sunnuntai 11. elokuuta 2013

Daaliat eli joriinit

Kevvääl mää sai miähe velivainaa leskelt eli kälyltäni jorini siämenii. Hän oli ottanu niit korjuu erifärisist jorineist syksyl ja merkannu, minkäfärisest jorinist mikkäki siämenet oli.

Kää kylvi siämenet ja kassooti iso määrä jorinitaimii. Ny osa o aika piänii ja reikäsii. En tiä tulleeko niist mittää ja kerkeeko tänä suven kukkimaa. Mut osa o alkanu just viime viikol kukostammaa ja voi oikee rehevästi. Talo eteläseinustal kuisti kulmaukses lämmint kivijalkaa vastaa jorinit viihtyy oikee hyvi. Ja muutamas muusaki paikas. 

Mut jorinit o yllättävä färisii. Taimet, joitte piti ol punasii, ko kerra siämenet oli otettu punasist jorineist, ei ollukkaa punasii. No, yks punanenki saatto ol joukos. Mut sit oli muunki färisii. Oli kerrottui ja yksikertasii. Keltaste planttuje joukos oli haaleekeltast ja kirkkaakeltast, valkost ja yks semmonenki, josa terälehdet o keskusta ympärilt vaaleekeltasii mut terälehtie ulkoreunat valkosii. Oranssei ja kretliineit o kans monesorttisii. 

Mää ole funteerannu, et varmaa hyänteiset o pölyttäny erifärisii jorineit ristiirastii niät kaikist o tullu omanlaisiis. Vähä niinko taideteoksii. Täsä esimerkkei erilaisist. 

Valkone.

Ain ko uus jorini aukee, mää mene kattomaa, et mikäs tämä sit o. Jos näist ottaa siämenii korjuu, tuski niist siämenist pystyy täsmälles samafärisii kassoottammaa.
Keltane, ulkoreunat valkoset.


Haaleekeltane.
 

Kirkkaakeltasii.


Pehmeekeltase ja vaalee- ja lohepunase yhdistelmä. Ko knuppi alkaa aukeemaa,
se ensti näyttää päälipualt pinkilt mut ko kukka o ihan auki se o sisäpualt keltane. 


Keltaoranssei jois punaoranssei "raitoi". 


Punane (tai punaoranssi) josa oranssikeltasii "raitoi".


 Kirkkaapunane.


Pehmeepunane kerrottu.


Syväpunane.

Kerrottu punane, hiukka liilahtava.


Punavioletti.


Liila, josta tummepii ja vaaleempii "raitoi" tai flaimui.


Tummempi liila, josa valkost.


Sinipunane, josa terälehdet o keskusta ympärilt tummat ja ulkoreunoiltas
vaaleemmat.
Nämä daaliat o vähä niinko kissapoikii: ain ko ensimäine knuppi aukee, saa jännät minkäfärisii kukkii täst kasvist tullee.

* * * * *
Lämipästi tervetulloo ploki lukijoks, Hannamari, Zelda ja Wanhan Wallankumous!

15 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Juu on kyl mustaki. Mää tarkkaile, jos viäl tulis uusii färei.

   Poista
 2. Hienoja on daaliasi, oli väri sitten mikä vaan. Tämä on sitä luonnon kekseliäisyyttä :)

  VastaaPoista
 3. Melkoisen mahtava sato siemenistä. Kukat ovat varmasti risteytyneet ja uusia luomuksia on syntynyt. Otatko mukulat talteen syksyllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silt näyttää et risteytyny on. Juu mää ota mukulat korjuu ja pane kellarii talveks. Viimesuvisist mukuloist ainoastas kolme säily henkis, muut homettu. Kälyni sano, et samallai kävi häl, epätavallise paljo homettu talve aikan. Hän tulkitti, et tämä johtu viime suve märkyydest.

   Poista
 4. Yllätyin, että siemenistäkin voi kasvattaa. Olen ajatellut, että vain juurakoista onnistuu. Kauniita ovat kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määki yllätyin viime suven, ko kuuli täst. Tänä suven mää oli paremmi peril.

   Poista
 5. Daaliat ovat kauniita. Melkoinen värikirjo sinulta niitä löytyykin.

  VastaaPoista
 6. Mulla on nyt keltaista, valkoista ja violettia niistä sun siemenistä. Ei kovin montaa kukkaa. Ne kasvattivat paljon vihermassaa ja niistä tuli korkeita. Olen sijoitellut tukikeppejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, määki ole pannu tukikeppei, ei ne pysy pystös ilma. Luulis, et jos sul o kasonnu korkeiks, lissää kukkiiki olis luvas.
   Mää ole istuttanu ihan liika tihheesee, olis pitäny antaa enämpi tillaa joka joriinil. Mut sit taimii olis ollu liikaa ja olis pitäny heittää menemää.

   Poista
 7. Hienon färisiä joriineita. Varmasti hauska seurata minkä värisiä niistä oikein tulee.

  Onkohan kretliini ja kretuliini saman värin nimitys? Mummuni aikanaan käytti viimeksi mainittua. Sehän tarkoittaa liilaa?

  VastaaPoista
 8. AnnaS, kretliini, violetti, kretuliini, liila, sinipunane varmaa kaikki tarkottas sammaa. Mul kretliini ja kretuliini tarkottaa aika voimakast tai räikeet sinipunafärrii. Liila taas ehkä vähä hillitympää. Mut tämä o vaa mun miälikuvani.

  VastaaPoista
 9. Sulla on itse asiassa tosi hienoja risteytymiä, Niitä pitäisi voida monistaa. Mukulat talteen ja niistä lisäämään hienoja erikoisuuksia. Sitten perustat nettimyymälän Paulan joriinit.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!