perjantai 28. heinäkuuta 2017

Ruusuja

Kun tulin tänne suvilystipaikalle tämän viikon tiistaina, minulla oli kiiru heti päästä katsomaan, mitä englantilaisille David Austin -ruusuilleni kuuluu.

'The Pilgrim' oli avautunut! Petyin, kun menin katsomaan. Ei tämä miltään 'The Pilgrimiltä' näyttänyt! Tämähän on jokin valkoinen ruusu. No, kaunis kyllä, muttei sitä mitä odotin.

Toinen englantilainen ruusuni 'Lichfield Angel' ei ollut vielä avautunut.

No, kun seuraavan kerran menin katsomaan 'The Pilgrimiä', se alkoi näyttää oikealta.

Tässä on tämän päivän kuva 'The Pilgrimistä'. Kuvien välillä on kaksi päivää.

Tänään oli myös 'Lichfield Angel' avautunut.

Siinä on ihana persikkainen sävy. Seuraavat päivät näyttävät, mitä tästä vielä kehkeytyy. Tämä ensimmäinen kukka on niin hennon oksan päässä, että se nuokkuu "kasvot" maata kohden. Niinpä yritin vaikka mitä ja vihdoin narun avulla sain kohotettua Lichfield Angelin kukkaa sellaiseen asentoon, että sain siitä kuvan. (Siksi tuo ruma naru kuvassa.)

Myös Pippin ruusu on alkanut availla nuppujaan.

Sain tämän ruusun Pippi-pennun emännältä toukokuussa 2016, kun Pippi luovutettiin hänelle. Äitienpäiväruusu siis. Kukki ahkerasti koko viime suven ja säilyi hengissä talven yli.

Olen haaveillut, että keräilisin "hengellisiä" ruusuja, ja niin minulla olisi "hengellinen ruusutarha".

Hengellisiin ruusuihin kuuluvat 'Lichfield Angel' ja 'The Pilgrim' eli 'Lichfieldin enkeli' 'Pyhiinvaeltaja'. Minulla on täällä myös kirkkoruusu 'Empresse Josephine'. Kirkkoruusu kelvannee hengelliseksi ruusuksi. On olemassa myös kirkkoruusu 'Ruustinna'. Sehän sopisi!

Sain vastikään ystävältä valamonruusun taimen. Siitä tulee oiva lisä hengelliseen ruusutarhaan Valamon luostarin perusteella. Tosin eräs toinen ystäväni valisti minua, ettei valamonruusulla ole mitään tekemistä Valamon luostarin kanssa, vaan nimi tulee valmusta eli unikosta. Valamonruusu on siis oikeastaan valmuruusu eli unikkoruusu. No, kelpuutan sen kuitenkin isaksi hengellistä ruusutarhaani.

Olen nähnyt suomalaisilla taimisivustoilla luostarin köynnösruusua, jonka kukat ovat persikanvaaleat. Sitten on tietysti ranskanruusu 'Cardinaali de Richelieu'. Kyllä katolilaiset ja ortodoksit kardinaalit, piispat ja pyhimykset tähän ruusutarhaan kelpaavat. Todella kaunis kuvien perusteella on ryhmäruusu 'Gospel'. Kuvissa se näyttää suurikukkaiselta ja kauniin tummanpunaiselta. Enlantilaisissa David Austin -ruusuissa olisi erinomaisen sopivia ainakin valkoinen 'Winchester Cathedral' ja oranssikukkainen 'Grace' ('armo'). Winchester Cathedralia myydään Suomessakin, mutta Grace-ruusua luullakseni ei. Mieleen tulee myös jaloruusu (vai ryhmäruusuko?) 'Peace'. Kyllä senkin jollakin logiikalla voi lukea hengellisiin ruusuihin.

Täytyy tunnustaa, että minulla on muitakin ruusuihastuksia. Olen joskus nähnyt jossain lehdessä kuvan ranskanruususta 'Merveille', jonka suomalainen Pirjo Rautio on jalostanut. Ruusi vei heti sydämeni. Tänä kesänä olimme Hongiston taimitarhalla ja halusin sieltä pikkuruisen Merveillen. Sain hoito-ohjeeksi, että sille pitää jutella joka päivä, antaa vahvistua ruukussa ja istuttaa maahan vasta loppukesällä. Olen noudattanut ohjetta ja kutsunut sitä tuttavallisesti Merviksi.

Kuvassa pikku Merveille ruukussaan. Yleensä hän saa olla päivät ulkona mutta yöksi olen tuonut kuistille, ettei mikään elukka syö.

Avoimissa puutarhoissa kohtasin taas uuden ruusun, johon ihastuin. Se on kurtturuusu Agnes.

Tämä kuva on otettu Agnes-ruususta Porin seudulla.

Sanottakoon vielä, etten tiedä ruusuista paljonkaan, en edes niiden luokittelusta.

Pitkään kartoin ruusuja ja ajattelin, että ne ovat hankalia, kun niissä on aina jotakin härmää ja kirvoja ja mitä lie kärsäkkäitä. Nyt olen uskaltanut hiukan kokeilla.

12 kommenttia:

  1. Kyllä ruusuja tosiaan kannattaa kokeilla, mitä olisimmekaan menettäneet, jos et olisi näitäkin istuttanut. Aivan ihanat kuvat! Ja sinun ilostasi puhumattakaan, kun saat seurata kukkien avautumista. Tosiaan noissa Austin-ruusuissa on usein niin paljon terälehtiä, että kukalla kestää useita päiviä avautua varsinaiseen muotoonsa. The Pilgrimin kukka on todella upottava! Ja Lichfield Angelin sävy on hurjan kaunis.
    Anges hyvin sopisi teemaasi, eikö hän ole joku pyhimys...? Mahtava idea tuo hengellinen ruusutarha, ruusulla vielä kun niin paljon symboliikkamerkitystä. Tulee heti mieleen, että joitakin liljoja voisi olla ruusujen lomassa, kun lilja on niin voimakkaasti neitsyt Marian symboli.
    Ihana tuo pikku-Mervi, niin suloinen. Samaa ruusua olen minäkin kuvissa ihastellut, en ole vielä nähnyt kukintaa livenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, googletin vähän Agnesia/Agnesta. Ordodoksikirkon sivuilla on teksti Pyhä marttyyri Agnes Roomalainen. 12-vuotias tyttö, joka kärsi marttyyrikuoleman. Ei mikään kiva tarina. Mutta sopiihan tuo hengelliseen ruusutarhaan. Googletin myös Agnes-ruusua ja löysin keskusteluja hidaskasvuisesta ja vähän hankalasta ruususta. Siellä missä minä noita näin, ruusut olivat reheviä ja korkeita pensaita. Ruusujen omistajat kertoivat myös tarinan, että näkivät jossain tällaisen vaaleankeltaisen ruusun, jonka kukat tuoksuvat sitruunaisilta, ja ihastuivat siihen. Sitten he rupesivat selvittämään, mistä niitä saa. Heillä oli pitkä rivi näitä kauniita ruusuja. Hongiston taimitarhalla Timo Saarimaa sanoi, että Agnesia on erittäin hankala lisätä. Jos panee multaan 100 pistokasta, vain muutama juurtuu.

      Poista
  2. Mummoni oli aikoinaan innokas ruusutarhuri. Muistan, miten hän riensi sateella suojaamaan suuret ruusunkukat. Hänellä oli sitä varten tietyllä tavalla muotoillut muovipussit, jotka kiinnitettiin puisella pyykkipojalla, kuminauhoilla tai naruilla. Muiden ruusujen nimiä en muista, mutta Peace-ruusun muistan hyvin, se teki pikkutyttöön suuren vaikutuksen. Siitä tämä muistelukin lähti liikkeelle.

    Sinulla on ihania ruusuja ja hieno teema, onnea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin muistan lapsuudesta ruusut, juhannusruusut ja ne punakukkaiset, joihin tulee ruusunmarjoja sekä lisäksi naapurimme Aune Kaanaan jaloruusut. Hänen ruusulajikkeitaan en muista.

      Tänä iltana on satanut ja hiukan hirvittää miten noiden ruusujeni käy, kun ei ole edes mitään suojia.

      Poista
  3. Ihana idea hengellinen ruusutarha.
    Söpö pieni Mervi 💙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä, selviääkö Mervi hengissä kesän yli, ettei joku ötökkä popsi sitä suihinta. Tai talven yli! Jos selviää, se on ihme. Taimistolla sanottiin, että heiltä Merveillet lähtevät noin pieninä, enkä minä siksi halunnut jäädä odottamaan.

      Poista
  4. Hengellinen ruusutarha; ihana idea! Enpä edes tiennyt olevan hengellisiä ruusuja 😊 - emäntä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatus "hengellisistä" ruusuista tuli varmaan mieleeni siitä, kun varsinkin David Austen -ruusujen sivuilla (http://www.davidaustinroses.com/eu/english-roses/english-rose-shrubs) huomasin niin monta nimeä, jotka viittasivat johonkin hengelliseen. Vähän mielikuvitusta ja lisää löytyy.

      Poista
  5. Kauniita, kauniita ja upeita jokainen! Mervi kuuluu myös tulevaan hengelliseen ruusutarhaan; puhelet hänelle joka päivä, ystäväruusulle, kuin myös Taivaalliselle Ystävällemme! Ruusulajikkeista mitään tietämättä, muistiini nousi Aunen sanat "Europeena" ja "Qveen Elisabet".
    Ruusumuistoisin terveisin, Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja, siispä Mervi kuuluu hengelliseen ruusutarhaan, jo senkin takia, että puhelen hänelle! Löysin tuon "Qveen Elisabetin" helposti googlaamalla täältä:
      http://www.davidaustinroses.com/eu/queen-elizabeth.
      Ja "Europeena" löytyi viherpeukaloiden sivuilta:
      https://www.viherpeukalot.fi/?s=11&tuote=30111.

      Poista
  6. Kerrassaan upeita ruusuja! Näiden jälkeen minunkin tekisi mieli hankkia ruusuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea. Ensin yksi ruusu ja aurinkoiseen paikkaan. Voit kysyä ruusuekspertiltämme Sailalta.

      Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!