lauantai 8. kesäkuuta 2013

Trekoolihaaveit
Täsä näkkyy kui haaveist voi tul totta. Kaks suvvee takasi tämä kasvimaa-alue oli miähekorkuste rikkaruahoi peitos: jualavehnää, nokkost, ohdaket, voikukkaa ja valvattii kasos täsä piukas. Viime suven mää aloti rikkaruahoi raivaamise. Käänsi koko maa parrii kerttaa lapiol ja siilasi käsi paskaruahot ja niitte juuret. Mut ei voi mittää, kyl niit juurepalasii viäläki kasvimaast löytyy, ja on täs mullas varmaa aikamoine siämenpankkiki varastos. Mukko tähe o jo viljelyloorii ja kasvimaapenkkei saatu, kyl täytyy sannoo et haave o käyny todeks. Ens suven o tarkotus laajentaa kasvimaat. Miäs o jo alottanu paskaruahoi hävitykse siit kohtaa.

Kasvimaa alkupääs (täältpäi kattottun peräpääs) o kasvihuane. Sen o miäs askarrellu. Tarveaineet löyty omast takkaa, ainoastas kasvihuanemuavi o ostettu. Mää ole valla otettu täst kasvihuaneest, josa o kastelujärjestelmäki. Vaik oltas viikko kaupunkis, kasvihuanee kastelu toimii, testattu on.
Kasvihuanee penkkei vällii pantii tiilimurskaa. Varastos oli vanhoi hapertunneit salaojaputkii ja ne murskattii tähä tarkotuksee.

Kasvihuanees o ny kassoomas kolmatkymment tomaattii ja muutamii kurkkui. Tätä kasvihuaneunelmaa mää en kerriinny viäl oikee keksimäänkää, enne enneko se oli jo pystös. Tarkotus olis, et tämä o kokkeilukasvihuane ja seuraavaks miäs tekis kestävämmä ja pysyvämmä kasvihuanee vanhoist ikkuna- tai parvekeklaseist.Täsä kuvas näkkyy suvilystipaika vanha saunarakennus. Sitä ei ol käytetty ainakaa parriikymmenee vuatee. Tänä suven miäs o alkanu lämmittämmää sitä, ja hikiset löylyt tullee, vaik kiuvvas onki hiukka romahtanu.

Kuvitelkaa, et tämä olis punaseks maalattu saunarivi ja viäres lampi, joho sauna jälkee vois suviehtoin pulahtaa ja ottaa pari uimaliiket. Lampi täsä onki, mut täl hetkel se o niin kasonnu umpee, ettei miäli tee sin kasvillisuude joukkoo men plohjaamaa. Haaveis kuulemma o, et joskus tämä lampi saadaa ruapattuu.

Entäs jos lampee ruappaukse jälkee istuttais viäl kaunii valkokukkasellise lumpee? Aah! Lampee laskee oja, joho pualestas laskee kaksiki luannolähdet. Aikoinas miähe äiti o tahtonu, et sauna viäree kaivetaa lammikko. Hän o istuttanu rannal hoppeepaju, sinisii kurjemiakkoi ja vaaleepunasii rohtosuapayrttei. Mää en ol ihmist koskaa treffannu mut häne istuttamas kukat ole jo kolmen suven pannu merkil. Ne o kasonnu paikallas oma onnes nojas lamme rannal vuaskymmenet. Hoppeepaju o aika räjähtäny.Täsä vähä parempi näkymä lammel päi.
Ja täs lähikuva lammest ja sen kasvillisuudest. Saa nähd käykö nuat lampihaaveet joskus todeks.
Saunatakuse ja puuliiteri vällii jää tämmene valoisa, aurinkoine nurkka. Sen täyttää tehokkaasti kaunislehtine ja rehevä maanpeittokasvi. Se kantaa nimmee vuahenputki. Mamma N. hiljakkoi valisti et Ameriikas vuaheputkee myydää maanpeittokasvin. Mää en silti erikoisesti välit täst vuaheputkest, en vaik sen tuareet lehdet sopis salaattiainekseks. Me tahdottas pääst maapeittokasvist erroo ja tähe välikköö perustaa piäni fadelmatarha.
Mainittakkoo viäl yks mu lempiunelmani. Heti ko mää näi tämä 1950-luvult peräsi oleva vanha Fordson-traktori, mää ihastui siihe. Se o parkkeerattu pahnamakasiini seinä viäree ja ilmeisesti nököttäny täsä paikas jo vuaskaudet, jollei -kymmenet. (Tämä "pahnamakasiini" o koskelaine nimitys, en tiä mikä pahnamakasiini olis Poris, varmaa joku suuli.)

Mää ole haaveillu, et traktori pääsis viäl palvelemmaa kukkaistraktorin. Se pitäs siisrtää parempaa paikkaa likemmäks talo pihhaa ja nävöl eli framil. Sit mää koristelisi se suvikukil. Panisi tukeva, iso kruuku sammaloituneel traktoripukil ja sihe jonku korkeeks kassoova, tanaka taime. Ja täyttäsi kaikki mahdolliset muutki paikat kukil ja köynnöksil, jokka sais kiärtää ympäri traktorii. Ei mua yhtää haittais sekkää, jos kaikki naapurit ja naurismaa aidatki naurais mu touhujani. Olis se vaa mukavaa, jos mää jonaki kauniin kevvään pystysi tämä kukkaistraktoriunelmani viäl polkasemmaa käyntii vaikkemmää muute traktorii liikkeel saakkaa. Mut sihe tarttettas miähist appuu. Toistaseks miäs ei ol kauheesti täst unelmast innostunu, ko siit o keskusteltu.

Ko mää ole tätä jo pitemmä aikaa haaveillu, ainaki viime suvest astikka, ilahdui kovi, ko näi Saaripalsta Saila Routio kirjas Puutarha laatikoissa kuva piänest nätist henkilöautost, joka oli muutettu kukkamaaks. Tämä kukkatraktori-ideani sai heti tuult siipeis al. 

22 kommenttia:

 1. Kyllä tuo teidän paikka on todellinen paratiisi, sen vain sanon vielä uudestaan! Tuossa on kaikki ainekset, hyvin kaunis talo, sauna ja oma saunalampi, johon saisi tosiaan lumpeita kasvamaan. Upea aurinkoinen rinnepiha, ja sitten vielä unelmien traktori! Eipä ihme, että mielikuvitus lähtee lentoon ja keksit tuollaisia ideoita ja varmaan vielä paljon lisääkin. Vuohenputkesta saa kuulemma herkullista piirasta ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, kiitos vaa. Kaunis ilma ja piha, kukkaset ja linnulaulu ja aurinko ja pihatyät - kyl siit paratiisimaine olo tulleeki. Enpäs ol kuullukkaa, et vuaheputkest saa herkkupiirakkaa!

   Poista
 2. Hienot kasvimaat ja -huone. Itsekin raivasin vuohenputki-juolavehnäpeltoon kasvimaan. Ihana traktori!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, eks ookki, ihana traktori. Jos o raivannu kasvimaa vuahepitki-jualavehnäpeltoo, ni siit kasvimaast tullee tärkeempi ja omempi ko jos se olis ollu siin vaa valmiinas ilma raivaamist.

   Poista
 3. Eikös vaan käydä sailan opeilla puutarhan kimppuun ja sotaan rikkaruohojen valtausta vastaan :D Nuo laatikot on pelastus ja traktori on justiin omiaan siihen tarkotukseen, mihin oot meinannukin:) eikös sielä olis joku ystävällinen traktorin omistaja, joka siirtäs sen oikealle paikalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taina, monta sottaa o viäl keske. Nokkosist mää jo luule pääseväni voitopääl. Ny o viäl edesäni kova jualavehnä, vuaheputki- ja voikukkasota.
   Kyl on yks ystävälline miäs, joka o traktori aikoinas ostanu käytettyn ja jol o enne ollu toine samammoine. Hän ei viäl ol luvannu traktorii siirtää mut...

   Poista
 4. Ihania haaveita! Tuo traktoriunelma kuulostaa erittäin toteuttamiskelpoiselta. Pätevältä näyttää kasvihuone ja ihana ettei tarvitse huolehtia siitä kuka kastelee. Lammen ruoppaamisessa voi olla melkoinen työ, tai sitten se hoituu päivässä oikeanlaisilla työvehkeillä? Minä kun en noista ruoppaamisista ymmärrä. Kyllä se on toteuttamiskelpoinen haave, usko siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky ja Minna. En huamannukkaa sannoo, ettei lamme ruappaamine ollu edes mu oma keksintöni eikä haaveeni. Nuarempi sukupolvi sitä esitti meil "syytinkiläisil". Heil o kyl pelit ja vehkeet mil sais ruapattuu. Mut se ei ol ihan ensimmäisen tyälistal, ko on paljo muutaki tekemist.

   Poista
 5. Siellä on oltu ahkerina! Aika hienoa, että kasvihuonekin syntyi ilman, että ehdit siitä edes haaveilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma N, sanos muuta, kasihuane oli hiano yllätys. Ahkerii ollaa kyl oltu, miäs o ollu ja määki hiukka.

   Poista
 6. Voi miten monenlaista sinulla siellä onkaan. kasvihuonekkin, ilman että ehdit siitä edes unelmoida. Tuo taraktori pitää siirtää toivomaasi paikkaan, siinä on kiva toteuttaa umelmiasi.
  Oikein mukavaa kesän alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, mukavii suvipäivii sinullekki. Ja Himmul kans. Antaas kattoo kui traktori sit ens suven käy. Kyl mää se varmaa ens kevvään ota taas puhheeks, jos tervein ollaa.

   Poista
 7. Kiva mies, kun laittoi kasvihuoneen. Se kastelujärjestelmä kuulostaa hyvältä, antaa vähän vapautta hoitamiselta.
  Lammen ruoppaus olisi varmasti vaivan arvoinen. Kiva saunan yhteydessä pulahtaa uimaan. Sanon näin , vaikken uimari olekaan.
  Luulen, että traktori siirtyy uudelle paikalleen ja pääset toteuttamaan tuon visiosi.
  Oikein hyvää kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, emmääkää mikkää uimari ol, mää oikee vihhaa kylmii vesiä. Tämmese lamme kohdal kyl ehkä voisi muuttaa asenteitani. Ja on lammel muitaki merkityksii, se tyydyttää kauneudekaipuut. Ja sen rannal sauna edes o ihana tunnelma.

   Poista
 8. Vau, komia kasvimaa. Tuo vanha sauna on hyvin tunnelmallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, kiitos. Saunas o tunnelmaa ja hyvät löylyt. Mää e ol tiäs kui monnee vuatee nii hyvis löylyis ollukkaa. Saunas ei ol täl hetkel juaksevaa vet eikä sähköi, mut vesi päästetää letkul navetost. Ei siis edes kantaa tartte. Ja kynttilä valosakki o mukava kylpee.

   Poista
 9. Onpa teillä tunnelmallinen pihapiiri siellä! Ja traktorista tulee varmasti hieno kukkatraktori. Lampeenkin olisi ihana pulahtaa saunasta käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, määki tykkää kauheesti täst isost pihast. Tämä o puuhamaa ja mahdollisuuksie ihmemaa.

   Poista
 10. Vuohenputki on minusta superkaunis kasvi, kauniit vehreät lehdet ja kaunis kukka. Eikä se missään vaiheessa ole sellainen roisko kuin voikukka sen jälkeen kun pumpukipaalotkin on hajonneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, mää ole kahde vaiheil tykkäänkö vai enko tykkää. Totta et lehdet o kaunii vihriäiset. Mut jos vuaheputket o vallottanu ja peittäny marjapuskat alt ja päält ja sivuilt ja ympäri ni en tykkääkkää. Paikasas vuaheputki o kaunis ja elinvoimane.

   Poista
 11. Teidän trekolissa on vaikka mitä jo valmiina ja lukuisia mahdollisuuksia! Kasvihuone näyttää oikein siistiltä ja kastelujärjestelmä suorastaan luksusta ;)

  Blogissani kirjoitin meidän trekolista ja Myrsky&Minna vinkkasi, että sinä olet kirjoittanut samasta aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna S, mää kävi kattomas su trekooliis. Hiano viljelylaatikko ja hiano kasvihuane!

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!