sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Multane viikko

Rauha ja mää ollaa istutettu daalia ja gladiolukse mukulii, pantu siämenii itämää ja koulittu pikkutaimii. Paljo helpommal olsi päässy, jos olisi pannu Rauha toisee huaneesee ja ove kii. Taik jos olisi menny ulloos multahommii. Mukko sisäl o mukavempaa ja toine o riamuisas ja täyn elämäilloo ja uteliaisuut. Ihan pentu Rauha tuntuu oleva verrattun Ruskaa, joka tyynesti käy vaa kattomas mitä tapahtuu ja sit jatkaa unias.

Mää välil kilju ja komenna ja välil naura ja välil hellittele ja silitä Rauhaa. Mitä kaikkii hän keksiikää? Pureskellee ja reijjittää multapussit rikki, kuljettaa mu merkattui daaliamukuloitani toisee huaneesee ja sevottaa mu laskuisani. Mul o daaliamukulat färi mukkaa eri looris merkattuin. "Valkoinen, kerrottu", "Liila, keskeltä tumma liila", "Kaunis punainen", "Vaaleankeltainen, terälehtien ulkoreunat valkoiset". Ko Rauha soilottaa mukulat sekasi ja välil kuljettaa jonku toisee paikkaa, ni mist mää tiä, mikä o mikäki?

Kaikki purkit, joho vaa piäni kissa mahtuu, täytyy pruuvvat. Tai vaik mahtuis vaa etukäpälät. Multaa tarttee haistaa, maistaa ja sotkee. Vesi vast kiinnostavvaa onki. Ko mää kaada vet mukuloitte pääl ja Rauha kuulee, hän karraa päistikkaa toisest huaneest kattomaa sitä vedelorotust nokka pitkänäs ja tassut märrääs mullas.

Mul o muavisii liuskamaisii klappui, joit pistele purkkeisii, et tiätäsi myähemmi mitä misäki purkis o. Neki Rauhaa kauheesti himottaa. Hän siappaa klapu mu kädestäni ja mennee karkuu. Ja jättää klappuu hampaajälkes.

Tämä kohtalokkaa tummapunane o yks kauniimmist mu viimevuatisist daalioistani.

Tämäki kerrottu punane on mu suasikkejani.

Niinko tämä liilaki, jonka terälehtie sisäosat o tummii ja ulkoreunat vaaleit. Kaunis vai mitä?

Kyl tämä vaalee keltanenki o ihana. Tämä terälehdet o ulkoreunoiltas valkosii.

Viime kevvään mää kasvati daalioit siämenist. Syksyl en ottanu lainkaa siämenii korjuu, ko daalioit oli runsaasti ja ajatteli, et kyl niist ainaki joku osa kellaris säilyy. Ja säilyki, yllättävä hyvi, vaik tämäki talvi oli poikkeustalvi, harvinaise leuto. Mää eppäili, et daaliamukulat olis kellaris homettunu.

Alkuperäset siämeneet mää ole saanu miähe kälylt. Ja häne nimes mukkaa mää sano näit kaikkii 'Raakelilaisiks'. Kiinnostavvaa nähd, mitä näist monist mukuloist tullee. Ja onko kukkaset sitä mitä mää ole merkannu niitte oleva, vai onko ne vahettanu färriis. Tai pääsikö Rauha vahettammaa mukulat.

Daaliat ihastutti minnuu viime vuan nii paljo et ny mää ole lisäks ostanu iha uusiiki. Ihmettele vaa, mihe nää kaikki mahtuu.

Kahten vuaten ole siämenist esikasvattanu kesäkukkasii ja niist ole jo saanu ittelleni muutamat suasikkikasvit.

Sinisalvia 'Blue Angel' o tavallas vaatimatoin mut kukis o niin tihkuva sinine färi, et ny mää ole jo kolmanten kevvään taas tätä kasvii kylväny ja koulinu.

Tämä sinisalvia kassoottaa pitkulaisii mukuloit jokka kuulemma vois pan kellarii talvisajaks, mut mul ne ei säilyny.

Toisel sinisel kukal o omituine nimi: isonolaana, saksaks 'Blauer Vogel' eli 'Sininen lintu'. Sen lehdet o paksut ja mehiset ja kukat kellomaiset siniset. Tämä o hyvä reunuskasvi isos kukkamaas. Se rönsyilee pitki maat ja kukkii ahkerasti. Mää en tiä mahtaak täl kukal ol joku oikee lailline suamekiäline nimi, nolaana ei kuulost suame kiälelt.

Tämä kirkkaakaltane o kesäpäivänhattu 'Marmelade'. Sitäki mää kasvata ny jo kolmanten kevvään päräjälkee. Se kukkii loppusuvel.

Mu neljäs kesäkukkasuasikkini on kesäleimu. Kahten vuaten mul o ollu sekotus 'Twinkle Mix' ja se o menestyny hyvi. Soppii pualvarjosaa paikkaa, ei suaraa aurinkoo. Tänä kevvään mää vaihteeks hankei tavallissii puna-liila-valkosävysii kesäleimui, en tommosii hapsureunasii.

Nämä neljä o mu ykkässuasikeitani ja ne o tätä enne kahten kevvään luanannu oikee hyvi.

Pelkkä hyvä itämine ei tiätysti viäl riit kasvi hyvävoipasuutee, on muitaki tekijöit, esimerkiks sopiva kasvupaikka. Mää ole näis asjois pelkkä amatööri.

Kevvääl 2012 mää kylvi monivuatisii idänunikoit kaht eri färrii, vaalee lohepunast ja valkost. Ne iti nii hyvi, et yhdes idätyslaatikos näytti oleva tuhat piänt taint. Valtaosa oli pakko heittää menemää. Taimii oli silti iso määrä purkitettuinaki.

Seuraavan suven 2013 muutama uniko taimist oli viäl henkis, ja muutama kukki. Muttei yhtää vaaleepunast. Valkosii oli muistaakseni kolme-neljä yksilöö kukas. Näitte valkoste nimi o 'Royal Wedding'. Miälenkiintost ny nähd, kui monta o viäl henkis ja onko nämä siämentäny. Ja olisko yhtää vaaleepunast säilyny sillai, et olis henkis vaikkei viime suven kukas ollukkaa.

Tämä piäni lehtiruusuke o mu pettymykseni. Mää oli ostanu pussillise kesä-esiko siämenii. Pussi kyljes oli nätti kuva keltasist, oransseist ja punasist kukist.

Kesäesikot iti hyvi. Ohjees kehotettii, et taimii täytyy pittää omis ruukuisas ensimmäine suvi ja vast loppusuvel istuttaa maahaa. Sillai just mää tei. Parikymment taint mul oli pihas puu juurel ruukuisas.

Joskus loppusuvel mää istuti ne mut heti istuttamise jälkee huamasi, ettei esikot menestyny siin paikasas pualvarjos. En tiä mikä oli. Viäres tavalliset kevätesikot menesty hyvi.

No, talve ylitte näist selvis kaks piänt taint. Toise joku elukka söi ja toine sinnitteli suve ylitte. Ei kukkinu eikä oikee kasonnukkaa paljo miksikää, mitä ny tosa kuvas näkkyy. Aika vahvasti eppäile, ettei tämä ainookaa taimi ennää ol henkis. Antaas kattoo.

Miälenkiintoisii joka tapaukses nämä erilaiset uude kokkeilut. Tänä kevvään mää kokkeile ensimmäist kerttaa samettiruusui.

Tähe loppuu viäl kuva mee trekolsmestareist, jokka huilaa viärekkäi pirtis. Miäs kiinnitti mattopätkä heil kankastoolei pääl, niät hee o mukava maat yläilmois. 

26 kommenttia:

 1. Olikos se niin, että miehesi ei alun perin oikein perustanut kissoista...? Vai muistanko väärin. Nyt taitaa tehdä yhtä sun toista kissojen hyvinvoinnin eteen, sellaisia ne kissat on. Vie salakavalasti sydämen! En tiedä, olinko ollenkaan kissaihminen, mutta kun tätini miehensä vaatimuksesta otti kissan, ja sitten se kissa oli meidän koko suvun yhteisellä kesähuvilalla joka kesä, niin kissaihminen minustakin vaan tuli. Olin silloin vaikutuksille alttiissa varhaisteini-iässä, jos se yhtään selittää asiaa ;-)
  Kissat vaan ovat niin hurmaavia! Rauhastakin on kuoriutunut kelpo taimiterroristi, vaikka joskus mietit, että hän on ihmeen rauhallinen kissanpennuksi.
  Upeita nuo daaliasi! Ehkä sillä ei ole väliä, mihin kohtaan ne istuttaa. Jännään täällä, olisivatko daaliani selvinneet talvetuksesta ensimmäistgä kertaa... aika huonolta näyttää toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, E. oli aluksi enemmän koira- kuin kissaihminen, mutta ei halunnut koiraa, koska siitä on paljon vaivaa. Hän ajatteli, että yksi kissa menee aina siinä "jaloissa". Toisen kissan ottamiseen hän suhtautui aika... hmm. pidättyvästi, vaikka Ruskaa oli alkanut auliisti mm. ulkoiluttaa ja selvästi tykkäsi tästä. Nyt hän suunnittelee tarhan tekemistä kissoille kesäksi Kosken talon pihaan. Tai ajatus on, että hän tekisi lasisen kasvihuoneen, jonka toiseen päähän tulisi puurakenteinen jatko-osa, verkotettu pergola. Lasit ovat dyykattuja ikkunalaseja, ja pergola on samalla siis kissatarha. Jos suunnitelma toteutuu, Rauhasta saattaa vielä kehkeytyä tomaattiterroristi. (Ovi tulee kyllä kasvihuoneen ja pergolan väliin.)
   Toivottavasti daaliasi vielä näyttävät elonmerkkejä. Muistelen, että sinulla on ainakin tummanpunaista Arabian Night -daaliaa.

   Poista
 2. Toinen toistaan kauniimpia joriineja ja vaaleanpunertava unikko ♥.

  Heh, touhukas kissa-apulainen on paikallaan erityisesti multaa vaativissa hommissa. Rauha selvästikin hammasmerkitsi tietyt taimet (jäänee arvoitukseksi mitkä ja minkä takia ;)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestamasdeerakkoo sentää, Anna S! Mää unhoti valla nua joriinit ja valmut ja meni puhumaa daalioist ja unikoist! Hyvä et sää muistit joriinit. Ei mu lapsuudesani Poris päi mistää daalioist puhuttu!
   Kissa-apulaine o kyl aika korvaamaton. Ehkä se Rauha hammasmerkkaamine o joku pikatesti: hyväks todettu joriini.

   Poista
 3. Täytyyhän sitä puutarhurilla apulainen olla -tai kaksi! Ja yhdessä puuhasteleminen on kaikinpuolin antoisaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky ja Minna, sanokaas muut. Kui tylsää oliskaa yksinäs jorineitte mukuloit istuttaa. Ja kui antoisaa o tämäki homma ottaa leiki kannalt ja seurat piäne ja iso kissa touhui.

   Poista
 4. kauniita kuvia! Minulla on sama ongelma koiran kanssa puutarhatöissä, hän on kovin auttavainen ja vetää hampailla rikkaruohoja (joskus kukkia myös)..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkijäkoira, tarpeelline apu. Ehkä hän oppii erottammaa rikkaruahot kukist?

   Poista
  2. Valitettavasti rikkaruohot ilmeisesti maistuu samalta kuin kukkaset mutta älykäs koira kun on niin ehkä hän voisi sen oppia:)

   Poista
 5. Rauhan on hyvä opetella puutarhanhoitoa pienestä pitäen. Innostusta ainakin tuntuu olevan. Joskus kaipaan noita pentuaikoja kun kaikki mitä tein oli tavattoman mielenkiintoista, nyt on kissalla ihan omat menot. Onneksi yhdessä puuhastelu puutarhassa vielä kuitenkin kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskan kohdal tämä jo huamaa, kui lyhkäne o ilone ja janone pentuaika, ko kaikki uus janottaa eli kiinnostaa mahdottomasti. Ei silti, kyl Ruskaki viäl monest asiasta o kiinnostunu.

   Poista
 6. On se hyvä, että olet saanut apua suuressa istutusprojektissasi! Rauha on niin ajattelevainen kissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Rauha huamaa kaikki piänet yksityiskohdat, ei uskoistaa, kui hoksaavaine kissa hän onkaa.

   Poista
 7. Hauska kuvitella noita Rauhan touhuja siellä :) Mistä ne keksiikään kaikkea. Sitten kun neiti on kasvanut nimensä kaltaiseksi, tulee varmasti välillä ikävä näitä aikoja.
  Oma kissatarha kuulostaa oikein mukavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näit ilosii aikoi tullee ikävä jo nyte. On mukava kuvitel, mikä ilo Ruskal ja Rauhal tullee omast tarhast.

   Poista
 8. Muisti just, et tollai meenki yks koira nuaren kans huushollas, ko mää istuti kukkase planttui pihal. Hän kraappi niit yls ja karas nurka taa killittämmää siält, ko mää kiljui perrää. Se kiusas minnuu tahallas. - Eikä niist kukkasist sit häävei tullukka. - Tee kukkaset o kyl hianoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Laila, mukavast porimurteisest kommentist. Muistutit mua, et planttui ne onki eikä Poris mistää taimist puhuttu. Kissatki ossaa tahallas härnät ja varmaa viäl enämpi koirat.

   Poista
 9. Ihania kukkia sulla on ja teillä Rauhan kanssa yhteinen harrastus. On meilläkin paljon rauhoituttu pentuajoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Juu, EIja, meil o yhteine harrastus Rauha kans. Tarttee kyl piänii kukkasepalnttui pittää toisis, viäl kylmilläs olevis huaneis, ko Rauha o semmone tuhoelävä, et heti ko siämen ittää ja tullee piäni planttu mullapääl, Rauha syä se suihiis. Joka ove avauksel Rauha yrittää luikahtaa plantuil varattuihi viileisii huaneisii. Ja välistäi onnistuuki. Ruskaa vois päästääki sin, ko hän ei rälläst niitte planttui kans. Rauha tähde Ruska-parkakaa ei pääs.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsikka, otan. Oikee miälelläs. Mää ole viime päivin ja viikkoinaki nii huanosti ollu netis ette ollu huamannu su haastettas.

   Poista
 11. XD teillä on yllätys yllätys daalioita tulevana suvena.
  Antoisia päiviä!

  VastaaPoista
 12. Kiitos, Tarina. Mukava varrot, mitä yllätyksii niist daalioist putkahtaa.

  VastaaPoista
 13. Juuri tuollaistahan se on noiden kukkien kanssa, joku menestyy liiankin hyvin ja toinen sitten kituu ja kuokee. Mutta nuo daaliat on kiitollisia kukkimaan sopivassa paikassa. Minulla on tuo taimikasvatus jäänyt hyvin vähiin kun ei ole oikein tilaa missä viihtyisivät. Samettiruusua sen helppouden takia tulee kasvatettua vaikka en niin siitä muuten piittaakkaan, mutta ahkera kukkija se on kyllä. Asteriakin laitoin ja jotain vähän muutakin.
  Oikein onnistuvaa toukokuuta kukkien kanssa, kunhan tämä kylmä taas loppuisi.

  VastaaPoista
 14. Kylmä viäl vähä jatkuu säätiatoje mukkaa mut sit saa nauttii kevvää lämmöst. Määki ole ny kylväny samettiruusui, toivottavasti mullaki menestyy. Hyvvää toukokuut sinul ja kivoi kävelyreissui HImmu kans tee ihanis maisemisanne.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!