keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Jouluviaras ja muit juttui

Me ollaa saatu mukava jouluviaras: Raita-kissa. Raita o Ruska pentu ja Rauha sisko. Hän ei ol kahtee vuatee nähny toist kissaa, se jälkee ko lähti syntymäkodostas marraskuus 2013.

Valitettavasti täsä kuvas Raita o vähä epätarkka ko kamera o tarkentanu Ruskaa.

Rauha ja varsinki Ruska o ollu kiinnostunu ja utelias viaraast. Varmuude vuaks Raitaa pidettii kolme ensimmäist yäseet eri huanees suljetu ove takan. Ruska yritti kauheesti askarrel ovvee auki ko jouluviaras oli nii kauhee kiinnostava. Ja Rauha oli samas juanes mut ei yht touhukas. Ove aukasemine ei onnistunu pelkäl kahvaa hyppäämisel ko ovi köytettii kii ovekahvast karmitoolii, joka pualestas tönköttii paikalles ettei se päässy liikkumaa.

Muutonki oltii alvus varovaisii. Välil Ruska ja Rauha pantii toisee huaneesee, niät Raita sai rauhas tutkii muu huusholli. Siin hänel onki ollu kova homma ko o kaikki nurkat ja sänkyaluset haistellu ja nuahonnu.

Ny neljännee päivä ehtoon meil o jo täys rauha ja kissat tottunu toisiis. Ruska ei ol missää vaihees pörhistelly Raital, ei murissu eikä sähissy. Mut hän käy knäppäilemäs tassul Raitaa ja hyäkkää päi. Näyttäs et haastaa leikkii, jos mää ny ossaa kissa käyttäytymist tulkit. Raita ei lähd karkuu ko köyristää selkäs ja nostaa karvat pystöö. Rauha o pikkuhiuka pörhistelly selkääs ja häntääs siskolles.

Välil he piti tuijjottamis- ja hännähuiskimistalkoit.

Ko Raita näki Rauha ja Ruska ensimmäise kerra viime lauvvantain, hält nousi tukka ja selkäkarvat pystöö ja häntä pörhisty muhkeeks. Murinaaki kuulu. Mut hän o reipas kissa ja tottunu äkkii. Huushollinki hän jo ilmeisesti tuntee hyvi, ko o hyppiny kaikkie korkeitte kaapie pääl ja tutkinu kolot ja sopukat. En yhtää arvaa mitä hän muistaa ja tiätää lapsuudekodostas.

Raitast o kasvanu kaunis ja kookas kissa, reipas, rauhalline ja tasapainone. Färiltäs ja kuvioiltas Raita o sinikilpikonnatiikeri. Viralliselt nimeltäs Raita o Pinkkitassun Estelle.

Meil o toinenki jännittävä asia. Rauha vartoo toisii pentujas. Pentuje isä o punatabby Tiikerinliljan Lounatuuli eli Simba. Punapentui o taas tiados, ja piänii kermakaakkui eli cremejä.

Tuntu oikee mukavalt huamat, et Rauha tämäkertase sulhase isoisä o Kissankellon Robin Aragorn, Kissakello kissala kissoi, joitte kantaemo o legendaarine Kontukatin Elviira. Minullaki o ollu kunnia kerra treffat Elviira. Sillo 1990-luvul hän oli jo korkees iäs ja asusti Nokial. 

Elviira kasvot o kuvattun Eurooppalaiskissarenkaa tunnuskuvvaa. 

Kissankello emäntä Riitta Mönkäre o mul ollu ensimmäine eurooppalaiskissaihmine ja eurooppalaiskissoje kasvattaja, joho mää ole tutustunu, jo joskus 1990-luvu alkupual. Ny sit ympyrä sulkeutu ko Pinkkitassuje ja Kissankelloje suvut kohtas jo ihan lähisukulaisis. 

Penturintamal o tapahtunu semmonenki asia, et Ruskast tuli marraskuus ensimmäist kertaa isomummu, ko tyttäree Mesi tytär Sipi synnytti neljä pentuu, Pinkkitassu J-pennut. Ennestäs Ruskal o muistaakseni ja tiätääkseni 13 lastelast, mut nämä oli ensimmäiset lapselapselapset. 

Kerra ole ollu kattomas J-pentui ja heti joulu jälkee pääse uudemma kerra. Sillo ensimmäisel kattomiskerral pennut oli sillo vast kolme viiko vanhoi vauvvoi, isoi ja vahvoi kylläki. 

Kolme poikaa o ny kaikki varattui mut tytöl, Pinkkitassun Jóhannal, viäl hajetaa sijotuskottii. Jóhanna o kilpikonnapunatabby, varsinaine ihana pakkaus, vähä niinko isomummus Ruska piänen. Jóhannal suunnitellaa pentui joskus tulevaisuudes ja sentähde hän jää Pinkkitassu kissala kissaks. 

Poikie lempinimet o Mörri (isompi ruskeetabby), Nemo (toine ruskeetabby) ja Pontus (punatabby). 

Silloko mää tuli Turkist kottii, meil oli hauska tilaisuus: H-pentuje yksvuatispäivät. Ne järjesti Namu-kissa emäntä Merja, joka tunnetaa Naukula mamman plokist Naukulan kerho. Kaikkie pentuje perheet oli paikal ja muittenki kissasukulaiste edustajjii monia. Hauskaa oli. 

H-pentui edustaa täsä kuvas Pinkkitassun Hagar eli Namu Naukula. Läsnä oli tiätysti serkkupoika Sulo Naukula kans. Molemmat mee Ruska lapselapsii. 

Mummu ja emoki sai juhlist muutama hiirilahja, mut ne vartoo kaapis jouluauttoo. Meinaa antaa ne heil joululahjaks. 

* * * * *

Oi, voi. Tääl mää taas päivittele. Ko ole nii hidas. Turkis me pidettii kahde henke kirjotuskouluu, ystäväni Leena ja mää, kirjotettii kaks tehtävää joka päivä. Mu toine tehtäväni oli ussei yks plokipäivitys. Mu piti jatkaa sammaa mallii ja kirjottaa Turki matka toisest viikost heti ko tuli kottii. Mut sit en ol kerriinny. En sit millää. Muka. 

Mul olis siis jemmas mont aihet. Niinko et viäl olis kerrottavvaa Turkistaki. Hyvän aikaa takasi mää sai Naukulast haastee kirjottaa plokini tarina. Ja mul olis yks vanhempiki haaste jemmas. Kissoje kans tapahtu yks kiva juttu viäl, mutte viitti tunkee sitä tähä postaukses. Jos vaik innostusi kirjottammaa siit. Mu mikkeliläine ystäväni toivo et panisi kuva plokkiini sänkypeitost, jonka mää osti Turkist. 

Yks ajankohtane aihe mul olis se, et mimmost o ol eläkkeel. Mul o ussei semmone tunne, et mää ole menettäny aja ja aja taju. Mää vaa huuhaile jossai omas olosani ja aika kulkee ohitte pikakelauksel. Ei ol aikaa mihenkä ko sitä ei vaa ol. Mää myähästy joka paikast. Jos mää ole luvannu tehd jottai, mu tarttee se tehd viime tipas edellisen yän ja valvoo koko yä ko muuto en kerkee. Mää jutteli tätä yhdel siskolleni ja hän sano et jaa et sää chillailet. Mu täyty kattoo urpaanist sanakirjast mitä tarkottaa chillailu. Se tarkottaa 'hengailla eli oleilla rauhallisesti'. Vissii juu. Paitti et ain välistäi mul tullee paniikki. 

Ehkä ne Rauha pennut panis minnuu taas vähä aja tajjuu. Ko laskettu aikaki o tiados: 24.1.2016. Ja huamen o jouluautto, 24.12.2015. Porkkana- ja punajuuriloora ainekset o viäl kellaris. Heh. Mää suunnitteli lisät porkkanalooraa hiuka palsternaakkaa. Juurekset o itte kasvatettu suvilystipaikas. Mahtaaks taas tul yätöitä? 

Hyvvää ja sydämmellist jouluu teil kaikil, jokka tääl viittitte käyd. 

34 kommenttia:

 1. Oikein rauhallista Joulua koko porukalle ja onnellista odotusta Rauhalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Monika. Joulukuusiki o jo pystytetty ja kolme kissaa josaki hipihiljaa ehkä nukkumas. Teilleki oikee mukavaa jouluaikaa!

   Poista
 2. Olipa kiva lukea kuulumisia! Onko Raita teillä pitkään joululomalla? Tulee varmaan hyvät ja tuoreet laatikot joulupöytään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raita o meil pari viikkoo. Juu, taitaa tul hyvät loorat ko miäski lupas auttaa aamul. Tehdää ne yhdes.

   Poista
 3. Hyvää joulurauhaa lootakiireitten jälkeen 🎄 Mesilässä Sipin pentuset kasvaa ja oppii uusia jekkuja. Pontus Punainen painaa jo 950 g kuusi ja puoliviikkoisena, muut tulee perässä 🐱 Puolu-täti 🐶 jo möyhäsi yhtä pentua, oisko ollut Mörri. Nähdään pian 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny loorat o kypsennetty ja osa syätyki jo. E. autto tevos. Voi, mää näje koht melkei kilosii pikkupentui. Myöhykestävii. Pualu-täti teki testi.

   Poista
 4. Kaunis jouluvieras teillä. Mukavaa ja rauhallista joulua teille kaikille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raita o kaunis neiti. Kiitos! Rauhallist jouluu teilleki!

   Poista
 5. Oi kuinka suloinen jouluvieras! Hauska kuulla teidän kuulumisianne ja vielä iloinen pentuyllätyskin :)
  Oikein hyvää ja rauhallista joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teilleki hyvvää jouluu. Yks kuukausi täytyy sitä pentuyllätyst viäl varrot, enneko voi huakast helpotuksest.

   Poista
 6. Kissat on kuin kaksoset!
  Eikös eläkeläisillä vasta kiirus olekkin... Täälläpä jäädään oottamaan sun seuraavia, mielenkiintoisia postauksia.
  Oikein rauhallista ja mukavaa joulunaikaa teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, määki sevota Ruska-emo ja Raita-tyttäre ko he o nii sama oloset. Färit ja kuviot o erilaiset mut tälläi talvihämäräs ei ain erot. Rauha o eri näköne mut nimet mennee sekasi: Ruska - Rauha - Raita.
   Kiitos ja ihanaa jouluu teil kans.

   Poista
 7. Kiva lukea kissamaailman kuukumisia ja myös sieltä vähän kauenpaakin, Kissankellon eurot ovat minullekin tuttuja siltä ajalta kun aloittelin tätä näyttelyhouhuja manxien parissa.
  Luen vielä uudelleen tämän kirjoituksesi kunhan tässä koittaa pitkät joulunpyhät.
  Hyvää joulunaikaa teille ja kissoillesi omille ja vieraalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvvää jouluaikaa teilleki!
   Sää olet pitkä linja kissaihmisii ja ollu näyttelytouhuis mukan vuaskymmenii. Mul oli aktiivine kausi 1990-luvul mut sit oli taukoo ja hiljaiselloo omie kissoje kans sihe astikka ko vanhoist kissoist oli aika jättäny ja meil tuli uus kissapentu Ruska 2010.

   Poista
 8. Onpas kiva kun on uuttakin kissaporukkaa! Siinä on aina pieni jännitys, mut hyvällä tavalla.
  Hyvää jouluchillailuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tääl oleillaa ja otetaa vastaa viarait ja käydää itteki viarais eiko viaraisil.
   Piänt jännityst oli ilmas, ko hoitokissa tuli. Ny ei voi muutako ihmetel kui helposti ja hyvi kissat o sopeutunu yhtee. Raitaki o juanes mukan kaikis asiois. Melkei niinko kuulus joukkoo pysyvästi. Ainoo tilanne josa kissoil viäl o piänt epäselvyyt, o syämäaika. Siin pakkaa ruakakupit ja syämäpaikat menemää sekasi mut mää ole liikennepolisin viäres ja ohjaa kissat omil kupeilles. Lepposaa jouluu sinul ja Ilonal ja Zetoril.

   Poista
 9. Hyvää odotusta ♡♡♡♡♡ ja iloista joulua teille kaikille, myös jouluvieraalle =^..^=

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Pentuje odotusaika o mukavaa ja jännittävvää. Hauskaa jouluu sinul ja pojil!

   Poista
 10. Hauskaa että saitte Raitan jouluvieraaksenne. Ihanaa joulua ♡

  VastaaPoista
 11. Raita ja Ruska - emo ja tytär ♥ ja niin samanlainen ilme! Kaikille rapsutukset ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska ja Raita o sama sorttiset ja sama näköset. Ruska ja Raita leikkii keskenäs ja ussei sillo Rauha nukkuu. Ruska näppäilee Raitaa ja Raita vaanii Ruskaa. Sit juastaa. Ruska o oikee nuartunu. Hä mikkää mummu ol!

   Poista
 12. Kannattaako noita kissanpentuja teettää kun eläinsuojeluyhdistykset on pullollaan kodittomia kissoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on yksi varteenotettava näkökohta asiaan ja hyvä kysymys. Olen itsekin paljon sitä miettynyt.

   Olen päätynyt siihen, että kannattaa. Kannattaa teettää hyvin hoidettuja, terveitä, rekisteröityjä kissanpentuja, joita arvostetaan ja joista ollaan valmiita maksamaan kunnon hankintahinta. Nämä kissanpennut eivät pääsääntöisesti päädy eläinsuojeluyhdistysten asiakkaiksi. Kissojen huono kohtelu ja hallitsematon lisääntyminen johtuu siitä, ettei kissoja pidetä minkään arvoisina. Kannattaa ottaa lemmikki myös eläinsuojeluyhdistyksestä. Nämä vaihtoehdot eivät sulje pois toisiaan.

   Ehkä sinulla itselläsi on eläinsuojeluyhdistyksestä otettu kissa tai kenties useita? Mielestäni ne ovat yhtä arvokkaita kuin rekisteröidyt rotukissat ja ansaitsevat saman kohtelun.

   Poista
 13. Ihana jouluvieras teillä :) Meidän kissat ovat myös jouluvieraana Porissa, kun itse olemme reissussa.
  Hyvää Uutta Vuotta täältä Thaimaasta :)
  http://irtiarjesta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kissat o mu kotikaupunkissani Poris, hianoo.

   Hyvvää uut vuat Thaimaasee!

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Ei siskokset ko emo ja pentu. Eli: emo ja pentu niinko siskokset (tai niinko ilvekset, heh).

   Poista
 15. Onpas ollut tapahtumia :) Raita on ♥
  Onnea odotukseen ja juu, jouluna tuppaa aina menemään yätöiks :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se odotusaika o ain vähä jännää, niinkos tiät.

   Poista
 16. Joulu oli toivottavasti mukava, eikä mennyt paljon yötöiksi ;) Nyt toivotetaan jo hyvää uutta vuotta! Teillä oli kyllä ihana jouluvieras. Että ovatkin sopuisia ja sopeutuvaisia kissoja nuo Pinkkitassut! Rauhalle onnellista odotusta viimeisiksi viikoiksi! Kohta on pikkuisia, voi hyvänen aika ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onnellist uut vuat teilleki. Ei voi ko ihmetel kuin mukavii nämä kissat o keskenäs. Rauha huilailee paljo ja kattelee sivust ko emo ja sisko riahuu ja painii. Kyl emo ja siskoki ottaa pitkii päivä- ja yäunia, mut välil o riahutalkoit. Varsinki ain silloko petti petataa aamusti - tai ehtoosti enne nukkumaamennoo peti avataa.

   Poista
 17. Hyvää alkanutta vuotta Paula!

  Minulla olisi blogissani Ystäväkirja. Se on haaste. Ottaisitko sen vastaan?

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!