tiistai 14. toukokuuta 2013

Halle

Hallesta tuli kerran televisiosta dokumenttiohjelma, jossa kerrottiin ihmisten muuttamisesta länteen, työttömyydestä ja kokonaisten kerrostaloalueiden tyhjenemisestä asukkaista.

Edelleen täällä on paljon työttömyyttä, tyhjiä tehtaita ja tyhjiä kerrostaloja. Toisaalta Hallessa on arvostettuja korkeakouluja ja paljon opiskelijoita: Martin Luther -yliopisto, musiikkikorkeakoulu ja taidekorkeakoulu. Kaupunki on siis vähän kaksijakoinen. Hallen asukasluku on noin 200 000, sama kuin toisen yliopistokaupungin, Erfurtin.

Me tulimme Halleen tutustumaan ns. Francken laitoksiin.


Tässä päärakennuksen iso pääty. Vuonna 2008 kävin täällä mieheni kanssa omatoimimatkalla. Silloin tämä rakennus oli rakennustelineiden peitossa ja koko paikka kiinni.


Yllä kaksi kuvaa vuodelta 2008. Rakennusplakaatti kertoi lyhyesti, mitkä ovat Francken laitosten eli Die Frankische Stiftungenin aikaansaannokset, ideat, näky ja päämäärät:
- Maailman muuttaminen ihmistä muuttamalla
- Sisäisten universumeiden keksiminen
- Kansainväliset yhteydet ja maailman tutkiminen
- Diakonian kehto
- Saksan ensimmäinen reaalikoulu
- Kultureller Bildungskosmos (käännös ei aukea minulle)
- Historialliset kokoelmat
- Kansainvälinen tutkimuspaikka
- Sukupolvien talo
- Antworten aus der Provinz (Vastauksia provinssista??)

Käännökseni ovat kankeita ja siis sinnepäin.


Alueella on sijainnut ainakin orpokoteja, kouluja, kirjasto, kirjapaino, laboratorio, apteekki, sairaala, vanhainkoti. Työ on alkanut hyvin pienestä, melkein tyhjästä. Täältä tehtiin myös kähetystyötä eri puolille, mm. Siperiaan, jossa oli suomalaisia sotavankeja.


Laitosten perustaja oli teologi ja pedagogi August Hermann Francke, yksi ns. pietismin isistä, joka eli 1663-1727. Myös hänen aikanaan Hallessa oli paljon köyhyyttä ja työttömyyttä, orpoja kodittomia lapsia sekä lapsia ja nuoria, joilla ei ollut parempaa tekemistä kuin viettää aikaansa kadulla. Francke halusi saada lapset kouluun ja hyödyllisen oppimisen pariin. Hänellä oli myös ajatus, että jokaisella lapsella on oikeus iloon.


Patsas esittää Franckea kahden orvon lapsen seurassa.


Francken laitoksissa on myös luonnonhistorian ja taiteen museo. Tässä kuvassa jotain (kenties?) avaruuteen liittyvää.


Kävimme myös ns. Kulissikirjastossa. Nimi on tullut siitä, että kirjasto on rakennettu ja aseteltu samaan tapaan kuin sen ajan teatterin kulissit. Kirjasto on saanut alkunsa seitsemästä niteestä. Nyt niteitä tässä yhdessä ainoassa huoneessa on 33 000. Koko kirjastossa on 140 000 kirjaa, joista yhtäkään ei ole ostettu vaan kaikki on saatu lahjoituksena.


Kirjat on järjestetty hyllyille siten, että isoimmat ja raskaimmat ovat alahyllyillä ja pienemmät kokojärjestyksessä ylemmillä hyllyillä. 

Meille sanottiin, että koko yksityisen lukemisen alkujuonne olisi täällä Francken laitotosten kirjastossa. 


Francken laitosten tiloissa toimii myös Martin Luther -yliopisto. 


Kattonäkymä, jossa näkyy vielä Francken laitosten yksi kunnostamaton talo ja takana tavallisia kerrostaloja. 


Kattonäkymä toiseen suuntaan. Francken laitosten rakennuskompleksi on jäänyt muun kaupungin keskelle lähes puristuksiin. 

10 kommenttia:

 1. Onpa vaikuttava paikka! Ja hienot arvot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, oli tämä vaikuttava ja jäi mieleen. Muuten Hallen kaupungista emme nähneet oikeastaan mitään. Edellisestä käynnistä 2008 muistan, että Hallessakin on mielenkiintoinen vanha keskusta. Voisin mielelläni mennä tännekin vaikka kolmannenkin kerran.

   Poista
 2. Sinulla on ollut ihan mielettömän rikas ja antoisa matka! Hieno paikka tuo kirjasto, ja erittäin kauniit hyllyrivit upeine kirjanselkineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Myrsky ja Minna. Hienot ja arvokkaat nahkaiset kirjanselät. En ole vieläkään toipunut matkasta, niin paljon siinä oli sulattelemista. Sinne jäi jotenkin kiinni.

   Poista
 3. Ihana tuo Francken ajatus, että jokaisella lapsella on oikeus iloon. Tuohon aikaan lapsen asema oli tyystin erilainen kuin nykyään, silti ajatus pätee edelleen.
  Maailma muuttuu ihmistä muuttamalla on vissi totuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, monet isot muutokset alkavat hyvin pienestä. Vasta jälkikäteen voidaan nähdä, minkälaisen vyöryn jokin pieni muutos ehkä sai aikaan. Pieni muutos yhdessä ainoassa ihmisessä voi saada aikaan suuren vyöryn. Niin voi käydä hyvässä ja varmaan pahassakin.

   Poista
 4. Kiitos postauksesta! Minulla Halle on merkityksellinen siksi, että sisareni, joka kuoli syöpään muutama vuosi sitten, asui Hallessa ja ehdin käydä muutaman kerran siellä hänen luonaan.
  Muistelen, että Händel on syntyisin Hallesta (kuin Lemmen viemän Konopkatkin, hih) ja siellä vietetään kesäisin Händel-viikkoja. Viehättävä kaupungin vanha keskusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, Anja, Händel on hallesta kotoisin. Minäkin muistan vanhan keskustan vuodelta 2008, jolloin siellä pikimmiten kävin. Nyt ei käyty muualla kuin noissa Francken laitoksissa.

   Poista
 5. Seuraan näitä erityisellä mielenkiinnolla. Nuo Saksan paikalliset luterilaiset kirkot antavat stipendejä nuorien kirkkojen edustajilla tulla vierailemaan noissa historiallisissa paikoissa. Siihen kuuluu luentoja ja katselemista - ja matkustamista.
  Thaimaasta muistan ainakin kaksi luterilaisen kirkon johtoasemassa ollutta, jotka ovat päässeet tuonne. Ja toisaalta, nytkin talvella Thaimaassa oli nuori saksalainen nainen vapaaehtoisena opettamassa englantia telogisessa seminaarissa, vaikka nuo kirkot eivät olekaan varsinaisesti kirkon kummppanuusjärjestöjä virallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm, jännä yhteys, en tiennytkään. Ajatella, että Thaimaasta saakka on oltu tutustumassa Lutherin ja uskonpuhdistuksen historiallisiin paikkoihin.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!