perjantai 1. huhtikuuta 2011

Julma huhtikuu


Viäl ei uskois, et huhtikuu lopus tääl Viherlaaksos voi jo näyttää tält. Saa nähd näyttääko tänä vuan.Amerikkalais-brittiläine kirjailija T.S. Eliot (1888-1965) kuuluisas runoelmas Autio maa (The Waste Land, 1922)  sannoo: "Huhtikuu on kuukausista julmin."

April is the cruellest month, breeding
Lilacs out of the dead land, mixing
Memory and desire, stirring
Dull roots with spring rain.
Winter kept us warm, coverig
Earth in forgetful snow, feeding
A little life with dried tubers.
...
Samallaine ankeus huakuu suamalaise runoilija Aaro Hellaakoske (1893-1952) runost Huhtikuu:

Ei ankeampaa tuttavaa
kuin hajoava huhtikuu.
Kun silmä siihen kajoaa
se riisuutuu
se hajoaa.
Se, kaiken-paljastuksen kuu,
se häpeäänsä sairastaa.
Ei ankeampaa tuttavaa
kuin sielunsairas huhtikuu.

Aaro Hellaakoski
(Kokoelmassa Jääpeili, 1928)

Minunki tuntoihini nuarest flikast astikka o kevätaikaa kuulunu tommosii synkkii ajatuksii ja tunnelmii, jos o valosiiki. Se o ihan oma erikoine ahdistukse lajis: kevätahdistus. Sen saa aikaa kirkas valo ja sulavat hanket ja kevvää ja suve lähestymine. Uus toivo ja uudet mahdollisuudet ja uudet vaatimukset, jokka tuntuu häirittevilt ja musertavilt. Olis ehkä sittenki mukavempaa ja turvallisempaa hautautuu lumihanke al ja nukkuu talviunt ja unohdust. Kevätahdistus antaa ensimmäisii merkkejäs joskus helmikuus kauniil kirkkail ilmoil ja viimeistäs toukokuus ne tunnelmat o sulanu niinko mennee talve lumet. 

15 kommenttia:

 1. Ihanat sinivuokot, pian niitä jo saamme ihailla.
  Voimia sinulle kevätahdistukseen, iloa ja valoa ,myöskin lämpöä.
  Runot on mielenkiintoisia.

  Lempeää huhtikuuta ♥

  VastaaPoista
 2. Seijastiina, kiitos. "Kevätahdistus" o vaa yks kude mu elämässäni, ei se onneks koko elämää kevväisi täyt. On kiva löytää sil vastakaikuu esim. runoist. Hyvä toivotus sinul: "Lempeää huhtikuuta", kiitos.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen kuullut tuon , että huhtikuu on kuukausista julmin. Muistaisin joskus kuulleeni, että huhutikuussa tehdään eniten itsemurhia.
  Itsekään en ole ihan mikään suuri kevätfani. Kun puihin tulee lehdet, alkaa minusta se ihana kevät. Tälläkin hetkellä kaikki näyttää niin likaiselta. Tienvarret harmaana ja joka paikka täynnä mätänevää töhnää. Siinä ei hirveästi joku pieni leskenlehti lohduta, vaikka antaa tietysti toivoa paremmasta. No, eilen näin jo ensimmäisen krookuksen... ja sitten täällä kotona, ikkunat likaiset, joka pölyhahtuva hyppää esiin. Koko koti huutaa suursiivousta, mutta kun ei millään jaksaisi. Tänään meinaan kyllä ennen töihin lähtö siivota vähän (menen 13:ksi), Ulla tulee huomenna Poriin ja on varmaan kivempi tulla kun täällä on siivottu.

  VastaaPoista
 4. Samantapaisia ovat minunkin ajatukseni. Nuorena kaikki otti jotenkin itsestäänselvänä, ehkä. En oikein muista. En koskaan ole kuitenkaan käsittänyt sitä suunnatonta ihastusta. minkä kevät joissakin ihmisissä aiheuttaa. Syksyn pimeys on paljon turvallisempaa.
  Vasta nyt "oikeasti aikuisena" kevään valo on alkanut tuntua ihmeeltä ja hyvältä. Vihreys sitten aikanaan tunkee tanjuntaan myös upeasti:)
  Luonnon heleys ja mahdollinen oman mielen apeus ei ole ollenkaan hyvä tunne. Kontrasti on niin valtava.
  Ihanaa kevättä meille kaikille kuitenkin :)

  VastaaPoista
 5. Auli ja Anneli, kiitos kommenteist. Vihreys ja hiirekorvat ja lehdet puihii tuntuu ussei räjähtävä pikavauhtii mut hiipivä tajuntaa aika hittaasti, ei tahdo oma miäli pyssyy kesätulemise fölis. Täytyy oikee pysähtyy ja kattoo ympärilles ja ajatel, et voiks tää ol totta! Sit vähitelle se vihreys ja vehreys tuntuu lempeesti elähdyttävält, ihan uskomattomalt. On tää totta!

  VastaaPoista
 6. Noita vuokkoja pitää siis alkaa bongailemaan,samalla suunnalla kun asutaaan :) Kyllä se kevät tulee sitten vauhdilla,kunhan alkuun pääsee..

  VastaaPoista
 7. Sirpa, niinpä tullee. Viime vuan eppäiltii, mahtaako lumet sullaa edes juhannukseks. Mut kyl suli äkkii. Tänä vuan ei tartte edes eppäil. Ei men ko tuaksaus vaa ja lumet o sulanu. Vaik lumi oli ihanaa mum miälestäni, ni tuli jo lumikiintiö täytee.

  VastaaPoista
 8. Kevät tuo myös toivoa ihanasta vihreydestä, auringosta ja valosta! Huhtikuu on kyllä aika likainen, mutta sen yli pääsee kun tietää että kesää kohti mennään!

  VastaaPoista
 9. Näin on! Senhän tiätää Helmi ja Vilmaki ja et pia heilläki alkaa kunnolline tarhakausi.

  VastaaPoista
 10. Minulle kuukausista synkimpiä ovat loka-marraskuu. Juicen syyslaulu on aina siksi puhutellut minua. Tykkään huhtikuusta ja kevään jyrkän viitosta valosta. Jos vain nuo tuulet kääntyisivät puhaltamaan etelästä.

  VastaaPoista
 11. Päivi! Silloko aurinko ei paist, mää joskus ole sevottanu huhtikuu ja lokakuu. Tämä ja viime vuasi o ollu poikkeus, ko o näi paljo lunt. Niis kuukausis o jottai samallaist. Ko kattoo klasist ulos, samalt näyttää huhtikuus ja lokakuus, harmaa taivas ja lehdettömät puut. Semmosin harmain päivin täytyy joskus oikee funteerat, et hei, onks ny syksy vai kevät. Voi ol vanhuuttaki, ko vuadet ja vuadeajat mennee nii, ettei peräs pysy. Kessää ja talvee en ol sentää viäl koskaa sevottanu.

  VastaaPoista
 12. ...oi, huhtikuu on vaikein aika maan,
  nyt luonto itkee luomistuskassaan,
  oi,tiedänhän,se voittain taistelun
  taas nostaa valtikkansa lumotun..

  Tämä on Sama Harmajan pitkästä runosta Huhtikuu.

  VastaaPoista
 13. Kiitos, Puikkoellu! Nämä tuskaisat huhtikuurunot sai yhde täydennykse.

  VastaaPoista
 14. Such a wonderful intense blue in these flowers !!

  VastaaPoista
 15. Alice, this flower will be one of the first plants that will come out when the snow will melt, usually in the end of April. It is called hepatica, according to the dictionary, in latin Hepatica nobilis or Anemone hepatica.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!