torstai 31. maaliskuuta 2016

Murut

Päivät kulluu ilosesti pentuje kans.

Kuvas pennut o unte mail. Lallu nojjaa leukaas velipoja olkaa vaste ja Pippi nojjaa niskaas Lallu kylkee vaste. Velipoika o muuto saanu oma puhuttelunime: Pinkkitassun Kevinist o tullu Kasperi. Mää harjottele puhuttelemaa tätä valeempaa poikaa Kasperiks. Kiva nimi. Kasperi o isoin pennuist täl hetkel, painaa jo liki tasa pualtoist killoo yhdeksä ja puale viiko ikkäisen. Se o aika iso paino tämä ikkäisel kissapennul. Eikä Lallukaa kauvvaks jää. Pippi-tyttöne o viäl parisattaa grammaa köykäsempi.

Kasperi o ainoo joka syä raksui. Ko syä hyvi ni kasvaa isoks pojaks. Pippi ja Lallu ei viäl tykkää raksuist, mut reippaasti heki syä muit ruakii ja nostaa painoos.

O mukavaa kuulustel taas kerra piänte tassuje ropinaa laatteel ko pennut painaa ympäri huushollii. Osa päiväst pennut saa jo ol koko huushollis mut kaapipäälisii ja ikkunalautoi en ol viäl tyhjentäny vahinkoje varalt. Varmaa ens viikol täytyy klaarat huushollii ettei tartte pentui koko aikaa vahtii. Yäseet ja osa aikaa päiväst pennut o porti takan omas huaneesas. Kasperi ja Pippi alko jo hyppimää porti ylitte mut Lallu ei viäl päässy. Miäs korotti porttii niättei kukkaa pennuist pääs yli parrii viikkoo.

Mää oti tänäpä kuvia pennuist, ja kyl tuli epätarkkoi, en voi mittää. Kyl tost ny pennut näkkyy hyvi ko he sattuu nukkumaa ja olemaa paikallas. Katteli just Stockmanni Hulluje päivie tarjouksii ja huamasi et siäl olis hiano Canoni järjestelmäkamera, mut alennettunaki hinta o yli 600 euroo. Enkä ossaa nykyistäkkää kameraa käyttää kunnol. Sitä paitsi nämä o täl tiätämäl viimiset pennut mitä meil tullee olemaa. Ni mittää ihmekameraa emmää kai ennää tarvittekkaa. Kai mu nykynenki kamerani riittää kukkakuvia ottamaa.

On ollu kyl suuri lahja, et Naukula Mamma o ollu meil hovikuvaajan, ihan hyvä hyvvvyyttäs. Tai ehkä tämä kissoje ja pentuje kuvvaamine o häl intohimo oikee. Ruska ensimmäisii pentui (D-pentui) hän kävi kattomas kerra, ja sillonki häl tiätysti oli kamera mukan. Ruska seuraavii pentui (E-pentui) hän kävi kattomas ja kuvvaamas jo usiamma kerra ko mää uskalsi pyytää. Entäs sit seuraavat Rauha ensimmäiset pennut? Niist hän otti ne kuuluisat ykstoisttuhat kuvvaa! Ja nykki mul o jo iso läjä hyviä kuvia näist K-pennuist. Kuvat jää tärkeiks muistoiks. Mää ole pruukannu tehd Ifolor-valokuvakirja joka pentueest, ja sillonki o hianoo jos o kuvia mist valkat.

Huamen mää ole lähdös käymää Poris ja viivy siäl voorokaude. Pennut jää miähe hoivii, ja hän o saanu tarkat ohjeet, millai ruakitaa ja mitä ja millo, millai puntaroidaa ja merkataa painot yllöös, kui mont kertaa siivotaa santaloorat, millai vahditaa, ettei pentuje piänet tassut jää overakkoo... ja ettei Ruska-mummu men syämää pentuje ruakii... yms. yms... Miäs teki muistiinpanot ni kyl hee tääl pitäs pärjäämää.

Ensi viikol o jännittävvää ko pennut täyttää pyäreit viikkoi ja mennää eläinlääkäril ja ensimmäisil rokotuksil.

Oikee hyvvää viikovaihdet teil kaikil ystävil!

Tähä loppuu viäl Ruskast yks nätti kuva, jonka Naukula mamma eli Merja otti viime kerral tääl käydessäs.


maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pippil vauhti pääl

Pääsiäispyhän Pippil oli nii kova vauhti pääl ettei hän kerriinny yhteenkää poseerauskuvvaa.

Hän vallotti kiipeilypuu korkeimma taso ittelles ja pualusti vallotustas velipoja Kevin kehveli hyäkkäyksilt.













Kuvat kertokoot pualestas. Kuvaaja Merja alias Naukulan mamma arveli, et Pippi harjottellee jo valmiiks, millai hän vallottaa paikkas uudes kodosas Mikki- ja Sissi-kissa kaverin.

Rauha o pitäny joka päivä ahkerasti saalistusoppituntei pennuilles.

Hän kulkee raato hampaittes välis ja maukuu haikeel ja vaatival äänel. Tämä yks revitty raato o Rauha miälest paras havaintosaalis.

Pippi tuli oppitunnil.







Oppivaine oppilas. Rauha taitaa ol tyytyväine et oppi meni peril.

Kevin kerkes hetke aikaa poseeraamaa kuvas. Kevin o kookas pentu, varmaa hänest tullee komia punane kolli. Ja arveluni mukkaa rauhalline, kiltti ja ystävälline poika.

Lallu vast kerkeski söpöilemmää.

Lallu kynsieterotus.





Lallu o varsinaine hurmurityyppi, ilone, kekseliäs ja kerkeeväine kans

Sit oliki jo taas kerra nii kovi vilvestetty, et alko uni tulemaa silmää.

Kevin keskel ja Lallu oikeel Kivikis-pesäs. Ja Pippi omas pesäsäs vasemmal.

Tääl samas pesäs o ny kaikki, vaikkei uskois.

Uni silmäs...

Hyvvää yät, nukkukaa hyvi, nähkää kauniit unia!

Kuvat: Merja Lainio.

lauantai 26. maaliskuuta 2016

Vuade takane haaste ja amarylliskuvitus

Pääsiäispäivän 5.4.2015 Molley plokisas Jonninjoutavaa ja kaikkea siltä väliltä... lähetti mul haastee. Mää myähästyi vastaamisest ja ny o tullu sopiva aika vastat haasteesee ko vuasi o kulunu. Molley ensimmäine kysymys o taas ajankohtane.

Haasteen avulla pyritään saamaan näkyvyyttä blogeille, joilla on alle 1000 (!) lukijaa. Ideana on vastata yhteentoista annettuun kysymykseen sekä keksiä itse 11 kysymystä seuraaville haastettaville. Haaste pistetään eteenpäin yhdelletoista bloggaajalle.

Mää vastaa Molley kysymyksii mutte pan haastet ennää ettiippäi.

1. Mämmi vai rahka tms. 

Paras pääsiäisherkku mu miälestäni o pasha. Mää ole saattanu ol toiselkymmenel enneko ole maistanu pashaa. Mu tätini oli töis Sarpi kondiittoriliikkees Poris ja toi sitä meil pääsiäistuliaisiks. Se oli eksoottist ja herkullist. Sitä pidettii venäläisen herkkun.

2. Olut vai viini/kuohujuoma. 

Kotiolois vesi tai mehu. Joskus harvo juhlatilaisuuksis tai matkoil punaviini, joka närästää, tai hiukka makkee valkoviini, joka ei näräst yht paljo, tai joskus jopa olut joka ei näräst senkää verttaa.

3. Grillimakkara vai pihvi tms. 

Pihvi tai kokoliha. Mut kyl mää makkarastaki tykkää.

4. Kiinankaali vai jokin vihreä salaattikasvi. 

Vihriäine salaattikasvi, jääsalaatti o parast. En tykkää amerikasalaatist eli jäävuarisalaatist ko siit mu tullee paha olo enkä rucolast ko se maistuu mu miälestäni karvaalt.


5. Herkkusieni vai kanttarelli/suppilovahvero? 

Itte mettäst noukittu kanttarelli tai suppilovahvero.

6. Peruna vai pasta? 

Peruna - keitettyn, paistettun tai muusattun. Ei ranskaperuna.

7. Nappaskengät vai lenkkitossut. 

Ei kummakkaa. Kummisaappaat taik levveelestiset tukevat talvi- tai kävelykenkät. Tai mukavat toffelit. 

8. Mekko/hame vai pitkikset? 

Pitkikset tai pitkät kalsarit. 

9. Tavallinen kännykkä vai älykänny? 

Tavalline kännykkä. 

10. Läppäri vai tabletti? 

Oikeastas ei kumpika. Läppäri, joho o erikses kytketty iso ruutu. 

11. Kissa vai koira? 

No, jos täytyy sannoo jompikumpi ni tiätysti kissa.

Kiitos, Molley, haasteest. Ja anteeks et ole näi hidas ja tähänki vastasi pualinaisesti. Sillai se vuasi viärähti.

Mul o kaks muutaki plokihaastet korjus, vaikkei yht vanhoi.

Mää käyti täsä postaukses kuvituksen amarylliksii/ jaloritarikukkii, jokka o kukostanu ny kevvää ja viime talve aikan.

1. Evergreen, kukosti jo hyvä aikaa enne jouluu.

2. Iso punane. Tarkempaa lajiket en tiä. Edellise syksy sipuli.

3. Lemon Lime. Viime vuan tämä sama lajikkee kukka oli selvästi keltane, tänä vuan valkone. Samast paikast ostettu kumpanaki vuan.

4. Red Garden. Nämä oli edellissyksysii sipuleit ja kukosti näi hyvi.

5. Green Goddes. Siro sulone kukka.

6. Baby Star. Vaalee lohepunane kukka. Kuva o siskoflika lähettämä häne amarylliksestas. En saanu kunno kuvvaa omastani.

7. Benfica. Iso ja dramaattise tummapunane. Sipuli mää oli tilannu Hollannist. Anteeks huano kuva.

8. Charisma. Tämä kukosti ainaki kolmee otteesee. Viimine varsi kasos vast ny ja kukat kuihtuu pääsiäiseks.aik mitä yriti. Oli pakko täsä bloggeris määrittää kuvat kokkoo "suuri". En ymmär. 

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Kissanpennu reitit ja hetket

Me saatii taas Naukula mamma viaraaksemme ja tuli hianoi kuvia. Kaikki tämä postaukse kuvat o siis häne eli copyright Merja Lainio.

Mee pennut eli Pinkkitassu K-pennut o seittemä ja puale viiko ikkäisii. Tämmöse poseerauskuva saamine ei ol ihan helppoo. Paitsi et täsä pennuil o unelias hetki. Se näkkyy silmist. Vasemmalt syntymäjärjestykses: Kevin, Klaus eli Lallu ja Kristiina eli Pippi.

Täst ensimmäisest kuvast tullee semmone tunne niinko olis ollu täsä hetkes ennenki. Sama kaapi pääl sama seinä edes poseeras reilu vuasi takasi Pinkkitassu H-pennut, jokka oli Rauha ensimmäiset.

Virkistymine alko mut enneko pennut pääsi täytee vauhtii, jokaisest onnistuttii saamaa viäl yksilökuva. Täsä Kevin.

Lallu söpöilee.

Pippi.

Seuraavaks ryhmäkuvist tuli tämmösii. Edes ja päälimmäisen Lallu, al Kevin ja oikeel Pippi. Nämä o näit normaalei ryhmäkuvia. Tai sit ne, jois joka pentu mennee omil teilles.

"Hei, täti Jyväskyläs! Tää mun hoitotäti täällä sanoo mua Keviniks ja Kekeks ja 
kehveliks. Nyt se keksi vielä Kepsunki. Ei se kyl haittaa. Mua vaan vähä jännittää, 
sanoks säki mua kehveliks?"


















Lallu ja Pippi pärekopas. Mu tartti ottaa pehmusteet pois ko tän ruvettii pissaamaa. Kyl he ossaa pissat oikeeseenki paikkaa, mut ain ei vissii jaksais... Ny ei ennää pissat tän.

Pippi jäi nukkumaa pärekoppaa ja Ruska-mummu tuli seuraks.

Täsä kissaperhe viättää piänt kiipeilypuuhetkee. Rauha-emo ylimmäl tasanteel. Mu tartti purkaa kiipeilypuust kaks viäl ylempää tassoo, ko pennut yhtäkkii vallotti koko kiipeilypuu ja riahu yläilmois nii vaarallise näkösesti et mua rupes hirvittää. Kiipeilypuust he hyppäs kirjahylly pääl ja keikku hylly reunal. Kyl he silti ihan koht ton vasemmal pual oleva kirjahylly pääl hyppää. Ei kissapentui mikkää pidät.

Kissapennuil o hauskat reitit. Kevin näyttää, et hän ei vesikuppii kiär, hän hyppää ylitte.

Lallu reitti ulos pärekopast kulkee kahva läpitte.

Ja Pippil vast hauska kulkureitti onki. Ei yli eikä ali eikä ohi. Häne reittis kulkee tuali läpitte. Eikä ol ensimmäine kerta ko mää näe kissapennu menevä tollai, jos tuali o kulkureitil. On vissii enämpi haastet.

Kiitos taas kerra kuvist, Merja!

Mää pane tähä loppuu viäl yhde poseerauskuva H-pennuist. Kuva o otettu ko nämä o kaht päivää vajaa 8-viikkosii eli aika sama ikkäisii ko K-pennut ny.

Vasemmalt oikeel: Hilda, Hartsa (Harvey), Namu (Hagar) ja Tindra (Hillary).


Viime viikol oli ihana mahdollisuus nähd H-pentuee Hilda pitkäst aikaa. Ja sai ottaa Hilda syllyynki. Sama kuvaaja täs ko muissaki kuvis.

Rauha ensimmäisist pennuist o tullu tanakoit ja kookkait kissoi. 

lauantai 12. maaliskuuta 2016

Kukkuu, hyvvää lauvvantaipäivää

Mee pennut täytti viime keskiviikkon jo kuus viikkoo. He kasvaa kovvaa vauhtii niinko pennut pruukaa. Vasemmalt: Pinkkitassun Klaus (Lallu), Kevin, Kristiina (Pippi) ja hee emos Pinkkitassun Edina eli Rauha.

Lallu, Kevin ja Pippi.

Kevin alko syämää emo raksui siin vaihees ko mää vast tarjosi kermafiilii.

Mää lopeti sanomast Kevinii Kekeks, ko hänel tullee toine puhuttelunimi, ei Keke, mut mikä nimi, se o funteerauksen al.


Lallu-pennu kans käytii lääkäris, ko häne takajalvoisas o ollu jotaki hämminkii. Välistäi hän istuu hassuis asennois ja ko hän alko kävelemmää, takajallaat ei kannattanu ja levis niinko sammakol. Alvus kaikil pennuil oli sama, ensti piänet takajallaat o heiveröiset.

Röntgenkuvaki otettii ja jäätii seuraamaa tilannet.

Eläinlääkäri sano, et Lallu pitäs saad kävelemmää paremmas asennos, niät lihakset ja jänteet vahvistus.
Pippi o touhukas tyttö.

Täsä imetää, nautiskellaa ja huilataa.

Miäs teki Lallul harjotusrada. Mää juaksuta täsä Lalluu ettiistakasi ja jallaat pyssyy paremmi oikees asennos. Jos tämä vähä edistäis. Kyl Lallu kävely o muutonki yhdes ainoos viikos parantunu. Liikkumist tämä "vaiva" ei millää lail haittaa eikä hidast. Eli häl ittelläs ei mittää vaivaa näyt oleva. Sama touhu ja meno Lallul o ko muillaki. Pentuees hän o tasavertane menijä muitte kans.


Juaksurata kiinnostaa kyl muitaki yht läi.


Tapas mukkaa Ruska-mummu o miälelläs pentuhuanees.


Välil Ruska ottaa torkutki, täsä pentuje pärekopas.

Kaikki kuvat o ottanu Merja Lainio. Videot o mun.




Täsä ensimmäises videos hiirestettää kovi. Tämä o reilu viiko takane video. 




Täsä lähikuva autuaallise nautinnollisest imemisest. Pääosas Pinkkitassun Klaus eli Lallu. 




Imemine jatkuu, mut Kevin keskittyy putsaamaa oikeet etutassuus. Kaikki iso kissa elkeet. 




Täsä opetellaa syämää muutaki ruakaa, pentupatee on ruakalistal. 




Loppuu viäl näyte, millai Lalluu harjotettaa juaksuradal.