Kyljyspata o mul ihan uus ruakalaji. Resepti ole saanu mikkeliläiselt ystävältäni. Nyte ole jo laittanu kyljyspattaa kaks kerttaa, ensti jouluks ja sit loppiaiseks. Täytyy hiukka antaa periks täst Pori murteest ja skriivat resepti tähä ihan yleiskiälel.
- - - - - - - - - -
Lihat ja luumut vuo'assa. |
Ainekset
- porsaan kyljyksiä tai luutonta lihaa tarpeen mukaan (minä käytin porsaan ulkofilettä)
- kermaa (minä käytin noin 2/3 ruokakermaa, noin 1/3 vispikermaa)
- timjamia 2-3 tl
- jauhettua inkivääriä 2-3 tl
- suolaa maun mukaan (mieluummin vähän kuin paljon, ettei suola peitä ruuan ominaismakua)
- kuivattuja luumuja ainakin puoli pussia
Kaikki ainekset. |
Ohje
Leikkaa liha paloiksi. (Minä leikkasin porsaan ulkofileen n. 800-900 g ohuehkoiksi siivuiksi).
Ruskista lihapalat pannulla kauttaaltaan kullanruskeiksi. Siirrä kattilaan, pataan tai uunivuokaan. Pane lihan joukkoon sopivaksi katsomasi määrä kuivattuja luumuja.
Ripottele päälle suolaa ja timjamia. Kaada kerma kulhoon ja vispilöi siihen jauhettu inkivääri. (Minä käytin tuoretta inkivääriä noin 2-3 cm:n pätkän, jonka raastoin, kuullotin kevyesti pannulla ja ripottelin lihojen päälle suolan ja timjamin kanssa).
Kaada sitten kerma lihojen, luumujen ja mausteiden päälle niin, että se peittää ne. Voit myös hieman vaahdottaa kermaa. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai oman arviosi mukaan.
Valmis ruoka. |
- - - - - - - - - -
Mää sai tämä kyljyspada resepti vähä epätarkkan. Silti kummallaki kerral tämä ruaka o onnistunu yllättävä hyvi. Viaraat o sanonu, et he tykkäs ja me itte ollaa tykätty. Ensimmäisel kerral paistoi tätä uunis tunni verra. Lihoist tuli oikee murreit. Toisel kerral paistoi vähemmä aikaa(ehkä 40-45 minuuttii) ja lopputuloksen oli hiukka mehevämpi (ja inakse sitkeempi) porsaaliha, maku täyteläisempi. Sualaa en käyttäny ko teelusikallise verra, vaik lihhaa kummallaki kerral oli likemmäks kilo.
Tämä ruaka o aika tuhti ja täyttävä, mut juhlava, ei ol tarkotettu jokapäiväseks palapainikkeeks. Ehkä ilma noit luumui sopis karppausruuvvaakski. Mut just luumut antaa täl ruuvvaal ihan omallaises säväykse.
Mää sai varotukse, ettei edes kokkeeks kannat tähä ruakaa lisät esimerkiks sipulii, porkkanaa tai pippureit, ko ne peittää tämä ruakalaji oma mavu. Ja varmaa varotus o paikallas. Tämä ruaka o itämaalaistyyppine.
Kyljyspaistii nautitaa keitety riisi taik perunoitte kans. Tämä ruuvvaa kans soppii pualukka- tai mustaherukkahillo tai -hyytelö sekä ananas. (Mää kokkeili mustaviinimarjahyytelöö, ja ainaki se sopi hyvi.)
JK. Mää oli vahinkos muuttanu koko ruakalaji nimenki. Skriivasi se nimeks kyljyspaisti. Oikee nimi on kyljysPATA. Ny mää 8.1. korjasi tämä postaukse kyljyspaisti kyljyspadaks.
- - - - - - - - - -
Tervetulloo uusiks lukijoiks, Reppanainen ja Rita!
JK. Mää oli vahinkos muuttanu koko ruakalaji nimenki. Skriivasi se nimeks kyljyspaisti. Oikee nimi on kyljysPATA. Ny mää 8.1. korjasi tämä postaukse kyljyspaisti kyljyspadaks.
- - - - - - - - - -
Tervetulloo uusiks lukijoiks, Reppanainen ja Rita!
Varmasti hyvää, tätä täytyy joskus laittaa. (Sijaiskodin väki pitää kuivatuista luumuista, joten yläpeukkua tälle ruoalle.) Olet mielestäni Paula oikeilla jäljillä: Liikaa suolaa ei saa laittaa!
VastaaPoistaMyrsky, jos tykkää kuivatuist luumuist, varmaa tykkää täst pehmeemuhevast ruuvvaastaki. Luumuje olomuato o kylläki muuttunu, ko niist o tullu muusii ja ne suurustaa kermakastikkee.
VastaaPoistaMuistelinkin, että olen nähnyt tämän aiemminkin ja se olikin blogissasi jouluna! Kiitos reseptistä, tätä kokeilen varmasti.
VastaaPoistaOl hyvä, Saila. Toivottavasti o sinustaki hyvvää. Mu ystäväni sano, et jos hän tahtoo hemmotel perhettäs ja ol kaikil miälee, hän laittaa tätä ruakaa.
VastaaPoistaKiitos reseptistä. Tätä kokeilen heti, kun on tarvis laittaa ruokaa vaikka vieraille. Itse pidän luumuista paljon, varmaan sitten tästäkin.
VastaaPoistaDaisy, just juteltii siskoni kans puhelimes, et mukavaa, ko joskus viäl vanhemmallaki iäl löytyy uusii reseptei, ni ettei ain ja ain vaa tee niit samoi. Tämä resepti o mu miälestäni aika helppotekone.
VastaaPoistaTämä näyttää ja kuulostaa niin hyvältä että on ihan pakko kokeilla! Kiitos reseptistä.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta,tätä täytyy joskus kokeilla! Meillä mies pitääkin tuhdista ruoasta,veikkaan että tästäkin :)
VastaaPoistaEhdin vasta nyt lukea tämän ja varmaan teen tämän joskus. Olisin voinut tehdä tänäänkin , mutta ei voi kun ei ole sopivaa lihaa... Ja en viitsi lähteä kaupaan. Tänään meinaan käyttää niitä sun suppilovahveroita lihamurekkeeseen. Voi olla , että joudun soittamaan ja kysymään neuvoa sulta. Päivi muuten tajus heti, että se on kuivattua suppilovahveroa.
VastaaPoistaTätä koitetaan ihan varmasti, näyttää ylen herkulliselta, kitos ohjeesta.
VastaaPoistaPaula Kristiina, Sirpa, Auli ja Sarppu, kiitos kommenteist. Toivottaasti tämä ruaka maistuu yht hyvi tee väel ko meilläki. Auli, toivottavasti suppilovahvero-lihamureke onnistu.
VastaaPoistaHyvä alkavaa härkäviikkoa,maa on valkoinen ja joulu paremmalla puolella.
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä ja on varmaan herkullista. En ole itse tehnyt mitään sapuskaa porsaasta moneen monituiseen vuoteen. Maistaisin kyllä varmasti, jos joku tarjoaisi. Olin muuten ihan kade Aulin suppiksista ;)
VastaaPoistaPuikkoellu, hyvi härkäviikkoi sinulleki!
VastaaPoistaPäivi, määki just sanoi E:l, et mää en oikeastas ol osannu edes laittaa mittää ruakaa porsaalihast. Mää en koskaa edes ost sitä. Tervetulloo vaa kyljyspaistil! (Vaik nyte alkaa jo olemaa tämä erä loppu, mut kyl sitä lissää saadaa.) Voiksää kuvitel, ekko me oltii loppiaispäivän Koskel E:n mettäs, ni siäl oli soppilovahveroit vaik kui. Ne oli jäätyny pystöö. Siält olis viäl joulukuu alkupual voinu noukkii niit ämpärikaupal.
VastaaPoistaTätä kokeillaan ensiviikolla. Meidän uunissa paistettu possun ulkofile kaipaakiin päivitystä.
VastaaPoistaHyvä, että mainitsit sipuleista,ym. Olisin varmaan lisännyt vähän omiani.
Pipsan postit, määki ajatteli et hyvä ko varotettii sipuleist. Olisi hyvinki voinu omast päästäni lisät sipulii. Mut ole kyl ennenki huamannu et nii hyvvää ko sipuli onki, se voi pilat ruuvvaa joho se ei sovi.
VastaaPoistaVoi ei, mitä herkutuksia täällä :P
VastaaPoistaPossu tykkee luumusta, varmasti ompi hyvvee, ihanan koukuttavat kuvat!
Ja kerman kera siitä saa, kaksinverroin parempaa, nami!
Seijastiina, kiitos visiitist! Mainioo "tykkee" ja "ompi hyvvee" -kiält.
VastaaPoistaVaikuttaa käyttökelpoiselta reseptiltä. Uuniruoat ovat muutenkin siitä hyviä, että kädet vapautuu muualle sillä aikaa, kun ruoka valmistuu itsekseen.
VastaaPoistaLearaija, totta. Tätä kyljyspattaa voi kylläki ilmeisesti tehd kattilas hellapääl keittämälläki, mut mult unhottu se pois reseptist. Ja mu miälestäni tämä o uuniruaka, paljo helpompi tätä on paistaa uunis ko keittää hellal.
VastaaPoistaHei Paula. Linkitin tänne blogistani.
VastaaPoista