torstai 16. toukokuuta 2013

Jüterbog

Jütergobin Nikolauksenkirkossa Johann Tetzel markkinoi 1517
tehokkaasti aneita.

Seuraava (toiseksi viimeinen) matkaetappi Saksan-matkallemme oli Jüterbog. Nämä kaikki paikathan ovat entisen DDR:n alueella. Jüterbogissa oli DDR:n aikana sijainnut Neuvostoliiton sotilasalue, joka Saksojen yhdistymisen jälkeen oli jäänyt tyhjilleen. Alueella oli asunut neuvostoliittolaisia sotilaita ja heidän perheitään. Ajoimme bussilla tyhjien rakennusten ja parakkien ohitse, mutta kuvaa en ehtinyt ottamaan.

Nikolauksenkirkossa meitä opasti evankelisen seurakunnan nuori ja innostunut pastori. Hän kertoi saksalasesta munkista Johann Tetzelistä, jonka paavi Leo X oli valtuuttanut myymään aneita Saksassa. Tetzelin kerrotaan käyttäneen kuuluisaksi tullutta mainoslausetta: "Wenn das Geld im Kasten klingt, die Seele in den Himmel springt" ("Kun raha kirstuhun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa"). Hänen toimintansa oli menestyksekästä ja aggressiivista. Aneilla oli tarkoitus rahoittaa Rooman Pietarinkirkon rakentamista.

Aneiden myynti juonsi juurensa keskiajalta, jolloin oli alettu rahaa maksamalla ostaa helpotusta katumusharjoituksiin ja saada lyhennystä kiirastulessa vietettävään aikaan. Myöhäiskeskiajalla katumuksen suorittaminen rahana oli jo yleistä. 1500-luvulla aneiden myynti alkoi kuitenkin olla yhä selvemmin kirkon liiketoimintaa.

Matkamme osallistujista oli koottu pieni teatteriseurue, joka esitti kohtauksia brittiläisen John Osbornen näytelmästä Luther. Nikolauksenkirkon ulkopuolella Tetzel myi meille matkalaisille aneita ja kirkon saarnastuolista Martti Luther saarnasi aneita vastaan.

Martti Luther saarnaa aneita vastaan.

Oikeastaan Lutherin saarna olisi kuulunut läheisen Wittenbergin kaupungin linnankirkkoon, jonka oveen Luther naulasi 1517 teesinsä anekauppaa vastaan. Luther oli jo muutamia vuosia toiminut Wittenbergin yliopiston teologian professorina ja linnankirkon saarnaajana. Hänet oli tähän tehtävään lähetetty tai suorastaan pakotettu omasta luostaristaan Erfurtista. 

Myös Jan Hus noin 100 vuotta ennen Lutheria oli vastustanut aneita ja esittänyt muutenkin samantapaisia ajatuksia, mutta hänet oli keretteliläisenä poltettu elävältä roviolla. Jan Husin kerrotaan sanoneen: "Tämä hanhi paistetaan tulessa, mutta minun jälkeeni tulee joutsen, jota te ette onnistu paistamaan." Myöhemmin on tulkittu, että joutsen viittasi Martti Lutheriin. 

Joutsen Lutherin syntymätalossa Eislebenissä symboloi Lutherina. 

Kirstu, johon raha kilahti.

Joskus nykyäänkin sanotaan kolehdinkeruun yhteydessä: "Iloista antajaa Jumala rakastaa." Liittykö tähänkin ajatus siitä, että jos annat iloisesti rahaa, voit sillä ostaa Jumalan rakkautta? Tai yleisesti jos annat rahaa hyvään tarkoitukseen, voit ostaa arvostusta ja kunniaa itseltäsi ja muilta. 

Nikolauksenkirkon nykyiset urut
ja kaunista kattoa.

Luther oli vuodesta 1511 työskennellyt läheisen Wittenbergin yliopiston teologian professorina ja linnankirkon saarnaajana. Hänet oli lähetetty tai suorastaan pakotettu tähän tehtävään Erfurtin luostaristaan käsin. Hän oli luennoinut opiskelijoille mm. Psalmeja ja Roomalaiskirjettä ja luentoja valmistaessaan tehnyt oivalluksia ja muodostanut käsityksensä. 

Ennen kuin Luther oli luennoinut Roomalaiskirjeen loppuun, hän oli tullut ymmärtämään kristityn elämän tavalla, joka oli täysin vastakkainen sille mitä hän itse kaikkine aikalaisineen oli oppinut. Näin kuvaa James Kittelson Lutherin elämäkerrassa. 

Saksassa on meneillään Luther-vuosikymmen. Se huipentuu 2017, jolloin on uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhla. 

Tässä vielä muutama "karamellitalo" Jüterbogista:


Sekä talo myytävänä, mahdollisesti siitäkin vielä tulee yhtä nätti kuin rakennukset ympärillä: 

6 kommenttia:

  1. Minuakin kieltämättä mietityttää tuo: "Iloista antajaa Jumala rakastaa".

    Mutta remonttimiehen unelma tuo viimeinen talo, todellakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Remonttimiehen unelma, mutta rahaa täytyy olla taskussa aika lailla, että tuollaisen talon saa kunnostettua. Tuntuu aivan ihmeelliseltä, että rahaa on riittänyt niin paljon talojen entisöintiin juuri viime vuosina ja vuosikymmeninä.

      Poista
  2. ♥ Upeita kuvia! Minä en ole käynyt kuin kerran Saksassa, mutta aikomuksena olisi lähteä sinne päin reissuun. Ja näitä kuvia katsellessa, tekee vielä enemmän mieleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta Sinikka, kiitos! Kannattaa mennä, vaikka sitä samaa voi varmaan sanoa melkein mistä tahansa matkakohteesta. Maailmassa on niin paljon mielenkiintoista ja kaunista nähtävää.

      Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!