perjantai 18. lokakuuta 2013

Eläinlääkäri ja muit etappei

Oi voi sentää, ko aika riäntää. Nykki o taas yli viikko viärähtäny viime postauksest.

Pennuil oli eläinlääkäril käynti viime maanantain, hee 10-viikkospäivänäs. Hee puntaroitii, rokotettii, sirutettii ja tarkastettii. Kaikki oli erinomase hyvi. Vois tiätysti ol murheitaki. Jollaki vois ol joku vika. Joku olis voinu saad jonku ikävä taudi. Jollekki olis voinu sattuu onnettomuus. Mut saa ol onnelline, et kaikki o menny hyvi.

Elli eläinlääkäri käsis.


Tääl vanhas maatalos, josa me ain välil ollaa, o puulämmitys. Kamareis o uunei ja köökis iso hella, joka lämmittää talo keskel olevaa valtavaa muurii, joka pualestas kööki lisäks lämmittää tuppaa ja sallii. Täs vanhas talos huaneitte nimitykset aluperi o ollu kyäkki, tupa, kamari(t) ja sali. Poris nämä olis ollu kööki, pirtti ja kamari(t). Saliki ehkä, en tiä. Pori seudul en ol elämäsäni käyny vanhas maalaistalos josa olis ollu sali. Mee naapuris vanhas Kaanaas oli kööki, pirtti ja kamari. En muist sitäkä varmasti, mikä eteine oli, olisko se ollu tampuuri?

Tänämpä piänet kisut hyppeli ensimmäist kerttaa kööki hella pääl. Aika mont kerttaa sai heit siält nostel pois ja häätää. Se o vast vaaralline paikka, vaik just nyte ei valkeet ollu pesäs. Puhuttii siin, et täst ettiippäi täytyy pittää kööki ovvee kii ain ko hellas o valkee. Se hankaloittaa lämmittämist, ko lämmi ilma ei pääs lämpimäst köökist suaraa oviaukost tuppaa. Kestää aikas enneko muuri lämpenee niät ruppee lämmittämmää tuppaa ja sallii.

Kaikki kisut o oppinu aikoi sit hianosti käymää santalooras. Taik -looris ja -fadeis, ko niit o usiampii.

Syäminenki onnistuu hyvi siin suhtees, et nämä pennut o isokokkoisii. Eläinlääkäriki sano heti Ellist, et ompa hyväkokkoine pentu - vaik Elli o näist kaikist köykäsin.

Ruakavalikoimat, mitä he tykkää syäd, onki sit jo vähä eri juttu. Kaikki he jua vettä ja tykkää lippoo tassist kermafiilii, joho o sevotettu kanamunakeltuvaist. Valkuvaist ei saa antaa, ko se ei sovi kissoil, on suarastas vaarallist.

Edina ja Estelle syä miälelläs raksui, ja niistäki mialusemmi emos eli aikuiste kissai isoi raksui. Eetuu ja Ellii en ol nähny kerttaakaa syävä raksui. Ruska edellises pesuees oli kaks pentuu, joit en kans nähny raksukupil. Mut mää luulotteli hee kumminki syävä muun aikan, silloko en ollu näkemäs. Hee paino nousi yhtläi ko muittenki pentuje. Mukko he muutti uusii kotoihis, mul varmistu, ettei he yhtää syäny raksui. En ainaka Didi, ei sit millää konstil. Nyte ole sen tähde ollu tarkempi näitte pentuje kans.

Mää rupesi kokkeilemmaa, et syäkö he jos pistää suaraa suuhuu, raksu kerrallas. Ensti se oli pakkosyättöö, mut ei oikeastas. Yllätyksekseni kumpanenki, Elli ja Eetu, tykkää syäd raksui, jos mää ota syllyy ja pistele raksui suuhuu. Siit o sit tullu jokapäiväne rutiini ja mukava seurusteluhetki, et mää ota syllyy ja syätä yksitelle raksui. Oikee he vartoo seuraavaa raksuu ja nualee mu sormiini. Mut kupist eivät syä, ei kertakaikkias. No, kyl he varmaa söis enne enneko nälkää näkis. Ehkä he vaa tykkää täst mukavast palvelust. Sitä mää ny vaa vähä ihmettele, et tulleeko heist ihan uusavuttommii kissoi, jokka ei ossaa itte syäd raksui kupist. Täytyyko uusie kotoje jatkaa sammaa palveluu?

Paljo huanompi menestys tähä mennes o märkäruuvvaal, semmosel hianol ja hyväl pentupateel, joit mää tarjoile heil. Tähä mennes ei ol ykskää syäny mukko pako edest niäleskelly muutama murena. Ole yrittäny sevottaa sitä piäne määrä kermafiilii, mut sillo jää kermafiiliki syämäti. Ole sit hätäpäisäni turvautunu pakkosyättämissee, eli pannu väkisi muru ruakaa suuhuu maisteltavaks. He suhtaantuu tähe herkkuu ihan ko se olis jottai myrkkyy. Mää olenki alkanu puhumaa miähel, et ny mää myrkytä kissoi, tarkottaa et syätä - eli maisteluta - pentui, anna väkisi piäne pala ruakaa suuhu. Kaikkii muit mää pystynki "myrkyttämmää", mut Edina ei suastu edes siihee. Hän purree piänet hampaat ja leuvvat nii tiukasti yhtee, ettei murenaakaa ot vastaa. Ja jos yks murena pääsee läpitte, sen hän sylkee äkkii ulloos. Elli ja Eetuki tekkee täsä iso ero. Raksui saa antaa hee suuhuus muttei sitä mu miälestäni herkullist pentupateet.

Jauheliha ja kypsennetyt broileripalat taas o suurt herkkuu. Ne ruuvvaat häipyy lautaselt vähä äkkii. Ko he kumminki näyttää oleva terveit ja ilosii pentui ja o kasonnu reippaasti ja painoki heil kaikil o hyvä, ni tarpeeks hee o tarttenu syäd. Yks tärkee unhottuki viäl. Kyl Ruskaki heil tarjoilee maitoo muutama kerra päivääs. Se o varmaanki hee seurustelu- ja rakkausjuamaas.

Pennut o vallottanu koko huusholli koton Espoos ja mail Koskel. Paitti sillo ko he jää yksinäs, hee pannaa yhtee huaneesee, ettei sattus mittää vahinkoi ja yllätyksii.

He o aikamoisii vilvestäjjii. Koko aja heit saa kaks ihmist nostel pois korkeilt hyllyilt, tiskipöydält, sisäkukkie joukost hääräämäst, tiatokonnee näppäimilt ja ny sit viäl hellaltaki. Tuvas o isot kankaspuut, ja niis he tykkää kiipeil. Siinäki ehkä vois sattuu jottai ikävää, niät mää vahdi heit.

Yhten päivän he asensi mu tiatokonneeni ruudu uutee uskoo. Näkymä ruudus piäneni ja sen ympäril tuli levveet mustat kehykset. En ol osannu muuttaa näkymää entiselles. Ja eilä ehtoosti, ko mää tuli tiatokonnee tyä, siin oli pankkiohjelma mu jäljiltäni auki ja luki: "Antamasi käyttäjätunnus tai salasana on virheellinen." Käyttäjätunnuksen oli pitkä rivi ööööööööööööööööööööööööööö ja enteriiki oli viäl painettu. Estelle jäi kiinni tevost. Olisko hän yrittäny ryästää mu tilini?

Ruska järjästää pennuilles piänii mettästysharrastuksii sillai, et ottaa suuhuus leikkihiire, maukuu erikoisel äänel, oikee harttaasti, ja tua leikkihiire hee nokkas ettee. Tähe astikka Ruska o valkannu virkattui pitkähäntäsii hee saaliikses. Mut tänämpä hän oli valikoinu semmose ihan oikee hiire näkköise, harmaa lyhkäsel karval ja nahhaal päällystety. Harmi ny konnen ol onnistuu saamaa näit Ruska pennuilles antamii oppituntei videol.

Ruska pennut immee maitoo 10 ja ½ viiko ikkäisin.


Sit pennut nukkuu taas sulosesti mont tuntii yht päät. Must tuntuu et mu elämäni o yht juhlaa näitte piänte kans.

Uudes kodosas Elli pyssyy Ellin ja Eetuki taitaa pyssyy Eetun. Estellest tullee Raita, sen mää ole just tänäpä kuullu. Ja ole sitä nimmee jo harjotellu, alkanu sanomaa Estellee Raitaks - ja Raitsukski. Sit o viäl tämä yks tapaus Edina, jonka pitäs jäämää meil uudeks sijotuskissaks nykko Ruska tullee mee ikiomaks ja leikataa. Edinal o jo monta nättii arkinimmee ehdol, mut mää en pysty päättämää. Olis varmaa liika pitkä jos häne nimes olis Edda Nuppu Kuura Pumpula. Niihii kaikkii nimmii mää ole kiintyny. Ny tuli viäl yks: Talvikki. Hah. Niinko kuninkaallisillaki on mont nimmee. Siis koko kuninkaalline nimi vissiinki sit kuulus: Edda Nuppu Kuura Talvikki Pumpula Pinkkitassun Edina. Hah. Sit jos tuntuu paremmalt sannoo hänt vaa yhdel nimel ni vois ain valkat sen mikä silhetkel tuntuu parhaalt. Vaik et "Nuppu" - ko hän olemukseltas ja ulkonävöltäs o ihan ko sulone Nuppu. Mut on hän Pumpulanki näkköine. Kuura tai Talvikki tai Kuura-Talvikki sopis sen tähde, et se kuulus sammaa sarjaa emo nime Ruska kans. Edda taas soppii sentähde, et se o lyhennetty Edinast.

Peennut o meil viäl melkei neljä viikkoo. 

27 kommenttia:

 1. Ihana postaus kuvineen ♥
  On hyvä ja ihanaa tosiaan ,että pennut ssa vielä olla kauan emon kanssa.
  En sitten yhtään pidä liian aikaisin luovuttamisesta muualle.
  Suloisia nimiä pikkuisilla :)
  Hyvää viikonvaihdetta teille sinne naukulaan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seija, kiitos! Kyl tääl naukutaa, hypitää, pompitaa ja kiivetää, leikitää ja painitaa. Ja sit syädää ja nukutaa ja kootaa voimii, et taas jaksettas...

   Poista
 2. Onpa hienoa, että lääkäri on vahvistanut kaiken olevan kunnossa!

  Taitavat olla pennut erimieltä siitä, onko pentujen märkäruoka patee hyvää vai ei. Ja mitä Edinaan tulee, niin näyttää vahvasti siltä, että tulossa on yhtä määrätietoinen tapaus kuin Helmistäkin.

  Mutta entä jos se onkin jokin juoni? Edina pitää suunsa sillä aikaa visusti kiinni kun Estelle ryöstää tilisi. Sitten pennut hankkisivat koko rahalla kermaviiliä ja hyvää ruokaa sekä paljon koreja ja leluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma N, kyl Edina näyttää aika määrätiatoselt tapaukselt. Saas nähd mimmone kissa hänest viäl kehkeytyy, helmimäine ilmeisesti.
   Täytyyki pan hee oikee syynii. Ettei vaa olis juani. En olis tätä heti hoksannukkaa. Ettei he ruppeis omatoimisesti tillaamaa netist ittelles kermafiilii ja muit herkkuruakii ja lelui ja korei loorakaupal.

   Poista
 3. Voi tuota vilskettä, mikä on siellä meneillään.
  Hieno sana tuo "rakkausjuoma". Voisiko imetystä paremmin kuvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, vilske o mukavaa, on heis pitelemist. Vilsket o potenssis neljä, ko kaikki tekkee ja touhuu sitä, mitä yks keksii.

   Poista
 4. Kiva lukea näin pitkä juttu teidän nykyelosta. Näin sieluni silmin kun syötät rinsseille ja rinsessoille sylissä raksuja pala kerrallaan :-D Pankkiryöstöä yrittää aika harva 10-viikkoinen. Hyvä, pennut, rock on. Selvästi pärjääjäporukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zepa, näyttäs oleva neljä pärjääjää, kivoi kissoi näist kaikist tullee.

   Poista
 5. Voi miten lapset ovat taas kasvaneet. Menoa ja vilskettä varmasti riittää. Meillä ei ole koskaan yritetty puuhellalle, ei edes silloin kun pennut olivat pieniä, se oli selvästi vaarallinen alue. Olet varmasti iloinen kun Edina voi jäädä teidän iloksenne, luopuminen pennuista taitaa olla haikeaa. Laita pankkitunnukset varmaan piiloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, mun yks aikasempi kissani viäl vanhoil päivilläs hyppäs tulikuumal puuhellal, ko ei ollu koskaa elämäsäs semmost laitost nähny. Se oli aika kamala tilanne, mut kyl palaneet etutassut hyvi siit parani. Pentuje lähtemine o haikeet, mut toisaalt ihan mukavaa, ko he lähtee hyvvii koteihi ja sit viäl yks jää meil. Ja kyl tämä penturumpa vähä väsyttääki. Mukavaa ko he o lähteny ni saa vettää henkee, toivottavasti. Jossei sit Edina ruppee yksinäs melskaamaa kaikkie neljä edest.

   Poista
 6. Kylläpä ovat pennut pulskistuneet ♥ Toivottavasti eivät aivan uusavuttomiksi jää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaa parast, Myrsky ja Minna. Kyl heil paino nousee koko aja, ja muutonki kassoovat.

   Poista
 7. Onpas tullut kokoa lisää, suloisia ovat kerraassaan, vaikka on varmasti hommaakin. Taitaa tulla kova ikävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu, ikävä tullee mut helpotus kans. Yks piäni jännitysmomentti o se, et nämä ei ol omia ja mää ole vastuus toisel. Jos jotaki ikävää sattus, se olis kamalaa.

   Poista
 8. Melkein käy kateeksi, kun omat pennut ovat lähteneet. Mutta.....ne viikot 10:stä ylöspäin oli aika vauhdikkaat =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me Like, sinunki kommentistas tihkuu ikävää ja helpotust! Se o hianoo, jos pennuil löytyy uudet kodit. Meil o ny ne vauhdikkaimmat viikot edes.

   Poista
 9. Ihania, pullukoita pentusia ja oveliakin vielä ♥.

  Etelä-Satakunnassa isoissa maalaistaloissa on sali ja eteisestä käytetään nimitystä porstoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AnnaS, pennut o leikisti ovelii ja juanei mut oikeesti yht sulost vaikkaki riahakast viattomuut.
   Mää kattoi netis olevast Suami-Pori sanakirjast, ja sin oli kirjattu seuraavat eteist tarkottavat sanat:
   föörmaaki, porstone, porstoo, tampuuri. Föörmaaki o varmaanki joku oikee vanha ruattalaisperäne murresana, sannaa porstone en muist koskaa kuulleeni, porstua ja porstoo o tuttui mut en olis osannu yhdistää niit Pori murteesee, tampuuri mul o ennestäs tuttu.

   Poista
 10. Mulla on monta peltipurkkia kallista pentumuonaa Zooplussasta. Ei edes Minni suostunut sitä syömään murenaakaan. Mun oli tarkoitus tuoda ne purkit sulle, mutta unohdin. Nyt kun luen pateen menestyksestä niin ei olisi kannattanutkaan tuoda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, on nämä kummallissii. Mikko kertoo, et F-pennut syä miälelläs pateet mut jauheliha ei ol (ainakaa alvus) maistunu heil. E-pennuil o ihan päivasto.

   Poista
 11. Älä ole huolissasi, jollet ole vielä saanut päätetyksi Edinan nimeä. Varmaan muistat laulun, jossa sanotaan, että "Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla Jurvanen". Kyllä Edinallakin voi olla pitkä nimirimpsu. Sopivin kutsumanimi tulee ajan kanssa.

  Minun mummolassani itäisessä Suomessa oli tupa, kyökki, sali ja vielä kammarit. Ulkoeteinen taisi olla porstuva. Ja porstuvasta mentiin kylmään ruokakomeroon, jota sanottiin kahveriksi.

  VastaaPoista
 12. Piri, mu täytyy vissii lauleskel lauluu et "Edda Nuppu Kuura Tailvikki Pumpula" ja varrot et se sopiva nimi selkenee.
  Yks Oulust kotosi oleva ystäväni o kans puhunu kahverist. Meil se oli (ruaka)konttuuri.

  VastaaPoista
 13. Kaunis tuo maitobaarin alla oleva peitto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Euja, nii mustaki. On vaa vähä kulunu. Tääl o paljo kauniit vanhoi käsitöit.

   Poista
 14. Siellä näyttää olevan maitobaari täydes työn touhussa,niin se pitääkin olla..Pennut onkin hyvä madotta,rokottaa ja madotuttaa jo pieninä..Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!