sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Juhannukse kukkaniitut

Jatkuva kylmyys, tuuli ja sade pakkaa kummallisesti painamaa miäle maahaa. Ei se kaupunkis nii kovi issoo erroo minul tee, sattaako vai paistaako. Mut tuntuu pyttymäiselt jos mail olles o jatkuvasti huano ilma. Tänäpä sanottii et kylmin juhannus kolmeekymmenee vuatee. Sisätilois oltii koko päivä.

Miäs toi autton eli eilä kyl oikee juhannuskoivut ove ettee. Ja poltettii piha peräl kolme kokkoo. Ne oli roska- ja risukasoi. Kolme kappalet niit oli sentähde, et vuasi takasi kokko oli liika suuri, liki olevie koivuje lehdet palo ja telefoonijohdotki oli vaaravyähykkees sullaa (ei osattu arvat et kokost tulis nii korkee). Ny sit päätettii polttaa roskat ja risut kolmes osas. Illa päätteeks oltii viäl saunas ja nautittii makkeist ja ihanist löylyist ja oikee vihdottii.

Mää kyl itteki ihmettele, kui suvisii kuvia mää ole kameraani viime päivin onnistunu saamaa. Ihan niinko olis suvi ja välil aurinkoki paistas tai kurkkais pilvie ravost. Sanokoo kukkaset oma painava sanas ja puhukoot suve pualest.

Tähä mää ny pane vaa piäne otokse.

Täsä kuvas o yks mee suvilystipaika isoist kukkamaist. Oikeastas tämä ei ol pelkkä kukkamaa, pikemminki kokonaine istutusalue. Tämä o ensimmäisen talloo tulijaa vastas. Kulku talloo mennee tualt kukkamaa ja kuuste takkaa - kuuste ja vahtera välist.

Täsä istutusaluees kasvaa kaks issoo pihtakuust, toises (oikees) pääs piäni pihlaja ja talo pualeises (vasemmas) pääs mustaviinimarjapensas. Lisäks penki etureunas heti isoje puskai takan o piänii, matalii mustilahortessoit. Kaks issoo puskaa tosa kuvas etumaisin o ilmeisesti jottai kurtturuusuu. Suvel 2011 tämä kukkamaa oli viäl isompi ja villimpi, siin oli aika paljo jualavehnää ja vuahekelloo joka meinas vallottaa koko tämä plänti. Miähe sisko, joka oli kukkamait hoitanu, oli kuallu edellisen talven eikä koko kevvään eikä alkusuven ollu kitkijää eikä hoitajaa.

Suvel 2011 me piänennettii kukkamaat se verra, et etumaisen olevat ruusupuskat jäi kivireuna ulkopual. Aikasemmi kivet oli enämpi hajallas epämääräsesti kukkamaa ympäril ja ruusut kivie sisäpual. Kivie välit lykkäs jualavehnää ja vuahekelloo. Vuahekellot o kauniit yksinäs mut kukkamaas muitte koristekasvie joukos ne levvii ja viä koko tila. Kukkamaa vasempaa päähää ole jättäny vuahekelloo kasvamaa "kiviaida" ulkopual mut sisäpualt ole yrittäny kitkee ja hävittää, toistaseks huanol menestyksel valitettavasti. Jatkuvasti niit puskee yls maast. Niil o juuret syväl.

Tätä kukkamaat vois sannoo kaivopenkiks ko keskel sitä o vanha kaivo. Kaivoo ei nävy kuvas ko se o ruusupuska peitos. Tänä suven me ollaa otettu kasteluvesi pumpu ja letku kans kaivost, ettei tartte vesijohtovet käyttää. Taivaalt o kyl tullu vet alkusuve aikan kai jo enämpi ko koko viime suven yhtees. Tätä kukkamaat vois sannoo akleijapenkikski, ko kasvie enemmistö o akleijjoit.

Tänä suven talopualimmaises pääs onki akleijjat kukostanu rehevästi. Näist ole kertonu jo aikasemmi erikses. Tua kerrottu Bordeaux Barlow o mu suuri iloni ja ylpeyteni, ko ole se itte siämenest kasvattanu. Pussillisest siämenii tuli muistaakseni kolme piänt taint, ja yks ainokaine o jääny henkii. Taaempan olevat punaset jalo-akileijat o ollu täsä kolmat vuat ja tänä suven ensimmäist kertaa neki o rehevii ja kukostaa kunnollisesti. Siniset/sinipunaset ja vaaleepunaset akleijjat täsä kukkamaas o alkuperäsii, tiäs kui vanhaa perruu.

Toises pääs kukkamaat vallittee täsä vaihees suvvee pualvilli niitu tunnelma. Iloset päiväkakkarat o kälyni peruja, samate punaset särkyneet sydämmet ja vaaleepunaset akleijjat, joit hiukka häämöttää epäselvästi kuva taka-alal oikees reunas. Aikasemmi kevvääl kuuse al kukostaa keltane vuahejuuri, seki kälyni istuttama. Ny se kukat o jo tält suvelt kuihtunu.

Tertu perennoist o hankittu yhten suven etualal näkyvää peittokurjepolvee ja sen takan olevaa tähkähiataliljaa. Ne asettu heti istuttamise jälkee täsä kukkamaas viihtymää. Peittokurjepolvi o hyvi matalaa, mut hiatalilja takan näkkyy korkeempaa kurjepolvee, joka kukostaa vaaleil kukil. Näitte idäkurjepolvie ('Derrick Cook', ihme kyl, nimi oli ylhääl) taimet ole tilannu pari vuat takasi Kauppila puutarhast. Kukis o vaaleet terälehdet ja niis henno vaaleepunasiniset suanikuviot. Tähä astikka pari vuat nämä o ollu kitukasvusii ja henkihiäveris, ja olenki funteerannu et paikkaa pitäs vissii vahettaa, ko ne ei viihdy täsä kukkamaas. Ny ne näyttää ensimmäist kertaa viihtyvä.

Vaik tämä onki ollu aika kylmä ja epäystävälline suvi, tämä kukkamaa ei viäl kerttaakaa ol ollu näi rehevä sinä aikan, ko mää ole tätä ollu kuaputtamas.

No, olis täsä kukkamaas viäl muutaki, ko se o nii laaja. Siin o muummuas tapolehtee, pikkutalvioo, orvokkii, kuuliljaa, kaht lai kurjemiakkaa. Ja niinko sanottu, särkynet sydänt, vaik kuvas näkkyy huanosti. Ja usiampi joriiniki o istutettu vaikkei viäl ykskää kukost.


Tämä viimine kuva o ihan toisest pääst pihhaa. Talo tontti o pitkä etelärinne. Talo o rintee yläreunas ja kaivopenkki liki talloo, aika ylhääl rintees siis.

Tämä kuva o tonti alapääst. Sauna takan o umpeekasvanu lampi ja se rannal villi niittu. Sitä o tänä suven poikkeuksellisesti hoidettu se verra, et miäs kulotti tämä lammeranna kevvääl ja se jälkee mää ole käyny repimäs täst nokkoset ja ohdakkeet sitä mukkaa, ko niit ilmestyy. Ihme kyl jualavehnääkää ei täsä pahemmi ol.

Sulas sovus ja kauniisti täsä kasvaa rohtosuapayrttii, joho myähemmi suvel tullee vaaleepunaset, tuaksuvaiset kukat, koiraputkee, timoteit, sinist korkeet kurjemiakkaa ja oliskos nua korkeet oranssit keisarililjoi? Tulevaisuude haaveen miähe veljepojil o ruapat lampi auki. Enne vanhaa lammes o käyty uimas sauna jälkee. Lampee laskee ojaa, joho laskee pari luannolähdet. Lamme jälkee oja jatkaa kulkuus ja pualestas laskee Paimiojokkee.

Tämä o minust ihana alkusuve niittu. Tätä mää ihhaili taas eiläehtoosti ko juhannussaunas käytii. Sikko suapayrtit myöhemmi suvel alkaa kukostammaa, näkymä muuttuu vaaleepunase-vihriäiseks. Siin vaihees valkoset, oranssit ja siniset o kuihtunu. 

24 kommenttia:

 1. Näyttää ihanilta sun pukkapenkkis. Muitui nyt mieleen ne pionin siemenet, äyn katsomassa mikä tilanne siellä on nyt. On tosiaan ollut kylmää, lämmitettykin on joka päivä uunia, eikä suotta! Voin soitella lähipäivinä tulostamme sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ot ne unikosiämenet vast mahdollimma myähää et ne kerkee kypsymää. Toivottavasti ne ei mätän ko o nii märkää. Sama tääl, lämmitetty joka päivä. Eikä kissatkaa thtää ol tahtonu ulloos. Kai ne tiätää et o huano ilma.

   Poista
 2. Tuo teidän lammen ympäristö on hieno, oikea juhannustaikojen paikka. Oranssi lilja on virallisesti ruskolilja, mutta keisarinliljaksi tai keisarinkruunuksikin sitä on vanhastaan sanottu, vaikka keisarinpikarililja onkin se toukokuussa kukkiva nuokkuvakukkainen pikarililja.
  Kylläpä on uhkean näköiset akileijat ja muut. Minullakin tähkähietalilja avasi juuri eilen varovasti ensimmäisen kukkansa. Se on kaunis tuossa kurjenpolvien kanssa. Hauskasti minullakin päivänkakkarat ovat valloittaneet sitä kukkapenkkiä, melkein sama yhdistelmä minulla, kurjenpolvi vain pitää vaihtaa verikurjenpolveen! Voisin yrittää ottaa saman näköisen kuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiadost, ruskolilja tai perinteisesti keisarikruunu. Keisarikruunuu mää tarkotinki, ev vaa muistanu.
   Mää ole sult saanu idea tähä tähkähiataliljaa, ko ihan ensimmäitteeks näi se su plokisas. Oliskos se sinullaki samast paikast kotosi? Se o sulone kukka ja menestyy hyvi.
   Kurjepolvet o mu uus ihastukseni, mut en oikee hallitte niitte vaatimuksii. Täsä penkis nua peittokurjepolvet o viihtyny heti, mut muut kurjepolvet ei nii hyvi. Nämä idäkurjepolvet ja kyläkurjepolvet (joit ei kuvas nävy) o kitunu koko aja kunnes ny yhtäkkii tänä suven näyttää voiva paremmi. Oliskos sade tehny hyvvää, vaik kyl niit kasteltukki o. Vuasi takasi viime alkusuven istuti yhtee tyhjää kohtaa tätä sammaa kukkapenkkii viis harmaakurjepolve juurakkoo, eikä niist ol sej jälkee näkyny mittää elomerkkii.
   Kiva verrat jos panet kuva samoist kukkasist.

   Poista
 3. Kaunista ja kesäistä kylmyydestä huolimatta. Niitu olisi ihana ja seillaista on minullakin ollut pieni pala, mutta senkin on vallannut vuohenputki ja lupiini. Niityä pitäisi osata hoitaa kuten te teette. Lampi tuo pihapiiriin ihan uudenlaisen elementin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tua rantaniittu o hyvi vanha, miähe äiti laittama joskus 1950- ja 1960-lukuje vaihtees. En tiä, millai miähe sisko o sitä hoitanu vai onko se ollu oma onnes nojas vuaskymmenet. Me ei ol hoidettu enne enneko vast tänä suven hiuka. Mut mää ole ihhaillu sitä joka suvi, se o parhaimmillas just juhannukse aikaa ja sillo myöhemmi suvel ko suapayrtit kukostaa vaaleepunasin. Ny se hoito o ollu vaa sitä et miäs o ympärilt leikannu ruaholeikkuril ja kevvääl kulotti ja mää ole käyny repimäs isot rikkaruahot yksitelle. Just juhannusautton mää huamasi, et joukos näyttäs oleva jottai liljalehtii, joit en enne ol huamannu ja jokka ei ol kukkinu. Siält voi ehkä viäläki ilmestyy jottai yllätyksii. Täsä niitus koriste- ja luannokukat lua kaunii kokonaisuude.

   Poista
 4. Ihania kukkakuvia, mä menin niistä ihan lumoukseen!

  VastaaPoista
 5. Siellä on niin kauniin näköistä! Näyttää todellakin ihan kesältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Tänäpä mää kävi ottamas kuvia satteevarjo pää ja kamera suajan. :)

   Poista
 6. Ihanasti näyttää kukkivan. Meillä vasta aloittelevat kukintaa.
  Pirun kylmä on ollu,ei paljon juhannus mieltä löytyny ku viel on kaamee flunssakin.
  Kukkameresi ilostutti kyllä päivää.
  toivotaan et nyt lämpenee säät ja saadaan nauttia kesästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänäpä o kyl satanu sevverra et kukkasetki o kärsiny riapottelust. Mut kyl ne siit virkoo.
   Kauheesti määki toivo, et ilmat paranis.
   Hyvvää alkavaa viikkoo sinul!

   Poista
 7. Teillä on ihana talo ja piha maalla! :)

  Toivottavasti pian lämpiäisi - on ollut viileitä ja sateisia päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä o miähe kototalo, josa käydää ja ollaa suvilystil.
   Toivottavasti! Kyl määki lämpimämpii ilmoi toivo.

   Poista
 8. Kesäiset maisemat, valoisat yöt... kelistä riippumatta. Toivotaan silti lämpenevää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääl meil päi tämä päivä oli aika pimmee välil ko mustasiniset pilvet seilas taivaal. Mut huamen o uus päivä. Viäl se suvi tullee meit hemmottelemaa, toivotaa ainaki.

   Poista
 9. Joskus mulla tulee vähän ikävä Sipusaaren puutarhaa ja kukkapenkkejä. Olisi kiva poimia omalta pihalta maljakkoon kukkia enkä kovin usein kehtaa käydä Annalan puutarhassa "rysötöreissulla".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, määki kaipaisi. On täst kova hommaki, niinkos tiät, vaik pääasias hauskaa hommaa. Huanot ilmat harmittaa just piha ja kukkaste ja kasvie tähde, ei niil ilmoil muuto nii kauheesti vällii olis.

   Poista
 10. Onneksi meillä on kuitenkin valoa, lämpö tulee sitten kun on tullakseen. Ihanan vehreältä teidän kesäpaikassa näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valo o kyl ihanaa. Ja kyl tämä sadeki täst kai lakkaa joskus. Satteesaki o paljo hyviä pualii, just se saa aikaa vehreyt ja vihreyt. Joskus sitä sadet varrottaa ko kuut nousevaa ja joskus taas ruinataa ja porataa ko "ain vaa sattaa".

   Poista
 11. Upea tuo kerrottu tummanpunainen akileija. Minä en saanut sitä menestymään, kun toin sen Virosta pari vuotta sitten. Jotenkin se vaan häipyi kukkamaalta.
  Iso kukkamaa on minusta hauska, mökillä myös minulla, siihen kun istuttelee kukkasia, ei väliin pääse nousemaan juolavehnät eikä nokkoset. Ja sitten kun kukkii, on täyteläistä kukintaa.
  Kiva postaus sinulta jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määki tykkää siit akieijjast ihan kauheesti. Toivottavasti se säilyy henkis ja tekkee taimii.
   Iso ja sekalaine kukkamaa ehkä soppii vanhaa maalaistalloo ja kesämökkii, tämmöses ympäristös voi ol vähä villii ja sekalaist.

   Poista
 12. Voi että nuo sun akileijat on sitten herkullisia! Hieno ja iso tuo kukkamaa muutenkin. Meilläkin on kaivopenkki : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu mää muista sinu kaivopenkkis. Siit mää keksinki sannoo tätä kaivopenkiks.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!