maanantai 10. tammikuuta 2011

Niinko ulkomail, mut Poris...

Pori Etelärantaa. Eteläranta o Jazz-festivaalie aikan Jazz-katun. 





















Pori hianot rantakorttelit siin Kokemäjejoe rannal, raatihuanee ja teatteri kulmie ja kirko välis, o ain ollu minul vähä niinko olsi ulkomail menny. En ol koskaa edes tuntenu kettää, joka asus näis vanhois arvokkais rakennuksis. Kai suurin osa o rakennettu 1800-luvul tai 1900-luvu alvus. Tyylisuuntii taitaa ol moniaki: uusrenessanssi, uusklassismi, empire, jugend, uusgotiikka, uusbarokki. Näil kulmil vois men kamera kans ottamaa paljo yleiskuvia ja miälekiintosii yksityiskohtii: ikkunoit, ikkunapiälii, trappui, porttei, porttikonkei, parvekkeit, ovia, ovekahvoi, seinäkoristeit, leikkauksii. Monet arvorakennukset on varmaa täl hetkel kaupunki tai seurakunna tai muin virastoin tai liikerakennuksin. Mut kyl täälpäi ihmisiiki assuu.

Ja on Poris muitaki kiinnostavvii rakennuksii. Esimerkiks vaik Pori linnat. Niit o monta, Antilinna, Heikillinna, Karhulinna, Ratalinna, Torilinna ja monta muut. Oma lukus o vanhat puurakennukset ja puutalokorttelit Viidennees, Kuudennees ja Kahdeksannees osas... Ja on näit Pori pytinkei, rakennuksii, rivejä ja huaneit kuvattukki eri aikakausin. Emmää sunka ensimmäine enkä toinenkaa ol, joka keksii, et Pori talot o kuvvaamise arvosii. Mää sai yhdelt siskoltani just joululahjaks valokuvakirja Poria ja Satakuntaa, jos o valokuvaaja K. E. Klinti historiallisii valokuvia Porist ja ympäristöst. Ja ole kattellu valokuvaplokkii Porissa.

Hianoi porilaisii rakennuksii ja niitte yksityiskohtii.


































































Raatihuane, valmistunu 1841. Raatihuanee edes o tuttu  karhupatsas lunta sellääs.
Juhana Herttua patsas o valmistunu vast 2008 ja on ihan Raatihuanee viäres, heti
oikeel kädel Raatihuaneest.   







































Sit viäl Kaupunkitalo eli Junneliukse palatsi, joka o valmistunu yksityiskäyttöö
1895, apteekkari Robert Junneliukse rakennuttaman. Jollaki nettisivul sanottii,
et tämä o venetsialaistyyline renessanssipalatsi. Tämä o nii kauhee jyskäle,
et tuntuu ihan et kameraki poksahtaa, jos näi mahtavaa, melkei pääl kaatuvaa
rakennust yrittää saad yhtee piäne digikamera kuvvaa. On komia. Oli purku-uhka
alasen 1950-luvul. Kaupunkitalo katol liahuilee lippu, jos o Pori vaakuna.
Vaakunas o kuva karhust ja teksti: "Deus protector noster" (Jumala meitä
varjelkoon/suojelkoon). 

10 kommenttia:

  1. Muistan joskus lapsena käyneeni äidin kanssa Juneliuksen palatisissa, jossa kerrottiin palatsin historiasta. En muista varmasti, oliko joku teistä siskoista mukana. Mieleeni on jäänyt tuo renesanssityyli ja venetsialaisuus. Muistan sen aina nähdessäni seiniin kiinnitetyt kondoolien kiinnityskoukut. Yksi kuvasi oli otettu juuri tuollaisesta koukusta.
    - Päivi

    VastaaPoista
  2. Mää ole ollu sillo mukan. Mää muista et se käynti Junnaliukse palatsis kauheesti kiahto mu miälikuvistustani ja mää kuvitteli asuvani siin talos ja kui hianoo se olis. Sen takia mää oti kuvia niist gongoolikiinnittimist, ko muisti se visiiti siäl palatsis.

    VastaaPoista
  3. Tuossa Raatihuoneenmäessä Raatihuoneen kahta puolta kaikki porilaiset kai autokoulussaan opettelivat mäkilähdön ja mäkiperuutuksen. Komeissa maisemissa.

    Nuo Linnatkin on aika vekkuli juttu. Täällä Aravissa on vielä Luistinlinna. Se oli ainoa korkea talo täällä päin vanhaan aikaan. Minäkin muutin pienenä tänne tyhjälle pellolle toiseksi valmistuneeseen taloon ja tuo Luistinlinna jökötti meidän parvekkeen maisemana pellon takana...

    VastaaPoista
  4. Hei mm! Juu määki muista ja tiädä tua Luistinlinna, me käytii siäl yhdes kyläpaikas 1960-luvul.Eiks siin "linna" edes ollu talvisi luistinkenttä sillo enne? Sit kyl Liisatorillaki oli luistinkenttä.

    VastaaPoista
  5. Kun Pori täytti 450 vuotta koko Junneliuksen palatsi entisöitiin sieltä sisältä ja siellä oli avoimet ovat. Kävin siellä yhteensä kolme kertaa! Siellä oli upeaa. Katot oli avattu, kun niitä oli vuosien saatossa madallettu välikatoilla. Katossa oli mm. ihanat kipsikohokuviot jossakin salissa. Junnelius on alunperin rakennuttanut sen mennessään naimisiin Rosenlewin tyttären kanssa. Aika hulppea ensiasunto.

    VastaaPoista
  6. Mun käynnistäni siäl palatsis o ollut paljo kauvvemma aikaa. Mut minnuuki se hianous ja mahtavuus ja ajatus et se ollu joittenki ihmiste koti, teki suure vaikutukse. Luulisi, et se olis ollu joskus 1960-luvul ko me ollaa siäl äiti kans käyty.

    VastaaPoista
  7. Ihania kuvia ja mielekäs blogi, onnittelut.

    Entisen porilaisen en voi ku ihailla Kivi-Porin ylevii näkymii. Kaipaan kovast kotii ja sivistykse parii.

    Pori on kaunis kaupunki. Ehkä kaunein kaupunki Suomessa. Pienikokoinen ja heinostunut, kuin koru.

    VastaaPoista
  8. Kiitos, anonyymi enttine porilaine! Täs plokis o Pori-aihet ja välil ain vähä sitä sun tätä ja silt välilt.

    VastaaPoista
  9. Juu, tutustuin sivuihin tarkemmin, murteenkin ylläpitämiseksi liityin lukijakuntaasi.
    Kuullostellaan.

    VastaaPoista
  10. Kiitos ja tervetulloo, mää ole ihan otettu jokkaisest lukijast.

    VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!