lauantai 11. toukokuuta 2013

Wartburgin linna

Wartburgista kai monelle tulee ensimmäiseksi mieleen automerkki. Wartburgeja valmistettiin Eisenachin kaupungin lähellä DDR:n aikana. Tätä autoa sai jonottaa parikymmentä vuotta, kun taas Trabantin sai paljon nopeammin.


Eisenachin lähellä on myös Wartburgin linna.Saksin vaaliruhtinas Fredrik Viisas kaapautti Martti Lutherin Wartburgin linnaan turvaan 1521, tavallaan vangiksi, sen jälkeen kun tämä oli joutunut paavin pannaan ja valtakunnankiroukseen puolustettuaan ensin vakaumustaan ja oppiaan Wormsin valtiopäivillä. Kymmenessä kuukaudessa Luther sitten saksansi Uuden testamentin ja samalla loi Saksan kirjakielen. Tässä huoneessa Luther työskenteli. Näyttää aika rähjäiseltä verrattuna linnan loistokkaampiin osiin.


Lutherin kuva kirjan kannessa matkamuistomyymälässä.Linnassa on lukuisa määrä upeita sisäänkäyntejä.
Katot ovat koristeltuja.


Tässä kultaa, kukkia ja ornamentteja.
Yhden huoneen kattoon on maalattu Elisabet Thüringiniläisen erikoinen ja traaginen elämäntarina. Elisabet eli 1200-luvulla ja olibThüringenin hallitsijan Ludvigin puoliso. Elisabet on myöhemmin julistettu pyhimykseksi.

Luther oli pyhimysten palvontaa vastaan, mutta ei voinut välttää sitä, että häntä itseäänkin kuolemansa jälkeen palvottiin. Kerrotaan, että hänen kuolinsänkynsä hajotettiin ja sen palasia levitettiin pyhäinjäännöksinä. Niitä käytettiin mm. parantamaan hammassärkyä.


Wartburgin linna kohoaa noin 400 metrin korkuisella kukkulalla, josta näkyy Thüringenin maisemia.

Meidän keväisenä vierailupäivänämme vuoren rinteillä kukkivat valkeat ja sinipunaiset kiurunkannukset.
Myös tutut valkovuokot olivat kukassa. Nyt meillä Suomessakin valkovuokot ovat kukkineet jo jonkin aikaa, noin pari kolme viikkoa myöhemmin. 

14 kommenttia:

 1. Kiitos taas matkakuulumisista, näitä on aina hyvin mielenkiintoista lueskella ja ihailla kuviakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Matkustaminen on mielestäni suurenmoista.

   Poista
 2. Nyt päästiin linnaan, kun välillä käytiin leikkauksessa ;-)
  Onpa sinulla ollut historiantäyteinen matka, todellakin paljon asiaa, ehkä jopa ähkyksi saakka. Matkan antia tulee varmaan mietittyä pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muistelemista ja jäsentelemistä on tosiaan pitkäksi aikaa. Siitä huolimatta, että asiaa ja yksityiskohtia oli ähkyksi saakka ja paljon meni jo unohduksiin. EIhän sitä kukaan ainakaan tällä iällä pysty esim. lukemattoman monia vuosilukuja mieleen painamaan. Yleiskuvan saaminen on varmaan kyllä tärkeintä.

   Poista
 3. Upealla paikalla tuokin linna. usein niitä katsellessa ei voi kuin ihmetellä miten sinne on kaikki rakennusaineet vietykkin. Hyvin ne on tehty kun ovat kestäneet tuulet ja myrskyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan linna piti rakentaa korkealle näkyvyyden ja hyvän puolustuskyvyn takia. Hyvin on tosiaan rakennettu, vaikka onhan tätäkin linnaa entisöity. Mm. Goethe on aikoinaan ollut innostunut linnan korjaamisesta.

   Poista
 4. Komeissa maisemissa olet käyskennellyt! On kyllä käsittämätöntä, että Lutherilta kului vain 10 kk käännöstyöhön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli elämäni toinen matka Saksaan, ja pidän kyllä näistä maisemista kovasti.
   Martti taisi olla aika nerokas ihminen ja myös hyvin aikaansaapa.

   Poista
 5. Täälläkin tuli heti mieleen automerkki! Melkoisen vaikuttava paikka tuo linna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli saksalainen opas, jolla oli kasettisoitin. Soittimelta hän esitti meille suomenkielisen opastuksen ja samalla esitti hauskaa pantomiimia selostuksen sisällöstä. Olihan täällä näkemistä.

   Poista
 6. Valtavan upeat mosaiikit linnassa. Wartburg on tuttu nelipyöräisenä, sillä on huristeltu pitkin Eurooppaa :) Marttikin tulee elävämmäksi kertomustesi myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaista upeaa linnassa oli, lattioista kattoihin, seinistä oviin, huoneista toisiin. Ai että, Wartburg-auto on sinullekin tuttu?
   Marttiin minäkin yritin hiukan paremmin tutustua. Minua on pitkään kiehtonut hänen elämänsä.

   Poista
 7. Kiitos upeasta linnatunnelmasta! Juuri mietin, miten voin Lutherin kirjoitushuoneen puhuttelevan kuvan näyttää tenaville, kun aiheesta puhutaan. Wartburgeja Omalla oli kaksikin eri "yksilöä", näin ajatus taas kauttasi karkasi menneisiin - siitä kiitos erikseen. Hienoa lukea - siis olet jaksanut kirjoittaa - siis olet toipunut - hyvä juttu! Aurinkoisen keväisiä eläkepäiviä! Tästä vaiheestasi tänään Mirjan kanssa juuri puheltiin. Lämpimin terveisin, Marja ja muut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marja, en muistanutkaan, että Omalla oli Wartburgeja. Matkan ja umpparileikkauksen jälkeen tuli kyllä suuri väsymys ja otinkin aikaa toipumiseen ja huilailuun, vaikka se olikin pelkkä pieni rutiinileikkaus. Hilkka oli hiukan samantapaisella matkalla (en muista vuotta), ja hänkin silloin oli myös Wartburgin linnassa.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!