sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Kukkasunnuntai

Orkideat ne vaa jaksaa kukkii. Ja toiset orkideat pittää pitkää lepotaukoo. Kokemukseni mukkaa orkidea voi hyvi ol vaik kolme vuat kukkimati ja sit yhtäkkii ruppee lykkäämää kukkavart.
Kuva vasemma ylänurka erikoise hailaka punane o iso kukkavarre viimine kukka. Tämä orkidea o kukostanu marraskuust astikka, jollo mää se sai. Saas nähd millo alkaa seuraava kukinta. Haaleekeltase ja punase kirjava ja valkone orkidea o kukostanu jo hyvän aikaa. Keltane o just alottanu.

Viäl mul o kahdeksa orkideaa, jokka ei osot mittää kukoskamise merkkei täl hetkel. Kolme niist o semmost, etten edes tiä minkä färisii kukkii pitäs varrot. Kukat o sit sitä suurempi yllätys.

Ole huamannu sen, et orkideoitte hoito-ohjeet ja ihmiste kokemukset niist o aika ristiriitasiiki. Joku sano, et hän päästää kylmää vet orkideas pääl suaraa vesihanast ja orkidea kukkii koko aja. Yleensä sanotaa, et vesijohtovesi ei edes oikee sovi orkideoil mut ainaki sen täytyy ol hyvi seisonet. Sit o puhuttu siit, et kruuku tarttee ol läpinäkyvä ja ny juur hiljattai ole lukenu asiantuntija sanova ettei tartte. Joku sannoo, ettei orkidea tassil saa jääd yhtää vettä ja joku toine orkideaharrastaja kertoo, et hän ain välistäi antaa huanokuntosil orkideioilles vesihoitoo, livottaa niit vedes viikkokaupal ja kauvvemminki. Määki ole kokkeillu tätä vesihoitoo tarkotuksel ja sit ihan vahinkossaki. Joskus ko mää kaada orkidea suajaruukkuu vettä ja tarkota kylvettää sitä hiukka aikaa, mää unhota se likkoomaa vettee viikoks. Viäl yksikää orkidea ei ol täst vesihoidost nokkaas ottanu. Mut ole kyl kuullu ihan vastakkaisiiki kokemuksii, et tämmese kohtalokkaa unhotukse jälkee orkidea o heti kuallu. Ja sit ole kuullu mont kerttaa, ettei elävii kukkavanoi saa missää nimes men katkasemmaa. Ja sit taas lukenu, et ne olis hyvä katkast toise ja kolmannee silmukohda välist, tai sit ihan ylhäält. Mun johtopäätökseni näist ristiriitasist kokemuksist ja ohjeist o se, et ainaki tavallisest perhosorkideat o aika kestävii ja helppohoitosii huanekasvei, jokka saattaa sopeutuu erilaisii oloihi.

Yhdet hyvät ohjeet o Blogisisko-plokis.

Joulukaktukseni o näyttäny vähä huanokuntoselt. Viime suven se oli oma onnes nojas parvekkeel enkä montaa kertaa sil vettä antanu. Syksyl mää nosti se sisäl olohuanee ikkunapenkil. Joulu aikaa se oli viäl ihan fletku. Mää ajatteli jo et meinaako se kual. Mut yhtäkkii se virkos ja ny siin o knuppei. Siihee tullee kirkkaapunasii kukkasii, ei tyypillissii aniliinipunasii.
Kukat o kyl yks ihanempii asioit mitä maa päälläs kantaa. Mahtaaks ne itte lainkaa tiätää kui suure miälihyvä ja ilo lähde ne o monil ihmisil? Vai senko tähde ne just kukostaaki kauniisti et ne tulis huamatuiks? Luulis silti et kukkaste kannalt ihmiset o jonkullaisii jättiläistuholaisii. Monimutkane kysymys.

*****
Tervetulloo lukijaks, Laila Pouttu!

22 kommenttia:

 1. Ihania ovat perhosorkideasi! Minä kun työkseni haastattelen kasvi-ihmisiä, olen huomannut saman asian. Varsinkin orkideojen suhteen on aika voimakkaita käsityksiä, ja kullakin kukkien omistajalla omansa. Tietysti on olemassa perussääntöjä, niitä on jokaisen kasvin kohdalla: on paras yrittää antaa kasville niin paljon samanlaiset olosuhteet kuin mitä sillä luonnossakin olisi, niin se voi parhaimmin. Mutta perhosorkideojen kanssa siitä syntyykin heti ongelma. Eihän niistä yleisimmin kaupoissa olevat yksilöt ole luonnonlajeja vaan hybridejä, monimutkaisia risteymiä jotka on risteytetty ehkä jo hyvinkin moneen kertaan eikä niillä ole luonnonoloista enää mitään käsitystä, jos niin voi sanoa. Ne onkin risteytetty kestämään ihmisten asuinhuoneoloja mahdollisimman hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, kiitos kommentist. Eli ne perhosorkideat o vähä niinko "kesytetty" huaneoloihi. Jos ne viätäs takasi viidakkoo, osa niist ehkä peräti kualis eikä kestäis niit oikeit luanno-oloja. Vähä niinko kesykissat. Kyl niilläki olis aika rankkaa, jos ne yhtäkkii olis oma onnes nojas saaliseläimin jossai kuival savannil Afrikas. Vaik kissoje historia kesykissan o kyl paljo pitempi ko orkideoije "kesyin orkideoin".

   Poista
 2. Voi ku kiva, et täält löyty orkidea hoito-ohjeit!
  Mul o yks valkone kukkinu ny neljä kuukaut ja parhaimmillas kukkii oli 64, nyt enää 29. Se oli viime kesä ulkon ja innostu varmaa siit. Välil ole antanu sil kupipohjast loput vihreet teet. Kolmas kerta ku kukkii, ensimmäine ja ainoo orkideani!? Kovi se o kasvanu ja tänää just hai vinkkei millai se laittais uudestas johonki isompaa astiaa. Mut kaikil o omat niksis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa et olet saanu ainoo orkideas menestymmää noi mahdottoma hyvi. Ihan selvää et orkidea o saanu mialuistas hoitoo. Mää en ol viäl kuullu et orkidea tykkää teest, sen ole kyl kuullu, et tykkää kaffetipast...

   Poista
 3. Aivan ihania orkideoita. Ne ovat tosiaan kiitollisia olentoja kun kukkivat niin pitkään. Kukat tuovat tosiaan paljon iloa! Olen huomannut samoja ristiriitaisuuksia, jollakin orkideat kukoistavat vuodesta toiseen vaikka niitä tuskin mitenkään hoidetaan ja toinen huolehtii hellästi, mutta kasvit menehtyvät. Vein oman orkideani kesällä ulos, ajattelin, että se tykkäisi auringosta ja sateesta. Sinne se unohtui, kasvi parka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, sul kävi vähä köpelösti, Suame talvest se orkidea ei kyl tykkää. Mul o käyny muutama kerra sillai, ekko ole saanu täydes kukas oleva kaunii orkidea, kukat ei olekkaa kestäny eikä knupit auvvennu ko varissu pois. Mää ole jostai lukenu, et se o sokkireaktio, ko kasvi joutuu esim. kasvihuaneolosuhteist uusii oloihi. Semmoset orkideat o mul kyl myähemmi kukostanu, ko ole vaa malttanu kastel ja antaa niitte ol rauhas pitkät ajat.

   Poista
 4. Upeita. Minä en ole onnistunut koskaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mystistä... Emmääkää on koskaa miälestäni mittää ihmeellist tehny orkideoitte ettee. Orkideoitte kukkimine onki vähä niinko ihme pikemmi ko mun oma onnistumiseni. Varsinki jos orkidea keksii ruvet kukkimaa joulukuus, vuade pimmeimpän aikan. Ehkä mee huushollis o hyvät valaistusolot, valosaa mut ei raakaa aurinkopaistet. Se o ainoo syy minkä mää ole keksiny.

   Poista
 5. Kauniisti kukkii orkideasi. Minulla pari kansa kukkii ja muut lepää, no yhdessä tänään huomasin nuppuja joten se ehkä sitten kukkiikin.
  kauniitahan ne on kukkiessaan, muulloin ei niinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, varsinkaa ne ilmajuuret ei ol häävi näkköisii. Eikä pelkät lehdetkää kummosii, vähä jäykän näkköisii. Mut kukkie toivos niit pelkkii orkidearönttejäki mää kastele.

   Poista
 6. Niin ovat kauniita sinun orkideasi! Minä en edes viitti ruveta koettamaan tällä hortonoomi taidolla niiden kasvatusta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula Kristiina, kiitos. Ehkä joskus viäl joku antaa sul lahjaks... Määki ole saanu lahjaks lahjaks ja perinnöks, yhde ainoo ole ostanu itte.

   Poista
 7. Kauniita kukkia on aina mukava katsella. Myös täällä blogeissa. Kuten itse sanot, teillä on varmastikin ne valaistusolot ja lämpö kohdillaan. Ja "rakkautta ja substraalia" myös saavat ilmeisesti.
  En ole itse kukkien kasvattaja mutta kauan sitten minullakin kukat menestyivät yhdessä asunnossa, jossa oli suuret ikkunat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, elämäs on monia vaiheit ja aika aikaa kutaki. Mullaki o joskus ollu kasvei kauheesti ja joskus taas ei yhtää. Ny o lähinnä näit orkideoit ja yks kaktus. Nii ja muutama pelakuu, joit yritä pittää henkis talve ylitte.

   Poista
 8. Paula, Sinulla on ihania orkideoja. Monenlaista voi orkideoihin kokeilla. ERäs orkideojen kasvattaja sanoi, että paras kasteluvesi on lammen seisonut vesi. SEllaista ei täälätä helsingin keskustasta löydy, joten saavat tyytyä seisoneesen kraanaveteen.

  Orkideani eivät viihdy ollenkaan uudessa asunnossamme. Entisen asuntomme pohjoisenpuoleiset ikkunat sopivat niille hyvin, kun oli kunnolliset kasvilamput.
  Odotan kärsivällisesti, sillä orkideat saattavat nukkua prinsessanunta ja puhjeta sitten kukkimaan ahkerasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, kiitos. Määki käytä seisonet kraanavettä, ko ei oikee muut ol. Meil o itä-länsisuuntaa ikkunat. Suvel itäikkunat o aamusi ihan liika aurinkoisii, eikä orkideat viihdy sillo siäl. Länsi-ikkunatki olis suvisi iltapäiväl liika aurinkoisii mut ikkunoitte ulkopual o isoja koivui, joitte lehvästöt hianosti siivilöittee ja taittaa aurinkovalo, niät orkideoil luullakseni se o ihannepaikka.
   Toivottavasti orkideat tottuu tee uutee kottii ja puhkee prinsessaunie jälkee kukostuksee.

   Poista
 9. Kauniita kukkia! Meillä ei kasva mitään muuta kuin kissanruohoa ja yrttejä satunnaisesti, sillä kissat syövät sisältä kaiken vihreän. Mikään ei säily syömättä, ei edes muovikukat! Nyt meillä ei kasva myöskään ulkona mitään, sillä kissat saavat liikkua parvekkeellakin.

  Kiitos paljon kissajutuista, niitä olen tässä mielenkiinnolla ja innolla lueskennellut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, kiitos kommentist. Mullakaa ei aikasempie kissoje aikan kasvanu paljo mittää. Enne kissoi oli paljonki kasvei mut sitä mukkaa ko kissoje määrä eneni kasvie määrä väheni. Yks kissoist, Attila, pisteli poskiis orvokitki parvekkeelt, ni ei voinu kesäkukkiikaa pittää, korkeintas amppelis. Ainoo minkä hän jätti rauhaa, oli tuoksupelargonia. Tämä nykyine Ruska taas ei ol tähä mennes osottanu suurtakaa kiinnostust mu kasveihini.

   Poista
 10. Aivan ihanat orkideat, niitä minä en onnistu kasvattaa, ja en haluakaan enää :) jUst kun ne kuolee heti...
  Toinen on muratti, ikkään en osaa sitä kasvattaa, vaikka minulla on paljon viherkasveja ja hyvin voivia kaikki ylleensä.
  Hyvää pian alkavaa maaliskuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijastiina, merkillist, et jokku kasvit ei viihdy jollaki ja jokku taas sitäki paremmi. En ymmär.

   Poista
 11. Ihanat orkideat sinulla! Luonnossa (orkideamaassa!) orkideat joutuvat sopeutumaan vaihteleviin oloihin, milloin sataa, milloin paistaa ja kuivuuskin koettelee. Kyllä ne silti kukkivat. Ja usein just silloin kuivimpana aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Learaija, aika erikoisii kasvei nua orkideat tuntuu oleva. Ihmeellist et ne kasvaa jossai päi mailmaa ihan villinäs ja vaihtelevis olois. Ja jokku ihmiset näkkee ja pystyy ihailemmaa niit villei orkideoit.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!