tiistai 19. toukokuuta 2015

Puutarhakatselmus, osa 1

Tänä kevvään mää ole suanu ittelleni se, et kiärtele suvilystipaika pihas, kattele ja kuulustele ja nauti.

Tiätysti ole puutarhas möyrinykki. Viime suven mää havahdui siihe, et mää vaa touhuu pihal mutte kerkee lainka istumaa als ja kattelemmaa ja nauttimaa. Mitä varte niit kukkasii istutettaa ja hoidetaa jossei kattelemist varte?

Ny mää kiärteli pihas kamera kans. Jokuset kukat o kerriinny kuihtumaa, lumikellot, posliinihyasintit, krookukset, suloset kevätkurjemiakat ('Katharine Hodgkin'), skillatki melkei.

Keltareunapikarililjoi kukki muutama. Kovi karruu ja kuivaa paikkaa mää ole näemmä nämä sipulit istuttanu. Suuri ilo ko tämmöne kukostaa, vaik onki piäni ja tarttee kumartaa oikee et näkis likemmi.

Ja nämä toiset pikarililjat. Ensimmäist kertaa nämä mul kukkii.

Yks valkone kukosti jo viime vuan ja ny tämä ainokaine o taas tulos kukkaa.
Täsä pihas o paikka paiko paljo pehmeet kompostimultaa, ko o aikoinas pidetty karjaa. Lantaa o levitetty pihhaaki.

Kompostimullas rikkaruahot rehottaa miälelläs, mut niit o aika helppo kitkee ja kaivaa juurinas pois pehmeest maast. Savimaast ei onnistu kitkee samallai.

Viime vuan miähe rakentama kissatarha-pergola-kasvihuanee ympäristö o tämmöst mustal mullal raivattuu aluet. Mää aljoi jo toissa suven istuttammaa tähä kukkasii. Tääl alapihal maa o kosteempaa ko yläpihal, ja tän mää istuti viime suven siämenist kasvattamani esikot. Punase eri sävyset ja muutamat keltaset kevätesikot o selvinny oikee hyvi talvest. Muut esikotaimeni o hävinny niinko tuhka tuulee. Viime syksyn mul oli lisäks ainaki kesäesiko, syysesiko, japaniesiko ja tähkäesiko piänii planttui. Mää istuti niit eri pual pihhaa ja tälleki pläntil. Onneks edes kevätesikot o menestyny hyvi. Jos nämä ny oli kevätesikkoi. Harmikseni en löyd ennää siämenpussei. Tähä sammaa paikkaa ole pannu kevätkukkai sipuleit, pikkunarsissei, pikarililjoi, lumikelloi ja kevätkurjemiakkoi.

Esikkoi o vaaleepunasii, tummapunasii ja siit välilt. Ohkaset valkoset reunat tämä esiko terälehdis o mu miälestäni kauniit.

Täsä aika tummapunane. Kaikis o keltane keskusta.

Pari ihan keltastaki.

Aikasemmi mul oli valkosii palloesikoit usiampi ylempän pihas, Oli ostanu ne Viherpeukaloilt. Ne alko kualemaa yks toises jälkee. Meinasi, ettei ne varmaankaa viihdy siäl paikasas, siäl o liika kuiva paikka. Ny hiljakkoi siirsi viimiset kaks henkis olevaa tän kosteempaa paikkaa ja parempaa multaa muitte esikkoje kans.

Toine o tämä kukkiva ja toine o pelkkä kitulias lehtiruusuke. Toivottavasti nämä menestys täsä.

Hiuka taaemmas ihan pergola viäree, se länsipual, istuti viime suven kaks hortensiaa ('Limelight'). Syksyl istuti toho hortensioitte ettee osa kasvattamistani harjaneilikoist. Ne o ny rehevii vihriäisii puskii, talvehti ilokseni oikee hyvi. Niitte pitäs tänä suven kukkimaa. Ensimmäine kertta ko onnistui näi hyvi harjaneilikoitte kans. Näit samoi harjaneilikoit o toisesaki penkis yläpihal ja ne o yht rehevii ko nämä.

Takan näkkyy muutamii hyasinttei, vaalee sinipunasii ja keltasii.

Sama penki alkupäähää ny ole istuttanu lissää kasvei, mm. vaaleekeltast loistokurjemiakkaa ('Butter and Sugar') ja vaaleesinivalkost kurjepolvee ('Splish Splash'). Ihan etumaisen kassoo nuakkutähdikki, joka ei ol viäl kukkinu. Pitäs kukkimaa kesäkuus.

Tämä kukkamaa o ihan pergola viäres, länsipual, vaikkei pergola näykkää kuvas. Hortensioitte ja hyasinttie takan o kompostimultakasa, ja se takan o kasvimaa.

Täst sama paikka kauvvempaa. Maas makkaa tikapuut. Kaks kompostikassaa, toine edes ja toine takan. Toise kompostikasa takan näkkyy harsol peitetty mansikkamaa.

Viäläki kauvvempaa. Täst kuvast näkkyy, et uude kukkamaa oikeel kädel o vanha iso omenapuu ja se edes marjapuskii. Suviaikaa omenapuu osa päiväst varjostaa tota uut istutusplänttii. Pergola viäres itäpual kassoo keltareunapikarililjat, tulppaaneit ja narsissei. Suveks mää kylvä sin pergola itäsivul pioniunikoit.

Voi ol aika lyhytnäköst ruvet perustammaa tän isol tontil lissää kukkamait, ko tääl o niit ennestäski. Mut pergola ympäristöö oli helppo alkaa lykkäämää yksitelle mukuloit, sipuleit ja planttui.

Täsä kuvas o piäni osa kasvimaat. Idäunikot ja kurjekellot o vallottanu iso plänti. Viime suven tääl kasvimaa syrjäs kasos yks valkone ('Royal Wedding') ja yks vaalee korallipunane ('Coral Reef') idäunikko ja pari kurjekelloo. Ny ne o siämentäny ja kassoottanu näi kamalasti siämentaimii. Emmää varmaankaa malt näit kitkee ja hävittää. Mitäs sit? Seuraavaks ne kai vallottaa koko kasvimaa.

Nää olenki kyl enämpi kukkapuutarhuri ko hyätypuutarhuri. Tai huvipuutarhuri. Suvilystipaika huvitrekolsmestari siis. Raparperiki tosa kyl unikoplanttuje takan kassoo ja raparperi takan ilmasipuleit ja ruahosipulii.

Miäs o kylväny porkkanat, palsternakat, punajuuret, nauriit ja istuttanu sipulit.

Kissoje ulkoilukausi o avattu.

Kissat tutkii tiäviaruu ja syä ruahoo.

Täsä kuvas näkkyy kolmaski kissa. Vois melkei laittaa kuva-arvotukseks. Misä o kolmas kissa?

Rauha kuulustellee linnulauluu.

18 kommenttia:

 1. Upeita nuo pikarililjat. Onko kolmas kissa siellä kauempana kylän raitilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasit ihan oikei. Siäl tumman pisteen o meil päi tulos naapuri Täppä-herra. Hän käy joka päivä tarkastamas, oliskos mee navetos parempaa sapuskaa ko häl. Hän o tervetullu mee pihhaa, höveleis väleis tämä talo kahde nevettokissa kans.

   Poista
 2. Upeaa kevätkukintaa. Idänunikot ovat reippaita levittäytymään, monta kertaa olen kitkenyt ne pois yhdestä kukkapenkistä ja aina vain nousee uutta kasvustoa. Taitaa maalaiskissa ihmetellä raitilla aatelisten kaupunkilaisneitojen kävelyretkeä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas vaa, sääki arvasit. Siält o tulos maalaiskissa Täppä meil päi. Kaupunkilaiskissat ujostutti sev vert, et likempän meit Täppä poikkes raitilt ja taisi hiippail mee talo navettoo takakaut.

   Poista
 3. Paljon on sinulla kukkia ja kasveja, ei ihme, että kesä tupppaa menemään niiden hoidossa niin, ettei muista ihailla välillä kunnolla. Niin käy minullekkin usein, istahdan keinuun ja päätän pitää tauon, no, silmiin heti osuu jotain tehtävää ja niin taas menoksi vaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy vaa muistuttaa ittelleni et tää puutarhahoito o mul ihan vapaaehtost jhuvittelluu, vaik tullee täst kyl paljo hyätyyki, niinko tärkee hyätyliikunta. Ei pitäs otta rypys painaa.

   Poista
 4. Jee, pihakierrokset on kivoja! Kiitos paljon esittelystä : )

  Harmi, että osa esikoista katosi, mutta nuo nyt kukkivat ovat kyllä upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistumiset korvaa epäonnistumiset. Yhdest piänest kukastaki o iso ilo.

   Poista
 5. Rauha ja Ruska taatusti nauttivat kun pääsevät maalle! Ihania kukkia. Itselläni on kukinnat edessä vaikka missä kasvissa ;) - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl kissat tääl viihtyy. Mitä oliskaa suvi ilma kukkasii? Kevätaika o ihanaa just siitttäki, et o nii paljo varrottavvaa.

   Poista
 6. Mahtava määrä unikoita! Oliko kolmas kissa se pieni tumma piste tien päässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii minustaki. Kai noit unikoit ainaki harventaa täytyy, et ne joskus mahtus kukkimaanki, ja rajottaa ne omal alueelles, ettei ne koht viä koko kasvimaat, tai koko pihhaa.
   Just se piäni piste o kolmas kissa, naapuri harmaavalkone kolli.

   Poista
  2. Mitäs naapurin renki tuumaa neitosista, tykkääkö enemmän äidist vai tyttärest?

   Poista
  3. Naapuri kissaherra Täppä kiärtää kaukaa kaupunkilaiskissat. Tai jos osutaa vahinkos "likikkäi" (viide tai kymmene metri päähää), lähtee äkkii karkuu. Hän ei tahdo ol missää tekemisis fröökynöitte eikä frouvvai kans eikä tykkää kummastakkaa.

   Poista
 7. Ihana paikka! Kukkapuutarhuri onkin oiva nimitys, alan itsekin käyttää sitä, vaikka kaikki mistä olen innostunut, eivät olekaan kukkia tuottavia, vaikkapa nyt saniaiset.
  Arvasin kissaksi tihrustamalla mustan pisteen kaukana tiellä, mutta Minna salamasilmä (tai kissahaukka) ennätti arvata ensin oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Minna, Cheri ja Katja ennen sinnuu jo kekkas kaukan tiäl näkyvä tumma pistee kolmanneks kissaks.

   Tämä paikka o kyl varsinaine ihme- ja puuhamaa. Saas nähd kui kauvva täst kukkapuutarhuri harrastuksest jaksaa ol innostunu. Ja juu, ei kaikki kaunis tuat kukkasii. Sää olet esitelly esimerkiks kultatesmaa nii innostavsti, et ko mää näi netis siämenii, ni heti tilasi niit. Ny mul o piänii taimii. Seuraavaks täytyy jännittää, pyssyykö ne henkis ko siirrä ne kukkapenkkii.

   Poista
 8. Tuolla on lääniä perustaa kukkamaa jos toinenkin! Rauhalla on niin ihanan nautinnollinen ilme, noinkohan vaan ihailee laulua vai olisiko paisti mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, taitaa linnulaulu vedot Rauha mettästysvaistoo enämpi ko musikaalisuutee. Ja kertoo paisti mahdollisuudest.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!