maanantai 15. kesäkuuta 2015

Sysikurjemiakka

Viime kerral mää kerroi sysikurjemiakaplantuist, jokka sai ilmatteeks Viherpeukuilt ko tilasi siält taimii.

Mää kyseli, mikkä kasvit sopis sysikurjemiaka kaveriks.

Vastauksii tuli heti muutama.

Katja: jotain valkoista tai rubiininpunaista kasvia, tai molempia...

Pepsin ja Maxin emäntä: jotain violettia...

Saila: Ehdottaisin valkoista tai limenvihreää (poimulehti tms.). Tummanpunainen voisi toimia, tai sininen. (Riippuu myös siitä, minkä sävyinen sysikurjenmiekan kukka luonnossa on.)

Piri: jotakin kevyttä illakon tai malvan tapaista vaaleanpunaista... Saniaiskasvustokin voisi käydä.

Leenajapojat: jotakin hyvin tummaa ja limenvihreää...

Ystäväni Mikkelist lähetti ihana kuva.

Keltasii siperiaunikoit korostammaa sysikurjemiaka tummuut ja lempeit vaaleesinisii keltasilmälemmikeit veistoksellise kurjemiaka viäree. Takan siintää viäl keske-eräne, vaalee idea. Ihana ehdotus!

Tämä maalattu ehdotus kyl hakkas muut, ko tämä oli näi havainnolline. Ei kukkaa muu keksiny ehdottaa tai kuvitel lämpimäkeltast eikä vaaleesinist.

Mää itte lähdi liikkeel vastafärist. Mikäs vastafäri tähe kurjemiakkaa sopis? Sopisko vaalee hailakakeltane, semmone ko esimerkiks syyskaunosilmä vaalee lajike Coreopsis verticillata 'Moonbeam'. Tätä lajiket myy Suames ainaki Taimimoisio Poris. Täsä o vaa yks tärkee mutta. Vaik nämä kukat sopiski yhtee, ne kukkii eri aikaa, kurjemiakka heinäkuus ja syyshohdekukka vast myähemmi elo-syyskuus.

Yhdest toisest kukkamaast nousi yllättäi ihan uus kasvi. Mää en ollu sitä istuttanu enkä ol semmost siin paikas enne nähny. Minul outo, mut netist selvis aika helposti, mikä kasvi tämä o: kultatyräkki. Kukkii tälläi näi alkusuvel. Mut se o koko kasvi vähä kulla- tai kellavihriäine, koristeelline kukostukse jälkeenki.

Kultatyräkist o hyvä kuva Tertu perennoje sivuil tääl.

Mää ajatteli et siirrä se kultatyräki sysikurjemiaka viäree ja tillaa niit lissää. Tilasinki.

No, loppuje lopuks mu suunnitelmani muuttu monnee kertaa. Mää istutinki tillaamani kolme kultatyräkkii aikasemmi maast ilmestynnee tyräki viäree ja niitte kans kultajänönputke taime, ko se näytti kuvas samafäriselt.

Sysikurjemiaka kans sammaa penkkii tuli muit kasvei, joit mää muutonki oli jo tilannu. Mul o semmone järjestys et ensti mää valkkaa kasvei sil perusteel, mikkä must näyttää kauniilt ja ihanilt, ja vast se jälkee ala funteeraamaa, et mihe mää ne istuttasi.

Kukkapenkki josa sysikurjemiakat asustaa, o osittai aurinkoine ja osittai varjone. Se o yhde omppupuu al. Loppusuvest näkkee, kui mahdoton mahtaa perennapenkki ol omenapuu al.

Sysikurjemiakka kukkii heinäkuus.

Penkkii tuli aikasi kevvääl kukkiva valkone jouluruusu, jonka sai viime joulun ystävält.

Myähemmi kevvääl ja alkusuvel kukkivii (kattokaa linkeist, minkä näkösii kukkii):
Kolme tummakurjepolvee 'Samobor', joil o kauniit kirjavat lehdet ja kukat tumma purppurapunaset
Kolme matalaa valkokukkast kevätpikkusydänt, 'Albaa'
Kaks vaalee kellavihreet (kuvast päätelle) amerikakulleroo
Kolme matalaa punaliilaa esikkoo
Kaks matalaa purppuraesikkoo

Keskisuvel kukkivii:
Itte sysikurjemiakat (kolme kappalet)
Kaks lehtoakileijaa 'Winky Double Red-White' (nämä saattaa kukostaa jo enne kurjemiakkaa)

Loppusuvel kukkivii:
Kolme syysvuakkoo 'Königin Charlotte'
Yks vaaleepunane aitoukohattu 'Rubellum'

Nämä vaaleepunaset syysvuakot ja ukohattu kukkii ilmeisesti sama-aikasesti mut myähämmi ko sysikurjemiakka. Kuvie mukkaa o aika sama färisii keskenäs. Färis pualest sarjaa sopis niittysalvia 'Rose Rhapsody', jonka taimii ole kasvattanu siämenist. Mut niittysalvia ehkä kaipais täyt aurinkopaistet ja kuivempaa kasvupaikkaa.

Sen pituinen se. 

9 kommenttia:

 1. Kultatyräkki sopiikin hienosti sysikurjenmiekkojen kanssa. Lauantaina näin Lauran pihassa hienon yhdistelmän, runsaasti matalaa, suurikukkaista kurjenmiekkaa ja kukkivaa poimulehteä. Sinulle on tulossa hyvin suunniteltu ja kaunis kukkamaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopulta siis kultatyräkit tulivat istutetuksi muualle. Minulla oli myös poimulehteä, mutta senkin istutin muualle. Pihan kokonaisuus ratkaisi.

   Poista
 2. Luulenpa että kaikki värit näyttää hyvältä sysikurjenmiekan kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti. Ainaki vihriäine ja se eri sävyt soppii hyvi, ja sitä penkis o riittävästi.

   Poista
 3. Hieno kontrasti on tulossa akileijastasi ja sysikurjenmiekasta. Toivottavasti kukinta sattuu samaan aikaan.

  Minulla on ollut muutaman vuoden loistotyräkki kukkapenkissä. Se rupeaa loistamaan voikukkien lopetettua kukkimisen. Soma kontrasti syntyy loistotyräkistä ja punaisesta sammalleimusta, jota minulla on
  samaisen "kaivopenkin" kiveyksen reunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaiset kontrastit o kukis hianoi. Niinko hiukka juhlavasti sojottava kurjemiakka ja köykäne liahuhelmane akileija. Ja färit kans. Voi elävästi kuvitel kui herkulline yhdistelmä o tuaki sinu kultatyräkkis ja kirkasfärine punane sammalleimus.

   Poista
 4. Hienosti olet suunnitellut nuo kukkamaasi kaikkineen. Minun paha tapa on pistää uusi kasvi sinne missä sattuu olemaan tilaa. KUltatyräkki on hyvä olla paikassa missä saa rauhassa levitä, on meinaan kova leviämään ja myyrätkin sen juuristä tykkää. Minulla taasviimetsalvena muutama puska meni parempiin suihin, mutta ei kesta kauan kun taas rivi on täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl minullaki vähä sama tapa o, ja täsäki kurjemiakkapenkis loppui lopuks mää pani penkkii mitä oli ja mitä mahtu. Hyädyllist tiätää et kultatyräkki o kova levviimää. Sais levit meilläki. Se ensimmäine taimi ilmesty niinko tyhjäst. Ehkä sitä oli maas ennestäs, mut se ei ollu muutamaa vuatee näyttäytyny. Aika liki kultatyräkkei ole sattumalt istuttanu pari hajulaukkaa, ja myyrät ei kuulemma tykkää niist. En tiä riittääkö hajulaukat karkotteeks.

   Poista
 5. Voi teitä kaikki taitavia puutarhureita. Ihailen kaikkea mitä saatte kasvamaan, vaan oma peukalo on kämmenellä eikä viherrä ollenkaan :)

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!