tiistai 6. syyskuuta 2011

Runtroppii?

Apilaviljelmä. Ihan selvästi piänii nokkose- ja voikukataimii joukos.Mää ole jo vuaskaudet ollu miälikuvituspuutarhuri. Se o kumma, ko siin miälikuvituspuutarhas ei koskaa kasonnu nokkosii, valvattei, pujoja, vuahenputkii, ohdakkeit eikä muitakaa paskaruahoi. Ei edes voikukkii eikä jualavehnää.

Tänä suven mää sai hiukka ol tosipuutrahurin, ko oltii miähe kototalos. Minul tämä puutarha o vähä niinko laina- tai adoptiopuutarha, joka ei ol mu omani mut misä mää saa häärät nii paljo ko jaksa.

Kerrotaa et siäl Koskel oli aikoinas yks Terttu, joka kehu käyttäväs Runtroppii. Annosteluohje oli semmone vähä suurpiirteine, et yks jukurttipurkilline Runtroppii yhtee kastelukannullissee vettä.

Suve aikan mää oti oikee missiokseni häätää naveto edustalt nokkoset ja vuaheputket. Siin ei muut kasonnukkaa, pelkkä musta multa oli näitte al. Enstiks mää kitki ne jo ainaki metriset nokkoset ja vuaheputket ja kiskoi juuretki yllöös, jos sai. Sen jälkee mää kolmipiikkisel puutarhakuakal hakkasi sitä maat ja revei loppui juurii maast. Sit vartosi pari kolme viikkoo ja taas sama juuriekaivamisoperaatio uudesti. Mää toivoi, et nokkosehäätö luanais.

Ko naveto edusta sai aurinkoo ja valloo, siält alko nousemaa nättii pehmeet nurmiruahoo. Ei mittää jualavehnää ko oikee nurmee. Ja kukkapenkeist mää siirsi sin kuulumattomii kasvei ja istuti niit naveto ettee, piharatamoo, valko- ja puna-apilaa, siankärsämöö. Näytti oikee hianolt.

Viime viikovaihtees ko taas oli siäl tosipuutarhas, huamasi, et mu apila-,
ruaho-, ratamo- ja  siankärsämömaahaani o tullu kauheesti piänempiänii nokkosetaimii. Millais ny suu pannaa?

Meilläki oli sitä Rounduppii eli ainet, josa o glysofaattii. Miäs laski mul, et yhtee kymmene litra kastelukannullissee sais mitat pual desilitraa myrkkyy ja sen kastelukannullise pitäs riittää yhde aari alal. Mää kokkeili levittää myrkkyvettä kastelukannul, mut ei siit riittäny ko muutamal neliömetril. Ko oli hiukka aikaa myrkkyvettä lotrannu, miäs katto minnuu ankarasti ja sano: "Lopeta!" Ja mää lopeti. Tarkotus oli, et hän myrkyttäs pahempii rikkakasvipehkoi reppuruiskul. Mut sitä ruiskuu ei ollu viäl käytös ja mää tahdoi kokkeil, et vaikuttaako se runtroppi jottai.

Mää oli nii julmal pääl, etten lainkaa funteerannu, mikkä o tämä myrky ekoloogiset vaikutukset maaperrää ja ympäristöö. Luji vaa tuate-esittelyst, et myrkky maaperäs muuttuu vedyks, hiileks, fosforiks ja typeks, vaikuttaa kasvie lehtivihreesee ja tappaa ne juurines.


Mut sitä ratamo-, apila-, kärsämö- ja ruahoviljelmääni en tahtonu myrkyttää, ko siit olis kualla kaikki.


Hento ruaho nousi maast ihan ittelläs, ratamoit mää istuti. Ne näyttää
menestyvä oikee hyvi. Mut ny nokkosetaimet o tehny vastahyäkkäykse.19 kommenttia:

 1. Mun naapuri (turkulaine) sanoo kans Rounduppia runtropiks! Ensin en ymmärtänyt lainkaan mistä hää puhuu.
  Sen haittavaikutuksia osittain tutkitaan vasta, sehän on ollut uutisissa tänä kesänä. Pitäis olla varovainen kun käyttää. Siis haittavaikutuksia voi olla ihmiselimistöön.
  Jotkut vaan on niin sitkeitä (lähinnä voikukat laatoitusten väleissä, ja luumupuun juurivesat) ettei niitä saa pois muuta kuin juuristoon menevällä myrkyllä. Mutta nokkonen taantuu nopeaan, nämä siementaimet kun haraa pois ja vielä ensi vuonnakin haraa ne pois, se on siinä sitten. Nokkonen ei jaksa yrittää uudestaan montaakaan vuotta. Ohdakkeet ja vuohenputket on vaikeampia, ne lähtee pienenpienestä juurenpalasesta uudestaan kasvuun.

  VastaaPoista
 2. Sammaa määki kuuli, et joittenki uuttiste mukkaa tämä runtroppi olis haitallisempaa ko o annettu ymmärtää. Vuaheputki o varsinaine kiusankappale ko sil o nii pitkät ja lonkeroiset juuret. Määki ole huamannu, et piänest juurepätkäst nousee uus kasvi. Vuaheputki o jyränny alles suure osa piha marjapensaistaki ja varjostanu ne pimentoo. Ohdakkees o pitkä ja syvä mut ei lonkeroine juuri, ja jos vettää se maast, sitä ei oikee millää saa kokonaisen. Hauska kuul, et nokkone o sentää helpompi ko nämä kaks muut.

  VastaaPoista
 3. Ihana tuo sinun murre...pistää meikäläisen oiken ajatuksella lukemaan...☺

  VastaaPoista
 4. Irmastiina, toivottavasti kumminki saat selvää...

  VastaaPoista
 5. Mielikuvituspuutarhurin puutarha onkin varmasti täydellinen!

  VastaaPoista
 6. Juu, siäl kaikki kukkii yhtaikaa koko suve.

  VastaaPoista
 7. Mielikuvituksessa meillä on elämä pelkkää suloa. Onneksi meillä on kuvittelun taito.
  Puuhaa riittää, kun noita nimeltä mainitsemiasi häätää. Pian tulee talvi ja armahtaa, ja
  keväällä taas kaikki alkaa uusin voimin...

  VastaaPoista
 8. Rva Pioni, juu kuvittelutaito varmasti antaa paljo helpotust ja mukavii nokkosettomii, piikittömmii keitait. Kyl silti tuntuu hyvält, jos onnistuu oikeessaki elämäs nokkosii ja piikkei karsimaa ja häätämää. Hyvvää kuntoiluu se ainaki o. Minunki on kunto tämä suve aikan parantunu tuntuvasti.

  VastaaPoista
 9. Hurjan hauskaa murretta!! Ihanaa päivänjatkoa!!

  VastaaPoista
 10. Sinulla on ollut monipuolinen elämyskesä puutarhan kimpussa. Hauska näitä on lukea, edelleen.

  VastaaPoista
 11. Kiitos, Daisy, hyvi ymmärretty. Aikamoine elämyskesä.

  VastaaPoista
 12. Mulla on kans mökillä kova taistelu nokkosii vastaa ja kaikenmailman koiraputkii. Revin niitä juurines irti, mut aina ne vaa takasin tulee. Myrkkyjä en viitsi laittaa kun tuo meidän Pate nuahoo siellä joka paikan.

  VastaaPoista
 13. Paula Kristiina, ni et ymmärrät hyvi se taistelu noit nokkosii ja muit vastaa. Sinust ei ol muutamaa päivää kuulunukkaa ko et ol päivittäny plokias. Sitä kivempi kuul nyte.

  VastaaPoista
 14. Entä jos hyökkäisi nokkosten kimppuun kostomielellä eli söisi suuhunsa kaiken, mikä pyrkii pinnalle (pinaatin tapaan), sanoisi juurille ähäkutti ja sitten kuokkaisisi ne pinnalle kuivumaan
  (Tiedän, että hyvä se on puhua, kun itsellä ei nokkosia paljon ole.......)

  VastaaPoista
 15. mm, hyvä ehdotus. Yhdes lehdes kirjoitettii vuaheputkest, jonka vihreit lehtiversoi kai tarjotaa ravintoloissaki villivihanneksin, et "syömällä hävitettävä". Mut jos mee täytys syämäl hävittää nokkoset ja vuaheputket, tarvittais enemmä syäjii ja toimituskanava jonneki tehtaasee tai ravintolaketjuu. Siit tulis uus elinkeino: nokkos- ja vuaheputkitarha.

  VastaaPoista
 16. Tuota troppia minäkin olen kuljettanut usean vuoden jo mukanani, kerran tainnut kokeilla. Ei se tepsinyt pitkään. Tämä on ikuista taistelua, varsinkin savisilla mailla.

  VastaaPoista
 17. Pipsan postit, ai jaa, ettei tämä runtroppi tepsis pitkä pääl. Täytys vaa jaksaa taistel eikä lotrat troppii turhapäite maahaa. Voi ol.

  VastaaPoista
 18. Hih meni hiukan aikaa ennenkuin tajusin mitä tuo runtroppi on :) pitäisi olla tehokaskin aine, mutta ei se kyllä ihan kaikkeen tepsi.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!