maanantai 2. toukokuuta 2011

Vaihteeks orkideatAlualkae mää en erityisemmi edes tykänny orkideoist. Ne oli mum miälestäni vähä kankeit ja jäykkii kasvei, jollailail keinotekkoisii. Mää en ol koskaa tykänny tulilatvoistakkaa. Mut heti ko mää sai orkidea, mää aljoinki siit tykkäämää. Tulilatvoist en jostai syyst tykkää viäläkää.

Vähitelle orkideoit tuli lissää, vaik itte mää ole ostanu yhde ainoo. Josaki vaihees ne alko viihtymää mu hoidosani hyvi. Nytenki ne o koko kulunee vuade kukostanu. Ain o usseempi ollu täydes kukas. Just ny viis kukostaa. Lisäks o yks uus knuppivarsiki. Pari orkideaa o aika nuapahtanneit.

Tämä vaaleekeltane o minust aika kaunis. Sihe kassoo just uus lehtiki. Se o merkki siit, et orkidea voi hyvi.

Valkosii orkideoit o täl hetkel kaks, kummatki kukas, ja lisäks toisee o tulos toine knuppivarsi. Valkosii kukkii o tiados pitkäks aikaa. Yks orkideakukinto säilyy kauniin kuukausikaupal.

Tämä knuppivarsi o elom merkki.

Joka lauvvantai mää livota orkideoit vedes vähintäs tunni, enemmänki. En ol ennää edes käyttäny mittää lannotteit, ole vaa livottanu. Perjantaiehtoosti pane ain valmiiks vet ämpärii seisomaa. Sitä seisonet vet käytä orkideoihi.
Tämä yksilö o punase ja vaaleekeltase kirjava. Oikee kaunis mum miälestäni seki.


Täs orkideas ei ol tapahtunu yhtikäs mittää pualeetoist vuatee. Mut ny se ainaki rupes lykkäämää uut lehtee. Kyl mää usko et tämäki viäl kukostaa ja kauniisti kukostaaki. Siihe tullee punatäpläset kukat, valko-punakirjavat.Kaikki nua aikasemmat o perhosorkideoit.

Tämä venuksekenkä kukki viime joulun, ja kevvää aikan se o tehny poikase. Mahtasko se poikane kukkii jouluaikoihi? Aika näyttää.


Nämä orkideat o täl hetkel mu pihani ja puutarhani. Aika helppohoitone ja piänitöine tämä pihamaa o. 

10 kommenttia:

 1. Mun täytyy lahjoittaa sulle omat orkideani kun minä en saa niitä koskaan kukkimaan, lähinnä vaan kuukahtamaan..:(

  VastaaPoista
 2. Onpas komeita kukkia. Kuulostaa kovin yksinkertaiselta tuo hoitaminen :) Juttelet varmaankin niille myös, kun noin ihanasti kukkivat.

  VastaaPoista
 3. Niin on nättejä. Olen vienyt äidille joskus lahjaksi ja aina kuolee. Vaikka hoitoohjeet on tarkkan selvitetty. Kaikilla vaan ei onnistu.

  VastaaPoista
 4. Sulla on kaunis ja kiintoisa piha. Minusta nuo on juuri siksi niin hauskoja, kun kasvavat ja kehkeyttävät kukkia ja lehtiä omaa arvelluttavaan tahtiinsa. Minusta niiden kasvua on ihana seurata. Taipuisat kukkavarret painavine kukkineen ovat minusta eloisia ja vähän hulvattomia. Lehdetkin ovat kauniita, niin että levätessään ne on viherkasveinakin ihan somia. Uppokylvetys taitaa olla se taikasana, jolla ne pysyvät hengissä.

  VastaaPoista
 5. Kuunteleeks noi sujuvasti poria? Vai miten niille puhelet?

  VastaaPoista
 6. Ihania ovat, kuin koruja. Minuakin kiehtoo orkideoissa niiden tahti, joka on jotenkin hidastettu. Ne elävät jollakin omalla kiertoradallaan.
  Upeasti olet saanut ne hoidettua, vaikka turhan moni luulee orkideoja ihan kauhean vaikeiksi, tarkoitan liian vaikeiksi tavalliseen huoneistoon, kun eivät tiedä että perhosorkidea voi hyvinkin viihtyä! Toivottavasti kaikki ne ihmiset löytävät tämän sinun juttusi ja saavat innostusta.

  VastaaPoista
 7. Hienoa! En ole itse saanut ensimmäistäkään orkideaa kukkimaan uudelleen. Eli pitäisi laittaa kärsivällisyyttä peliin!

  VastaaPoista
 8. Auli, orkidearönttei otetaa kiitollisen vastaa. Mun ystäväni K. oikee harrastaa semmost, et hän ostaa kukkakaupast paril eurol kukintas ohittanneit ja huanokuntosiiki orkideoit ja virvottaa ne kauniiks ja kukkiviks. Mut se o pitkällöist hommaa. Ja Auli, niinko ennenki o puhuttu, sinu huushollisas o ehkä valo puutet.

  Daisy, kiitos. No, mää juttelenki niil tai ainaki seurustele niitte kans. Ain jos jottai uut tapahtuu, se uus saa runsaasti mu huamiotani ja yleensä miäski joutuu sitä orkidearaportointiini kuulustelemaa. Mut ussei orkideoje kans touhutessani mää juttele kissal, ko kissa o ain päälläs pystös kans siin orkideoje hoitamises, vaikkem mää nii häne avustustas kaipaiskaa. Mut on hän silti kiva, ko hän o nii seuralline.

  Paula Kristiina, kiitos. Olisko tee äitilläki huanot valaistusolot vai mist vois johtuu? Mun äitini pruukas tappaa kukkas liikakastelul, mut orkideoitas hän kasteli niukasti ja hualallisesti, ei lainkaa livotellu niit niinko mää ole alkanu tekemää. Silti ne kukki runsaasti ja kauniisti. Häl ne oli eteläisel ikkunal ja kylpi runsaas valos, mut valo oli lempeet, ko klasi takan oli iso hoppeepaju, joka siivilöitti aurinkovalo eikä kukkie tarvinnu ol suaras aurinkoräkötykses. Meil o samallai ikkunai ulkopualel isoi koivui, joitte lehdet suvisi siivilöittee paahtee lempeeks valoks.

  Rva Pioni, hyvi sanottu: "omaan arveluttavaan tahtiinsa". Niil o just tommone arveluttava tahti. Orkideoitte pitämine ei ol hätähouduje hommaa. Täytyy kattele pari kolme vuattaki, ko mittää ei tapahdu mut kasvi ei kualekkaa. Ja sit yhtäkkii tapahtuu, siin o ihmettelemist. Ole kuullu et orkideat voi ottaa nokkaaski esimerkiks semmosest et katkasee elävät vihreet kukkavarret kukinna loppumise jälkee. Sitä ei pitäs men tekemää. Viime syksyn mää joudui katkasemmaa, ko kissast ne pitkät soirot oli nii houkuttelevii, et hän rupes hyäkkimää niitte kimppuu. Oli pakko valit kahdest pahast piänempi paha ja katkast väkivaltasesti ne houkutukset, et kissa olis jättänyt orkideat rauhaa. Ja kyl jättiki. Onneksi kukis oli jo sillo sammaa aikaa tulos uusiiki kukkavarsii, ja niitte kimppuu kissa ei ole ennää käyny. Mää juttele kyl ehkä enämpi kissal poriks ko orkideoil: "Älä!" "Alä ny!" "No!" "Ei se ol su, se o mu kukkani!" "Mes ny siit vähä kauvvemmaks!" Tämä o lempeet nuhteluu, jol mää yritä hillit kissa puutarhuri-intoo.

  Saila, niil o todellaki hidastettu tahti. Ja orkideat o niinko koruja. Niil o semmone maine et ne o vaikeehoitosii, mut toisaalt ole kuullu hyvi erilaisist hoidoist. Ole kuullu, et niit täytyy vähä kiusat ja pittää niukal kastelul. Sit ole kuullu "vesihoidost", et huanokuntost orkideaa voi vaik kuukausikaupal livottaa vedes ja se saattaa siit viäl virvot. Joku o sanonu päästäväs kerra viikos kylmää vet suaraa kraanast orkideoije pääl ja orkideat vaa kukkii ja voi hyvi.

  Naukulan Mamma, kärsivällisyys o tosiaanki yks tärkee asia. Täytyy vaa antaa kuka ol kaikes rauhas pari kolme vuattaki ja hoitaa sitä ja sit josaki vaihees saa palkinno ja kukka o kaunis mont kuukaut.

  Semmostaki mää ole viäl funteerannu, et jos orkideoit olis pidetty tavallisen sisäkukkasen vaik 1900-luvu alvust astikka, mikä mahtas ol porimurteine nimi täl kasvil? Taik suamekiäline? Mimmoseks orkidea olis kansa suus muuntunu? Ei sitä kukkaa varmaa ainakaa orkideaks eikä orkireakskaa sanos. Olisko se orkkirea? Orkireijja? Orkkireijja? Vai mikä olis sopeva nimi? Kirjakäleks vois ol orkideija.

  VastaaPoista
 9. mul on kaks orkideaa joit oon hoitanu viime vuoren kevääst....asti hyvi...nyt ne tekee uutta kukkaa..:)...pitääks kukinnan jälkeen taas katkasta vanhast vanast vai uurest?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää ole kuullu, ettei kukkavanoi missää tapaukses saa leikat poikki nii kauvva ko ne o vihreit ja elävii, vast sit ko ne o selvästi ruskeit ja kualleit. Hiljattai lui yhde arkideaharrastaja sanova, et orkidea saa kukostammaa, jos kukkimise jälkee katkasee kukkavarre toise ja kolmanne silmu välist. Mul ei ol täst kokemust.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!