sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Sosiaaline media

Ny o taas aika päässy hurahtammaa niättei koko viikkon tullu arkiporinaa ko tuliki ny vast pyhäporinaa.
Viikko takasi lauvvantain mua oli käsketty kyllää Naukulaa Helmii kattomaa. Viime syksyn mää sai ol juhlimas Saaripalsta Ransu syntymäpäivää. Oikee mialuisii kyläkutsui. O mukavaa treffat plokikaveret ihan elävänäs. Kottiituamisiks Naukulast mää sai tämä mainio Helmi venyttelykuva.

Tos yläkuvas Helmi potretti o nojollas päi ihanaa vaaleepunast atsaleaa joka saatii yksilt tutuilt lahjaks. Mää en ol ikän saanu tätä kukkaa menestymmää, se o yks hankalampii sisäkukkasii, mitä tiädä. Mut ei hätäpäivää, täl kerttaa mää oli hyvi valistunu, oli just tuareeltas lukenu atsalea hoito-ohjeit Cheri plokist Autuas olo. Siin Cheri kyseli hoito-ohjeit ja sai kommenteis hyviä vihjeit: kalkiton vesi, upotuskastelu, tasane kosteus. Jos ny vähä paremmi tämä atsalea menestys.

Joka aamu mää syä annokse maustamatont jukurttii, joho pane omenahilloo. Tämä o herkullisint  omenahilloo mitä mää ole koskaa tehny. Enne en ol oikee osannu omenahilloo käyttääkää, en oikee muuhuu ko omenapiirakkaa. Tämä hillo ohjee ole lukenu viime syyskuus Leena Lumi plokist täält. Hilloo pannaa kanelitankoi ja vaniljasokerii. Ja kätevää täsä ohjees o se, et omenat kypsennettää uunis, ei tartte ol koko aja hella viäres vahtimas ko omenat kiahuu. Kannattaa pan korva taa Leena Lumi ohje.

Eikä tämä ol ainoo ruaka-ohje, jonka ole plokeist ottanu. Suvisi yks mee herkkuarkiruaka o Elina kesäkurpitsalasagne. Ussei mää ole leiponu englantilaist hedelmäkaakkuu Daisy ohjee mukkaa. Anti ruakaplokist Kunnon ruokaa sai hyvä vihjee: kasviskeittoihi kannattaa laittaa parmesaanijuustoraastet.

Oma lukus o käsityäplokit ja kaikki niitte kauniit käsityät ja silmäilo ja virikkeet ja vinkit mitä ne antaa.

Aikasemmi mää vannoi etten ikänäni men feispuukkii. No meni sit kumminki, ehkä sihe vaikutti kaks asiaa. Toine oli se, et Ruska pennut o feispuukis (!). Ainoastas Sulo täl hetkel ei ol. Hyväneaika, tartti kai sin men hee peräsäs. Toine syy oli Santoriini kirjottajaryhmä. Mää ole jo neljän syksyn ollu Santoriinil kirjottajakurssil, ja oli mukava pääst seuraamaa kurssilaiste kuulumissii. Muuto mää olsi jääny syrjää niist kuulumisist.

Feispuukkiiki o kiva seurat.  Tänämpä mää luji feispuukist, et Ruska pennut täyttää kahdeksa kuukaut. En olis muuto muistanukkaa. Onneks olkoo heil kaikil!

Tammikuu alvus tuli feispuukist siskoltani Annalt Akka-haaste:

Siin tehdää yks lihaskuntoliike 1. päivän, kaks liiket 2, päivän, kolme liiket 3. päivän. Jatketaa sihe astikka, ko toistoi o 70. Aikasemmi o ollu liikkeel äijähaaste, ja akkahaaste o sovellutus siit.

Alkuperäne ohje o tämä:

"Käy selällesi makaamaan, pane jalat koukkuun ja kädet kämmenet vastakkain rintojen korkeudelle, nosta päätä ja ylävartaloa niin ylös kuin saat jalkapohjien irtoamatta maasta. Joka päivä yksi lisää, 70 toistoon saakka. Haastetta saa jakaa vapaasti kaikillle tosi akoille! Haasteen on luonut alunperin Paula Hartikainen."

Mää aloti tämä akkahaastee tammikuu 8. päivä, ja tänpäivä ohjelmas o 34 toistoo. Emmää ol yrittänykkää tehd noist toistoi yhtpainoo, mää tee niit eris ja huilaa välis. Hyvä täs haastees o ollu se, et mun o ollu pakko kehittää annetu liikkee lisäks muitaki punnerruksii, niinko vastapainoks. Mää yritä tehd semmosii liikkeit mikkä selvästi rasittaa ja mist tuntuu oleva jottai hyätyy. Yks o se, et mää makkaa selläälläs, nosta polvet yllöös ja polje nii kovvaa faarttii ko jaksa. Alvus jo 50 polkasuu ilmaa sai mu henkästymmää.

Ny must tuntuu, et jokuset liikkeet ei ol ennää yht raskait ko alvus. Siit tullee semmone olo, et täst o jotaki hyätyy.

On se muuto hauskane asia, et jos mu siskoni Anna olis sanonu mul et su täytyy ruvet voimistelemaa, ei kyl luultavasti olis tapahtunu mittää. Olsi vaa sanonu et nii varmaa tarttis, mutten olis osannu alottaa. Mukko hän välitti tämmese yleise haastee, josa oli esitetty yks ainoo asia ja yks ainoo liike, ni sihe oli helpompi ottaa kii. Lopputulos oli sama: mää keksei ruvet voimistelemaa.

Jos joku tahtoo ottaa tämä akka-haastee vastaa mult, sen voi alottaa vaik tänäpä, huamen tai ylihuamen. Tai seuraava viiko maanantain. Ihan millai vaa tahtoo.Ny o ollu muutaki vastapainoo: helmikuu herkutteluviikko. Yhten päivän feispookis oli puhet siit, mist saa parhaat ruuneperitortut. Yksi Mikko kehu yhdel Eijal Ekbergi torttui, jokka o nimeltäs fredrikaleivoksii. Ekbergil myydää ruuneperitorttuiki, mut ne o kostuttamattomii ja kuivii. Nämä fredrikat o kostutettui ja mehevii. Mää oti heti onkeeni ja ko oli muutaki asiaa Helsinkii, osti näit fredrikatorttui. Kyl ne oliki hyviä, vähintäs parhaast pääst, mitä ole ikänäni syäny.Tänämpä mää trahteeraa koton itte tekemiini laskiaispullii.

Hyvvää laskiaispyhä ehtopäivää!

* * *
Tervetulloo tän, vanha tuttu, Sirpa!

23 kommenttia:

 1. Näin kun alkaa listata, huomaa, miten paljon neuvoja ja ystäviä netin kautta onkaan saanut! On myös oikein mukavaa tavata nettiystäviä oikeasti, kun tuntuu, että olisi jo vanhempiakin ystäviä - sitä on jo kumminkin tutustunut jollain lailla vaikka ei oikeasti olekaan tavannut.
  Olin aikoinaan kukkakaupassa, jossa piti kastella myös atsaleoja. Muistan, että ne ovat varsinaisia juomareita - upotuskastelun voi tehdä vaikka joka päivä, mutta ainakin joka toinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, mult jäi listaamine ihan keske, huamasi ny. Tosa oli listas vaa muutamii esimerkkei, vois pan listaa viäl paljo muutaki ja muitaki plokei. Eilä esimerkiks mää luji miälekiintost rasvakeskustelluu Anja-Reginan aitast (http://anjareginanaitta.blogspot.fi/) yms yms yms.
   Mää ole upottanu atsalea ny joka toine päivä. Sillo se pyssyy aika märkän.

   Poista
 2. Täältä saa kyllä paljon virikkeitä kaikenlaiseen tekemiseen. ja paljon kauniita kuvia silmien iloksi niinkuin tuo sinun atsalea kuvasi nyt!
  Juuri laitoin uuniin yhden blogin ohjeen mukaan leipomani saaristolais leivät, tulee jo vesi kielelle kun ajattelen niitä illan tullen kunhan kypsyvät.
  Mukavaa laskiais sunnuntain iltaa, herkkujesi parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mummeli. Nii saa. Kuvat o kans ihan omaa suuri ja rannaton maailmas. Niit saa ihastel ja ihmetel vail minkämoisiii. Saaristolaisleivät taitaa ol hiukka terveellisempää herkkuu ko mun laskiaispullani.

   Poista
 3. Paula, täs ol ny nii pali kiinnosttavvaa, et...

  O muute hian kuva venytteleväst kissast ja tuo atsalea vast fiin onki.

  Meil on viel toises pakastimes vaikk kui pali omenahillo, nyt sitä laiteta puuroihinki.

  Mää ole kans alkanu kaike maailma lihasjuttui. Järkytyi ku katteli viime suve kuvist mu käsivarssii, et mitä kumma allei siel yrittä roikku..ei roiku koht enä.

  Tuo polkemine on tehokas kein jopa saad vyötärö. Ko Dietrich meni filmama Amerikka, hänet laitetti polkema joka päivä tollest tunti tai kaksi, ko piretti, et hä ol valla vail vyötärö, sil Amerikas oli eri mita ko Euroopas sillo.

  Mää oli eile ratsastama, mut en an kuvata minnu niis talvitamineis. R kuvas sit tallikissoi ja ne vast onkin aiva erityisi. Hä parhaillas katto, jos niist mikkä onnistus...

  Sunnuntai-iltpäivä rauhha sul!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kissat ossaa kyl tua ittes venuttamise ja kiskottelu taido ilma mittää opetust. Tua Helmi-kissa kuva o ihan täysosuma. On niil kissoil lihaskuntoki aikamoine, ilma mittää harjotteluu, yhtäkkii hypäätää parimetrise kaapi pääl kelvästi niinko höyhen.
   Mää huamasi ny sun kommentistas, et mult puuttuu nuat käsivoima- ja käsivarsi- ja alliliikkeet ihan tykkänäs. Tarttisko ostaa jokku käsipainot vai mitä keksisi...
   Olsi voinu lisät toho listaa viäl kaikemmoist mut olis tullu liika pitkä juttu eikä kaikki tullu miäleeni samal kerttaa. Esimerkiks enne jouluu miäs kysy mult et minkä kirja mää tahtosi joululahjaks. Mää annoi häl kolme vaihtoehtoo joist vois ostaa minkä vaa ensiks löytäs, kaikki oli napannu plokeist. Hän osti niist kolmest vaihtoehdost kiinnostava kirja maanpeitekasveist, jonka mää oli löytäny sun plokistas.
   Hyvvää pyhäehtoot vaa sullekki!

   Poista
  2. Ai ni, piti viäl sanomani, et ole viäny Leena su hilloos yhdel naapurilleki, ikäihmisel joka ei ennää pysty hilloi tekemää. Hänki o tykänny ja kehunu et hyvvää o.
   Meil koton enne vanhaa omenasoset sanottii hilloks vaik kyl se oli pikemminki soset. Sentähde ole itteki tottunu puhumaa omenahillost.

   Poista
  3. Kiinnit ny huomiot just noihi alleihi. Mul on liian kevyet paino, mutta ostan vaa yhde kilo painavamma. Ja sitä sit joka päiv paitti viikolopu e.

   Kiva et o maistun ikäihmiselleki, nii mu äitiki tykkää mu soseest tai hillost.

   Se maapeitekasvit on nyt mu arvonnas, mut mul o siit myös oma kappal, jota e an poi. Mää melkes luule et se arvonnas oleva mene ny...

   Se upee katti on ny mu viimises jutus. Mää saa ain naura ku mä se näe;-)

   Poista
 4. Ihania leivonnaisia! Kiitoksia tervetulotoivotuksista!:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, olet sää Sirpa (+ Kollo) jo ennenki lukija ollu mukko ny su kuvas ilmesty toho ruudukkoo. Se o ain kiva jos tullee joku ihana naama lissää.

   Poista
 5. Komea listaus!Blogit ovat kyllä vieneet minut ihan kokonaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma N., plokit o ihan uus mailma minul. Ilmankos jokuset sannoo tätä plokie mailmaa Blogistaniaks.
   Tämä mailma näyttäs oleva ihan rajaton. Ain vaa toine toistas hianompii, kauniimpii ja kiinnostavampii plokei. Mul o raja tullut siin vastaa, et jos mää meinaa seurat tähäastiste plokiystävie plokei, ei helposti riit aika uusii plokituttavuuksii.

   Poista
 6. Helmin fanikuva leviää ympäri maata :) Runkoatsalea on muuten vielä hyvissä hengissä. Olen upotuskastellut sitä kerran viikossa, meillä on niin viileää sisällä, että useammin ei tarvitse. Koska sattui olemaan vähän rhododenronlannoketta kaapissa, sai kasvi sitäkin kerran. Omenahilloresepti täytyy käydä poimimassa talteen, kesän mauille on käyttöä talviaamiaisissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi o maan- ja koht mailmankuulu kissa. Mää sai oma atsaleani yllättäi muistaaksen heti seuraavan päivän, ko oli just edellisen päivän lukenu atsalea hoito-ohjeit sun plokistas. Se omenahillo o oikeastas soset mut mää ole lapsest astikka tottunu sanomaa omenasoset hilloks. Kyl kannattaa ottaa se Leena Lumi omenahilloresepti korjuu. Se hillo taik sose o hyvvää!

   Poista
 7. Blogistaniasta saapi vinkkiä ihan mihin vaan asiaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, sas se!

   Sit o toisaalt paljo ihmisii jokka välttelee ja kavaksuu kaikemmoist nettijulkisuut.

   Poista
 8. Kiitos huomiosta kakkureseptin suhteen.
  Olen huomannut tietäväni paljon asioita, mitä toiset eivät tiedä, kiitos blogien maailman. Esimerkiksi sytomyssy, möbiushuivi jne. FB:n kaverit jakavat myös ajankohtaisia linkkejä, joiden asioihin ei ehkä muuten törmäisikään.
  Toisaalta aika pian tulee kattokin vastaan; ei jaksa tai kerkiä kuin yliolkaisesti vilkaista toisten kirjoituksia ja kuvia.
  Ollaan kuitenkin kiinni tässä nykyajassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, mää en tiä möbiushuivii! Aukko mu sivistyksesäni. Sytomyssy o tuttu. Joku ihmetteli sannaa jaxuhali, et mitä ihmet se tarkottaa. Mää arvasi, ko just oli lukenu FB:st et joku oli toivottanu jaksui. Mullaki tullee välil katto vastaa.

   Poista
 9. Blogistania on täynnä ihania blogeja, eikä millään aika riitä kaikkien seuraamiseen. Ja paljon ihanuuksia on vielä pimennossakin! Herkullisen näköisiä laskiaispullia oletkin leiponut, nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, määki ole huamannu, et on ihanii plokei, joit en millää kerkee seuraamaa. Mää mialuummi ole uskolline niil, joihii ole jo liittyny. Jokuset aikasemmi aktiiviset plokkaajat o kylläki lopettanu, ehkä väsyny tai mikä liänee. Varmasti on pimennos mont ihanaa ja viäl ihanampaa plokkii. Mukko ihmise aika ei riit, ei vaik olis eläkkeel...

   Poista
 10. Ensimmäiseks kiitos sininen maisema vihjeestä, käyty jo kattelemassa ja kuolaamassa :) tuo lihaskuntojuttu on muuten hyvä, ite olen tehny etunojapunnerruksia ja totisesti nopsasti homma kehittyy, siitä sitten motivaatio vaan nousee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu, ol hyvä vaa! Määki ole vähä ussei käyny siäl samoil sivuil kualaamas. Ja olen käyny jokuse kerra ihan paika päälläki siäl kaupas kattelemas kippoi ja ostoksil. Olen jotaki omia kippojani antanu heil sit myyntiinki. He välittää myyntii tavaraa ja ottaa sit myyntihinnast osa.
   Minullaki o into noussu toho voimisteluhommaa, ko ole huamannu et se vaikuttaa. Mut aikamoine puhina ja ähinä viäläki käy ko mää "voimaile".

   Poista
 11. Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this post i thought i could also create comment due
  to this sensible post.

  My web-site: grupa kreatywna

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!