maanantai 27. kesäkuuta 2016

Pioniavajaiset jatkuu

Ulkon sattaa lotisee. Pitki päivää o sadellu, aika lempeesti, mut ny tuli vähä kovempi sadekuuro. Toivottavasti se ei hakkaa pionei piloil. Ei se ny mikkää rankkasade ol.

Mää ole nauttinu pioneist. Niit o aukeillu koko juhannuspyhät.

Luuli ihan, et seuraava valkone, joka aukee, olis kiinanpioni 'Krinkled White'. Ole ostanu sen jo 2012, saman vuan ko toise valkose 'Claire de Lune'. Merkillist et 'Claire de Lune' o jo iso puska mut 'Krinkled White' ei ol viäl kertaakaa kukostanu. 'Clare de Lune' o risteytys mut muut mu valkoset pionini o kiinapioneit.

Mut ei täst paketist tullu 'Krinkled White', tuli joku muu. Mää tutkei asiaa, ja tämä o 'Immaculee', kolmas valkone kiinanpioni, jonka ole istuttanu 2012. Aukeemisvaihees täsä pionis o henno vaaleepunane vivahde. Aika suloset kaksoset.

Samat kaksoset seuraavan päivän.

Ja sitä seuraavan päivän. Vaaleepunane sävy o melkei kokonas hävinny.

Mut mihes se 'Krinkled White' oikee o kadonnu?

Mää ole sevonnu pionie istutuspaikoist. 'Krinkled White' onki just se pioni jonka mää oli istuttanu liika ahtaasee ja varjosee paikkaa kahde vanha, iso pioni vällii ja jonka mää viime syksyn siirsi uutee pionipenkkii. Se ei ny tiätystikkää viäläkä kuki heti siirtämise jälkee. Mut henkis o kyl.

Seuraavaks aukes tämä valkone paketti, arvatakseni kiinanpioni 'Mother's Choice' jonka mää istuti vast viime vuan ja joka jo ny kukostaa. Toine vaihtoehto olis 'Elsa Sass', mut mää luule, et se ei viäl kukost tänä suven.

Ettiippäi, pakettiavajaiset jatkuu.

Ny o vooros tämä talo kolme vanhaa pionii, jokka kukostaa kaikki melkei sammaa aikaa, kaikki kerrattui vaaleepunasii. Olis mukava tiätää niitte tarkka lajikenimi.

Tämä lajikkee ole taitanu jo selvittääki. Tämä o 'Sarah Bernhard', luulemmää. Isot, raskaat kukat, jokka tarttee tukemist. Helposti sade hakkaa kukat piloil. Mut on kyl kaunis.

Sammaa aikaa aukee tämä:

Melkei samallaine siis, mut hiuka tummempi ja ina sinisempi vaaleepunase sävy. Tämä o yksfärine, ei ol tommosii piänii karmiinipunasii raitoi mitä tosa (oletetus) 'Sarah Bernhardis'. Pionie Kodi sivuil aika samannäköne ko tämä pioni o 'Dr. Alexander Fleming'. Ehkä tätä lajiket ei voi selvittää varmasti, ko samannäkösii kiinanpionilajikkeit o nii paljo. Tai täytys ainaki void vertail luannos.

Kolmas o kasvustoltas vähä matalempi ja kukat o viäl selvästi tummempii ko nämä kaks muut mut vaaleempii ko 'Karl Rosenfieldil'. Meil o tämä Karl Rosenfield -pioni kans, mut se ei ol viäl kukkinu.

Mikä tai kuka liänee? Ko tiätäsinki.

Pionie Kodi sivuil kerrotaa tarhapioneist, jokka o kiinapionei matalempii. Mut niitte sanotaa kukostava pari viikkoo aikasemmi, ja tämä mee arvotuspioni kukostaa sammaa aikaa ko kaks muut kerrattuu vaaleepunast jokka mu miälestäni o kiinapioneit. Just juhannukse aikaa ja jälkee.

Sit o viäl yks "paketti" auvvennu: Hillary. Se o eri kukkapenkis ko nämä vanhat pionit.

'Hillary' mää ole vast tänä vuan istuttanu mut tuli jo yks kukka. Tämä ensimmäine kukinto o aika piäni ja sukkela, vähä niinko paperikukka. Mää tilasi tämä pioni nime tähde, vaikken kylläkää tiä, kene Hillary mukkaa tämä o nimitetty.

Tämä jälkee ei ol ennää tiados ko korkeintas yllätyspakettei. Kukkimati tänä vuan näyttää jäävä 'Karl Rosenfield', 'Black Beauty', 'Athena', 'Krinkled White', 'Elsa Sass' ja lisäks tänä vuan istutetut 'Bartzella', 'Lemon Chiffon', 'Coral Sunset', 'Do Tell' ja 'Nymphe', joka tuli tilaajalahjan Viherpeukuist.

Ihan hävettää paljastaa hulluuttani. Mul pakkaa kaikki asiat jost mää innostu menemää överiks. Tääl suvilystipaikas oli olemas vanha, iso pionipenkki, jota o hoitanu miähe sisko, äiti ja isoäiti. Neljä vuade aikan mää ole tunkenu pionipenkkii mont pionii lissää ja perustanu toise pionipenki. Ja luultavasti ole istuttanu pionit liika tihusti. On nämä pionit aika kalliitaki, toivottavasti ei tul pankrotti.

Siit mää ole ilone, ettei viime talven ykskää pioni menehtyny. Ja ny ne kukostaaki aika hyvi. 

11 kommenttia:

 1. Mahtava lahjasato! En tiennytkään jotta pionilajeja on niin monia ja jokaisella komea nimi! 🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niit o monta sattaa jollei tuhat. Ja kaikil joku hiano nimi.

   Poista
 2. Ihania pioneja! Onpa niitä monta, ja olet jo tänä vuonna ehtinyt istuttaa noin monta uutta pionia! Mulla taitaa tahti olla 1-2 uutta pionia per vuosi, hetkinen... olenkohan tämän vuoden pionia edes vielä hankkinut. Ei kun sain sellaisen taimivaihdosta Kivipellon Sailalta, kuolanpionin. Onkin kivaa saada noita aiemmin kukkivia lajeja myös, niin pioniaika on pitkä.
  Suloisia värejä, Hillary on tosi hauska nimeä myöten :-) Oliskohan jossain Hartsa-pioni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Hartsa puuttu. Vai olisko josaki joku Pink Harvey tms. -hybridipioni?

   Poista
  2. Pink Harvey olis hieno! Täsä olis jalostamisen paikka ny.

   Poista
 3. Pioneja ei voi olla liikaa. Noiden kukinta on niin juhlavaa, ettei muuta tarvitakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ne o nii kestävii ko viime talvi näytti, ni on ne kyl hintas väärttei. Eikä kaikki kauniit pionit sunkaa ol kalliit.

   Poista
 4. Samaa mieltä Cherin kanssa, pioneja ei voi olla liikaa. Meillä kukkivat tänä vuonna vähäisemmin kuin viime vuonna. Ehkä talvi vaikutti siihenkin. Hillary on kivan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ajatus tämä, ettei pionet voi ol liikaa. Jaha, mihes mää se seuraava pionipenki perustasi? Ei vaa, yhdel o viäl tila. Jos säästäs se hankkimise ens suvvee.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!