sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Lumiloma

Mää ole pitäny lomapäivii Koskel lumiste peltomaisemai, pakkase ja viima keskel. En ulkon, lämmitetys talos. Ni et lommaa mist? En oikee tiä, mut lunki ja mukava viikko o ollu. Ehkä pelkkä maisemamuutos o tehny hyvvää.

Unet o ollu pitkät ja hyvät, ruaka maittavaa ja itte tehtyy tai lämmitettyy. Ajankulun lukemine, televisio kattomine, kutomine, ulkon pistäytymine, miähe sukulaiste träffäämine. Ensimmäist kerttaa elämäsäni pääsi traktori kyytii. 

Miäs o hajottanu vanhaa viljasiiloo ja naulannu sen tilal laatteet navetovinttii. Ja häne murreenas o ollu polttopuitte kantamine ja talo pitämine lämpimän. Olem määki puit pessää pistäny. Se vast onki hupihommaa, varsinki ko se ei ol jokapäiväst. Puitte paukkumine pesäs, tule kattelemine ja pesä edes lämmittelemine o nii mukavaa, et Ruskaki sen o keksiny: hän kököttää miälelläs lämmittelemäs toolil liki pessää. 

Mut kaikist jännempää Ruskast o ulloos pääsemine. Pakkasee tottumaton sisäkissa tärisee kylmäst mut uteliaisuus ja seikkailuhalu voittaa. Aurinko o sulattanu trappuje edusta jo ihan paljaaks.

Mihes päi täst ny lähtis?

Hanki kantaa kissaa mut muutamis paikois tassu uppoo hankee. Mää pani merkil et Ruskal ei ol lumikenkii tai hän ei ossaa niit käyttää. Ei ol täl kissal paljoo kokemust lumest. Pitäs vissii pääst snow-how-lumipantteri oppii.Lumihanki o niinko merepohjaa. Yhtää uut lunt ei ol täl viikol tuiskannu mut tuuli o lennättäny irtolunt ja kasannu kinoksii uusii paikkoihi. 

Ilta alkaa pikkuhiljaa hämärtää. Mentäskos jo sisäl? Vaik kissa tärisee vilust, hän ei sisäl tykkää tul. Mää nappaa häne syllyyni ja kanna sisäl. 

Talvine pihanäkymä. Aurinko laskee.

****

Tervetulloo, Kirsi74, ploki lukijaks!

22 kommenttia:

 1. Sen voi hyvin uskoa, että vaikka ulkona on vilu niin siellä on niin jännää ettei tee mieli sisälle. Kissasta huomaa ulkona, miten se valpastuu ja tarkentaa kaikki aistit, sitä on hienoa seurata.
  Musti on vähän ujo isäntä, en tiedä uskaltaisiko hän pitää lumikenkäilykurssia, mutta täytyy kysyä ;-) Harvalla kissalla olen kylläkään nähnyt niin laajalle levitettyjä varpaita kuin Mustilla!
  Tuli uunissa tai hellassa on mukava ja kiehtova asia vaikka sitä tekisi joka päiväkin. Se on aina niin mielihyvää tuottavaa: tulee lämpöä ja usein ruokaakin. Ja ritinä on mukavaa kuunneltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, totta, kissa oikee terästäytyy. Ja varsinki ko se ulkon olemine o harvinaist. Mää ole tyytyväine ja yllättynykki, et Ruska vaikuttaa nii rohkeelt - tääl maal - vaikkei koskaa ol ollu vappaasti ulkon, ain naru pääs. Espoos Ruska o mu miälestäni paljo arreempi.
   Eli Musti onki todelline snow-how. Annetaa häne ol rauhas ja terästää ominaisii taitojas häirittemäti hänt isännä tehtävil.

   Poista
 2. Ruska on rohkea ulkoilija! :)

  Uunissa räiskyvässä tulessa on tunnelmaa lämmön lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa ja Kollo, juu, ihan yllättävä rohkee munki miälestäni.

   En tiä olenko oikees vai vääräs mut must tuntuu et se pesä lämpö o pehmeempää ja sulosempaa ja ystävällisempää ko pelkkä patteri- tai sähkölämpö.

   Poista
 3. Ruskalla on jännittäviä seikkailuja. Moneen asiaan kyllästyn talven aikana, mutta tulenteko on aina yhtä kiehtovaa, vaikka sitä on tehtävä joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, jännä juttu tua mitä jo Sailaki sano ja sää vahvistat. Ettei tule tekkoo kyllästy vaik sitä o tehtävä joka päivä. Hyvä tiätää. Mää ko ole luullu, et se o nii mukavaa sentähde ettei sitä tee ko poikkeuksellisesti.

   Poista
 4. Ruskalla on kuin ussi maailma kun on lunta ihmeteltävänä, ei siinä pieni vilukaan paljon pelota, uteliaisuus on niin suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, uus ja kiahtova mailma aukee heti ove takan ja Ruskal olis kova hinku men tutkimaa. Jos häne päästäs omi nokkines, en yhtää tiä mihe hän menis ja kui kauvva viipys.

   Poista
 5. Kiitos, vaikuttaa mukavalta blogilta :)

  VastaaPoista
 6. Ruska haistelee kevättä! Teillä on ollut oikein kivoja lomapäiviä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, ehkä se kevät tulvii tual ulkoilmas kissa herkkää nennää. Me ihmiset kattellaa astemittarii ja lunta ja kuulustellaa säätiadotuksii ja ajatellaa helposti et eiko se kevät tänä vuan lainkaa tulekkaa.

   Poista
 7. Kesää kohti mennään. Varmasti mukava vielä olla sisällä ja ihailla tulia. Kesällä on taas paljon ulkotöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, suvi o oikee puuha-aikaa. Sillo ei tee miäli paljo sisäl istuu. Tuski kiinnostaa villasukkie kutominenkaa.

   Poista
 8. Mahtavalta vaikuttaa teudän lomailu. Elävä tuli on jatkuva ihastuksen aihe, harmikseni meillä ei sitä VIELÄ ole.
  pirkko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, meilläkää ei koton ol mut ihanaa et tääl maal sitä tulta saadaa ihastel. Ehkä se teilläki viäl JOSKUS o.

   Poista
 9. Rohkea Rouva Ruska! Ei sitä joka likka vaan lähdekään kylmiltään ulkoilemaan hangille!

  VastaaPoista
 10. Totta, Mamma N. Ihan kylmiltäs tämä Frouvva lähti lumihankee. Tänäpä kiärrettii koko talo ja Ruska tepasteli jäisel maantiäl.

  VastaaPoista
 11. Positiivinen kuvaus lumilomasta . Vaikuttaa tosi mukavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi oli siäl maal puhdast ja kaunist kattel, ja oli mukavaa ol lämpimäs pirtis lumiste peltoje keskel. Ny ollaa tultu kaupunkii ja katteltu kurasii lumivallei tiävarsil. Silti oma koti o kullankallis.

   Poista
 12. Mustakin tulee melkein kissaihminen, kun luen näitä tarinoita. Porin murteesta tykkään ihan kamalaste kans.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pico, hauskaa, kiitos. Hyvvää ja rauhallist pääsiäisaikaa teil!

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!