keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Pikavisiitti puutarhas
Viime lauvvantain käytii miähe kans päiväseltäs puutarhahommis Koskel. Mää istuti taimii ja miäs mm. leikkas ruahoo. Kukkapenkis kukosti kauniisti syvä tummapunaset kerrotut tulppaanit (Antraciet). Kuva ei tee oikeut färil, mu miälestäni färi o viäläki syvempi ja tummempi mitä kuva näyttää.

Vanhat omenapuut alko just kukkimaa.  Yks puu vast oli täydes kukas.Just istutettuje planttuje pääl mää asetteli meijjäriloorii, joit täsä huushollis o suuret varastot. Meijjäri osakkaat o kuulemma joskus saanu niit hakkee ittelles. Ne o hyviä istuimii kitkemises. Mää ole kuvitellu, et nämä laatikot olis paahtee-, halla- ja tuulesuajan kasveil. En tiä varmasti toimiiko. Laatikoitte suajas o piänii idänunikkoje taimii, valkosii ja vaalee lohepunasii. Ennestäs täsä penkis o kirkkaa oranssei unikoit, ne näkkyyki rehevinäs tual loorie takan. Unikoitte lisäks o mm. päiväliljoi.

Kukkastetaimie istuttamine oli vähä aikast halloje tähde, mut ei aut, pakko istuttaa enne kissa laskettuu synnytysaikaa joka o 10.6.
Täsä samoi meijjäriloorii toises paikas, suajaamas piänii kesäpäivähatu ja sinisalvia taimii. Laatikoitte takan näkkyy punasii tulppaaneit ja etualal komeamaksaruahoo, kummatki kälyvainajani istuttammii. Valkoset tos keskel o lummetulppaaneit (Concerto). Kuvasto mukkaa niitte pitäs kassoomaa 15-20-senttisiks, mut täsä kukkasänkes ne o lykänny ainaki pualet pitemmä varre.Pihapiiris o mont issoo kukkasänkee. Kuvas näkkyy erilaisii tulppaaneit ja narsisseit, keltaset o vuahejuurii. Ja montaa muut, mm. pari tähkähiataliljaa ja kurjepolvii.


Täsä sama penkki vastakkaiselt pualelt, etualal iso särkynesydän ja akileijjoi.


* * * * *

Tämä päivä murrekysymyksii:

Mää en ol oikee selvil kukkaste porimurteisist nimist.
Akleijja vai akileijja?
Tulppaani vai tulpaani? (Mun isäni puhu tulpaaneist, mut en tiä oliko se häne yksilöllist murrettas vai yleisempää.)
Sen muista et daaliat oli jorineit.
Särkynesyrän luulisi ollee vanhemmas murtees, nykypäivän varmaa särkynysydän.

Toinenki murrekysymys mul o, jost en ol varma.
Kuulusko poriks sannoo:
oranssei vai oransseit?
tulppaanei vai tulppaaneit?
narsissei vai narisseit?
jorinei vai jorineit?

Jälkeepäi huamasi viäl yhde:
meijjeri vai meijjäri?
Mää veikkaa meijjärii ja kävi korjaamas, ko ensti kirjoti et meijjeri

22 kommenttia:

 1. Visaisia kysymyksiä! Tämä on mielenkiintoinen foorumi, kun kaikki halukkaat voivat osallistua murrekeskusteluun, Porin seudun eri puoliltakin tulee ehkä erilaisia vastauksia.
  Aivan ihana tuo teidän suvilystipaikan piha! Niin hienot kukkapenkit, ja vanhat rakennukset ovat kauniit. Todella hyvä idea nuo meijerilaatikot, niiden läpi pääsee sadekin kastelemaan (perjantaina pitäis sataa ainakin Korppoossa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miälekiintoseks ja kauniiks tua suvilystipaika pihamaa tekkee seki, et pihas o rinnet ja eri korkeuksii. Se ei ehkä näy nois kuvis. Osas meijjäriloorist o umpinaine pohja, nämä joitte pohjas o tommone muaviristikointi, o kätevii kasvie peitoks senki tähde ko sade pääsee sopivasti läpitte. Mul oli mukan harsooki, mut nua laatikot sai aseteltuu helpommi ja äkemmi.

   Poista
 2. Aivan ihanat ja maalaistalon pihapiiriin sopivat kukkapenkit. Toivottavasti taimet ehtivät jo sen verran karaistua, että selviävät viileistä öistä. Kukinta varmaan yllättää näin keväällä jos ehtii käydä vain viikonloppuisin kurkkaamassa edistystä. Täällä pidetään peukkuja Ruskalle ja odotetaan jännityksellä h-hetkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkapenkit o hiukka villei, on paljo kasvei jokka lissääntyy ittelläs, niinko akileijjaa, puutarhapäiväkakkaraa ja vuahenkelloo. Vuahekelloo ole kyl hiukka kurittanukki kitkemäl, jos se meinaa vallottaa koko kukkamaa. Mut villeys minust kyl soppii vanha maalaistalo pihhaa. Ja mikkää golfkentä nurmikenttä sin taas ei sovi.

   Poista
 3. Ihana pihapiiri. Näin laajalti en teidän suvilystipaikan pihaa ole kuvissa nähnytkään. Meijerilaatikot ovat mielestäni aika makeita. Niitä ei ihan joka taloudesta löydykään!
  Sopivat myös säilytyslaatikoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meijjäriloorii o kyl käytetty säilytykseenki. Niit o kahdellaisii, toisis o umpinaine pohja, toisis ristikko. Miäheni siskovainaja o näis looris säilyttäny talviset perunat kellaris.

   Poista
 4. Hauska nähdä taas kuvia ihanista kukkaistutuksista. Tulppaani on kaunis; en olekaan tuollaista nähnyt.
  Lähden tänään taas taaperotielleni, joka kulkee Kosken TL läpi/ohi. Ajaessa muistan aina sinua; täällä se blogiystävä viljelee kukkiaan. Hassua ja mukavaa!
  Onnellista odotusta Ruskalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa ja mukavaa. Hyvvää matkaa taaperotiät pitki.

   Poista
 5. Mahtavan näköinen pihapiiri ja tosi suuret ja siistit kukkapenkit. Näppärät nuo suojalaatikot, toivotaan että kaikki kukat säilyvät hengissä kun olet varmistamassa Suurta Perhetapahtumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurt Perhetapahtummaa, tosisuurt, juu, silt se must tuntuu.
   Halla o toine ja kuivuus toine uhka noil piänil taimil. Pihapiiris liikkuu paljo kissoi, ja neki kyl saattaa kuapii piänet kasvit kummoo, jos ne käy sopivasti pehmees mullas asioillas. Mut noitte loorie al olevat kasvit jättää varmasti kissat rauhaa.

   Poista
 6. Upeas åpihapiiri on sinun kesäpaikassasi. Komeita kukkam,aita ja kun kaikki taimesi sinne saat niin johan on loistoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostaa nähd itteeninki, kui paljo niit taimii selvii henkis peril saakka ja kui moni niist antaa viäl "loistooki". Taimii oli yli 300, piäni hävikki o ollu (mut hyvi piäni), ja mää ole antanu niit poijjeski. Täl hetkel näyttää et taimet kaipais kunno multaa, ko ne o viäläki taimimullas turveruukuis. Osa alkaa olemaa aneemise näkköisii eikä ennää kehityst näy tapahtuva. Osa olenki istuttanu väliajaks vahvempaa multaa, kesäkukka- tai puutarhamultaa.

   Poista
 7. Akileijja on ainakin minun käyttämä.
  meijjäri kuski kulki luvialla.
  Unikko:sanottiin ennen valmu.
  joriini on tuttu.
  Tommonen kukkasmaa o mu miälestän hiano ko juur teijä suvipaikas nim. luantto "sulautuva"

  Ruska on vaan päällimmäisenä mielessäni,onnea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VALMU! Kiitos muistutuksest. Muistanki heti ko muistutit.
   Juu, Ruska o päällimmäisen ja pohjimmaisen munki miälesäni koko aja, on semmone mukava kutkutus.

   Poista
 8. Kyllä noin isossa kukkapenkissä riittää kykkimistä! Hienolta näyttää lopputulos. Vastasin vasta nyt kysymysiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siäl suvilystipaikas o laskujeni mukkaa kuus kukkamaat, et kyl riittää. Mää käynki heti kattomas su vastauksiis.

   Poista
 9. Ompas iso piha ja kukkapenkit! Noissa on kova hoitaminen. Ihana tuo kerrottu tulppaani! Mää en noista murre sanoista oikein tiedä,välillä tuntuu että mulla on ihan oma murre:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula Kristiina, nois taitaa ol kova hoitamine, oikees olet, lähinnä kitkemine. Viime suven mää tykkäsi kauheesti kitkemisest, olsi istunu vaik kaikki päivät pihal kitkemäs. Ny laitettii kasvimaaki ja kitkemist o viäl enämpi. Saa nähd menneekö tänä suven kitkemine jo kyllästykse pual.

   Poista
 10. Ihana pihapiiri teillä siellä kesäpaikassa. Aivan mahtava idea tuo meijerilaatikko. Vieläkin on vastaamatta kysymyksiisi, koska aivosolukkoni on ollut ihan kuittiuupuneena palkkatöiden loppuunsaattamisesta. Ehkä luovuus palaa ja blogiharrastuskin taas alkaa innostaa, kunhan muutama päivä kuluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täsä mittää kiirut eikä pakkoo ol. Ihan rennosti vaa. Määkää en ol pahemmi edes avannu tiatokonet parrii päivää, eile meni koko päivä puutarhahommis. Tultii takasi kottii vast pualeyä mais.

   Poista
 11. Sulla särkyneet sydämet jo kukkivat. Minulla on vasta toista vuotta sitä valkoisena. Ne ovat onneksi jo nupulla.

  Kokeilussa on vaalean lila idänunikko. Sitä isoa punaista on paljon (Papver Orientale).

  Kivan näköistä ja paljon mukavaa ulkopuuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaalee liila idänunikko ei ol tullukkaa mua viäl vastaa. Tual mee paikas alko just kukkimaa ensimmäiset isot punaoranssit unikot eli valmut (idänunikot). En taas näe niitte kukintaa, ko se kukkimine o nii lyhkäne aika.
   Mul o nivelkulumii ja kremppoi ja kipui "normaalisti" mut tual pihahommis kaikki kivut häipyy, kumma juttu. On nii mialuisaa puuhaa.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!