maanantai 23. kesäkuuta 2014

Valmut

Viimeks oli puhet kaivopenkist mut ny mää hyppää toisee issoo kukkamaahaa, joka o talo edes talo toises pääs samas linjas kaivopenki kans. Niitte vällii jää viäl kolmaski istutusalue. Ko kaikki kukkamaat o etelärintees, ne o aika aurinkoisii. Rakennukset, puut ja pensaat varjostaa eri paikois erilail. Tämä kukkamaa o hyvi aurinkoine. Ilmankos vanhat valmut eli unikot viihtyy siin.

Tätä kukkamaat voiski sannoo unikkopenkiks, tai valmupenkiks, ko siin vanhat oranssit valmut liäkehtii alkusuvel. Ne o kauniit mut sitä lystii kestää vaa muutama päivä, ja kukostus onki jo ohitte. Se jälkee valmut o rumia rönttei.

Täsä kasvaa montaa muutaki lai kukkaa ja lisäks kolme pensast jokka o ihan liika liki toisiis. Ne pitäs siirtää kauvvemmaks toisistas mutten oikee tiä millai se onnistuu. Ensimmäist pensast kukkamaa oikees takareunas ei kuvvaa lainka nävykkää, ko se o nii matala, ollu samallaine viimiset neljä vuat. Seuraava puska o onnepensas ja viimine eli vasemmapualeine valkokukkane syreeni.

Täsä unikot likempää. Kuva o pari viiko vanha. Ny kaikki nämä unikot o jo menehtyny. On jälliil harmaat röntit, joitte mää anna ol kaikes rauhas.

Samas kukkamaas alkaa valkoset kukat koht aukeilemmaa. Yks yllätysvalmu, valkone idänunikko, kukostaa jo oudos paikas. Mää ole kasvattanu näit idänunikoit siämenest 2012 mut viime vuan yksikää ei kukkinu tosa paikas, eikä tänä vuan kuki muallakaa päi tätä varsinaist valmupenkkii, joho mää niit istuti.

Nuppujas o avvailemas eri pual tätä penkkii valkone sormustinkukka, toissavuatise sormustinkuka jälkeläisii, ja yks tähkähiatalilja, kuvas aika keskel. Tähkähiataliljoi o kaks kaivopenkis ja täsä penkis yks. Täsä maa o tiukempi ja savisempi ko kaivopenkis mut yhtläi hiatalija täsä viihtyy.

Tämä kukkamaa värimailma o ollu kelta-oranssi-sinine, ja mää ole säilyttäny värit mut lisänny kevennykseks valkost. Täsä samas penkis o viäl yks paratiisililja mut ny en olekkaa varma, misä se o. Kukkamaas o runsaasti keltast päiväliljaaki. Etualal olevat liljaplantut voi ol päiväliljaa tai sit sitä paratiisililjaa. Paratiisililjaa pitäs kylläki olemaa vaa yks. Sinist ei viäl ol kukas enkä sentähde näyt sitä ko ei ol näyttämist.

Kaks vuat takasi mää siis kasvati siämenist kaht färrii idänunikkoo ja ajatukseni oli istuttaa niit just tähä valmupenkkii. Unikkoo sanottii enne vanhaa ainaki Poris päi valmuks. Taimii tuli kamalasti, ihan kymmenittäi, mut ne ei sit kumminkaa oikee viihtyny. Viime vuan täsä penkis kukosti yks iso valkone puska ihan eri pual mitä tua valkone valmu kuva keskiosa vasemmal sivul. Ny niist ei ol ennää tiatoo paitti tämä yks yllätys. Nämä valkoset o 'Royal Wedding' (= kuninkaalliset häät) -nimisii. Toine lajike oli vaalee lohepunane 'Coral Reef' (= koralliriutta). Vaaleepunast ei viime suven ollu yhtäkää kukas, ja mää luulinki et ne plantut oli kaikki kuallu.

Ko näit idäuniko piänii planttui oli nii suuret määrät, ni mää istuti ylimääräsii kasvimaa syrjäl "korjuu". Ajatteli, et kyl mää ne jonneki kukkamaahaa siält klaaraa myähemmi. Ny sit onki just kasvimaal kukostanu nämä kaks kaunist idänunikkoo, kumpaaki kasvattamaani lajiket yks. Se vaalee lohepunane "koralliriutta" ja "kuninkaalliset häät". Kyl mul o ollu suuri ilo näist. Valkone kyl kukosti viime vuannaki samas paikas mut paljo vaatimattomammi ja tua vaaleepunane o minul hiano yllätys, melkei ko joku joululahja. Tai siis suvilahja. Niit suvilahjoi o ilmestyny tänä alkusuven muitaki, niinko ole jo kertonukki.

Hauskaa, et ainoastas nämä jämätaimet kasvimaal, kaks rehevää valmupuskaa, näyttää voiva oikee hyvi. En kyl uskal näit mihenkää täält siirtää. Kukostakkoo tääl raparperi ja sipulei joukos, vaik ansaittiski paremma paika. Nämä idäunikot kukkii pari viikkoo myähäsemmi ja hiukka pitemmä aikaa ko alkuperäset oranssit. Neki kyl taitaa ol idäunikkoi.

Viime vuan mää istuti kasvimaahaa kokkeeks siskoni Porist lähettämmää rakkaa Aune-täti vanhaa perintövalmuu. Se o färiltäs punasempaa ko tämä talo oranssi valmu. Mut ei lähteny alkuu. Ny mää ole pyytäny et sisko tois mul siämenii omist kaanaalaisist valmusitas joit vois kylvää. Niit vois ehkä yrittää ripotel eri paikkoihi. Ja näist kahdestaki vois yrittää kylvää ton varsinaisee valmupenkkii. Valkosii valmukukkii ainaki o paljo ja niist varmaa riittäs siämenii vaik muil jakkaa, jos joku tahtos yrittää siämenest kasvattaa. Vaaleepunasiiki kukkavarsii jo neljä, kai niist neljä siämenkottaaki kehittyy. En kyl oikee tiä millai noit siämenii otetaa. Luulisi, et kannattas pittää siämenkotia mahdollisimma kauvva varre pääs "kypsymäs". Toivottavasti ei siämenkodat mätän ko o nii märkää.

Kävi satteevarjo kans ottamas viäl yhde kuva tost valmupenkist, josa siis täl hetkel näkkyy yks ainoo valkone unikko. Täsä näkkyy keskel jo kukkineitte oranssie valmuje harmaat risat ja kukas olevat mut sattee hakkaamat päiväliljat. Päiväliljoi kasvo aikasemmi osittai täsä kukkamaas ja osittai ruahikos kukkamaa viäres mut mää ole siirtäny ne kaikki kukkamaahaa - ja miäs o tehny kukkamaahaa reunukse. Me ollaa miähe kans hiukka laajennettuki tätä kukkamaat ton vasemmal päi, mut se osa ei nävy tähe kuvvaa, se o viäl keskenki. Ja on tämä kuvas näkyvä osaki keske, kos noit puskii tarttis siirtää. Koko kukkamaa näyttää täl hetkel oleva niinko sekane vyhti. Mut koht alkaa sormustinkukat kukostammaa ja sit näyttää heti paremmalt. 

11 kommenttia:

 1. Jostain syystä minulla on myös ollut ongelmia unikoiden kanssa. Saaripalstalta sain siemeniä nyt toista kertaa perennapenkkiini, eikä niistä lähtenyt mikään. Olisi varmasti pitänyt silloin keväällä kastella niitä enemmän. Ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jaa, harmi. Jos ne tekkeeki yllätykse niinko minul. Josaki vaihees loppusuvel sul lykkääki maast unikotaimii. Vaik vast ens kevvään.

   Poista
 2. Mulla ensimmäisenä kokonaisena kesänä (eli -2012) pölähti ihan puskista (sananmukaisesti!!!) unikko keskelle etupihan nurmikkoa! Olin siihen istuttanut syyshortensian edellisenä syksynä ja sen juurelle pölähti unikko. Ja sitten toiselle puolella puskaa toinen :)
  Ja nyt mulla siis puska kasvaa keskellä unikkoja - joista ensimmäinen ehti jus aueta eilen ennen sitä helvetinmoista raekuuroa! Saas nähdä missä kunnossa ovat....niin unikot kuin miutkin, minä kun livahdin kotona käymään taas yhden yön verran...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas nämä unikot oikukkait. Toisil ei kasva, vaik olis kui kylvetty ja istutettu. Tai jos kasvaa, ni kasvaa eri paikas. Ja toisil ilmestyy unikkoi tyhjäst, vaikkei ol kylvetty eikä istutettu. Onneks olkoo sinul unikoistas. Mä arvaa, et ne o kauniit. Harmi vaa, et ne kukat o suht lyhytikäsii.

   Poista
 3. Idänunikot on kauniita! Minulla on perinteistä oranssia, ja oli vaaleanpunaista mutta hävisi viime talven aikana. Se vähän harmittaa, pitänee ostaa syksyllä siemeniä tuosta valkoisestakin. Näyttää kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää lui sinu plokistas joku aika takasi, et unikoil o paalujuuri ja sentähde ne ei tykkää siirtämisest. Sen tähde määkää en alja ommii idänunikoitani siirtelemmää, kyl niit kasvimaallaki voi ihhail - nii kauvva ko ne o henkis. Tervetulloo Katja mu plokini seuraajaks!

   Poista
 4. Unikot ovat kauniita. Ilokseni pihallamme kasvaa niitä ja elättelen toivetta että leviäisivät. Todennäköisesti niitä pitää hieman auttaa. Jollain tapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii o, niitte terälehdet o niinko ohkast läpikuultavaa silkkipaperii. Toivottavasti tee unikot voi hyvi ja levvii.

   Poista
 5. Ko me asustellaa nyte kerrostalos, ni mul ei ennää ol kukkassänkee, sentähde o hianoo katel ja lukkee millai tee monesorttiset ja tutu nimiset kukkaset kassoo ja kukostaa ja millai niit hoidetaa. Ko kumminki miäleni kovi tekkee möyrii maat, ni mää käy ehtoisi pual sallaa repelemäs nokkosii ja koiruahoi ja karhiaisii puisto poulelt yllöös ja heittele nurmenunnui siämenii tilal.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ko sää ain muistutat mua sanoist jokka ole valla unhottanu, ninko täl kerttaa "nunnu". Juu, nunnu! Kyl mää se ny muistanki. Sitä mää en muist mitä o "koiruahot". Onks ne pujoi? Ja "karhiaiset"? Se "karhiaine" kuulostaa ihan tutult, mutte ol varma, mikä se onkaa. Mahtaaks se ol ohdake - vai takiaine? Mee äitiki puhu "kukkassänkest" ja määki ole joskus puhunu. Määki ole mee kerrostalo pihas kattellu ulko-ovepiälii sil silmäl, et jos mää vaivihkaa syksyl panisi pensaitte al jottai kukkasipuleit. Ja välistäi tullee miälee, et tarttis siäl kerrostalosaki ol juku sopiva lapio et vois kaivaa paskaruahoi juurinas pois puskie joukost.

   Poista
 6. Hauska tuo sateenvarjokuva!
  Joo, valmuja ne täällä Porissa ovat olleet. Noihin oikeisiin idän unikkoihin on aina vähän kaksijakoinen olo. Siellä kaukana niitä viljellään muutenkin kuin kauneuden vuoksi...
  Tuntuu upealta tuo pihanne. Siinä ei varmaan ole kahta samanlaista päivää :)

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!