torstai 5. syyskuuta 2013

Kukkaroihu

Vaik ny o jo melkei syksy, meil Koskel o ollu suve värikkäin kukkaroihu, taik -riaha. Mut alotettaa kukkariaha tarkastelu pentuhuaneest. Huane o talo takapäätys ja toine klasi antaa läntee puutarhaa päi ja toine pohjosee tiäl ja pellol päi.
Läntee päi kattovast klasist näkkyy puutarha, joka jää talo ja korkee syreeniaida vällii. Ja oikeel kädel kulkee kylätiä. Mää sano tätä puutarha ossaa "takamaaks", ja siäl o täl hetkel muutama marjapensas ja omenapuu ja pääasias kukkamait. Tiä viäres isoje kuuste al o pitkä kukkasänki, joho mu kälyni o istuttanu komeamaksaruahoo ihan tiä syrjää, kolme morsiusankervoo ja pitkä rivi tulppaaneit, jokka kukosti tääl ensimmäise kerra kevvääl 2011. Käly oli muakannu koko "takamaa" viimisen suvenas enne kualemaas. Hän ei koskaa nähny istuttammiis tulppaaneit kukkivin. Siin oli jottai riipasevvaa ja puhuttelevaa.

Mää ole tiäsyrjää istuttanu näitte mainittuje lisäks kirkkaasinisii ja -keltasii kukkasii, syyspäivähattui (Marmelade), sinisalvioit (Blue Angel) ja kellomaisii isonolaanoi. Näit kaikkii kolmee o mu kokemukseni perusteel helppo esikasvattaa siämenist.Edes kassoo isonolaanoi, niitte takan ja morsiusankervoje välis sinisalvioit ja niitte takan keltasii syyspäivähattui. Ja viäl niitte takan komeamaksaruahoi.Täsä o sama tiäviarupenkki tiält päi kattottun. Komeamaksaruahot kukkii vast myähemmi syksyl ja niihi tullee marjapuurofärisii kukkasii. En ol tullu ajatelleeks, soppiiks ne lainka noihi sinise ja keltase sävyihi.
Lähempän pentuhuanee klassii o tämä rehevä daaliapenkki, josa o toises pääs sinipunasii syysleimui (ei nävy kuvas) ja toises pääs samafärisii loistosalvioit. Siihe vällii mun tarkotukseni oli istuttaa muutamii keltasii daalioit vastaväriks. Mul oli käsitys, et takan olevat syysleimut kassois kaikist korkeemmiks ja daaliat olis matalempii. Mut syysleimut onki ihan matalii ainaki ny ensimmäisen suvenas ja daalioist vaa osa sattu olemaa keltasii. Joukos o yks kirkkaapunane, kaks punakretliinii ja yks valkokeltane. Valkone ja punakretliinit sopiski kukkapenki muihi färeihi muttei mu miälestäni kirkkaapunane. Lisäks yks virhe täsä penkis o se, et näit daalioit o pualet liikaa ja ne täyttää koko penki.
Takamaa takaosas o viäl muutama soikio malline kukkamaa. Issoo kukkamaas o vaaleit (valkosii) ja punasii kukkasii. Toises pääs o mm. väriminttuu ja valkoalpii ja toises pääs kaunopunahattuu (Magnus) ja valkost kellopeippii. Lisäks kukkapenkis o täytteen yksvuatisii kesäleimui (Twinkle Mix) ja muutamii viisastekukkii. Keskel o daalia, jost mää en tykkää, ko se o kasonnu patimetriseks jättiläiseks.


Talo etupual o kuisti molemmil pualil aika iso kukkamaa. Oikeel (itä)pual o pionipenkki, joka o kukintas lopettanu jo alkusuven. Ei siit sen enämpää. Mut kuisti vasemmal (länsi)pual o toine kukkamaa täydes roihus, niinko näkkyy.

Asiast toisee. Kuisti ryhdistettii tänä suven. Uudet ovetki o tilaukses. Kuistist enämpi erikses myähemmi.Tätä ilosekirjavaa kukkaroihuu ollaa saatu ihastel viime ja tämä viiko, ko o ollu kauniit ilmatki. Eikä ny syyskuu alvus roihu osot sammumise merkkei. Etualal koivupölky pääl o kaunii syväpunane pelakuu, jonka mää osti toisvuan Plantagenist Espoost. Takan näkkyy violetipunast rantakukkaa täydes kukas ja sen takan o viäl daaliapenkki. Kuisti seinustal kassoo muutamii gladioluksii. Rantakuka juures kukkii valkone malva.

Kaunis rankakukka o ilmeisesti kälyni istuttama. Valkost malvaa mää löysi piha ruahikost ja siirsi sitä kukkapenkkii. Nu ole miälisäni ko malva o alkanu viihtymää ja levinny kukkapenkis. Daaliat ja gladiolukset o mun istuttammiini, daaliat siämenest kassootettui. Mää sai siämenii toiselt kälyltäni, miähe velivainaa leskelt. Mu miälestäni malvat, gladiolukset ja daaliat soppii vanhaa maalaistalloo.

Aikasemmi keskel tätä kukkapenkkii rehotti iso raparperi ja sen lisäks penkis oli pari ruahosipulii ja muit sipuleit. Raparperi ja sipulit mää ole siirtäny kasvimaal.
Täsä viäl joriinit eli daaliat, jokka kassoo seinäviarustal isomma kukkamaa takan. Kahten edellisen suven mää ole yrittäny kasvattaa täsä tomaattei, mut ei ol onnistunu. Jorinit menestyy paljo paremmi. Ny jorineit o liika tihusti, ja jokku jää likistyksii toiste vällii. Kannattais istuttaa pualet vähemmä niät joka joriini sais kasvutillaa ympärilles. Oppia ikä kaikki.Talo toises pääs, itäpääs, o toine kuisti, jota pääasias käytetää. Kuisti piälee ole istuttanu kans joriineit. Tähe oli tarkotus valkat valkosii. Pari valkost onnistuki tulemaa, mut tuli joukkoo punasiiki.Yksi punasist o erikoise tumma, varsinki knuppein kukat näyttää mustapuhuva punasilt. Sitä mukkaa ko kukkaset aukenee kunnol, ne vaalenee. Mää tykkää täst jorinist kaikist enämpi. Viime vuan mul ei tämmöst ollukkaa.
Isos kukkapenkis, joka o pääkuisti likel talloo tulles etuosas pihhaa, kassoo sekalaine ja sattumavarane lajitelma kukkasii, usseimmat aikasi suvel tai jo kevvääl kukostavvii. Mut tämä rehevä daalia (Optic Illusion) ja tuaksumiakkaliljat kukostaa just nyte. Miakkaliljat tuli Viherpeukaloilt pääliskauppaa enkä yhtää tiätäny minkä färisii ne mahtas ol. Summamutikas istuti mukulat tähä kohtaa daalia ettee. Kui ollakkaa, miakkaliljat o kaikki sammaa färrii ja soppii prikulles yhtee iso daalia färie kans. Kävi hyvä tuuri.

Naveto edes o jo koko suve kukostanu kesäleimu (Twinkle Mix) vanhas saunapadas. Ja viäl vaa o täydes kukas. Ihan sattumalt jo viime suven 2012 satui istuttammaa kesäleimui tähä pattaa ja huamasi et tämä o passeli paikka niil. Istuti uudestas ja istuta varmaa ens suvenaki, jos tervein ollaa ja puutarhaa voidaa tul hoitamaa. Näit kesäleimujaki o ollu helppoo esikasvattaa. 
Kasvimaallaki kukkii - ja rehottaa. Etualal kesäkurpitsai oikeel pual kukostaa muutamii punakukkasellisii salkoruusui. Kasvimaa vasemmal reunal o rivi rinkeplummui. Ole kuullu et rinkeplummut eli kehäkukat karkottaa tuholaisii. Kasvimaa o naveto viäres vastapäät päärakennust ja heti kasvimaa alvus talost kattoi o muavine kasvihuane.
Kasvimaa komistus o tämä melkei taivait hipova maa-artisokkakasvusto, varmaa ainaki kolme metrii korkee.

* * * * *
Tervetulloo lukijaks, vanha lukija Monika!

15 kommenttia:

 1. Upeita kukkaroihuja ja kuvia, aivan ihastuttavia kerrassaan ♥
  Miten tämä postaus on minulta jäänyt huomaamatta, mielestäni olen sinut linkittänyt.
  Mutta hyvää viikonloppua Paula ja kissat ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijastiina, kiitos. Ei kai sult postaus pahati huamaamati ol jääny, vast eiläehtoosti mää tämä tän postasinki. Hyvvää viikovaihdet sinullekki!

   Poista
 2. Näitä kuvia kun katselee, niin ei uskoisi, että ollaan jo syyskuussa! Hienoa kukkaloistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma N., juu, ei uskois. Kukat loistaa jos o loistaakses, niist voi vaa nauttii.

   Poista
 3. Hienolta näyttää. Kesä on varmasti kulunut nopeasti näitä kukkamaita hoitaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, olsi mialelläs enämpiki hoitanu, mukko o ollut varsinki ny syksymmäl paljo muutaki, mm. sado korjaamist. Kädet o syyhyny pääst kitkemää, ko se o mu lempihommani puutarhas.

   Poista
 4. Olet suunnitellut kukkamaat hienosti kun on näin syksylläkin noin paljon kukkijoita. Tuollainen ilo on runsas vaivanpalkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, arvaas mitä. En ol suunnitellu, on vaa ihan sattumaa ja mouka tuurii. Ja kälyni ansioo, ko hän o innostuttanu mu joriineihi, jokka kukkii tälläi näi aika loppusuvel. On kyl ilo kattel.

   Poista
 5. Upeaa kukkaloistoa olet saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monika, niinko jo sanoi, kukkaloisto o vaa osittai mu aikaasaamaani. Aurinkoine suviki o edistäny kukkaloistoo - vaik kuivuus o vaatinu kasteluu.

   Poista
 6. Onpa teillä kukkien loistoa kerrakseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyl, Päivi, se o semmost loppusuve loistoo, jonka joukos o jo rähjäst ja kuihtunuttaki, erilaist ko kevvää ensimmäiset kukkaloistot.

   Poista
 7. Ompa sinulla valtavasti tuota roihua. Kukat niin kauniita, daalioita vaikka minkävärisiä. Niin kaunista kertakaikkiaan! Olet jo oikea viherpeukalo!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!