tiistai 7. heinäkuuta 2015

Valmut ja mukihaaste (2/5)

Mää oti mialuisa kuppihaastee vastaa jo viime marraskuus tääl. Haaste tuli Virtuaali Moleskine -ploki PirjoW:lt. Haaste oli se, et esittelisi aamukaffe-/teekuppejani viiten päivän viikos, kuppi per päivä. No mää kerkesi esittelemää yhdet ainoot kaffekupit enneko tuli se H-hetki. Eli Rauha-kissamme pennut synty, Pinkkitassu H-pennut. 

En unhottanu kuppihaastet, mut kissapennut peijjakkaat oli nii sulosii et kupit ja mukit jäi vartoomaa parempaa aikaa. Sit o ollu muutaki, kaikemmoist, semmost, jost ole kirjottanu plokijuttui, niinko esimerkiks kissoje näyttelyt ja ny suvel kukat ja kasvit ja puutarha. Ja semmostaki mist en ol ainaka viäl kerriinny mittää kirjoittammaa. Niinko ny vaik maaliskuus matka Turkkii ja viime aikoje retket kotomaas. 

Ny tuli vihdoviime kuppie vooro! Mut täsä samas tullee muutaki, kukkasist.  

Tämä valmu- eli suameks unikkomuki mää ole ostanu reilu vuasi takasi. Se kuuluu englantilaise Portmeirioni astiasarjaa Botanical Garden. Näit mukei o muitaki, jokkaises o eri kukka. Minust nämä soppii käytettäväks tääl suvilystipaikasamme. Mää nauti näist kukkakupeist melkei joka aamu aamukaffeetani. Ja päiväkaffeetaniki ja iltateetäni.

Ihastui näihi sattumalt, ko katteli kippoi ja kuppei englantilaisilt nettisivuilt. Sillo en keksiny, et näit Portmeirioni astioit sais mistää Suamest. Joskus enne ole nähny näit Suamesaki. Tutumpii ko nämä kukka-aiheiset astiat minul o sama Portmeirioni hedelmäaiheiset kipat ja kupit, Pomona-sarja. Mu opiskeluaikanani ja se jälkeenki viäl niit pomonoit myytii Stockmanni tavaratalos. Monet kerrat mää katteli ja ihhaili niit ja pidi kädesäni ja kuvitteli, mimmosii kippoi ja kuppei mää mialusemmi ostasi. Mut ei ollu rahhaa ostaa köyhäl opiskelijal. 

Se jälkee ko viime kevvään oli tehny ostoksii Portmeirioni tehtaamyymäläst, mul vast selvis (yks plokiystävä selvitti), et näit saa kyl ostaa Suamestaki, verkkokauppa Emiliast, täält. Ja ny myähemmi Portmeirioni nettikauppa o ruvennu myymää Suameenki, viäl viime suven myi vaa Englantii ja Irlantii. 

Sama aihe, valmut jatkuu puutarhas. Ny alkaa ol kylläki valmuje aika ohitte. Monivuatisist kokostaa ennää jokuset yksittäiset kukat. 

Nämä oranssit idänunikot o ihanii se piäne hetke, muutama päivä, ko ne o täydes kukas, tänä vuan kesäkuu puales välis. Ny kukinnast sai huikka kauvvemma nauttii, ko oli viileet ja pilvist.

Särkä perennataimisto sivuil esitellää aika samannäköne oranssi valmu, ja se lajiks ilmotettaa 'Olympia' ja sanotaa se oleva vanhaa pohjos- tai keskisuamalaist kantaa.


Mää ole itte siämenist kasvattanu kaht lai idänunikkoo, valkost 'Royal Wedding' ja 'Coral Reef'. Nämä kuninkaalliset valmut o asettunu arkisee ympäristöö kasvimaa peräl. Ei millää saa näist hee hianoje lajinimikkeittes arvosii kuvia, ain näkkyy jotaki rähjäst ja nuhrust taustal.

Nämä alkaa yleensä kukostaa siin vaihees ko 'olumpiat' alkaa lopettaa.

Täsä viäl 'koralliriutat' kaikes kauneudesas.


Yksittäine 'Royal Wedding' o aika juhlallise näköne, vaik kassooki vaa kasvimaa nurkas.


Seuraavaks alko kukostaa viinipunasee vivahtava idänunikko. Muutama vuasi takasi mää tilasi kahde idäunikkolajikkee juurakoit Kodi Kukist. Toine oli 'Manhattan' ja toine 'Miss Piggy'. Tummempi oli 'Manhattan', ja 'Miss Piggy' oli hyvi vaalee ja ripsureunane. Tai piti ol.


Täsä (yläpual) näkkyy kaht lai valmuu, tummempaa ja vaaleempaa. Tummempi o 'Manhattan', mutte tiä mikä tua vaaleempi o. Jos se o 'Miss Piggy', se o unhottanu ripsureunas. Tai sit seki o 'Manhattan' mut vaa vaaleempi yksilö.


Pari manhattanii, kassoo samast juurakost.


Täsä ripsureunattommii 'Miss Piggyi' - tai vaaleempii manhattaneit. Jos nämä o 'Miss Piggyi', mää oikeastas tykkää näist tämmösin enämpi ko ripsureunasin.

Alu alkai näit kumpaaki lajiket oli usiampi, ja kaikki lähti hyvvää kasvuu. Mut lumeton talvi tappo hyvät taimet, ja ainoastas nämä kaks jäi henkii.

Seuraavaks alkaa kukostammaa yksvuatiset pioniunikot. Viimevuatiset 'yksvuatiset' o itte kylväny miljoona taint yhtee pari kolme neliömetri plänttii, enkä mää ol kerriinny harventammaa. Sihe tulleeki sit aika puska. Mää en ol enne tiätänykkää, et yksvuatiset valmut siämentää itte näi ahkerasti. Vois melkei sannoo monivuatiseks. 

14 kommenttia:

 1. Mahtavia unikoita! Ja miten montaa ihanaa väriä; en ole ennen nähnytkään! - Emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu eikä mul edes ol kaikkii färei mitä vois ol, esimerkiks kirkkaapunane, mustakeskustaine puuttuu.

   Poista
 2. Joo, mä ainakin olen kylvänyt pioniunikoita vain kerran ja ne ovat itse pitäneet huolen lopusta. Tänä vuonna yksi on itänyt sopivasti Mustin kopin edustalle, Mustin puutarhaan! Siinä ei aiemmin olekaan mitään kesällä kukkivaa ollut, vain aikaisia kevätkukkia.
  Kylläpä on kauniin värinen tuo Manhattan. Ja ihana, ihana valmu-muki! Portmeirionin astiat ovat ehkä maailman ihanimpia. Siitä Pomonasta tykkään vähiten, kun se on niin syksyinen. Ihmettelen, miksi Suomen liikkeiden piti ottaa juuri se sarja myyntiin eikä kauniimpia ruusuja sun muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli pioniunikot o käytännös melkei monivuatisii. Tekkee viäl ahkerammi siämentaimii ko nua monivuatiset. Ihanaa, Mustil oma puutarha ja unikko. Määki ihastui toho Manhattani färrii. En ol tullukkaa ajatelleeks, et Pomona-sarja o syksyne. Totta se o, hedelmät kypsyy syksyl, ja on ne Pomona-astiat färeiltäski joteki syksysii.

   Poista
 3. Mukavaa Paulan kun jatkat mukihaastetta. Kauniin kesäinen tämä mukisi <3
  Ja voi ihanuus sinun kukkaloistoa. Upeaa kukoistusta ja perään ihastuksen huokaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu mää ny jatka vihdoviime. Suvine muki o mukava ottaa kättees ja men pihal juamaa kaffeet. Mää nauti kukkaloistost itteki. Se o vaa ussei hetkes ohitte. Onneks sit aloittaa joku toine kukka.

   Poista
 4. Upeita unikoita, niin mukissa kuin pihassa :)

  VastaaPoista
 5. Aihe kuin aihe niin tästä sun murteesta tulee aina hyvälle tuulelle :-), taitavaa kirjoittamista.
  Ihanat unikkokuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kirjotusvirheit vaa pakkaa tulemaa niät saa jälkeepäi korjat, jos jaksa omia juttujani uudesti lukkee.

   Poista
 6. Ihanaa, ensin kaunis valmumuki ja perään niin ihanat kuvat valmuistasi. Se on kaunis kasvi kukkiessaan. ja sinulla niitä niin monenvärisiä ja lajeja paljon. Helppohoitoinen kasvi.
  Mites kissat jaksaa?
  Hyvää heinäkuun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks vika unikois o, ei ol tullu miälee edes kokkeil, kestääko vaasis. En usko, ko ei kest kauvvaa aikaa pihallakkaa.
   Ruska ja Rauha jaksaa oikee hyvi, on päässy ulkoilemmaanki melkei joka ehtoo. Päivät he yleensä nukkuu. Kiitos vaa, hyvvää heinäkuut sinullekki.

   Poista
 7. Unikot ovat ihania! Sinulta löytyykin kuninkaallisen komeita yksilöitä. Viime syksynä keräsin siemenkotia anopin kasvimaalta ja otin siemenet talteen, melkoinen määrä siemeniä kertyikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne unikot kyl nättei. Toivottavasti sinu siämenes menestyy ja ittää ja saat itteki nauttii unikoist.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!