lauantai 2. huhtikuuta 2011

Arvotuskukka

Kuva o otettu huhtikuus 2008 Saksas, Wittenbergi pikkukaupunkis. Hyvänen aika, onko siittäki jo kolme vuat kulunu!

Ole ihmetelly tätä puut, jonka al mää kuvas poseeraa. Ittelleni ole merkinny muistii korvani taa, et tämä puu olis magnolia. Mut magnoliat o aika eri näkköisii. Niis o vaaleepunaset kukat ja kukkie terälehdet o levveemmät. Ei kai tää magnolia voi ol? Varmaa mää muista vääri. Mist mää magnolia ole mahtanu päähääni saad?

Tänäpä mää löysi yhdest plokist Tuijan koti ja puutarha kuva, jos o aika samallaine kukka. Siin kerrotaa, et kukka o tähtimagnolia. Plokis näytetää tähtimagnolia taimi, joka o lehdes mut ei kuki. Tämä minu kuvani puu o kukas mut siin ei ol viäl yhtää lehtii.

Mahtasko tämä kukostava puu sittenki ol magnolia? Tähtimagnolia?  Vai mikä se sit o, jossei ol magnolia? Olsinko mää siäl Wittenbergis yhten huhtikuu sunnuntain seisonu tähtimagnolia al? Se oli nii ihana puu et mää pyysi miästäni ottamaa kuva.

Siäl Saksas kukosti sillo muitaki samallaisii puit ja joltaki mää kysyi, mikä puu tää o. Siit mul o varmaa jääny miäleeni, et minul olis vastattu, et tämä o magnolia.  

12 kommenttia:

 1. Kaunis kukkiva pensas/puu. Kyllä taisit seisoa Magnolian alla :) Innostuin "tutkimaan" asiaa. Sivulla "missouriplants.com" kuvaillaan Magnolia stellata-nimistä kasvia. Kukkii ennenkuin lehdet puhkeavat. Kukat kestävät 1-2 viikkoa. Näyttää samanlaiselta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Anneli. Rupesit oikee tutkimaa asiaa ja olet sammaa miält, et se puu taisi sittenki ol magnolia. Mää oli ihan varma, ettei se voi ol magnolia, mut siin yhdes Tuijan koti ja puutarha -plokis oleva kuva sai minu eppäilemmää. Ja siin plokin kuvas luki kans Magnolia stellata. Täytyy men sin Missouriplants.com-sivul kattomaa.

  VastaaPoista
 3. Kaunis kuva.
  Magnolia on ihastuttava kukkapensas.
  Eikä emäntäkään ole hullumpi ;D

  VastaaPoista
 4. Seijastiina, kiitos kohteliaisuudest! Minul tuli jo sähköpostisaki vahva tuki ja tiato siit, et tämä kasvi o tähtimagnolia.

  VastaaPoista
 5. Huamenta!
  Kyseessä on mangolia määkin kuukleti.

  Kukkii niinkuin näsiäkin joka on pensas,ennenkuin lehdet tulevat.
  Näsiää nim. esiintyy meidän kulmilla
  Hyvää sunnuntaita ,mää lähre Luvial pito kalasseihi.

  VastaaPoista
 6. Kyl tää magnolia o ny jo molelt taholt vahvistettu. Kiitos, Puikkoellu.

  Yks ystäväni kerto, et Ameriikas Washington DC:n haustausmaal kukostaa kevväisi tämmöset magnoliat ja japanilaiste lahjottamat kirsikkapuut.

  VastaaPoista
 7. On tuo tähtimagnolia eli Magnolia stellata. Suomessakin sitä voi just ja just kokeilla pärjääkö, mulla on sellainen viime keväänä istutettu, siis en tiedä onko hengissä ;-)
  Mutta ei se meillä ihan noin suureksi varmaan kasva! Tähtimagnolialla on kai aina valkoiset kukat, tuollaiset ihanat ja hyvin aikaisin kukkivat, ennen lehtien puhkeamista.

  VastaaPoista
 8. Saila, mukava kuul, et sääki vahvistat viäl tää arvotuskuka magnoliaks, vaik em mää sitä ennää eppäillykkää, ko monet o vahvistanu, ja et sinul jopa tämä sama lajike onki. Varmaa sit kuuluu myähemmi, millai se o selvinny talve ylitte. Tämä magnolia o ehkä enemmä puska ko puu. Mut Saksas miälestäni niit oli nii isoi, et ne näytti puilt. Minul ei ol mittää miälikuvvaa magnolia tuaksust, luulis et olis hyvä tuaksu jos kukka o näi kauniski. No, ei se pelkkä kauneus kyl sitä tuaksuu saa aikaseks...

  VastaaPoista
 9. Paula, kiitos vierailusta blgoissani, ja toden totta kyllä se näyttää ihan samanlaiselta magnolialta. Ja lapussa lukikin, niinkuin Saila sanoi, Magnolia stellata. voi kun saisin sen pidettyä ens talven elossa, että näkisin sen kukkivan. Saksa on sen verran etelämpänä että siellä tuo magnolia varmaan talvehtii hyvin ja kasvaa paaaaaljon isommaksi kuin meillä tääll suomessa. Huoh..
  Ihanaa murretta, en säikähdä, tykkään murteista ja mielelläni vierailen jatkossakin blogissasi.
  Mukavaa alavaa viikkoa sinulle Paula.

  VastaaPoista
 10. Tuija! Tervetulloo tähä plokkii! Meit yhdistää ny erityisesti tää Magnolia stellata. Mää ymmärsi sinu plokistas, et olet savolaine.

  VastaaPoista
 11. Paula, kyllä olen savosta ,Rantasalmelta kotosin, tosin olen asunut jo täällä pääkaupunkiseudulla yli 25 vuotta, joten murre on jäänyt puhuttavaksi vain siellä mummolassa, mutta juuret on syvällä maassa ;=)
  Kyllä mietä varmaan yhdistää muutkin asiat, mutta tällä hetkellä tuo magnolia oli se aika hauska sattuma,että sinäkin olit siitä just päivityksen tehnyt ja minä sitten myös.Hassua, mutta kivaa.

  VastaaPoista
 12. Tuija, määki ole asunu pääkaupunkiseudul yli 30 vuat. Murre o mul jotenki tärkee ja vahva, ko äitini oli porilaine murrekirjailija. Mää opiskeli aikoinas suamen kiält pääaineenani ja sihe kuulu murteit. Opiskelu jälkee minul oli nauhotusprojekti Poris, ni et kiärteli vanhoje ihmiste tykön ja nauhoti hee porilaist puhettas. Seki o taustan täl "murreplokil". Tää mun plokimurteeni o hiukka pehmennettyy ja sovellettuu murret.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!