tiistai 17. kesäkuuta 2014

Somerniäme kesätori

Pitkä aikaa mu o tehny miäleni Somerniäme kesätoril, jost ole kuullu juttuu jo usseempan vuan. Täsä yhten lauvvantain toiveeni vihdoviime toteutu. Ohitte o kyl ajettu ennenki, mut tori o sillo ollu kiinni. Tori o Somero ja Helsinki välise pikkutiä varrel.

Somerniäme kesätori o auki suvilauvvantaisi aamuyhdeksäst yhtee tai kahtee ehtopäiväl (päättymiskellonajast o netis ristiriitast tiatoo).

Pääkaupunkiseudultaki tän ajelee tunnis, matkaa Helsinkist (tiä 280) 90 kilometrii, Turruust 98 kilometrii. Tori o yllättävästi tiäposkes mettäsyrjäs. Ei mittää se kummempaa rakennelmaa ko piänii kioskei ja pari kylttii. Autot parkkeerattaa mettää, peltoaukeel tai tiäsyrjää.Myynnis toril oli jos jotaki, hyvi paljo vanhaa maalaistavaraa. Yllättyny ja hiukka pettynyki oli siihe, et toril oli tavanomastaki markkinakrääsää, halpavaatteit ja karkkipöytii.

Miälenkiintost oli fiilistel menneitte vuaskymmenie tavaroit. Jos jotaki tilpehöörii löytyy.

Hiano pyykkipalju ja vanha tiinu. - Ei mar ko kirnu!

Noit Kupittaa kukkaruukkui mu äitini oli hankkinu ittelles 1950-luvul. Viäläki jokune o ehjän, mu siskoillani käytös.Täsä pöydäs oli muummuas arvokas Gunnel Nymanni lasitooppi ja kuus juamalassii. Semmost lassii, jonka sisäl o piänii kuplii. Ja lisäks Arabia kuuluisa papukaijjatooppi.

Uuttaki aitoo tavaraa, täsä villasukkii.

Ja täsä taottuu rautatavaraa.

Kukkasii oli vähemmä ko olsi toivonu. Oli kyl niitäki, muutama myyntipiste.

Ja herkkuvihanneksii.

Mää osti siält torilt ittelleni vanha-aikase pyykkikopa. Taik tämä o kyl piänempi ko mun äitini pyykkikoppa, josa hän aikoinas polkupyärä sellääs kuskas pyykkii Yyterist Pihlava Halssii.

Pärekoppii myi sulone pappa, joka kehu tehnees koppii yli viiskymment vuat.

Ajatteli antaa tää kopa kissoil, jos vaik Rauha tykkäis hoitaa täsä pentujas.

Lisäks osti yhde ranskalaise rakuuna plantu. Ennestäs mul o vaa venäläist, ja ole kuullu, et ranskalaine olis parempaa.

Toine kasviostos oli piäni jaloakleijja Tertu Perennoist. Tertu perennapöytää mää oikee vartosinki näkeväni. Kaikki plantut, mitä ole tähä mennes Tertult ostanu, o menestyny hyvi. Tertul o taimitarha kotonas Koskel, mut enimmäkses hän myy toreil. 

17 kommenttia:

 1. Tertulla on aina hyviä taimia, ja lisäksi kivasti kaikenlaista erikoisempaa! Onpa hieno kori, ja aika ihanaan käyttöön tulee, toivottavasti Rauha arvostaa käsintehtyä pentukoppaa.
  Kyl vaa ranskalaine rakuuna o pal parempaa ko venäläine! Aromin tuntee jo vähän lehteä sormissa rytätessä. Silloin huomaa, että venäläisestä ei ole oikein mihinkään, itse ainakin kaivoin sen sittemmin kokonaan pois, kun oli niin kova leviämäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut mää oli kauhee yllättyny siit, et ranskalaise rakuuna sanottii oleva yksvuatine ko taas venäläine o monivuatine ja kova levviimmää - niinkos sanot. Kui ni yksvuatine?

   Poista
  2. No se on vähän talvenarempi, mutta kyllä sen täällä etelässä pitäisi talvehtia. Minulla on kasvanut jo monia vuosia, se kasvaa kohopenkissä niin se parantaa talvehtimismahdollisuuksia.

   Poista
 2. Hyvä vinkki! Tuollaisissa paikoissa on mukava vierailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ottaa lepposasti. Väkkee oli aika paljo liikkeel. Ei ollu kylläkä yllätys, ko oli kuullu nii paljo puhheit, et toril o paljo myyjii ja paljo ostajii ja kattelijoit. Tämä tori o kuulemma ollu suviperinne jo kolmekymmene vuade aja.

   Poista
 3. Voi, että tuolla mä niin haluaisin käydä! Ehkä, viimeinkin tänä kesänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinki nättin päivän hiano retki ajel kauniitte maalaismaisemie läpitte kesätoril. Netist voi kattoo mitä muut nähtävää olis Somerol ja Somerniämel ja lähi-ympäristös.

   Poista
 4. Tiä 280 ja 90 km! Sinne me Merjan kanssa poiketaan heinäkuun matkalla. Ties vaikka pärekorin löytäisin minäkin kun äidin kori meni pojalle. Kiitti vinkistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, te olitte mu miälesäni. Ole jo aikasemmi vinkannu Merjal.

   Poista
 5. Kuulostaa kivalta torilta ja näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aika mukava. Harmi ette löytäny kunno kraakkuluutaa. Ei niit taid ol enää Pori torillakkaa, ko se o kutistunu nii olemattomaks, Kumma ko josaki keskel maaseutuu saadaa tori menestymmää ja Pori kaupunki keskusta hiano ja perinteine tori o päästetty surkastummaa.

   Poista
 6. Houkuttelevan näköisiä myyntipöytiä nuo missä on vanhaa tawaraa ja kirjoja.

  VastaaPoista
 7. Mukavan näköistä rompetta ja nättejä villasukkia. Ja tuo ihana pärekori, meilläkin oli joskus tuollainen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli siäl kaikemmoist mukavaa ja haluttavvaa, jos ostas kaikki mitä tekkee miäli, pääsis äkkii rahoistas erroo.

   Poista
 8. Tuo markkinatapahtuma on varmaan elämys. En tiennytkään, että nää mulla olevat perintöruukut ovat Kupittaan savea. Hyvää juhannusta teille!

  VastaaPoista
 9. On siellä ollut kaikenlaista! Vaikka niihän markkinoilla tapaa olla. Kaikenlaista ostettavaa ja myytävää ja kaikenlaista ostajaa ja myyjääkin!

  Hyvää juhannuksen jatkoa!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!