keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Kaffehetki TartosTartos oli hiukka vappaat aikaa ja tartti tiätysti pääst kaffeel. Kaffepaikkoi oli monia, toine toistas mukavamma näkköisii. Yhde tyäkaverini kans osuttii "Tartu shokolaadipoodii" jonka varmaa vois porintaa Tarto suklaapuariks. Se oli Kalev-suklaavalmistaja sulkaakauppa ja kahvila. Leivos oli raikas ja hyvä, hinta 0,85 senttii, kaffe makso 0,96. Oli mukava istuu ja huilat viihtyisäs kahvilas, käyd vessas ja virkistyy kaffekupillisest ja leivoksest.Täs ÿlikooli kohvikis eli yliopisto kahvilassaki jokuset mee porukast kävi. Ko treffattii taas, vaihdettii kuulumissii misä kukaki oli käyny ja kui paljo leivos oli maksanu ja mitä kukaki oli muuto ostanu. Ei paljo mittää kukkaa ollu kerriinny ostaa. Mut kaffeel oltii käyty.

Vaik leivoksii ja kaakkupaloi sai turisti ostaa halval, pani silti funteeraamaa, et millai ne virolaiset oikee ellää. Keskipalkka o 800 euroo, monie palkka ja eläke paljo piänempi. Ei sil palkal paljo leivoksii ostel. Vaik Viros o viime vuasin oltavat ja olot kohentunu, silti tullee ankee miäli ko ajattellee, kui vaikeet sil kansal o ollu. Sukulaiskansoi ollaa mut hyvi erilaine o kansoje kohtalo.
Mää osti ittelleni tuliaisks yhde paketi Pauligi Paula-kaffeet, hinta 3,85 - ei mikkää halpa. Ei se Paula-kaffemerkki täl hetkel ennää kelpaa meil suamalaisil, se o kitkerämpää ko Juhlamokka tai Presidentti. Mut mul se o nostalgiakaffeet, ko mu lapsuudessani 1950-luvul mee perhees keitettii Paula-kaffeet. Ja ole suunnitellu et jos mää joskus saa näit pussei riittävästi kokkoo, tee niist ittelleni nimikkokaffepussikassi. 

15 kommenttia:

 1. Tartto on aika monipuolinen paikka. Tori oli laaja, paljon myyjä ainakin käydessäni siellä. Silloin oli kirsikat parhaimmillaan ja nam, kun olivat makeita.

  VastaaPoista
 2. Mummeli, meki käytii pikimmite toril, mut kirsikoit ei maistettu. Minulleki tuli vaikutelma, et Tartto o monipualine kaupunki ja olis kiva men sin uudestas.

  VastaaPoista
 3. Minulle tuli tästä sellainen olo, että olisi kiva päästä käymään. Sitten joskus. Tallinnassa olen käynyt kaksi kertaa - entisen vallan aikana.

  VastaaPoista
 4. Learaija, jos olet käyny Tallinnas enttise valla aikan, muutos onki huima. Ja Tarttoki o näkemise arvone. Toivottavasti pääset pia, eli sit joskus.

  VastaaPoista
 5. Ihan totta, hyvin ovat erilaiset kansojen kohtalot olleet ja ihmisillä siellä vieläkin vaikeaa - moni asuu sellaisissa oloissa, niin huonokuntoisissa kodeissa, ettemme voi kuvitellakaan. Ja maa on tässä ihan vieressä. Onneksi sieltä raportoidaan meidän lehdissä niin pysymme ajan tasalla. Siitä voi monelle herätä halu auttaakin. Turistit onneksi tuovat joitakin tuloja monelle sikäläiselle muuallakin päin kuin Tallinnassa.
  Ihanan näköinen on kakkukahvisi! Ja hauska idea tehdä nimikkokahvikassi oman nimisestä nostalgiakahvista.

  VastaaPoista
 6. Saila, kyl siäl Viros o vaikeet monil ihmisil. Meil oli parin päivän puhelias linja-autokuski. Hän näytti meil ohikulkumatkal uut vankilaa, jota hän kehu monnee kerttaa et kui hyvi siäl vankilas olevai asiat o. Tuli ihan semmone olo, et hän olis tykänny itte men sin vankilaa täysihoitoo, ko siäl olis häne miälestäs ollu tiados ainaki säännölline sapuska ja ilmane ylöspito eikä tarttis mistää murehtii.

  VastaaPoista
 7. Kai sun täytyy Paula kahvia ostaa, ilman muuta. Porissa on tänään lanseerattu uusi kahvimerkki "Mu porini", kuulin radioissa. Pitää tutustua, se vois olla hyvä tuliaiskahvi. Sitä myydään siellä puuvillan paahtimossa mutta myös Prismoissa ja Tikkulan S-marketissa..
  Ihmettelin siinä sun tekstissä kahvin ja leivoksen hintasuhdetta..

  VastaaPoista
 8. Ahaa Auli, sitä Mu Porini -kaffeet mää sit varmaa joskus osta. (Tai hyväs lykys saa.) Määki ihmetteli sitä hintasuhdet. Kaffekuppi makso enemmä ko leivos. Se kaffe oli suamalaist Gustav Paulig -kaffeet, leivokset virolaisii. Siäl just leivokset oliki halpoi. Ei se puale kilo Paula-kahvikapakettikkaa miälestäni ihan halpaa ollu, 3,85 euroo, ko ottaa huamioo, et sil kaffeel ei ol menekkii Suames.

  VastaaPoista
 9. Matka on ollut varmaankin mukava. Niin kivoja kuvia olet laittanut nähtäväksi.
  Yritän muistella, miltä se Paula paketti näytti silloin joskus, enkä muista.

  VastaaPoista
 10. Daisy, matka oli yllättävä antoisa ja rasittava, vaik paljo Tartost jäi valla näkemäti, mul o viäläki nilkat ihan turvonneet jostaki kumma syyst.
  Määkää en muist oikee, milt se Paula-kaffepaketti näytti. Minust sillo ostettii kaffeet neljänneskilo paketeis, semmosis päältpäi kattottun neliskanttisis, sivustpäi kattottun suarakaiteemallisis. Luulisi, et siin kaffepaketi kyljes oli se Paula-tytö kuva.

  VastaaPoista
 11. Kahvipaketin päällä oli kortteja, joita kerättiin. Olikohan niissä autojen kuvia..?
  Kahvi jauhettiin kotona tai kaupassa.
  sanoo Daisy

  VastaaPoista
 12. Daisy, määki muista se jauhamise kaupas ja oli meil kotonaki kaffemylly. Kortit muista huoanommi mut muista kyl ny ko muistutit.

  VastaaPoista
 13. Suul vast makkia näköst kaffeleippä o
  mää oli siivömas möki ja sai tyytty vaa öörfiila
  Eiköst mukulakki men yli unes,muul o ny käyn samalai. öitä!!

  VastaaPoista
 14. Herkuttelu on yksi tärkeä osa matkaa, suuntautuupahan se mihin hyvänsä. Mielenkiinto Tarttoa kohtaa on heräillyt tässä kuviesi myötä.

  VastaaPoista
 15. Puikkoellu, leivos näytti makkeelt mut ei ollu yhtää liika makkee, päivasto raikas.

  Jerikonruusu, nii mulleki herkuttelu o tärkeet, ja maistelu, tutustumine maa tai kaupunki ommii herkkuihi.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!