perjantai 26. helmikuuta 2016

Halimatto

Mää oli ystävä kans Turkis viime syksyn ja miähe kans viime kevvään.

Isoje teitte varsil oli paljo liikerakennuksii, joitte pääl oli millo mitäki kylttei. Ussei tuli kyltti, jota mää tavasi: H a l i , ko sana tuntu nii suamalaiselt.  Ko mää oli nähny se sana jo monta kertaa, meni kysymää oppaalt, mitä tarkottaa hali. Hän sano hali tarkottava mattoo.

Kappadokias Ürgüpis mee koko matkaryhmä viättii issoo mattoliikkeesee, Carpet Centree. Liike ei ollu viäl kovinkaa vanha, mut heil oli kamalat määrät mattoi. Tuli vaikutelma, et tuhansii. Niit esiteltii meil.

Esittelijä, joka muuto puhu suamee, kerto, et pääosa mattoist kudotaa, tai oikeastas solmitaa, kodeis. Naiset tekkee mattoi koton, ja taito siirtyy äitilt tyttärel. Mattoliike maksaa kutojil jotaki peruspalkkaa joka kuukausi ja ossuude myytyje mattoje hinnast ja toimittaa naisil lankat ja välineet. Naiset lähettää heil valmiit mattot myytäväks. Liikkees oli kyl matokutojii töissäki mut pääosa valmistettaa kodeis ympäri Turkkii.

Turki valtio tukkee mattobisnest ja maksaa liikkee ulkomail myymie mattoje kuljetukse ja tullit. Ostaja saa matto kotiovelles vaik toisel pual mailmaa.

Mattoi oli nii erilaisii ja erifärisii ja erikoisii, et mää hullaannui, sekä viime kevvään et syksyn. Yhde aika kallii mää ny syksyl osti ittelleni. Mää oli matkal marraskuus ja maksoi sillo käsiraha mattost. Sillo sovittii, että matto lähetettää minul vast helmikuus ja loppuosa maksust hoidetaa sillo ko matto saapuu.

Miäs ei tätä heti oikee ymmär. Kui tarttee hankkii lissää mattoi, ko ennestäski o mattoi tarpeeks joka paikkaa? Mää mainosti uut mattoo miähel, et se onki halimatto. Semmost meil ei ennestäs ol.

Matto saapu täl viikol. Kyl mää sitä vartosinki. Mattoliikkees paika pääl oli valokuvie ottamine kiälletty mual paitsi yhdes esittelytilas. Mut omast mattostani mää sai ottaa kuvia. Ja viä jälkikätteenki mää kysyi sähköpostis lisätiatoi mattostani, ko en ollu hoksannu kaikkii asioit heti kyssyy.

Matto o aika erikoine, semmost mää en ol koskaa Suames nähny. Se o riamukirjava. Tihkuva kauniit färit mua siin ihastutti mut mua jännäs et millai se oikee mahtaa soppii mee olohuaneesee.

Ystävä jonka kans mää syksyl oli sil Turki-matkal ja joka oli henkes mukan ko mää tei mattokauppoi, sattu tulemaa meil just saman päivän ko matto tuli Turkist. Sit me yhdes sovitettii sitä mee olohuaneesee. Jännää oli.

Sihe kohtaa mihe mää oli meinannu matto pan, se ei mee miälestämme passannu. Olohuanees o nimittäi jo toine itämaine matto, persialaine Mehreban. Mattoje paikkaa täyty vekslat ja pan uus turkkilaine liki ikkunaa ja Mehreban huanee taka-ossaa, päivasto ko oli suunnitellu.

Nämä ensimmäiset kuvat o otettu sähkölampu valos.

Matto malli nimi o Şal. Tämä malli o perinteine turkkilaine mattomalli, ei mikkää moderni malli.

Minu mattoni o kudottu tai siis solmittu Keski-Anatolias Sivasi seudul piänes Altinkaya-nimises kyläs. Altinkaya tarkottaa Kultakallioo (Goldenrock). Kutoja o nuari naine Fadime, jonka perhe o mones sukupolves ollu mattokutojii. 

Ruska istuu kuvas harmaa karmitooli pääl. Toolis o vuaskaudet ollu ruusukuviolline pääline, mut se täyty heti ottaa pois, ko ei yhtää sopinu tähä uuteen mattoo. Tuntuu melkei, et tua soffapöytäki tarttis siirtää pois tai ainaki se pääl olevat sekalaiset tilpehöörit. 

Tämä seuraavaki kuva o otettu sähkölampu valos. Kaikki färit ja kuviot kuulemma symboloi jotaki. 

Keskel mattoo o aika tihkuva tummasinine raita, joka o minust kaunis mut kuvas näyttää tummemmalt, melkei mustalt. Tummasinisest raidast vasemmal o voimakkaa keltane raita. Hiukka reunemmal mattoo kummallaki sivul o vaaleemma siniset raidat. 

Keltane tarkottaa aurinkoo, sinine vettä ja taivast. Samat merkitykset, mitä meilläki vois ol. Vihriäine tarkottaa puit ja ruahoo, ja punane o onne ja ilo färi. 

Mattoo kiärtää punane raita ja sen ulkopual ruskee raita, josa o geometrise näköne kuvio. Se kuvio o kuulemma päättymätön solmu ja tarkottaa ikuisuut ja iankaikkisuut (eternity). Ruskee o maan färi niinko meilläki.

Mattos o hauskat tupsumaiset vipsut. Hmm. Ruskaki huamas heti et nämä tupsut o kivat. Ei ehkä hyvä juttu, nimittäi se et Ruska huamas. Mitä mee pennut mahtaa sannoo ko pääsee olohuaneesee? Vai täytyyko koko matto pan piiloo?

Tämä o olohuanee vanhempi matto. Se o persialaine Mehreban ja ostettu muutamii vuasii takasi Suamest. Täst mattost mää ole ain tykänny. Ny nämä kaks mattoo o aika erilaiset mut samas huanees. En tiä millai silmä tottuu niihi ja riiteleeko ne toisiis vastaa pitkä pääl.

Tämä ja seuraavat kuvat o otettu pilvisen päivän mut päivävalos, ilma salamaa.

Mää ny kattele tätä mattoo. Hiukka se minnuu hämmentää.

Yks takaportti o. Jos mää ny huamaisi, ettei tämä kertakaikkias sopiskaa meil enkä tykkäis täst, tämä voitas seuraavaks viäd pruuvvattavaks ystävälleni, just sil joka oli kanssani Turkis ko mää osti tätä mattoo. Hän ajatteli et se vois soppii heil. Jos sopis, ni hän vois ehkä ostaa se mult.

Mut toistaseks mää tykkää täst vaik totuttelenki. Totuttele ja tutustu. Just nii tihkuvat värit mitä mää muisti ja mikä mua turkkilaisis mattois ihastutti. Vaik oli siäl tiätysti monemmoisii mattoi, hyvinki hillittyy makkuu.

Viäl yks kuva färeist ja kuvioist.

Viime kuukausin itämaisist mattoist o muutki kirjottanu plokeisas.

Ensimmäise mattopostaukse mää löysi jo enne jouluu täält, Villa Namu -plokist. Sit tämä vuade pualel Pepi vahetti mattoo Huusholli-plokis. Se jälkee Huusholli enttine matto ilmesty tän, Naukulaa, kaunis pakistanilaine Bokhara Naukula Sulo ja Namu painimolskiks. Ihan viimitteeks itämaisist matoistas, kauniist persialaisist Nain-mattoist, kerto Katja Päivänpesän elämää -plokis tääl ja tääl.

26 kommenttia:

 1. Hienot värit tuossa matossa. Vähän on erikoisempi ihan tyypillisitä matoista. Monasti tuli käytyä niissä hali kaupoissa, mutta yhtään en raaskinut ostaa, vaikka mieli tekikin. Onnea hankinnallesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä matto ei ehkä ol tyypillissee suamalaisee makkuu, ko ei tämmösii ol tääl koskaa näkyny. Kiitos onnetoivotuksist.

   Poista
 2. Upeat värit! Tuo väriä huoneeseen. Ja Ruskakin tykkää :) Mitäs mies tuumaa? :D - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huane o kyl aika färikäs ennestästki, paitsi soffa o harmaa. Ruska tykkää, ja Rauhaki tykkää, mitä ny pentukiireiltäs kerkes pruuvvaamaa, milt tuntuu maat matto pääl. Miäs ei san oikee mittää.

   Poista
 3. Onpa värikäs matto, sopii niin hyvin Suomen harmaaseen talveen. Hapsut on hauskat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Must tuntuki, et olohuaneesee tuli kesä, vaik pihal o pilvist ilmaa.

   Poista
 4. Iloinen matto! Samassa mattokutomossa mekin käytiin, mutta sinne ne ihanat matot kuitenkin jäivät. Kyllä mattosi hienosti sopii olohuoneeseesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teil oli ilmeisesti parempi itsekuri tai sit ette hullaantunu nii paljo ko mää.

   Poista
 5. On siinä Fadimekin saanut tehdä solmun jos toisenkin! Hienoa kun näitä perinteitä tuetaan paikan päällä, olis sääli jos ksikki nämäkin matot konekudottais.
  Onnea uudelle matolle, se on erittäin hauska ja nuo hapsut on kyllä sellaiset, etten ennen ole nähnytkään. Vaan sopivat maton malliin erinomaisen hyvin ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saa nähd millai mee yhteiselo uude matto kans alkaa sujumaa.

   Poista
 6. Hieno ja erikoinen matto. Koita nyt pyöritellä niin,että löytyy sopiva paikka halimatolle. Mun täytyykin varmaan esitellä oma mattoni kans.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esittel vaa! Mukavaa nähd toiste mattoi ja miälekiintost kuul niist. Mää pyärittele ommaa mattooni.

   Poista
 7. KYLLÄ ON IHANA! Silmä tottuu ajastaan niin tuohon kuin mattojen yhteiseloonkin. Suomessa on vaan ollut pitkään se semmoinen tyyli että ei uskalleta eikä värejä ja jabajaba. HYVÄ että jotain muuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkasust. Muaki vaivaa se ajatus et onks tää ny liika räväkkä, ettei sais ol färei eikä mittää ainakaa räikeet. Sais ja sais. Niinko mää tätä ny kellää muul olsi tarkottanukkaa ko ittelleni. Nuarempan mul oli hillitty maku, ehkä tyypillist oma ikäluakkani ihmisil.

   Poista
 8. Herraisä minkälainen solmiminen!

  Kyllä sinun silmäsi siihen tottuu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siin ollu kyl solmimine, villalanka toises jälkee. Kiitos myätämiälisyydest.

   Poista
 9. Matto on hieno, ihanan pirteä ja erilainen. En olekaan ennen nähnyt tuollaisia itämaisia mattoja, mutta pidänkin juuri sen takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmääkää ol missää mual aikasemmi nähny tämmöst, ja oli siäl Turkis nähtävin muitaki ihmeellissii. Ja just näit Sal-mattojaki oli erilaisii. Esimerkiks yhdes kaikki raidat oli keltase ja oranssi sävyjä. Oli meinaa aurinkoine matto. En tiä luetaanko tämä Sal itämaiste mattoje joukkoo, kai vissii, jos ylipäätäs turkkilaiset mattot lasketaa itämaisiks.

   Poista
 10. Oi ihana, ihana matto! Erikoinen, upeat värit! Mutta totta, ettei niin kovin sovi tuohon mehrebaniin. Äidilläni on muuten melkein samanlainen.
  Mää tekisin niin, että laittaisin vaikka kaikki muut kalustukset ja matot vaihtoon tuon upeuden vuoksi. Hänen upeutensa. Todella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah. Jee. Kaikki vaa vaihtoo. Mul esiteltii enstiks yks toine Sal-matto. Se oli sama, mist mää puhu edellises kommenttivastaukses, jota mää sanoi aurinkomattoks. Siin oli kaikki raidat keltase ja oranssi sävyjä - ja ehkä beessii ja valkost. Kuulostaa aika räväkält, mut mu miälestäni se matto oli KAUNIS, oikee häikäsevä taide-esine. Mää sanoi heti myyjäl, ette voi missää tapaukses ostaa tätä kaunist keltast mattoo. Jos mää ostasi, mu täytys kyl ensimmäitteeks ostaa uus asunto, josa olis oma huane täl mattol, ja sit ostaa kaikki uudet huanekalut - ja ehkä viäl vahettaa aviomiäski. Sit seuraavaks mul tuatii tämä matto nähtäväks ja tämä oli mu miälestäni parempi. Kyl kai tämä sopis tavallissee kerrostaloasuntoo. Niättei menis ainakaa asunto - eikä varsinkaa miäskulta - vaihtoo.
   Jaa et muut kalusteet ja mattot vaihtoo tämä matto tähde, hmm.
   Kiitos varteeotettavast ja hauskast kommentist. Ei mustakaa tua Mehreban sovi, vaik siit mää ole tykänny kans heti ensi silmäyksel. Täytyy funteerat siirtäsinkö Mehrebani tyä- eli kissahuaneesee.
   Sialuni silmil mää nää, et uude matto kans yhtee sopis yksfärine villamatto. Färistäki mul o intuitio.
   Tämä Sal-mattoki o villaa, loimet ja kutteet.
   Sit tullee seuraavaks kysymyksee lamput. Apua, soppiiks mu vaaleepunane Downton Abbey -lampuvarjostimenikaa yhtee tämä matto kans. Ei taid oikee soppii...

   Poista
 11. Matto on hieno! Kerrassaan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Matto o hiano mut muu huusholli se ympäril vähä nuhrune - ja täyn töpeskää.

   Poista
 12. Matto on todella kaunis, en yhtään ihmettele jos olet tähän mattoon kaupassa ihastunut.
  Pyörittele vain maton paikkaa, mutta jos todella siitä pidät niin se on tärkeintä.
  Me aikanaan ostimme maton Marokosta ja sen vaiheet tänne Suomeen olivat melkein samat kuin sinun matollasi ja nyt monien monien vuosien jälkeen tuo matto on edelleen meidän olohuoneessa kissojen melkolailla kurittamaan.
  Nauti matostasi ja anna myös kissojesi nauttia, näin ajattelen minä katsoessani olohuoneemme kolmekymmentä vuotta vanhaa kaunista marokkolaismattoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mennee kerra hankkimaa matto, se saa luva ol kissakestävä. Matto on pelkkää tavaraa, ja kissoje o saatava ol kotonas joka huanees ja joka matto pääl.

   Poista
 13. Upea yksilö. (Kuten persialainen mattosikin.) Epäilemättä vaatii hieman totuttelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Joku joka kävi meil, sano onneks et matto sulautuu ja soppii mee olohuaneesee paremmi ko milt kuvis näyttää, eli ei pomppaa silmil.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!