna sunnuntaina Wittenbergiin. Nämä ovat viehättäviä vanhoja kaupunkeja. Olen alkanut kutsua näitä karamellikaupungeiksi, ainakin Erfurt ja Eisenach ovat niitä.

   Poista
 7. Kiitos, Eija. Kun sunnuntaina menemme Wittenbergiin, suunnittelin hiukan meneväni kurkkaamaan, löydänkö tuon samaisen magnolian ja onko se kukassa. Jos joku vielä ehtisi kuvaamaan, voisi verrata. Viisi vuotta väliä.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!