maanantai 22. huhtikuuta 2013

Matka jatkuu

Matkani Saksaan päättyi, ja palasin tänään onnellisena ja tyytyväisenä kotiin. Oli hieno matka. Varmaan varhainen kevät on paras mahdollinen vuodenaika matkustaa Saksaan ja Keski-Eurooppaan. Yhden ainoan viikon aikana luonto alkoi silmin nähden vihertää ja puut ja pensaat ja maa kukkia. Siellä täällä harvakseltaan näkyi jo vaaleanpunaisia tai valkoisia kirsikkapuita täynnä kukkia. Magnoliat availivat karvaturkkisia nuppujaan.

Keväässä on sekin hyvä puoli, ettei silloin ole vielä paljonkaan turistiryhmiä liikkeellä. Suomalaiselle Saksan kevät on tarpeeksi lämmin. Kun ei ole liian kuuma, ei tarvitse hikoilla, paitsi jos on poikkeuksellisen lämminverinen.


Kuva on Wittenbergistä. Katharina von Boran patsaan taustalla on entinen luostari, jossa Lutherit asuivat, ja talon ja Katharinan välissä pitkiä oksiaan levittelee valtava magnoliapuu, joka on täynnä aukeamaisillaan olevia nuppuja. Varmaan kukat tällä viikolla avautuvat, jos on yhtä lämmintä kuin viime viikolla. Silloin näky tulee olemaan huumaava.Tämän juuri avautuneen valkoisen ja hentoisen magnoliankukan kuvasin lähtöaamuna hotellin sisäpihalta Leipzigissa. 

Viimeistä aamua vietettiin bussissa matkalla Leipzigistä Berliiniin. Oli mukava katsella pehmeitä, vihreitä maisemia. Usein maisemaa hallitsivat isot valkoiset tuulimyllyt. En saanut kuvattua hassuja pampulapuita. Vierustoverini Mervi tiesi, että "pampulat" olivat misteleitä, jotka asustavat puissa päällyskasveina. (Terveisiä Merviltä: misteli ei ole päällyskasvi vaan puoliloinen, eli ryystää ravintoa isäntäkasvistaan.)

Lähtöaamun tunnelma bussissa oli tiivis ja haikea, kun ihmiset kertoilivat, mitä matkalta olivat saaneet. Paljon oli saatu tietoa, vaikutelmia, elämyksiä, yksityskohtia, murusia ja uusia oivalluksia - sulateltavaa on pitkäksi aikaa yhdellä jos toisellakin. Ihmiset kertoivat muistoja matkalta, joku luki lapsuuden muiston, joku matkalla syntyneen runon, kolmas puhui lohduttavia, kirkkaita ajatuksia, joku sanoi, että matkalla on syntynyt addiktio matkaryhmäämme...

Matkan tarjonta oli suunniteltu niin runsaaksi ja tiiviiksi, että jokaisen päivän ohjelma alkoi viimeistään yhdeksältä aamulla ja nukkumaan päästiin noin kymmeneltä illalla. Eipä siinä sitten paljon netissä viipyilty eikä plokia pidetty, kun oli houkutus painaa pää pehmeään tyynyyn. Kuvassa matkanjohtajamme Raimo ja Seija Marttina ja Katharinana tuhat vuotta vanhassa Torgaun kaupungissa. Matkan virallisena järjestäjänä oli saksalainen matkatoimisto Saga Travel GmbH ja taustajärjestäjinä Suomen Raamattuopisto ja Nurmeksen seurakunta. Oppaana oli Saksassa asuva, suomalaissyntyinen Terttu Busse-Lunkka. 

Etukäteen olin ajatellut, että kertoisin matkan edistymisestä joka ilta, mutta eihän siitä mitään tullut enkä millään ehtinyt. Niinpä matkani jatkuukin jälkikäteen vielä täällä plokissa. Tervetuloa mukaan jatkamaan matkaa!

16 kommenttia:

 1. Se on meille lukijoille ihan yhtä kivaa lukea matkastasi näin jälkikäteenkin. Hienoja paikkoja ja voi mikä magnoliapuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, näin Saksassa viikon aikana yhteensä kolme täydessä kukassa olevaa magnoliaa, yhden Erfurtissa, yhden Kreinitz-nimisessä kylässä ja yhden hotellimme sisäpihassa Leipzigissä. Kaikki näistä olivat valkokukkaisia. Lisäksi monessa paikassa näin nupullisia, monet vaaleanpunaisia. Magnolia on harvinaisen kaunis ja tuoksuu ihanalta! Ei ihme, että näitä halutaan puutarhaan Suomessakin.

   Poista
 2. Tervetuloa kotimaahan. Ruska on varmaankin hyrrännyt kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, näin on. Ruska on hyrrännyt täysillä ja nukkunut yöt tyynyni vieressä.

   Poista
 3. Hienoa, että kaikki onnistui. Kiva lukea lisää matkastasi.

  VastaaPoista
 4. Kiitos matkavällähdyksistä! Ne ovat olleet jälleen kiinnostavia ja kuvat kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pico, kiitos vain. Kuvia on vieläkin paljon, kunhan saisi niihin tekstiä mukaan.

   Poista
 5. Kiitos kun sitten kerrot meille vielä lisää matkastasi. On kiva seurata matkaanne ja siinä oppii mukana ihan uusia asioita.
  Hyvää palautumista kotiin, on niin kiva lähteä ja ihana palata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kyllä se niin on, että kylässä hyvä mutta kotona paras. Siltä tuntui kotiin palatessa, kun mies oli vastassa kentällä ja Ruska hyrräsi kotona ja seurasi minua kuin hai laivaa. Lisäksi tuntui mukavalta, kun ei ollut mitään stressiä siitä, että heti huomenna aamulla täytyy lähteä töihin. Nyt on aikaa palautua matkasta omassa tahdissaan.

   Poista
 6. Tervetuloa takaisin kotiin. Kiva että lisää juttuja on tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, kiitos! Tunnen itseni aika huonoksi blokkariksi, kun en ole ennättänyt blogikavereiden luona käydä tuskin lainkaan kylässä. Kiitollisena ihmettelen, jos joku kuitenkin vierailee täällä.

   Poista
 7. Ei liene kauniimpaa
  kuin nuo magnoliat!
  Minun pihassani magnolia
  selvisi ensimmäisestä talvestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rva Pioni, onnea jatkossakin magnoliallesi. Varmaan ihanaa, kun oma magnolia selviää talvesta, ja vielä hauskempaa, jos se kukkii. Yksikin kukka on elämys.

   Poista
 8. Tervehdys Minni-kissan mammalta, jolla oli ilo tavata sinut ja Ruska eilen eläinlääkärillä:) Toivottavasti pikku söpöläinen paranee pian.

  Tätä blogia on oikein mukava seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti tervehdyksestä, Minni-kissan mamma. Oli niin hauska tapaaminen, että kerroin siitä itsekin jo monien blogien kommenteissa. Ruska voi illalla ja tänään aamuna paljon paremmin ja oli pirteä ja leikkisä. Minäkin toivon, että sairauden poikanen menisi ohi jälkiä jättämättä.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!