tiistai 17. marraskuuta 2015

Kappadokia kohokohdat: maisemat, mattot ja dervissit

Me ollaa jo mont päivää oltu Turki etelärannikol mut viäl vaa riittäs Kappadokiast kertomist ja näyttämist. 

Yks Kappadokia kohokohta tiätysti oli tarumaiset maisemat. Kuvia mul o paljo, ei pelkästäs kuumailmapallost ottamani. 

"Kerrostalo". Eli hiakkakivikallio o hakattu täytee lualii ja mustat reiät vuareseinäs o ovi- ja ikkuna-aukkoi. Kuva vasemmas reunas oleva "patsas" näyttää kamelilt. Eiks näytäkki?

Tämä paikka (yläkuvas) o nimeltäs Kyyhkyste laakso. Kuva o otettu jo viime maaliskuus, kaikki muut maisemakuvat ny marraskuus. 

Mu vasemmal pualellani olevat kolme kivvee tunnetaa "kolmen kauniin" tai "isän, äitin ja lapsen".

Sokeritoppatalo.

Täsä aurinko laskee Munkkie laaksos. 

Mu silmääni tämä kivilohkaree pääl o laskeutunu kivikyyhky.

Toine kohokohta mul oli dervissie tanssi. Tätäki sai ny kattel jo toist kertaa. Dervissit kuuluu muhamettilaisuudes suufilaisee suuntaa. Taitaa ol lempeemmäst pääst islamii ja edustaa mystiikkaa. Tämä dervissie rituaalitanssi perustaja o ollu Mevlana-nimine imaami, jota sanotaa lisäks kirjailijaks, runoilijaks ja filosofiks. Häne muistomerkkipaikkas Konyas oli nii kaunis, et varmasti hän oli aikoinas kuvataiteilijaki. 


Dervissit pyärii ympäri vastapäivää ja valkoset helmat hulmuu. Välil he pysähtyy ja kumartellee, polvistuu ja rukkoilee. Ja taas lähtee pyärimää. 

Piäni orkesteri soittaa rauhallissii sävelmii ja välil laulaaki jonottaval äänel. Eksoottine elämys. 
Kolmas suuri kohokohta Kappadokias oli käynti mattotehtaas. Turkis ja itämail solmitaa käsi mattoi, ei kudot. Suurin osa mattotehtaa tyäntekijöist tekkee mattoi kotonas. He saa tehtaalt välineet ja lankat ja jonku peruspalka ja sen lisäks joka mattost osuude hinnast. Tehtaas kerrottii mattoist ja mattoje solmimisest ja kaupattii niit korkeesee hintaa. Tämä viarailu mattotehtaas oli siis myyntitapahtuma. Mattot o kalliit Suame hintoihi verrattun, mut ymmärtääkseni korkeelaatusii. Mattot o yksilöllisii taideteoksii.

Ensi tehtaa etuhuanees esitellää turisteil mattoje solmijoit ja joitai mattomallei. Matosolmijoit ja etuhuanee esittelymattoi saa kuvat muttei ennää myyntipuale mattoi. 

Mattoi o hyvi erityylisii ja erivärisii. 

Mattomalli yhde solmija edes. 

Pyäree kuvio mattos. 

Sinisävyne. Kalleimmat ja hianoimmat mattot o silkkimattoi niinko tämä. 

Silkkilankoi hyllys. 

Muut materiaalit o villa ja puuvilla. 

Täsä viäl yks villamatto. 

Mattoi tehdää ja valmistettaa tiätysti joka pual Turkkii eikä pelkästäs Kappadokias. Jokkaisel  alueel o omat tyypilliset mallis ja färis. Mää ole ihan myyty näihi turkkilaisii mattoihi, vaik ei ne sunkaa kaikki sopis mu huusholliini. 

19 kommenttia:

 1. Ihan uskomattoman upean ja erilaisen näköistä siellä, varmasti hieno kokemus. Tämän kohteen laitan korvantaakse, tahdon. Matot on kivi kiinnostavia, mutta ei ehkä meille sopisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyl pan korvataa. Paljo nähtävää, koettavvaa ja ihhailtavvaa. Paljo historia kerrostummii tääl. Kaikil jokka o kiinnostunneit historiast, Kappadokia o huippukiinnostava.

   Poista
 2. hienoja kuvia tuliko joululahjat ostettua mattotehtaassa

  VastaaPoista
 3. Minäkin tykkään tuommoisista matoista, mutta sama juttu kuin sinulla -eivät välttämättä sovellu tähän huusholliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mattoi oli nii erilaisii ja -tyylisii, et varmasti joka kottii löytys joku sopivaki, jos tahtois. On värikkäit ja on hillittyi. On perinteisii ja on modernei. On tummii ja on vaaleit. Mut hinnaltas aika sopimattomii.

   Poista
 4. On ne ❤️
  Matot siis. Onneks omistan muutaman :)
  Ei maisemissakaan mitään vikaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli sul ei tulis kiusaust ostaa mattoo ko omistat jo muutamii. Tyytysit kattelemmaa kauniit maisemii.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Mailmas o paljo kauniit paikkoi, luannokauniit maisemii, mahtavii vuarii, jokia, järvii ja meriä, kauniivihriäisii puita ja sulosii kukkasii. Ja liäsäks viäl kaikki kauniit tavarat ja rakennukset ja kaupunkit ja kylät, mitä ihmiset o saanu aikaa. Ei kerkee näkemää läheskää kaikkii, piäne murto-osa vaa.

   Poista
 6. Kiva kulkea mukanasi Kappadokiaa, olimme siellä vuosi sitten, samoja maisemia käytiin ja dervissien tanssiesityksiä katseltiin. Taurus-vuoristo näytti silloin sekä kesäistä että talvista maisemaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me nähtiin viime keväänä Taurusvuorten lumisade ja liikennekaaos (joka laukesi telaketjujen ahkeriin myyjiin ja asentajiin, niin että kesärenkailla kulkevat pikkuautot pääsivät jatkamaan matkaansa. Linja-auto kulki hyvin ilman ketjujakin. Nyt puolestaan nähtiin pikemminkin syksyistä maisemaa, lunta näkyi jossain hyvin kaukana korkeimmilla huipuilla.

   Poista
  2. Jk. Ny lipsu taas vahinkos pois murteest yleiskiälel.

   Poista
 7. Upeaa! Niin maisemat kuin matotkin.

  VastaaPoista
 8. Upeat kuvat, kiinnostavia paikkoja. Matonteko vaikuttaa hyvin modernilta. Kallion sisässä oleva talo on kuin hobbitien mökki.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko Kappadokia o ko joku hobittie maa. Tai muitte erikoiste olentoje.

   Poista
 9. Kiitos, näiden upeiden kuviesi kautta pääsin mahtavalle elämysmatkalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Suasittelen tätä paikkaa kyl muilleki.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!