maanantai 22. elokuuta 2011

Syksy
Syksyl o selvästi jalka overavos. Eikä ihan vaa overavos, kyl syksy o ove jo avannukki. Viime päivin o monis plokeis syystuntoi kuvattu ja syyskuvia esitelty.

Päivät o lyhentyny, illat pimentyny. Just ny sattaa lotisee, vaik ei silti, kyl tänä suven heinäkuussaki sato.

Syksyy sisältyy minust monia elämyksii.

Sadonkorjuu o hianoo aikaa - vaikkemmää olekkaa koskaa ollu korjaamas viljasattoo. Tänä suven ole seurannu suvipaikkamme kööki ikkunast ohrapello vaiheit. Tos yläkuvas ohrat o jo ihan nyäkälläs, valmiin korjattavaks.


Ja täsä ohrapeltoo puidaa. Kyl tommone iso puimakone o aika härveli kattellakki. Kui nättii jälkee se tekkee, ja kui notkeesi ammattimiäs tota issoo puimakonet pellol kääntelee. (Ko mää en ossaa ajjaa edes moppoo...) Ja kui äkkii iso pelto tullee puituu. Muutama vuaskymmen takasi tommose pello niittämissee, kuivaamissee ja puimisee olis tarvittu kauheeton määrä tyävoimaa. Ny yks miäs pannee se silleeks suit sait puimakonneel ja ottaa jyvät korjuu.

Eikä vaa viljat ja perunat ja rypsit ja sokerijuurikkaat. Likemmäks minnuu tullee tiätysti pakasteet, mehut ja hillot, hyytelöt ja pikkelssit. Nii ja tiätysti marjastus ja siänestys. Niist hommist ole ain kauheesti nauttinu vaik ussei ole säilöny piänee huusholliini ihan liika paljo talvevarraa. Uude sado säilömine o jonkullaine suve huipentuma ja toisaalt talvee vaste varustautumist. Jos o isot varastot pakasteit ja mehui ja muit säilykkeit, siit tullee turvalline ja tyytyväine olo. Sit joskus kevätsuvel mul o ussei tullu kiiru alkaa käyttämää loppuu edellisen syksyn säilöttyi talvevaroi.

Syksys mää tykkää kuulaist päivist ja sinitaivaast. On iso nautinto kulkee suppilovahveromettäs kauniin syyspäivän.

Mut kaikis enämpi mää tykkää syksy färeist, ruskast. Millai mää voisi ol tykkäämäti, ko kissaninki nimi o Ruska? Tämä kuva o otettu Ruskast vuasi takasi elokuus 2010. Ruska oli sillo neljä kuukaude vanha. Ny hän o jo aikuine kissa, vaik onki viäl pentumaise leikkisä.No ni, vihroviime sai ton etusivul mollottava oranssi vessapyty pois haisemast. Mää jo ajatteli, et varmaa ihmiset ruppee erroomaa mu plokistani tua vessapyty tähde. Mut ihmekyl ei ol kukkaa viäl eronnu. Kiitos kärsivällisyydest!

Oli kiva ko mu siskoni Auli soitti, et häl o jo ikävä Arkiporinaa. Ja häntäki tua vessapytty ruppee kyllästyttää. Tuli kiiru päivittää plokkii. 

23 kommenttia:

 1. Ole sammaa miält Auli kans, et oli iha ikävä arkiporinoit! On se kummallist, millai toise ihmise funteeraukset ja kivat kirjotukset valokuvvai kera, piristää paljo lukijanki ehtoot! Kiitos taas ja hyvvää syksy alkuu!
  Marja

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Marja, hyvvää syksy alkuu sullekki!

  VastaaPoista
 3. Minä asun anopin entisessä kodissa ja meiltä on joskus löytynyt täsmälleen samanlainen vessa oranssilla kannella ja keltaisilla seinillä! Ei kun se taisi olla päinvastoin, seinät oranssit ja pönttö keltainen. Tavallaanhan ne ovat ihan muodikasta retroa. Kohta menee viimeinenkin 70-luvun mehiläiskennolaatta piiloon kylppäriremontin myötä.

  Jotenkin tämä syksy on haikeaa aikaa, ei sille mitään mahda.

  VastaaPoista
 4. Minäkin odottelen syksyn värejä ja suppiloita. Pellotkin ovat jotenkin kauniita syysväreissään. Nauroin oikein ääneen täällä tuohon vessanpytty huoleesi.
  Mukavaa syksyn odotusta!

  VastaaPoista
 5. Ilona H, nii just! Haikee o oikee sana. Syksy o haikeet aikaa. Suvi o takan, kukkaset kuihtuu, ruahotki kellastuu, puut tiputtaa lehtes. Haikee o kumminki minust hyvä sana, haikeus viä ettiippäi.

  Pipsa, minnuu itteeniki naurutti. Suppiloit määki vartoo, ja sitä enne jo pualukoit.

  VastaaPoista
 6. Viljapellot ovat kauniita. Minäkin rakastan syksyisiä sienimetsiä ja syksyä yleensäkin.

  VastaaPoista
 7. Ihanan suloinen Ruska ♥. Kyllä minustakin syksyssä on parasta nuo värit, sen sijaan pakkasen tuleminen ei juuri ilostuta, olen niitä lämpimää rakastavia ihmisiä. Tosin ensimmäiset kuurata saavat minut juoksemaan kameran kanssa edestakaisin :). Se on niin kaunista.

  VastaaPoista
 8. Tuo puintiaika kaikkineen tuo syksyn lähemmäksi ja senjälkeen pellot kynnetään, jos kynnetään, ja maisema muuttuu harmaaksi, silloin syksy on niin todellinen. naapurini kaurapelto puitiin sunnuntaina kauniissa säässä ja kun puimuri pääsi pois pellolta, tuli karmee vesikuuro. oli puinnilla onnea matkassa!

  VastaaPoista
 9. Ihanan raikas syksyinen tuulahdus blogissasi, sen vessapytyn jälkeen ;) Ei silti, leikki leikkinä, se oli ihan kiva postaus ja en ole itse huomannut sen edes haisevan...

  VastaaPoista
 10. Missähän umpiosa olen elänyt kun en missään ole moista väriyhditelmää milloinkaan nähnyt.
  Eilen muuten hanhi parvikin suuntai mäntyluotoon. Pääskysten muutto ei oikeastaan kirpaisuut niin paljoon, mutta kun isotkin linnut lähtee niin se on jotenkin lopullisempaa.

  Teuvo Noormarkusta

  VastaaPoista
 11. Kesä on kiva, talvi mukava, kevät ihan ookoo, mutta syksy on Syksy isolla ässällä. Sitä kohti mennään kokka kohisten. Loistavaa!!

  VastaaPoista
 12. Cheri, syksys o jotaki huikeet, vaik o haikeetaki. Just nua siänimettät o parhait pualii, jos o viäl kaunis ilmaki.

  Sarppu, sul taisi ol kiiruine viime talvi, ko oli nii paljo kuuraa ja lumikoristelui, et juaksit ehkä ettiistakasi kamera kans. Täytyyki men heti kattelemmaa su plokkiis viime syksysii ja talvisii kuvia. Ruska o kyl ihana kultapulukissa.

  Mummeli, mää oli valla unhottanukki tua peltoje kyntämise, et se o viäl edes. Mustat peltoaukeet o kyl aika ankee näky. Mut nykyää ei peltoi ain kynnetäkkää.

  Auli, kiitos. Leikki leikkin. Hyvä ettei haissu su nennääs. Mun haisi.

  Teuvo, hanhie ja kurkie muutos o kiältämäti jotaki tosihaikeet ja lopullist. Ny se suvi sit taas loppu. Hyvästit vaa muuttolinnut ja kukkaset. Emmääkää ol missää mual tommost väriyhdistelmää nähny.

  Jerikonruusu, mukavaa, ko syksy saa aikaa nii erilaisii tuntoi ihmisis. Sinul se o ilmeisesti koko vuade huippuaikaa, jokuset taas tahtos hypät se ylitte suaraa jonnekki kevättalvel. Em määkää syksyy tahtos vällii jättää, vaik siin oma piäni haikeutes ja ankeuteski o. Pääasias se o minust viihdyttävvää ja mukavaa aikaa.

  VastaaPoista
 13. KYllä minustakin syksyllä on kaunista , niin kuin nuo viljapellot, lintuaurat ja muutenkin luonto kun se muuttaa väriään. Ja kaikeksi huipuksi sienimetsä. Viikonloppuna mennään mökille ja tämä se varmasti asuu metsässä suurimman ajan Paten kanssa! Suloinen pikku Ruskan kuva:D Mukavaa alkavaa syksyksyä ja hyviä sienisaalita!

  VastaaPoista
 14. Syksy on kaunis ja jotenkin myös niin haikea! Ihania viljakuvia!

  VastaaPoista
 15. Hei. Minäkin jo kaipasin sinun porinoitasi.
  Syksy ei minuakaan ahdista, päinvastoin. Syksyssä värit ja tuoksut, pimeät elokuun illat ovat ihania.

  VastaaPoista
 16. Hauskoja nämä sinun tekstisi!
  Lapsena on tullut haravoitua, kuokittua perunaa, kitkettyä kasvimaita, oltua marjassa ja sienessä. Aikuisena kaikki on jäänyt jostain syystä, en osaa hillota enkä mehustaa, ehkä se on harmi.

  VastaaPoista
 17. Paula Kristiina, hyviä ilmoi vaa viikolopuks, niät o mukava muuttaa Pate kans mettää asumaa! Ainaki lauvvantaiks o luvattu peräti hellet.

  Naukulan Mamma, viljapellot o mustaki kauniit kattel, ko ne viäl muuttuuki ihan silmis yhde suve aikan. Haikeus o ehkä jonkullaist surruu mut samal hyväksymist, varmaa kiitollisuuttaki.

  Daisy, kiitos, ihme et porinoit kaivataa. Pimmeet elokuu illat o joskus ihan eksoottissii, varsinki jos o yhtaikaa pimmeet ja lämmint. Sillo ollaa niinko jossai etelämail. Jos ens lauvvantain tullee hellet niinko o luvattu, kannattaa nauttii pimmeest ja lämpimäst ehtoost.

  Pipsa, te Pipsat olette ihanii, ko mul o jo kolme Pipsaa plokini jäsenen. Täyty oikee tarkastaa, kuka Pipsa ny oli äänes, ja tämä oli se täti Helsinkist. Jos et hilloo ekkä mehust, sää kuljet ehkä mettäs kamera kans ja otat hianoi kuvia. Ja varmaa teet muutaki, mitä ossaat ja mikä sinnuu kiinnostaa.

  VastaaPoista
 18. Sadonkorjuu on ehdottomasti syksyn parasta aikaa. : )

  VastaaPoista
 19. Maija, nii, oikeastas sadonkorjuu o vanhastas koko vuadenki huippuaikaa. Enne vanhaa sadonkorjuu jälkee järjestettii sadonkorjuujuhlat. Kai niit viäläki järjestettää.

  VastaaPoista
 20. Ihanaa kunnon Porilaista murretta kirjoitettuna! ja aivan ihana tuo sinun kissa :)

  VastaaPoista
 21. Kiitos, Anniina! Ja tervetulloo lukijaks!

  VastaaPoista
 22. Kyllä minullakin on ollut ikävä Paulaa, ja Ruskaa, kesä vaan näytti olevan niin kiireinen, ja onhan sitä vielä jäljelläkin. Tuo oranssi on kaunis väri, kuin kehäkukat (siis tuossa pytyssä)
  Niin ne illat vaan äkki pimenee, kuten sanoit, on aivan säkkipimeää, meilläkin mökkeily alkaa vähetä.Kivoja syyskuvia sinulla, ja Ihana Ruska pyöreäsilmä siinä ♥
  Kiitos kun kävit 'minulla' ja kaunista syksyn tuloa!

  VastaaPoista
 23. Kiitos, Seijastiina, sinullekki ikävöinnist, ja plokeistas. Kyl sunki päivityksiis o ikävöity.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!