maanantai 7. marraskuuta 2011

OrkideatViime viikol mu orkideaperheeni sai uude perheejäsene, tämmese jännä vaaleepunertava perhosorkidea. Nyte näit orkideoit o meil jo täys tusina. Itte mää ole ostanu vaa yhde ainoo, muut kaikki ole saanu. Viime kevvään meil tuli kaks uut perintöorkideaa, jokka mää sai hoitooni miähe vanhemma sisko kualema jälkee. Hänelt jäi muitaki kukkasii ja kissojaki. Näit perintökissoi käy miähe veljepojat Koske talos päivittäi ruakkimas ja samal kastelemas kukkasii. Me kastellaa tiätysti silloko ollaa käyty siäl.

Perintöorkideat o siit erityise kiinnostavvii, et mää en tiä kummosefärisii kukkasii niihi tullee. Niis ei nävy viäl uusii kukkavanoi, mut uusii lehtii o kyl kasonnnu.Tämä 60-vuatislahjaks saamani valkone orkidea rupes kukkimaa viime heinäkuus just silloko me oltii lomal ja pois kottoo siäl miähe kototalos Koskel, sisarvainaja tyhjäks jättämäs huushollis. Se kukki heinäkuu, elokuu, syyskuu. Vast ny marraskuus pari kukkaa o alkanu kuivettuu.

Uskokaa tai älkää, Ruska tälläs ittes ihan itte noihi kuvvii. Just hiljattai yks ihmine ihmetteli Ruskaa ja sano, ettei hän on ikän nähny tommost kissaa jonka tarttee ol joka paikas fölis ja päälläs pystös.
Ja täsä kuvas Ruska o esittelemäs kolmat täl hetkel kukostavvaa orkideaa. Mää ei tiä edes tämä nimmee, mut ei kai se tavalline perhosorkidea ainakaa ol. Tämäki o perintöorkidea, mu äitini peruja. Äitini kuali kevvääl 2007, niät tämä o ollu minu hoidossani 4 ½ vuat.

Täsä o viäl vähä likempää otettu kuva kukast.

Täsä viikovaihtees mää tei hiukka tarkempaaki orkideatarkastust. Näytti silt, et kahtee valkosee o tulos uus kukkavana ja niitte lisäks yhtee vaaleepunasekeltasekirjavaa. Jännää varrot sitä, et millo mikäki orkidea alkaa kukostammaa. Ja ny viäl seki lisäks, et kummosii kukkii tullee.

23 kommenttia:

 1. Upeita! Täällä ei ole koskaan onnistuttu saamaan orkideaa kukkaan. Kerran kirjoitit kyllä vinkkisi ja seuraavalla kerralla kokeilen sitä kerran viikossa veteen upottamista.

  VastaaPoista
 2. Orkideat on kauniita ja niin helppohoitoisia. Tämmösel laiskal ihmisel vallan sopivia.

  VastaaPoista
 3. Naukulan Mamma, mullaki kesti varmaa kolme tai jopa neljä vuat enne enneko ensimmäine orkidea alko kukkii. Me oltii sillo just muutettu isompaa asuntoo. Mää eppäile, et meil täs asunnos o hyvä valaistus orkideoil. Ne saa paljo valloo mut ei suaraa paahet.

  Pirena, nii mustaki orkideat o helppoi. Mut hätähousuje kukkasii ne ei ol, vaatii kärsivällisyyt. Ja ehkä hyvä valaistuski o aika tärkee, luulem mää.

  VastaaPoista
 4. Nythän suositaan kotoilua ja hitailua, kaikenlaista rauhoittumista. Orkidea sopii siihen sarjaan ilmeisesti mainiosti.
  Mahtavan kauniita kukkia ovat.
  Ostin eilen pojalleni leikkokukan (orkidean) synttäreiden kunniaksi. Aika upealta sekin näytti. Oli kyllä aika erikoisen värinen, ruskehtava/beige.

  VastaaPoista
 5. Aivan valtavan upeita orkideoja! Ne ovat siitä ihania, että kukkivat pitkään. Pitkäaikainen hoito on toinen juttu, eivätkös ne tarvitse paljon valoa? Sinulla on siis kukkien hoito geeneissä.

  VastaaPoista
 6. Daisy, totta, soppii koti-ihmisil, joil ei ol kiiru ja jokka nauttii koton oleilust. Orkidea o kyl aika juhlalline, ihan omanlaises kukka ja soppii hyvi lahjaks leikkokukkan ja ruukkkukukkan. Ja se palkittee hoitajas ylempalttisesti kärsivällisyydest.

  Cheri, no niist geeneist en tiä. Valloo joko on tai ei ol, sitä ei voi antaa hoitamal. Hoito o säännöllist mut ei kovinkaa ihmeellist. Se pitkää kukkimine o orkideois kyl tosi ihanaa. Varmaa siin o vastavuarosuuttaki, eli jos o kerra onnistunu saamaa orkidea kukkimaa, sit niit miälelläs taas hoitaaki.

  VastaaPoista
 7. Olen aina ihaillut Orkideaa, en ole uskaltanut sellaista vain ostaa. Olen ihan varma että tappaisin senkin niinkuin kaikki muutkin viherkasvini:D Ei ole tuota viherpeukalon vikaa tullut. Leikkokukkia vain ostan ja hyvä niin. Nuo sinun ovat niin kauniita! Ruskakin tykkää Orkideasta ihan selvästi:D

  VastaaPoista
 8. Paula Kristiina, nii, Ruska kattooki tosa yhdes kuvas valkost orkideaa ihan niinko ymmärtäs, et siit otetaa kuvvaa ja hänki ihailee sitä. Se o ihme, et Ruska o antanu näitte kukkie ol aika rauhas, vaik onki leikkisä kissa. Leikkokukat o ihanii, niist tullee kotiki ain ihan toisennäköseks ja niist kannattaa nauttii.

  VastaaPoista
 9. Orkideat on vain niin ihania. minulla yksi lopettelee kukintaansa ja toinen lykkää kahta kukkavanaa, muut nyt vähän lepäilee.
  Tuo Ruska on ihana!

  VastaaPoista
 10. Orkideat ovat ihania ja mikä ilo, kun alkaa uudelleen kukkimaan...☺

  VastaaPoista
 11. Hienoja ja Ruska se vasta hieno onkin!

  VastaaPoista
 12. Kukat on niin kauniita,mutta tuo kisu on kyllä yliveto!!

  VastaaPoista
 13. Moikka Paula, pitkästä aikaa tulla tupsahdin tänne.
  Aivan ihanat orkideat, varsinkin tuo valkoinen kera Ruskan suurien vihreiden silmien miellytti minua.Mut mitä ihmettä onko Ruskalla siniset vai vihreät silmät? Tossa alemmassa kuvassa eriväriset kuin toisessa. Hm...Eiks kaikilla kissoilla ole vihertävät silmät..

  Aurinkoista marraskuun keskiviikkoa, täällä paistaa ja teillä varmaan myös.

  VastaaPoista
 14. Mummeli, se o tyypillist, et yks lopettaa kukkimise ja toine alottaa ja muut leppäilee, se hidas tahti nois orkideois mukavaa onki.

  Irmastiina, Auli ja Riitta Sinikka, kiitos! Ruskaki kiittää.

  Tuija, mukavaa et tupsahdit. Ruskal o aika vihreet silmät. Ei kaikil kissoil vihriäiset ol, voi ol keltaset tai oranssit tai jokusil kissoil sinisetki. Juu, täälläki aurinko paistaa ihanasti. Hyvvää loppuviikkoo!

  VastaaPoista
 15. Kiitos viimeisestä, oli ihan nam nam. Kiva oli taas pistäytyä täällä lukemassa parikin postausta kun on kiireen takia jäänyt väliin. Täällä tulee aina niin hyväle tuulelle. Orkideat on ihania, minulla on peräti kaksi, jotka molemmat lepokaudella ja odotan kovasti kukkivatko vielä joskus, katsotaan. Siitä kiitollisia, että kukkivat niin pitkään ja tarvitsee kastella kovin harvoin, siis minulle oikein sopivia. Ihanat värit tuossa ylimmäisessä orkideassa...mukavaa viikon jatkoa, koitetaan selvitä tässä koko ajan pimenevässä maailmassa.

  VastaaPoista
 16. Orkideakin on hieno, mutta Ruska yliveto! Niin fiksun oloinen.
  Kommentoin aikaisempia postauksiasi: Kamarin kylä on tuttu. Oli kiva lukea siitä ja nähdä kuvia. Olemme käyneet Kreikassa useasti ja siellä on ollut hyvä olla.
  Nyt lähdemme Eilatiin. Virkkaus on mukana!
  Käyn blogeissa usein, omaa ei ole.

  VastaaPoista
 17. Kiitos kiittämäst, Sarppu. Hyvä et oli nam nam. Mullaki oli ensiks pitkä aikaa yks orkidea, jos ei tapahtunu yhtää mittää, ja sit joskus myähemmi kaks. Sit niit o vaa siunaantunu lissää. Mukavaa viiko jatkoo sullekki.

  Kirsti, kiitos siit, et poikkesit. Hauskaa, et Kamariki o tuttu. Oikee hyvvää Eilati matkaa sinul! Ja hyvvää virkkausfiilinkii. Olit näämmä vissii liittyny lukijakski. Tervetulloo!

  VastaaPoista
 18. Kauniita, herkkiä ovat orkideat. Mutta sitä minä ihmettelen, että Ruska ei nypi niitä, vaan asettuu nätisti viereen poseeraamaan.

  VastaaPoista
 19. Jerikonruusu, sitä määki ihmettele. Orkideois o mu miälestäni houkutteleva näkösii lonkeroit. On Ruska pudottanu orkidearuuku ikkunalanudalt laatteel ehkä kaks tai kolme kertaa muttei ny ennää pitkää aikaa. Eikä sillonkaa ko se orkidea o tiputtanu, käyny kuinkaa. Siis et orkideat ei näyttäny kärsivä.

  VastaaPoista
 20. Kauniita kukkia nuo sinun orkideasi. Ruska on ihana kukkien virallinenvalvoja. :-)

  VastaaPoista
 21. Maija, totta! Ruska o mee perhees vähä kaikkie asioitte virallinenvalvoja. Miäs raportoi mul Santoriinilleki, et ko hän kastelee kukkasii, Ruska kastelee kans, ko hän siivoo, Ruska o siin mukan, ko hän ottaa lehde ettees ja alkaa lukemaa sitä, Ruska tullee ja lyä maate lehde pääl, ko hän kattelee televisioo, Ruskaki tullee kans kattelemmaa.

  VastaaPoista
 22. Upeita orkideoita. Mulla on yksi tuossa takan päällä viime vuodesta ja ajattelin nyt olla kärsivällinen enkä heittää roskiin. Jos kukkaa ei tule viimeistään ens kesänä laitan pois. Kattelin tänään kukkakaupassa tuollaista kun tuo eka irto-oksana maljakkoon mutta en sit viitsiny ostaan ko lähen huomenna reissun.
  Hyviä viikonloppuja

  VastaaPoista
 23. Henrietta, mu ensimmäine orkideani ol mul vissiinki kolme vuat ennenko se kukki ensimmäise kerra. Orkideat kyl kestää vaasissaki kauvva, mut ei tiätysti kannat ostaa, jos itte just lähtee pois kottoo. Hyvvää viikovaihdet sinulleki!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!