tiistai 22. marraskuuta 2011

Puutarhaunelmii


Vuasi takasi mää määritteli itteni miälikuvitus-puutarhuriks. Kevvääl kulji ympäri ja oti kuvia luannost ja naapuritaloje ja viaraitte ihmiste puutarhoist.

Sit tuli semmone tilaisuus, et miäheni kans saatii viime suven pittää laina- tai adoptiopuutarhaa miähe kototalos, jonka täl hetkel omistaa nuarempi polvi. Saadaa käyd siäl talos vähä niinko kesämökil. On ollu jo puhet siittäki, et ens suven tehtäs sin kasvimaa.

Siittäkös mää innostui, ihan yli äyräitteni. Netist osteskeli  jo ny loka-marraskuus valmiiks siämenii. Niit siämenpussei mää plärrää ehtoisi ja pellaa niil niinko jollai laste pelikorteil. Pane niit erilaisii pinoihi: tomaatit ja kurpitsat, palkokasvit, juurekset, salaatti ja maustekasvit.

Noit keltaste pallomaiste kesäkurpitsoje siämenii mää ostii vaa sitä varte, et tos kuvas ne kurpitsat näyttää nii kauniilt.

Mut kesäkukkii mää vast hurmaannuinki. Niist ostamistani kukkasesiämenist tullee monta läjjää.Siniset:
- Sinisalvia Blue Angel
- Isonolaana
- Sinisievikki
- Kääpiöritarinkannus
- Kurjenkello

Punaset:
- Salkoruusu (erisävysii punasii vaaleest tummaa ja valkosiiki joukos)
- Silkkiunikko Sperling's Engels Chor (pastellisävysii tummemma ja vaaleemma punasii ja valkosii)
- Kesäleimu Twinkle Mix
- Harjaneilikka Coral
- Idänunikko (lohepunane)
- Koristetupakka Avalon Bright Pink

Tummapunaset (melkei mustat):
- Koreatörmäkukka Black Knight
- Lehtoakileija Bordeaux Barlow

Kelta-oranssit:
- Blomsterkörvel/Orlaya grandiflora (suamekiälist nimmee ei sanot)
- Pensaskrassi Peach Melba
- Kehäkukka
- Kesäpäivänhattu Marmelade

Valkoset:
- Ahkeraliisa Accent White
- Kesäharso Covent Garden
- Kesämalvikki
- Sinikoisokki White Robe
- Lääkärinkukka
- Maitohorsma (valkoinen)

Ja sit viäl valkoset royal weddingit:
- Idänunikko Royal Wedding (monivuatine)
- Hajuherne Royal Wedding (yksvuatine)
Samoist siämenpusseist tullee toisemmoisiiki pinoja, jos lajittellee eri perusteel:
- tammikuus kylvettävä (niit o vaa yks)
- helmikuus kylvettävät
- maaliskuus kylvettävät
- huhtikuus kylvettävät
- toukokuus kylvettävät
- suaraa avomaal kylvettävätNäist kahdest monivuatisest, valkosest horsmast ja sinisest kääpiöritarikannuksest sanotaa pussi kyljes, et kylvetää maaliskuus "ulkona". Lumihankeenko niit pitäs kylvää, jos maaliskuus o viäl lunta? Vai kukkapurkkiinko enstiks? Tämä o minul arvotus.

Ja vois näit pussei viäl plärät tämmesiinki pinoihi:
- yksvuatiset
- kaksvuatine (niit o vaa yks)
- monivuatiset.

Ja senki mukkaa voi noit lajitel, et mimmosee paikkaa niit meinaa pan kassoomaa.

Mut ny ole alkanu ajatel et millai hyvänenaika mää saa näit kerrostaloasunnos kasvatettuu tammikuust alkai.? Ja viäl kissahuushollis? Esti kyl suunnitteli, et koton näit tarttee yrittää kasvattaa. Mut naps, kekkasinki hyvä idea.

Mää katteli tyäpaikkallani yht valosaa käytävää sil silmäl. Se vois ehkä ol ihanteelline taimie kasvatuspaikka. Se on hyvi valosa paikka, mut siin ikkunoitte yläpualel o semmone mukava lippa, joka just sopevasti siivilöittee valloo. Santpauliatkaa ei pala, vaik aurinko paistaa suaraa. Varovasti mää esitinki ehdotukseni jo yhdel kukkavastaaval, ja hän näytti vihreet valloo. Hän keksi heti muitaki yht hyviä ja valosii paikkoi, jois kukkii vois idättää.Tämä kuva o otettu tyäpaika kukkakäytävält  viime suven. Meil alko sillo toises osas talloo remontti, ja sen tähde kaikki kukat siirrettii täl valoisal käytäväl. Isoje ikkunoitte viäres o ikkunapenkki kukkasii varte ja istumapenkki ihmisii varte. Täl hetkel istumapaikatki on varattu suureks osaks kukkasil. Remontti valmistuu jouluks, ja sillo kasvei siirrretää taas omil paikoilles ympäri rakennust. Mun tyäpaikassani o iso piha ja puutarha ja paljo sisäkukkii. Pääasias vapaaehtoset viherpeukalot hoitaa näit talkooperiaatteel.

Ei tää asia viäl varma eikä lopullisesti sovittu ol, mää vast ole esittäny kysymykse ja ehdotukse. Mut jos tämä toteutuu, tehdää ehkä semmone sopimus, et mää saa idättää kukkii sovituil paikoil ja sitävastaa anna talol kesäkukkii. Jos nimittäi idättämine onnistuu.

Nyte oikee jo vartoo ens tammikuut. Sillo saa kylvää ensimmäiset siämenet. Ensimmäisen olis sinisalvia Blue Angel. Kuvast päätelle se o loistava sinine.

Mul ei ol minkäälaist kokemust ennestäs kesäkukkai kasvattamisest. Mitä ny lapsuudestani muista jottai rinkeplummui ja kosmoskukkii. Jos mää olsi viisas ja varovaine, mää olisi esti hankkinu vaa muutama siämenpussi, ja kaikki semmosii et voi kylvää suaraa kukkapenkkii. Mut mää lumoudui näitte kukkase kauneutee pelkästäs kuvie perusteel ja meni hankkimaa vaik mitä vaikeesti kasvatettavaa ja hoidettavvaa. Antaas kattoo kui hyvi yritykseni onnistuu taik menneekö pahasti mönkää. Oliski varmaa enstiks pitäny kyssyy viisaammilt.

Sitäki mää ole koko aja funteerannu, ekko tämä elämä o nii kovi epävarmaa. Ei sitä tiä, onko meist edes ens suven menemää sin miähe kototalloo. Voidaa vaik sairastuu.

Kerrotaa, et Martti Luther olis aikoinas sanonu, et vaik huamen tulis mailmanloppu, tänäpä täytyy istuttaa omenapuu. Sitä vois ehkä soveltaa, et vaik ens suven tapahtus mitä yllättävvää tai ikävää, mää ainaki tänäpä osta siämenpussi ja suunnittele, mihe mää se kylvä ja millai se taimeks kasvata.

Ne nettikaupat, joist mää siämenii tilasi, oli valla miälekiintosii. Toine oli Vesa siämenliike Poris ja toine  Joyseeds.

20 kommenttia:

 1. Oi mitä ihanuuksia! Tulispa jo tammikuu. Meinasin ensin sanoa, etä sehän on jo ensi kuussa, kun elän näköjään jo joulukuuta. No mutta ei siihen kauaa mene!
  Kyllä noiden kesän kukkien ja luetteloiden ääressä hurmaantuu yksi jos toinenkin. Minä hurmaannuin sinun kuvistasi! Tuota Bordeaux Barlowia olen jo ihastellut jossain muuallakin. Hempeämpi Nora Barlow minulla jo onkin.
  Onnea ja menestyksekästä kylvövuotta! Eräs viisas kollegani on myös sanonut, että siemenistä kasvattamalla voi elää vaarallisesti, kun sijoitus on muutaman euron luokkaa. Ei siinä ihan vararikkoon äkkiä mene vaikka joku epäonnistuisikin. Mutta tilaa nuo vaativat ennen kuin ne voi istuttaa ulos! Mulla on keväisin yleensä vain pari-kolme siemenkasvatettavaa lajia kerrallaan (vaikka niitä siemenpusseja olisi kymmeniä) kun enempää ei keittiön pöydälle mahdu, tai sitten en mahdu itse, kun se on jo ruoka- ja työpöytä.

  VastaaPoista
 2. Saila, totta, ettei kai täst ihan koht konkurssii joudu. Ko vaa idätys-/kasvatuspaikka järjestyy. Mää ihastui sinu Saaripalstal esittelemiis Royal Wedding -hajuherneisii, ja niit ei ollu Siämenvesa valikoimis. Niit hajuherneit hakkeissani mää löysi toise ihana nettikaupa, jost sai tilat sitä Royal Weddinkii. Ja siäl oli viäl toistaki RW-lajiket eli valkost idänunikkoo. Vaik en tiä olisko mittää erroo, jos olisi tilannu tavallist valkost hajuhernet.

  VastaaPoista
 3. Upea puutarha tulossa, toivottavasti saat tilaa esikasvatukseen. Tuo määrä ei ihan pieneen tilaan mahdu. Kannattaa elää vain tässä päivässä,eikä miettiä jaksanko huomenna.

  VastaaPoista
 4. Paula, ettei vaan sama maaninen innostus mikä meissä kahdessa on vie sua kuin kuoriämpäriä! Vau! Mahtavat siemenvarstot! Esikasvatus yhdistettynä Ruskaan voi olla haasteellista. Ihania siemeniä, eli oli kohtaloska se Vesan Siemenliikkeen vierailu silloin...

  VastaaPoista
 5. Multa lähti villasukat lapasesta (MK:n mukaan), mutta sulta taisi lähteä kesäkukat, siis lapasesta?

  VastaaPoista
 6. Pipsan postit, kiitos neuvosta. Tällä hetkellä tosiaankin vain nautin siemenpusseista enkä vielä kauheasti murehdi. Kissakin on niistä pusseista kiinnostunut, kun ne rapisevat hauskasti ja jotkut myös tuoksuvat aika voimakkaasti.

  VastaaPoista
 7. Auli, kyl taisi se viarailu ol kohtalokas. Ko siält mää sai kuul, et heil o nettikauppa. Arvaas olenko surffaillu hee sivuillas ja kattellu kukkaste ja kasvie siämemii?

  VastaaPoista
 8. Päivi, en tiä mist ne lähti, ei ol viäl valmist tullu. Ko tei tätä postaust, ajatteli sitä sanontaa, et "meis jokaises assuu piäni mamma". Sammaa ajatteli sillonki, ko viikovaihtees katteli su sukkavuartas. Vaik sää taidatki ol yleensä maltillisempi tos maanisuudes, mikä Aulil ja minul o ja mammal oli nii oireellist.

  VastaaPoista
 9. Tuossapa on kylvämistä ja kasvattamista kerrakseen. Nyt vaan tarttee malttaa hiukkasen odottaa:D

  VastaaPoista
 10. Paula Kristiina, juu tarttee varrot vähä aikaa. Ja on täs viäl hyvvää aikaa kattel uusii siämenii nettikaupoist...

  VastaaPoista
 11. Oi,kevättä ja kasvatuksen alkua on ihanaa suunnitella ja odottaa!!

  VastaaPoista
 12. No jo olet upean kokelman siemeniä hommannut! ja voi, minkä työmäärän itsellesi hankkinut! noillahan saa jo aikaiseksi kauppapuutarhan taimineen. sellaisen pienen. Myös minä keräilen välillä noita pusseja liikaakin, mutta ei sille mitään mahda, on vain pakko ostaa. Vesan siemenliike oli yksi kohde tilauksissani silloin, kun noita kukkia työkseni kasvatin.

  VastaaPoista
 13. Riitta Sinikka, kiitos! Nii o munki miälestäni. Toisaalt just se vartoominenki o mukavaa. Ettei tartte heti ruvet töihi.

  VastaaPoista
 14. Mummeli, huh, vai piäne kauppapuutarha mää ole menny hommaamaa - ja iso tyämäärä. Näkkee sit ens suven, ei kauheesti stressiikää täst sopis ottaa, ko tua puutarhahomma o mul enämpi huvittelluu ja vastapainoo normaalil tyäl. Tämä o tämmene kokeilu. Varmaa mää jo ens syksyn ole viisastunu ja tiädä mikä o mahdollist ja mitä jaksa.

  VastaaPoista
 15. Nyt on puutarhakärpänen purrut pahasti! Siemenpussienrapisteluterapiaan ryhdytään yleensä vasta keväällä, mutta varmasti se auttaa kaamoksessakin vaivaavaan puutarhakuumeeseen. Onnea vaan esikasvatukseen, hieno työpaikkaetu sanoisin.

  VastaaPoista
 16. Odotan innolla ensimmäisten sirkkalehtien ilmestymistä. Toivottavasti saamme ihailla kukkien kasvamista blogisi välityksellä.
  Hienoa, että voit hyödyntää työpaikkasi ikkunalautaa.
  Sanoo Daisy

  VastaaPoista
 17. Kiitos, Cheri. Tämä siämenpussiekrapisteluterapia tälläi syksy kaikkei pimmeimpän aikan auttaa tehokkaasti kaamosmasennuksee ja -väsymyksee tai valla häätää sitä.

  VastaaPoista
 18. Daisy, kiitos. Ny mää ole jo kahdelt kukkavastaavalt kysyny tätä asiaa ja molemmat näytti vihreet valloo. Mää viäl varmisti, et tartteeko muilt kyssyy, tartteeko viäd asia johtoryhmä päätettäväks. Ei tartte kuulemma. Riittää ko kukkavastaavilt kysytää. Eikä jokuset miähet edes huamais mitä ikkunapenkeil o vai onko mittää. No, on siäl johtoryhmäs naisiiki mut ei heiltäkää kysyt. Ny määki rupesi vartoomaa sitä ensimmäist sirkkalehtee ja sitä et saa ottaa siit valokuva.

  VastaaPoista
 19. Oletpa järjestelmällinen järjestäessäsi kukkasiemenet värien ja kylvöajankohdan mukaan. Itse olen joskus haaveillut sinisestä kukkapenkistä, jossa olisi erilaisia sinisiä kukkia. Toistaiseksi on jäänyt haaveeksi.

  VastaaPoista
 20. Lea-Raija! Porilaise Vesa siämenliikkee nettikaupas oli valmiit lajitelmii värienki mukkaa: ainaki valkoste, punaste ja siniste kukkie lajitelma yhtee pussii pakattun. Mää katteli hetke niit ja ajatteli, et neki olis varmaa kauniit.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!