torstai 9. heinäkuuta 2015

Mukihaaste 3/5 ja harjaneilikat

Eilä valmukuppi meni tiskii ja mää oti käyttöö harjaneilikkamuki. Täst o ny juatu aamu-, aamupäivä- ja iltapäiväkaffeet ja iltateet. Tämä muki o sammaa englantilaist Botanical Garden -sarjaa, ko edellise postaukse valmukuppi.

Muki kyljes lukkee DIANTHUS BARBATUS ja Sweet William. Harjaneilika tiäteelline ja englannikiäline nimi. Hauska tämä "Sweet William". Mää en oikee ymmär mitä se tarkottaa. Makkee William, sulone (herttane) William, Viljami-kulta? Vai mitä? Vai tarkottaako tämä William ehkä jotaki tiättyy Wiljam-nimist henkilöö? Pionilajikkeil o ussei henkilöitte nimiä.


Sit mu omat viljamini.

Viime vuade kevvääl mää osti yhde pussi harjaneilika siämenii, punakirjava lajitelma. Siämenet iti hyvi ja tuli hyviä taimii. Myähemmi suvel istuti kahtee eri paikkaa.

Ny mää nauti ylettömä ihanist kukkasist. Joskus siämente idättämisest saa hyvä palkinno. Yks piäni siämenpussi voi antaa ylenpalttise ilo.

Färei ja sävyi o monta, kymmenkunta erillaist.
Paikka misä näit ny kukostaa, o pikkukuisti aurinkoises, lämpimäs kainalos, samas nurkkaukses josa mää pidä daalioit kivijallaa viäres. Daaliat o viäl piänii eikä niit nävy paitti ensimmäine josa o yks punane kukka.


Tämä samane kukkapenkki oli kevvääl keltane, ko siin kukosti keltasii narsissei. Narsissei jälkee, kesäkuu pualesvälis kukkapenkki vahetti valkosee. Penkis kassoo runsaasti valkost arovuakkoo. Nämä o mu kälyni istuttammii mut ne o viäl häne kualemas jälkee joka vuasi levinny.


Nämä vuakot o minust kauniit.

Ny arovuakot o kukostukses kukostanu ja penkki o pukeutumas punasee: punasävysii harjaneilikoit, vaaleepunasii myskimalvoi, punasii rantakukkii, taustal punasii daalioit. Ripaus valkost punase joukos, valkosii malvoi ja muutama valkone lilja.

Toine paikka mihe mää viime suven istuti harjaneilikataimii, o miähe rakentama kissatarha-pergola-kasvihuanee kyljes. Harjaneilikat o täsä kompostimullas nii rehevii, et o kasonnu paljo korkeemmiks ko tosa kuisti ja talo kainalos.


Mää kävi noukkimas harjaneilikoit vaasiinki. Takan näkkyy pionipenkki.

14 kommenttia:

 1. kauniita ovat. Minä ihastuin harjaneilikoihin pari vuotta sitten kun sain ystävltä ekan taimen. Sen jälkeen olen kylvänyt siemeniä sinne tänne mutta eivät ole kaikki itäneet. Ehkä paikka on ollut huono tai olen ollut liian ahkera kitkijä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määki kerra aikasemmi kasvati näit. Sillo osa kukki vaisusti jo heti ensimmäisen suven, mut sit häipy. Ole kasvattanu näit taimiks ensi sisäl ja sit vast joskus suvel istuttanu maahaa. Ei ol tullu miäleeni, et vois kylvää suaraa maahaa. Sillai ne itteki siämentää eli seuraavaks taida kokkeil sitäki.

   Poista
 2. Nätti muki! Olis kiva tietää, kuka on tuo suloinen William.
  Todella kauniita ja reheviä harjaneilikoita -täytyyki kokeilla ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olis kiva tiätää tämä William. Kannattaa kokkeil. Joskus onnistuu, joskus ei, se o mu kokemukseni.

   Poista
 3. Oi voi ja oi voi kun tämäkin muki on niin ihana! Ja niin ovat viljamin kukkasetkin. Minä täällä jännitän, selviävätkö pikkuiset siementaimeni vuorotellen helle- ja vuorotellen sadekuuro-säistä, kun en ole joka viikko paikalla paapomassa. Osan yritin istuttaa oikein isoon astiaan, jospa se tasapainottaisi olosuhteita. Niistä pitäisi tulla violetteja, aika tummia, ja valkokirjavia myös.
  Mua alkoi ihan kiinnostaa, itsekin olen viime aikoina miettinyt tuota Sweet William -nimeä, kun niiden siemeniä tarjotaan lemppari-siemenkaupassani (englantilaisessa sellaisessa). Piti ihan googlettaa.
  Nimi on ollut käytössä jo 1500-luvulla, siltä vuosisadalta on tuo nimi jossakin taimikataloogissa muodossa Sweete William, varmaan sen ajan kirjoitusasu. Siitä on niin pitkä aika, että varma tieto nimen perästä on varmaan mahdotonta. Voi kuulemma olla jopa William Shakespeare kyseessä (ooh!) tai sitten foneettinen muunnos ranskan kielen "oeillet" (neilikka), sanasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muaki alko kiinnostaa, mikä su lempparisiämenkauppas o, niinko AnnaS tosa seuraavas kommentis kyssyy. Miälekiintost, teit oikee etymologisii tutkimuksii. Tua "Sweete William" kuulostaa viäläki herttasemmalt ja runollisemmalt ko pelkkä "Sweet". Toivottavasti su taimes säilyy hyvi - tummii violettei, aah! Näist mu harjaneilikoistani tuli kirkkaamma färisii, mitä mää oli pussi päält kuvitellu. Mut näistäki mää tykkää kyl kauheesti.

   Poista
  2. Joo, sweete-sanasta tulee kyllä mieleen Shakespearen kirjoitukset, niiden kieli on sellaista vanhaa:
   "When shall we three meet againe? In thunder, lightning, or in raine?..." (Macbethista)

   Poista
 4. Saila, mikä onkaan lemppari-siemenkauppasi? Alkoi heti kiinnostamaan ;)

  VastaaPoista
 5. No sehän on Chiltern Seeds, ihanin siemenkauppa ikinä!
  http://www.chilternseeds.co.uk

  VastaaPoista
 6. Kaikkea ihania kukkia sinulta löytyykin. Oikein kaunis tuo arovuokko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, määki tykkää kauheesti tost arovuakost ja ole miälisäni, et se o levinny. Ei silti, mää tykkää kaikist kukkasist.

   Poista
 7. Sinulla on ihania puutarhamukeja. Runsaana kukkivat arovuokot ovat upea näky, minulla kukki yksi jo ajat sitten. Harjaneilikat ovat kauniita ja kestäviä, minullakin oli ennen monen värisiä, mutta nyt enimmäkseen vain vaaleanpunaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläki nua arovuakot kukosti jo kesäkuu pualesvälis, nämä arovuakkokuvat oli silt ajalt. Täytyy vaa toivoo, et harjaneilikat siämentäs, niät olis harjaneilikoit ens suvenaki, ja seuraavin suvin.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!