perjantai 23. elokuuta 2013

Pesä

Me matkustettii hiukaks aikaa mailt kaupunkii ja kottii. Mää ain jännitä näit ajomatkoi, en sunkaa omast enkä miähe pualest mut piänte kissapentuje ja Ruska-emo pualest. Hyvi matka näytti kumminki menevä.

Edellisel kerral ko tultii kottii, Ruskal alko seuraavan yäseen synnytys. Ny kottii tulo jälkee Ruska piilotti pentus. Olisko matkustamine edesauttanu synnytykse alkamist? Oliskos tämä jälkimmäine matka vaikuttanu sen, et Ruska tartti piilottaa pentus, et häl oli hiukka epävarma olo, ko matkustettaa sin ja tän ja häne tarttee ol piänte pentujes kans millo misäki.

Mää kävi joskus aamuyäl vessas ja samal kurkkasi pentuhuaneesee. Ruska makas tapas mukkaa pentukopa viäres. Mut ei pentui missää. Mää oli jo valmiiks ajatellu, et jos mää olsi kissa ni tiätäsi mihe pentuni piilottasi: mee issoo vaatekonttuurii, joka on nii täyn tavaraa ettei ihmine mahdu sisäl, jossei ensi nostel muutamii tavaroit pois. Se o oikeastas piäni vaatehuane mut siäl o muutaki tavaraa, matkalaukuist alkai.

Arvaus oli ihan oikei. Siäl ne neljä kissapoikast makas vaatehuanee peräl talvikenkäi ja vanha pölyimuri välis. Mitäs sit muut ko äkkii siirtämää pennut hee pesälooraas. Jäti Ruska tiätysti sammaa kamarii ja pani ove peräsäni kii, ettei Ruska niit toist kerttaa veis nii hankalaa piiloo. Ja mikä järki siin sit oli, et Ruska vartioitti pentulooraa mut pennut oli valla toises pääs mee asuntoo?

Seuraava kerra ko aamusti meni pentukamarii, pennut oli taas haihtunu pesästäs niinko tuhka tuulee. Mää kattoi sänky al ja siäl ne oli. Ja palauti pennut samatiä pessääs ja kloosusi Ruskaa et mitä sää ny meinaat. Ei mittää. Ruska siirsi pennut taas takasi sänky al ja mää takasi pessää. Ko oltii yhtees neljä kertaa niit siirrelty ensti sin ja sit takasi tän, mää tuli toisii ajatuksii. Rupesi rakentaa varapessää sänky al. Irroti kissa kantokopa yläosa alaosast ja pettasi pentui ja Ruskaa varte peti kopa alaossaa. Lykkäsi se sänky al seinä viäree sihe kohtaa, mihe Ruska pentus oli pannu. Ja toivoi, et Ruska seuraaval kerral kuskais ne pennut edes sihe koppaa eikä paljaal laatteel. Seuraavaks Ruska oliki kuljettanu kolme pentuus koppaa ja yhde kopa viäree sin sänky al. Mää siirsi se viimisenki muitte viäree koppaa.


Siit astikka eli toispäiväst asti Ruska ja neljä pentuu onki asunu pentuhuanee sänky al kantokopa alaosas. Siin o matalat laidat eikä yhdel sivul mittää laitaa, niät pennut pääsis hyvi siält poiski. No, viäl tähe astikka he o pysyny turvallises kopas, he o nii piänii. Aika ahtaalt tämä pesä vaikuttaa.

Jos mää mene seurustelemaa pentuje kans, mää vedä koko pesä sänky alt.

Oikeastas kävi hyvi, et Ruska itte just nyte hylkäs pesäs, ko me oltas siit joka tapaukses jouduttu koht luapumaa. Mää oli kirjottanu sähköpostei kissaisännä kans, ekko ens viikol o toise emo laskettu aika, koppa tarvittas täl Cheril synnytyksee ja pentuje alkuhoitoo varte. Mää en miälestäni ollu täst äänees puhunu yhtää mittää. Tuli semmonenki miälee, et mahtaaks Ruska lukkee mu sähköpostejani. Vai mist hän tiäsi koppas hyljät just kreivi aikaa?


Tuntuu mukavalt semmone opetus, et kuulemma kissapennuil olis erityise tärkeet saad mahdollisimma paljo erilaisii vaikutteit ja kokemuksii 2-7 viiko ikkäisen. No, ei tiätysti liikaa, joku järki täsä tarttee ol. Mut esimerkiks et pennut sais ol tekemisis monie erilaiste ihmiste kans. Ja niil tekis hyvvää oppii olemaa autos just siin ikävaihees. Sillo hee myähemminki elämäs o helpompi ol autokyytis. Eikä pentui varmaa haittaa, vaik emo muuttaa hee toisee paikkaa. Sillai vappaan ulkonakki elävät ja pualvillit kissat tekkee, et vahettaa pesäpaikkaa aika ajoi. Mut Ruska ei kyl siirrelly ensimmäisii pentujas vuasi takasi, ja sillonki reissattii kaupunkist mail ja takasi.


Mul o suunnitelma uudest pesäst, jota mää tarjoo Ruskal ja häne jälkikasvulles. Mut siit sit toisel kerttaa.

Loppuu viäl kolme videopätkää.


Täsä ruakaillaa E-pentuee "virallises" imemisjärjästykses. Creme Edina ja sinikilppari Estelle näyttää täs imevä alanisiä. Jos videot o liika pitkii ettekä jaks kattoo loppuu asti, jättäkää keske. 
Pennut o näis videois iältäs kahde viiko ja kolme päivä ikkäisii. Kyl meinaa kehittyy pikavauhtii. 

* * * * *
Mitä mu silmäni näkeväkkää. Tosa lukijalooras o täl hetkel just tasa 100 nättii naamaa!

Tervetulloo sadas, Yykooän!

29 kommenttia:

 1. Kylläpä pennut ovat kasvaneet! Ihanaa, että laitat blogiin videoitakin pennuista -kun vielä kissanpennun tuoksunkin saisi lisättyä (ehkä jotain pitää jättää mielikuvituksen varaan).

  Lapsuudessa, maaseudulla meidän vanha kissa sai pentuja. Pennut olivat syntyneet hieman kauaksi kodistamme ja puolivilli emokissa pyysikin äitini apuun. Niinpä poikaset matkasivat kauppakasissa varastoomme ♥. Näin tarina kertoo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AnnaS, liikuttava kertomus sinu lapsuudestas. Pennut kassoo ja kehittyy ihan silmis.

   Poista
 2. Ihania videoita, voi mahdoton! On hienoa kuulla Ruskan kurnuttamista ja nähdä pentujen möngertämistä. Erityisen hauskaa on katsoa, kun sinipoika saa perusteellisen pesun! Ja sinikilpparityttö on niin kauniin värinen, kuten sinikilpparit aina... ja creme, kuin kinuskijäätelöä. Ihailen kuitenkin varmaan eniten ruskeatabbyn hienoja kuvioita, todella upea tyttö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustaki tua sinipoja pesu o hauska kohtaus. Ja Ruska ottaa poja nii tiukasti kainaloos, et tämä joutuu valla uppeluksii, piäni potkiva takakäpälä ja toine etutassu vaa näkkyy. Sit poja pää ponnahtaa näkyvil siskoje välist.

   Poista
 3. Kun olen tässä jättiruudun äärellä laitoin kaikki videot kerralla pyörimään, mikä leipominen ja touhuaminen. Ruska on erittäin omistautuva emo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska omistautuu 100-prosenttisesti. Siit hualimati et normaalisti hän o mee perhee keskipiste.

   Poista
 4. Itkuhan tässä meinaa tulla kun näitä videoita katselee ♥ Ruskan kur-kur on kyllä niin ihana ja pennut ihan kuin olisivat olleet "iik - nyt äiti tulee, ollaan kunnolla" Ihania videoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää luule et Ruska o aika ankara ja tiukka emo vaik hellyyttäki riittää joka pennul. En ihan ossaa tota kissaa, on pelkät alkeistiadot, mut tuntuu et ain ko joku pennuist lähestyy pesä etureunaa, Ruska varottaa taustal.

   Poista
 5. Voi noita ihanuuksia, on niintä mahtava katsoa noilta videoilta. Nyt ovat niin suloisia, ei vielä ole kiirettä leikkeihin, niihin rajuihin, joita hetken päästä jo harrastavat. Ruskalla iso huoli ja työ lapsien kanssa.
  Oikein hyvää viikonloppua noiden suloisten kisuleiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, juu viäl ei ol kerriitty rajuihi leikkeihi. Joka ilta täl viikol mää ole ihmetelly et ne pennut o tämänki päivä pysyny siäl matalas pesäs vaik ihan hyvi pääsis siält poiski. Nämä pennut kehittyy ihan joka päivä. Just mää katteli, ko he hypähteli piänii elämäilosii hyppyi. Eilä ei viäl hypitty.
   Hyvvää viikovaihdet sinul ja Himmul!

   Poista
 6. Voi miten ihania kerrassaan ♥
  Ihanat videotkin.
  Hyvää viikonloppua ja kaikkea iloa sinne teille karvakerien kera ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijastiina, voi kiitos! Karvakaverit o ilosii vekkuleit, ei voi millää ol tulemati iloseks ko näitte piänte elämä alkutaivalt seuraa. He o varsinaisii ilopakkauksii.

   Poista
 7. Ihanaa viikonloppua karvaperheelle ja pikkuisille paljon virtuaalipusuja, suloisia ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zepa, kiitos. Ihanaa viikoloppuu teillekki, herra Harmaal ja sul.

   Poista
 8. Hyvää pohdintaa sinulta pesän tiimoilta. Ja voi mitä kehräystä, miukumista, moukumista ja kurinaa ♥ Teillä eletään nyt ihanaa pentuaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky ja Minna, ny mää ole muutama kerra saanu ol mukan varsinaisis kehräjäisis, ko emo ja kaikki pikkukisut kehrää, tai ainaki usseempi ko yks. Pikkukisu kehräys o omallaistas, sen erottaa hyvi Ruska kehräyksest. En tiä saisko sitäki videol.

   Poista
 9. Ihana lukea näitä Ruskan tarinoita. Suloiset pikkuiset

  VastaaPoista
 10. Onneksi on oma koti täynnä kissanpennun tuoksua ja riehuntaa niin ei liikaa nosta nämä kuvat pentukuumetta. Ihania pentusia ovat kyllä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, teil o ny paljo vilkkaampi vaihe, ko pentui o kuus ja ne o isompii ja pia viäläki isompii ja riahuvaisempii. Olette turvas pentukuumeelt. Ja kyl ehkä viäl hiukka aikaa pentuje lähtemise jälkeenki, vaik jokkaise pennu lähtö uutee kottii kirpasee.

   Poista
 11. Oi miten ihania ja isoja teidän lapsukaiset jo on! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Elina! Nämä kassoo joka ikine päivä ihan silmis, mut silti ne o viäl söpöse piänii ja pehmosii.

   Poista
 12. Kyllä noi kisunlapset on vaan niin söpöjä!

  VastaaPoista
 13. Vastaukset
  1. Oi kiitos, Anna! Niin ovat, eräs kävijä sanoi: "Nää on ihan epätodellisia!"

   Poista
  2. Oho, ny lipsahti kommentti yleiskiälel...

   Poista
 14. Veikkaisin että Ruska on hämäyksen vuoksi ollut tyhjän pentukopan vieressä. Ennen vanhaanhan jos kissat teki pentunsa jonnekin ulos piiloon- ja yleensähän ne synnytettiin piiloon- niin emokissa lähti aivan eri suuntaan pihasta kuin mitä pesä oikeasti oli. Voi miten monta kertaa on kissaemoa jäljitetty lapsuudessa! Hyvän näytön kissojen älykkyydestä saimme minun ollessa noin 10vuotias. Olimme luvanneet kissanpennun tuttavaperheeseen ja iltapäivällä "komensin" emoa siistimään pennut edustavaan kuntoon, kun iltalypsyn jälkeen tulee hakijat. Kun vieraat sitten saapuivat pahvilaatikkonsa kanssa ei kissaa poikasineen näkynyt missään. Ei sisällä eikä missään pihan ulkorakennuksissa. Jäi pentu sillä kertaa saamatta. Vieraiden lähdettyä kotiin kissatkin sitten palasivat takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reppainainen - ai jaa. Eipäs tullukkaa tämä miäleeni, et Ruska olis yrittäny hämät minnuu. Mää ajatteli et Ruska oli unhottanu mihe hän oli pentus kätkeny ja vahti tyhjää pesälooraa.
   Kyl maalaistalois o varmaa nähty yht ja toist ihmeellist, mitä emokissat o järjästäny ko o kuskannu pentujas piiloo - ja synnyttäny ne piilos.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!