sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Pori päivä

Kotopaikastani Espoo Viherlaaksost mää lähetä enttisil ja
nykyisil porilaisil tämmösii suvisii valamoruusui Pori päivä
-kukkasiks.

Minnuu muistutettii jokavuatisist Pori päivist.

Pori o minul se paikka josa mää kasosi ja jost minu elämäni alko. Se o paikka jos mää en ol ennää asunu neljääkymmenee vuatee. Siin o jottai outoo ja menetettyy mailmaa ja sit jottai kodikast ja tuttuu ja mukavaa.

Ain ko mää huamaa, et Poris o joku vanha kauppapuari taik liike lopettanu, se tuntuu minust kovalt menetykselt. Harmittaa oikee! Esimerkiks ko mentii aikoinas hallii, siin halli trappuje vasemmal pual oli Lehtose vaatetavarakauppa. En muist et olsi koskaa siäl edes käyny enkä siält mittää ostanu. Siäl myytii vaa miäste vaatteit. Silti ko se kauppa oli joku kertta Poris käydessäni häipyny, se tuntu taas yhdelt menetykselt. Ne vanhat puarit kuuluu minu Porriini eikä niit sais lopettaa. Taik sit myähemmi oli häipyny Turu kultasepäliike siit tori syrjäst. Voi harmi! Siin kaupas mää oli kyl usiamma kerra käyny ja jottai ostanukki.

On se kumma. Vaik ei siäl Poris edes kävis ko kerra vuatees, ni sen täytys pyssyy samallaisen, muuttumattoman ja tuttun. Vaik täytyy omistaa, kyl se Pori o paljo edukseski muuttunu, niinko ny esimerkiks se kävelykatu o mukava, eikä sitä viäl ollu mu kouluaikoinani.

Ko mää tule Porrii, ne vanhat tutut paikat täytyy kumminki kiärtää. Täytyy käyd leivoskaffeel Sarpi konditorias, joka o ja tori syrjäs mut vastakkaisel pual ko se Turu kultasepäliike enne oli. Ja sit mää kiärtele ja kattele toril ja käy läpitte lempikauppojani: Airio astiakaupa, Ratsula vaateliikkee, Pori villa ja peittee ja Nuikkise kankaskaupa. Ja tua noi ni hallii kans täytyy tiätysti morjestaa. Laviko lankakaupassaki mää ole pruukannu poiket. Mut viimitteeks ko mu piti sin men, ni mää en meinannu sitä löytää, ko se oli muuttanu paikkaas. Ain mää vaa luule, et se olis siäl vanhas paikassas Yrjökadu varrel. Kui mont vuat siittäki mahtaa ol, ko se siält o jo muuttanu?

Poris oli enne vanhaa Nauha ja nappiki, mut ei sitäkää ol taitanu siäl enää monnii vuasii ol.

Sit Poris o niit paikkoi jokka o pysyny paikallas ja joitte lopettamist ei toivom mukkaa tartte pelläät. Niinko ny vaik Pori tori, kirkko, teatteri, kirjasto, raatihuane, kaupunkitalo ja Cygnaeukse koulu. Ja sit puistot, Etelä-, Pohjos-, Itä- ja Länsipuisto ja Raatihuaneepuisto. Ja hautausmaat ja tärkeet haudat pyssyy paikallas. (Vaikkem mää niit hautoi ain meinaa löytääkää.)

Tääl Espoos mää ole asunu jo paljo suuremma osa elämästäni ko Poris. Tarkemmi sannoi Viherlaaksos.

Espoo o siit merkilline paikka ettei tääl oikee ol mittää Espoot niinko Poris o Pori. Em mää ainakaa tiä. Tääl o Matikyllää ja Leppävaaraa ja Tapiollaa ja Espoo keskust. Matikyläs o Iso omena, Leppävaaras o Sello, Tapiolas o Stockmanni ja Espoo keskukses o Entresse ja Espootori. Mut ei se Espootorikaa mikkää Espoo tori taik keskusta ol, se o vaa kauppakeskus, jos o kahviloit ja kauppoi ja muit liikkeit. Lähel Espoo nii sanottuu keskust o Ikea ja Tuamiokirkko. Ikea taitaaki ol Espoo keskukse kulmakunna kaikist tunnetumpi paikka. Ja Karakallios ja Mankkaal o Lidl. Ja joka kaupunkiosas o omat koulus ja kirkkos taik seurakuntatalos.

Tääl Viherlaaksos ei ol paljo ko yks Alepa ja apteeki ja kehysliike, ni ettei tääl kyl paljoo shoppail. No, on tääl koulut ja seurakuntatalo ja terveyskeskus ja pari parturiliiket. Ja kaljakapakka ja kolme pitsapaikkaa.

Ostoksil mää käy ussei Sellos Leppävaaras. Siäl o kaikki ne samat putiikit ja kaupat mitä o Isos omenas, Entresses tai vaik Kampis Helssinki keskustas tai Myyrmannis Vantaa Myyrmäel. Sello isos K-kaupas myydää muuto eks tiä... porilaist Ulla pakari junttakakkoo, ja muitaki Ulla pakari leipii. Ajattel ny! Eks tykkää?

Viherlaakso o siit mukava paikka, et tääl o talot rakennettu aika harvaa ja taloje välis o isot pihat ja paljo vihriäist luantoo ympäril, nurmikkoo ja puistoo ja mettää. Ja on tääl järviki, Lippajärvi.

Mut ei mul ol millää lail mahdotont ajatel tai kuvitel, et joskus mää taas asusi Poris.

J,K, Vast myähemmi ilmeni, et mää oli viikkoo etuajas. Pori päivä onki vast seuraavas viikovaihtees.

6 kommenttia:

 1. Ei tair muute ol ennää sitä Nuikkise kangaskauppaakaa. Se ei ollu mikää trendikäs kangaskauppa niinko noi Eurokankaat ja muut. No ny se olis jo retroo ja omaleimast ja vaik mitä, mut ei sitä ennää kai ol.

  Anna

  VastaaPoista
 2. On Nuikkine, mut se o nykyää siä toises pääs Antikatuu! Siä vanhas puutalos lähel "tyttöje" ammattikouluu. T:Jaana

  VastaaPoista
 3. Ja kyl Nauha ja Nappi o olemas edellee. Älä ny valla hullujas puhu!

  Ulla

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteist ja terveisist! Ja tervetulloo vaa Jaana ja Ullaki! On mar se ny valla hianoo, et Nauha ja knappiki o viäl olemas. Mut en kyl tiä misä. Seuraaval kerral ko tule Porrii, täytyy men ihan ensimmäitteeks sin Nauhaa ja nappii! Jos mää ny tarttisi knappei, ni Poris mää heti tiätäsi mist niit mensi ostamaa. Täytys vaa selvittää misä se Nauha ja nappi o. Mut tääl täytys matkustaa Helssinki keskustaa ja men Stockmanni knappiosastol. Ko Tapiola Stockmannil ei ol käsityäosastoo. Ja hyvä et tuli selvitettyy se Nuikkisenki olemassaolo. En muist kui kauvva aikaa siit mahtaa ol, ko ole siäl käyny. Viime suven en kerriinny käymää.

  VastaaPoista
 5. Meinasin just kommentoida et on se Nauha ja Nappi edelleen mutta Ulla ehti ennen mua.Ulla jos kuka tietää et se on olemassa kun on monet kerrat joutunut siellä mun kanssa poikkeemaan kun ollaan yhdessä kaupungilla. Sinne kannattaa kyllä poiketa ja voisit ihan kameran kanssa kun siellä on varmaan Suomen hienoin "nappiseinä" joka muodostuu nappirasioiden päistä, joissa on yksi mallinappi. Se on kuin mosaiikki taideteos!

  VastaaPoista
 6. Kävin muuten Nauhassa ja Napissa kysyin saanks mennä joskus ottamaan kuvan siitä nappiseinästä ja se lupasi se Nappi-rouva (J:n keksimä nimi)

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!