lauantai 18. kesäkuuta 2011

Ko tulet Porrii, su pannaa pärekorrii ja veretää pitki Pori torriiKo mene Porrii, toril o ain päästävä. Vaikkei verettäskää pärekoris pitki Pori torrii. En tiä onko semmost koskaa tapahtunu vai mist se sanonta o kotosi. Tääl toril mää kävi jo pikkuflikkan äiti kans, ja myähemmi oppikoululaisen seisoskeli siäl ja vartosi linjurii. Jos oli aikaa, mää ussei kiärteli tori ympäril ja katteli näyteikkunoit. Siin oli ja on viäläki paljo liikkeit, vaik vanhoi o lopettanu ja uusii alottanu. Suvisi torilt käytii ostamas mansikoit ja kallaa ja kukkasetaimii. Ja pärekorit tiätysti oli ain ostettu Pori torilt.

Viikko takasi ko käytii toril, mää ihmetteli, kui siäl nii hiljast oli. Lauvvantaipäivän. Ei taidakkaa tori ol ennää kaupunki keskus nykyporilaisil. Kai he käy ostoksil isois marketeis ja muis liikkeis.


Kukkaloistoo oli kyl reilusti tähä aikaa vuadest. Niist oti kuvia. Myytii siäl yhdel tiskil päre- ja muit korei, oli kala- ja vihannesmyyntipaikkoi. Mut ei ollu lainkaa semmost ennevanhast vilinää eikä markkinameininkii. Mää sanoinki siskolleni, jonka kans siäl otii, et eiks tarttis perustaa joku Pro Tori -liike, ettei tori valla näivety.

Määki osti muutama taime täält torilt ja raahasi ne sit Espoosee linja-autos. Ny ne viihtyy mee parvekkeel.Aika uus nähtävyys keskel torrii o tämmene patsasryhmä, Toriparlamentti. Siin o joutilait, aikaas lepposasti kuluttavvii ja keskenäs praatailevvii hahmoi. Ja ympäril o istumatillaa muil ajakuluttajil. Suviaikaa mukava paikka istuu hetkone ja huilat, talvisaikaa varmaanki liika kylmä.


Jätskikioski o kans tärkee olemas toril.Yhdes nurkas torrii o kirpputoripöytii. Täs o myytävän Arabia vanhoi kaffekuppei. Näitte kohdal o pakko pysähtyy. Moni löytää tost kuppikokoelmast menneilt vuasilt tutu kuppipari. 

15 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä tori on paljon hiljentynyt mitä se oli joskus. Muistan kun Pappa lähti aina aamuisin toriparlamentiin ja toi tullessaan ostoksia mitä mummu lapulle kirjoitti. Kukat siellä ovat kauniita ja niitä piisaa:)

  VastaaPoista
 2. Voi se Pori tori siit viäl elpyyki, kuka tiätää. Toivottavasti. Helsinki kauppatori o suvisi varsinaine turistinähtävyys, mut käsitykseni mukkaa talvisi aika hiljane. Porissaki taitaa jatsie aikaa ol tori vilkkaampi ja täyn myyjii. Mut alu alkae se tori oli paikkakuntalaiste oma keskuspaikka eikä enssijasesti mikkää turistinähtävyys.

  VastaaPoista
 3. Otsikkosi tuo mieleen lasten R-harjoituksen :)
  Onko Porin torilla markkinoita ? Lahdessa on joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko. Silloin on vilinää, paljon myyjiä ja ostajia.

  VastaaPoista
 4. Onpas Pori toril ny sit ollu väkee kun mä en oo siel kuvaamassa.

  Teuvo Noormarkusta

  VastaaPoista
 5. Pro Tori -liike olisi varmaan hyvä juttu. Se edustaisi samaa kuin slow food- ja slow life -liikkeetkin, eli lähiruokaa, lähellä tuotettavia tavaroita ja sitä, että kaikkea ei tarvitse hankkia samasta marketista jonne ajetaan autolla. Kyllä kai nykyään aika monet arvostavat sitä, että ruuan ja kukkien tai tavaroiden tuottajien kanssa voi keskustella kasvotusten. Eiköhän Poristakin löydy tällaisia asioita arvostavia ihmisiä!

  VastaaPoista
 6. Ihana kukkaloisto!! Torilla tulee tuskin koskaan käytyä... Markkina-aikaan joskus... Sitten silloin harvoin kun käyn, ihmettelen itselleni miksi en käy! Torilla on aivan oma ihana tunnelmansa ;)

  VastaaPoista
 7. Porin trista onkin kyllä ollut puhetta täällä miten sen saisis elävämmäksi. Jollakin tavalla kävelykatu varmaan verottaa sitä, siellä istuskellaan enemmän kuin torilla ja kun on markkinat kävelykadun kojupaikat on halutumpia kuin perinteisen torin. Mutta joku Tori-yhdistys onkin ja vähän sellaista pro-tori meininkiä. Siks se patsaskin siihen tehtiin.

  VastaaPoista
 8. Toivotaan, että kaikki löytävät torit uudelleen! Olen myös aika vakuuttunut, että noista kahvikupeista kahvikin maistuisi jotenkin paremmalta.

  VastaaPoista
 9. Oho, tän oliki tullu usiampii kommenttei.

  Daisy, r-harjotus tosiaanki. Ton Auli kommenti mukkaa Poris o joskus markkinoit mut sillonki myyjät mennee mialuummi kävelykadul ko varsinaisel tori.

  Teuvo, ai sun kokemukses mukkaa siäl toril oliki ny harvinaise paljo ihmisii. Kui ne paikal olevat ihmiset sattuki kaikki tulemaa mu kuvviini? Ei niit kauhee paljo nytenkää mu miälestäni ollu.

  Saila, luulis kyl et Porissaki olis ihmisii jokka arvostas torrii ja torilt ostamist ja ns. lähiruakaa. Mut siin o varmaa monil seki puali, et torihinnat o korkeempii ko isois marketeis. Ainaki tarjouksist saa halvemmal. Ei edes marjoi tartte ennää men ostamaa torilt, ko niitäki myydää laatikkokaupal tarjoushinnoil marketeis.

  Kirsikka, määki tykkää käyd toril just se tunnelma tähde. Siäl o ain semmone hidas tunnelma, et siäl voi istuskel rauhas eikä ol kiiru minnekkää. Ulkomaillaki torit o kauhee kiahtovii.

  Auli, kiitos, sult tuliki hiukka lisätiatoo tähä Pori tori -aiheesee.

  Naukulan Mamma, määki tykkää noist vanhoist kaffekupeist. Nykypäivän me ollaa totuttu hörppimaa kaffeet isoist kaffemukeist. Ehkä enne noist piänemmist ja kauniist kaffekupeist juatii kaffeet hittaasti ja hörppästii vähemmä kerrallas - ja nautittii enämpi.

  VastaaPoista
 10. Kiva ko joku uniikki suomalainenkin käy mun luonani:) Käväsin Hämeenlinnassa torstaina ja ostin halvalla kukkasia. 15 euroa aivan järkkyttävän suuri pelargoniamppeli, täällä espoossahan se on 25 euroa eikä puoleksikaan niin iso. Tuetaan kotiseutujamme:)

  VastaaPoista
 11. Minen niin kuppilajikkeita tunne, mutta eikö tuolla ääririvillä pilkota yksi myrna-kuppospari? Sitä on meilläkii ollut. Ja mummilla oli sellaiset kultareunaiset kermanväriset kupposet, joita yksittäin silloin tällöin näkee kirppareilla.

  Ja aivan ihanat amppelit! Tuonne pitäisi mennä hakemaan kukkia - todellakin, tuota toria tuetaan.. paitsi että mökkiloman aikana saattaisi kukkaparat nääntyä janoon.

  Patsasryhmän parlamentti on vähän erikoisempi: yksi on jo ketarat pystyssä; seisooko päällään jotta ajatus paremmin kulkee..

  VastaaPoista
 12. Tori on oleellinen osa elävää kaupunkikulttuuria. Porissa on kaupallinen elämä siirtynyt marketteihin, kauemmas keskustasta. Se on sääli. Jazzien aikaaan tori ja Porin upea kävelykeskusta kyllä heräävät henkiin.

  VastaaPoista
 13. Päivi, mää oli ihan järkyttyny siittäki, et Sarpi kahvila siin torisyrjäs o KIINNI sunnuntaisi. Mää oli tehny träffit K kans siin Sarpi tykön, et mentäs kaffeel ja juttelemmaa. Mut täyty hakkee kaffet mualt. Toril oli kyl sillo sunnuntain aika paljo kirpputoripöytii mut ei muut myyntii. (Eikä enne vanhaa tori sunnuntain auki ollu, silloko se muuto oli vilkas paikka.) Ehkei sitä Sarpii kannat pittää auki sitä varte et joku ulkopaikkakuntalaine sattus jonaki pyhän poikkeemaa. Marketeis varmaa kaffepaikatki o auki sunnuntaisi, jos ne marketitki o.

  VastaaPoista
 14. Kutuharju, ihan totta, yks tosa toriparlamentis seisoo päälläs. Kai hän esittää muil taitojas. Myrna-kupposet on niitä oikein klassikoit! Ja semmoset monetkin kultareunaiset.

  VastaaPoista
 15. Henrietta, juu kotiseudu tukemine o tärkeet, vaik yhde piäne ihmise pennoset (tai pitäskö sannoo senttiset?) onki vaatimattomii. Määki toi Porist tuliaisii paikallisest leiväst, pikkuleivist ja kaffeest alkai. Ja lisäksi siäl kotiseudul o halvempaa. Porissaki nua kukka-amppelit o halvempii ko pääkaupunkiseudul. Ja jopa asunnotki o halvempii.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!