sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Sinivalkost


Mää ole ain tykänny sinivalkosist lautasist. Taik melkei ain. Ehkä 1960 ja 1970-luvul mää enemmä tykkäsi senaikaisist raskaist ja tummist kipoist, lautasistaki.

Kirpputoreilt ja kaupoist ole keränny ittelleni vuaskausie varrel sinivalkosii lautasii. Nyte ne o mee kööki seinäl nätis rivis. Mun silmäni leppää ko mää kattele niit.

Niinko täst kuvakollaasist näkkyy, muittenki silmää sinivalkone miällyttää ko vaa suamalaiste. Täsä kollaasis o seuraavat lautaset framil:

Ylärivis: 
"Bristol",  Crown Ducal, Englanti
"Maruta", Chatman, Englanti
"Siniruusu", Arabia
"Willow", Wood & Sons, Englanti

Keskirivis:
"Fasaani", Arabia
"Asiatic Pheasants", Wedgewood
"Malmö", Rörstrand, Ruotsi
"Siniraita", Arabia

Alarivis: 
"Canton", Arabia
"Sininen kartano", Apilanlehti, Ruotsi
"Suomenkukka", Arabia
"Vindsäter", Rörstrand, Ruotsi

Pikkutassi keskirivis o ollu meil kissa ruakalautasen. Mää ole ostanu muutama kappalee Porist kirpputorilt pikkurahal. Olinki ihan hämmästyny ko huamasi et tämä pikkune tassi pohjas olevai merkintöje ja nettihakuje perusteel kuuluu englantilaise Wedgewoodi sarjaa "Asiatic Pheasants". Ihan arvoposliinist mee kissa o näköjäs syäny. Tarttisko pan tassit kaapii parempaa korjuu?


Täs o kuva Lontoost Harrodsi tavaratalo sinivalkosest astialoistost syksylt 2006.
Sammaa aikaa sinivalkoste astioitte plokkaamise kans mää seuraa toisel silmäl ja korval televisiost presidentivaalie jännittävvii tunnelmii. Ja kissa kehrää sylys.

Ruskalt tämä vaalipäivä o kulunu rauha merkeis. Välil hän o kattellu kiipeilypuustas pihapuis hyppivii ja lunta tiputtelevii kurrei. Vaik täs kuvas hän kattelee ikkulalt sisälpäi ja seuraa mitä kotoväki hommailee.
Tervetulloo uudeks lukijaks, Taina!

34 kommenttia:

 1. Hieno lautaskokoelma. Minäkin pidän sinivalkoisista ja olen keräillyt niitä jos on pikkurahalla löytynyt. Meilläkin vieraat usein huomauttelevat, että kissalla on kaikkein hienoin astiasto. Kyllä Ruskallakin pitää olla arvoisensa serviisi, ei se lautasen arvoa vähennä jos kissa nauttii siitä ateriansa. Päinvastoin : ) Nyt jo tiedetään miten vaaleissa kävi, alkaa jännittävä kakkoskierros.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on meilläki kissal oma särviisi, muitaki ko nua pikkulautaset. Näitte tassie arvo vaa paljastu mul vast tänäpä, ko aikasemmi en ollu vaivautunu edes kattomaa mitä tassie pohjas lukkee. Jännittävä kakkoskiarros tullee, ja oli tämä ykköskiarroski aika jännittävä.

   Poista
 2. Nättejä lautasia. "Siniraita"-lautasilta söin jouluateriani, systerillä on niitä täällä sen talvikodissa Espanjassa. Käyttöön on kaikki astiat tarkotettu, mitä niitä kaapissa pitämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläki oli mu lapsuudekodissani noit Siniraita-lautasii, mää ole ostanu pari kirpputorilt. Hauskaa, et Espanjas o jollaki siniraitasärviisi. Niit ei ol ennää vuaskymminii valmistettu mut viäläki niit käytetää. Aikoinas ne oli ainaki meil arkeilautasii, ja sen tähde ne oli varmaa suurimmaks osaks menny rikki. Jos niit nyte viäl o jälliil, ne o pikemminki juhlalautasii. Just passeleit jouluaterial.

   Poista
 3. Kiva kokelma sinivalkoisista lautasista! Tottakai Ruska tarviikin arvoisensa ruokalautasen!
  Kivaa tätä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mummeli. Kai se sillai o, et Ruska lautases ansaittee. Hyvvää talviviikkoo sullekki!

   Poista
 4. Sinivalkoiset, niistä en luovu koskaan. Komea kokoelma sinulla. Ei tuo tassi varmaan huonoksi mene Ruskan käytössä kun ei ole veitset ja haarukatkaan raappimassa pintaa.
  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinivalkoset o kauniit! Englannis o joku semmone nettikauppaki ko Lovers of Blue and White http://www.blueandwhite.com/. Ei ne tassit muute kulu mukko astiapesukonnees.

   Poista
 5. Kauniita lautasia. Sijaiskodissakin kissa syö posliinilautasilta. Viimeisessä kuvassa Ruska näytti melkoisen mietteliäältä vaalitarkkailijalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, kissat taitaa ol aika vaativaisii ja laatutiatosii. Kuva Ruskast o otettu päiväsaikaa, just ko me tultii äänestämäst. Jotaki Ruska siin miätiskellee, ehkä just vaalei. Ehtool hän oli ihan oikeesti vaalitarkkailijan, ko miäs ja mää kattottii televisios vaalituloksii. Hän vaalitarkkaili meit ja viätti suure osa aikaa mu sylyssäni.

   Poista
 6. Hieno lautasten kokoelma! Tuttuja monet niistä, Siniruusua en ole aiemmin tavoittanut. Suomenkukkaa ja viimeisenä olevaa englantilaista on meilläkin arkikäytössä. Sinivalkoinen väri on raikas ja jopa "suomalainen". Hienot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, kiitos. Minul nämä vanhat suamalaiset lautaset nostattaa nostalgiatunnelma. Omast kodost mul o tuttui vaa kaks, siniraita ja fasaani.

   Poista
 7. Huomasin eilen kesken vaalivalvojaisten tämän isänmaallisen postauksen. Sopi hyvin vaalipäivään.
  Katselin noita lautasia, olisiko joku tutun näköinen. Ainut, joka muistutti lapsuuskodistani, oli tuo siniruusu. Mutta mahtoiko niitä olla myös punaisena ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, sää huamasit et tää oli isänmaalline postaus vaik vähä vaivihkaa. Mul taas tua siniruusu o aika uus tuttavuus. En ol koskaa enne tavannu ennenko kerra joku myi Huutonetis tommost lautast. Mää huusi se ko se sopi nii hyvi mu sinivalkosee kokoelmaani. Voi hyvinki ol, et on ollu "punaruusuki". Arabial ainaki raitalautasii, maisemalautasii ja vissii suamenkukkaaki o ollut erivärisin sarjoin.

   Poista
 8. Kauniita lautasia! Joitakin tutun näköisiä on joukossa. Ruska on niin tyyrin näköinen aitiopaikallaan:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula Kristiina, sää sen sanot - Ruska o mee tyyris tyllerö!

   Poista
  2. Aamupäivää!
   Tämä Sinun plogi on erinlainen tämän kommenttien kohdalla ja toiseksi harmittaa kun täytyy joka kerta kirjoittaa koko litania,ennen blogit tunnistivat kun avasin looran,seon kaikkien kanssa sama peli.Siksi usein on ettei viitsi kommentoida.
   Ehkä sitten vaan en älyä juttua,
   tämä vuodatus vaan siksi,että saisin apuja;D
   Ja nyt pääasiaan,tämä oli vaan johdanto.

   Kauniita astioita Simulla,olen ainatykännyt niistä mulla on yksi kahvikuppipari jota olen kuljettanut mukanani kotoani ,en ole sellaista tavannut kuin yhdessä vanhassa suomifilmissä.
   Otan siitä tänään kuvan ja laitan bogiini
   Hyvää päivän jatkoa.

   Poista
  3. Puikkoellu! Harmi jos kommentoimine o muuttunu vaivalloiseks. Juu niinko näkkyy määki tykkää vanhoist kipoist ja kupeist. Mää kato heti mimmone su kuppis o.

   Poista
 9. AH,mitä lautasia!! Todella kauniita aarteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riitta Sinikka. Hyvää loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 10. Ai,ai miten kauniita lautasia, nyt sormia alkoi syyhyttää.
  Itse kerään satunnaisesti, mutta nyt on vielä toivo löytää Ali sarjaan puuttuvia osia, ei vaan tule vastaan...
  Ruska nauttii leppoisista sydäntalven päivistä lämpimässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijastiina, kiitos. Määki kokkoo näit satunnaisesti, ko sattuu osumaa silmii. Ruska (niinko yleensä kissat) o hyvä nauttimaa.

   Poista
 11. Sinulla on hyvä maku! Se on nimittäin samanlainen kuin mun maku. Sinivalkoinen porsliini on kauneinta astiarintamalla. Senhän voi jokainen itse sinun kuvistasi todeta. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sara! Sammaa miält kauneudest. Osa noist o keittiö seinäl enkä kyllästy niit kattelemmaa. Vanhat lautaset o enämpi koristein ja silmäruakan, ei käyttölaitasin.

   Poista
 12. Kuninkaalliset syövät vertaisistaan astioista, totta kai.
  Jostain syystä silmäni pysähtyvät jokaisella katsomiskerralla tuohon toiseen lautaseen, "Maruta", Chatman, Englanti.
  Soikeat tai suorakaiteen malliset vadit näyttävät myös kivoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipsa-Pippuri, meil "rahvaal" ei olekkaa nua sinivalkoset arkeikäytös, ainoastas mee "kuninkaallisel" eli kissal. "Maruta" o yllättävä nimi, se viittaa Japanii, vaik se o englantilaise posliinitehtaa lautane. Tämä "Maruta" o minustaki kaunis lautane ja näist kaikist suurin. Valokuvat ei tullu kaikist ihan oikees mittasuhtees verrattun toine toisiis.

   Poista
 13. Kyllä Ruska ansaitsee arvoposliinin ruoka-astiakseen! Lapsuudenkodissani oli Arabian kannu, joka oli tuota samaa tyyliä mitä Harrodsin kuvassa. Mihin lie joutunut, olisi se ollut hieno jos olisi säilynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona H., se o melkei ihme, et moni vanha posliinilautane, kuppi, kippa tai kannu o säilyny. Niil o ollu monta mahdollisuut men säpäleiks ainaki sinä aikan ko niit o jokapäiväsesti käytetty tai sillonki ko ne o ollu pyhäkäytös.

   Poista
 14. Kauniita lautasia! Hieno kokoelma!
  Kiva, kun esittelitkin ne.
  Arabian lautaset on mun mieleen: kauniita ja selkeitä.
  Sain Naapurilta surunvalittelukukiksi sinikuvaisia lautasia, kun Isä kuoli.
  Mä keräsin kirppareilta muutama vuosi sitten sinikuvaisia astioita sukujuhlia varten.

  VastaaPoista
 15. Malli, kiitos, mukava ajatus koot sinikuvallist sukujuhlie astioiks.

  VastaaPoista
 16. Sinivalkoiset astiat ihania. Niitä kerään minäkin.

  VastaaPoista
 17. Anna, mää käy välistäi kurkkimas vanhoi englantilaisii sinivalkosii astioit osottees Lovers of Blue and White. Se on nettikauppa, joka myy englantilaist antiikkii osottees www.blueandwhite.com. Hinnat o kalliit mut kattelemine ei maks mittää.

  VastaaPoista
 18. Moikka!Mistä sait tietää ton pheasantin lautasen arvon?todella heikosti löytyy googlettamalla.Meillä olisi ukin ja mummon jäämistöstä 6-osainen kahvikuppi/tassit.Ja tasseja vielä pari enemmän..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmää noitte arvoo tiädäkkää. Mää ole ostanu näit lautasii lähinnä kirpputoreilt sattunnaisee hintaa. En ennää muist mitä mistäki ole maksanu. Varmaa nätit ne ukkis ja mummos kaffeekupit ja tassit.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!