torstai 18. marraskuuta 2010

Vanha lehtikuva

Tämä o vanha lehtikuva. Se oli kesäkuus 1958
Satakunna Kansa kansisivul.

Se kuva oli Satakunna Kansa kannes suvel 1958, sillai mul o kerrottu. Siin kuvas olem mää vasemmas reunas. Kuvas o muitaki lapsii, kaks poikaa. Laste lisäks näkkyy arkkiatri Arvo Ylppö, presidentifrouvva Sylvi Kekkone ja Tanska sillone kuninkatar Ingrid ja kruunuprinsessa Margareetta. Ja sit viäl muitaki, tuntemattomii ihmisii.

Sillo oli Tanska kuninkaalliset valtioviarailul Suames.

Lastelinna sairalaa näytettii kuninkattarel ja prinsessal ja hee seuralaisilles. Lehtikuvaajat oli paikapääl ottamas kuvvii. Mää oli just sillo sairalas. Enkä mää tiätäny mittää, et mu kuvani oli kotopaikkakuntani lehdes. Eikä mee isä eikä äitikää ollu huamannu sitä, vaik se oli aika iso kuva. Yyteriläiset naapurit tuli sanomaa ja kysymää et oletteko huamannu et tee Paula kuva o Satakunna Kansa etusivul.

Siin kuvas lapset oliki vaa nimettömin ja tuntemattomin sairaala potilain, ja pääosas oli tiätysti ne kuninkaalliset ja kuuluisuudet. Eikä Satakunna Kansaankaa ollu sitä kuvvaa valittu sentähde, et siin kuvas sattu olemaa porilaine flikka. Se oli ihan sattumaa.

Jos mää jottai siit kuninkaalliste viarailust itte muista, ni sen et me etukättee askarreltii. Ja määki askarteli se Tanska lipu mitä kuninkatar kuvas pittää kädesäs. Siin kuvas kuninkatar o ottanu mu kädestäni juur askartelemani lipu ja sannoo mul jottai.  Ja mää näytä kauhee ujolt, en edes katto päi kuninkatart.

Myähemmi mää ole kuullu et Tanska kuninkaalliste viarailu aikan suvel 1958 Aadolf Ehrnroth oli komennettu pitämää hoviväjel seuraa. Ja siäl tämä Ehrnroth oli treffannu tanskalaise hovineiti, kreivittäre, kenest sit tuli häne fouvvas tän Suamee, viäl sinä saman vuan.

Viiko tai pari pääst mää pääsi kottii ja mul selvis tämä valokuvajuttu ja se et mu elämäni erikoine hetki oli päässy Satakunna Kansa etusivul. Hianompaa se oliki sit vast jälkikättee, se kuva oli tärkeempi mul ko ne kuninkaalliset. Ilma sitä dokumenttii en taitas muistaa koko kuninkattare treffaamist. Ja olisko minnuu uskottukkaa, jos mää olsi vaa kertonu et mää näi kuninkattare ja prinsessa. Ko mää pruukasi jutel siält Lastelinnast miälikuvitusjuttujaki, ainaki muitte miälest. Paitti on mul viäläki korjus se Tanska lippu. Seki o yks dokumentti.

Äiti oli heti paikal menny Satakunna Kansa toimituksee ja tilannu kaks kappelet niit kuvvii. Toine pantii koton vihreekantisee alpummii. Toine annettii mammal, mu isoäitilleni. Hän piti sitä kehyksis piironki pääl.

***
Viime viikol mää sai haastee, ko Satakunna Kansa toimittaja kyseli minult mu plokistani. Mää oli valla otettu, kui Satakunna Kansa mu plokini oli huamannu. Mul esitettii kysymyksii, ja se haastattelu julkastii tämä viiko maanantain. Tuli uusii lukijoitaki sen ansiost. Oikee mää oli miälisäni vaik vähä jännittiki se haastattelu julkasemine. Aluperi tämä ploki sai alkus vähäsest, mää aljoi vaa kokkeilemmaa, ossaanko plokkii tehd ja kirjoti sisarilleni ja sit muutamil ystävillekki.

Terve vaa kaikil uusil ja vanhoil lukijoil, tutuil ja tuntemattomil, nimellisil ja nimettömil!

Tämäikkäisel ihmisel helposti nousee muistoi miälee. Määki rupesi muistelemmaa, millai mää kerra aikasemmi, kahdeksa vanhan pikkuflikkan, oli Satakunna Kansas. Ja tuli tua vanha lehtikuva miälee.

3 kommenttia:

 1. Hienoa oli nähdä tämä kuva. Tämä kuva on jotenkin liikuttava. Pienet potilaat ovat kaikki liikuttavan vakavan näköisiä ja ujoja.Vähän kuin rekvisiittaa näytökselle, jota seuraa takana mahtava (hännystelijöiden?) joukkio. Jollakin tavalla tulee mieleen,että tämä kuva tänä päivänä (jos otettaisiin) olisi varmaan tunnelmaltaan toinen ja välittömämpi. Kuninkaalliset eivät ehkä olisi noin kuninkaallisia eikä tuo aikuisten joukko (siellä takana) olisi ehkä ihan noin suuri.Ehkä pieneille potilaille annettaisiin vähän enemmän yksityisyyttä....Varmaan tilanne on ollut potilaista hirveän jännittävä kun ajattelee, että sinäkin ujo tyttö pienestä Yyterin kylästä olet tuossa tilanteessa.

  VastaaPoista
 2. Eikö sulla Paula ole se punaristilippukin vielä jemmassa? Lipun kuva puuttuu täst plokist...
  - Päivi

  VastaaPoista
 3. Hieno tarina :)-Jaana

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!