torstai 14. heinäkuuta 2016

Ritarikannukset

Viime päivin o jaloritarikannukset ollu kukas. Ne o kauniit mut siit hiuka vaikeit et ne täytyy tukkee. Kuva metalliset tukikepit o sihe omias. Kepit o kotosi täält. Tääl tuulee melkei ain, joka kulmal pihhaa, ja tukikeppei tarvitaa paljo. Nämä o tämmesii hianompii paraatikeppei, mual päi pihhaa o puukeppei. Metallikeppie pääs o sammakkoprinssi, etana, sorsa tai orava.

En muist lapsuudestani näit komioit jaloritarikannuksii. Ei kai niit Yyteri kulmil taidettu kasvattaa.

Kaikist kauniimmi o kukostanu valkone 'Galahad'. Taitaa ol miähekorkusii. Ihme ettei tuuli ja sade ol hakannu näit kukintoi rikki.

Tätä taivaasinist lajiket mää ole ihan ensimmäitteeks hankkinu, kaks vuat takasi. Mää oli valla ihmeissäni, ko ne kukosti heti ensimmäisen vuan. Jaloritarikannus 'Magic Fountains Lavender' o tämä laji nimi.


Viime vuan mää tilasi sama sukuse taimilajitelma 'Magic Fountains'. Taimet ei kukostanu viäl viime vuan mut ny kukostaa. Täst vaaleepunasest (vai miks tätä färrii ny oikee sanos?) en ol varma, onko tämä tota 'Magic Fountains' -ryhmää vai 'Astolat', joka kuuluu 'Pacific Giant' -ryhmää niinko 'Galahad'.

Täsä hiuka eri sävyne ja valkokeskustaine jaloritarikannus.


Oikee hehkeesinine, tai sähkösinine.

Kaikist ihmeellisempi o tämä kaksfärine tai -sävyne. Taemmat terälehdet o tommoset tihkuva hehkeesiniset ja etumaiset tummat sinisekretliinit. Mää ole ihastunu tähe ja joka päivä käy ihhailemas tätä niinko kyl noit muitaki.

Ja tätäki. Tämä tummasinise mää ole ostanu Tertu perennoje Tertult Somerniäme kesätorilt.

Hyvvää heinäkuu jatkoo!

15 kommenttia:

 1. Kylläpä on upeita! Ihania värejä ja komeita kukintoja. Täytyisiköhän noita lannoittaa, mulla ritarit tuppaa olemaan aika kitukasvuisia, paitsi yksi. Olisi kiva tietää, mistä johtuu ja millä ne saisi kukoistamaan. Nyt yksi blogiystävältä pari vuotta sitten saatu taimi alkaa kukkia ensimmäistä kertaa, se on tuollainen jännittävän punainen. Kiva nähdä, millainen, kunhan kukka aukeaa kunnolla.
  Nuo istuu kuin nenä päähän teidän kauniiseen pihapiiriin. Kun on tilaa, on kiva, että kukatkin on isoja ja näkyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nua o aika hianoi. Samas penkis o muitaki korkeit kasvei. Alu alkai tämä kukkamaa oli savine ja aika kuiva (etelärintees). Mää ole kärränny sin aika paljo kompostimultaa, josa o runsaasi vanhaa lehmälantaa. Kai se o ollu hyvvää lannotust.

   Poista
 2. Upeita! Oikein loistokasta heinäkuun jatkoa sinullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Määki nauti kauniist kukkasist, ne o mul ittelleniki lahjoi, joist voi vaa kiittää.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Vahinko vaa et kukkaloisto kestää vaa aikas ja sit o taas ohitte...

   Poista
 4. Komeita on ritarinkannuksesi ja erikoisia värejäkin. Kyllä ne tukea tarvitsevat, mökillä tuulee järveltä ja toisaalta sade on pieksänyt niitä niin, että kukinnot ovat täynnä vettä. Minulla on vain vaaleaa sinistä, pinkkiä ja valkoista. Ihania nuo kirjavat ritarinkannukset. Jos kypsyttävät siemeniä, voisko niitä saada vähäsen? kysyy kiitollinen eteläisestä Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl voi, miälelläs, jos tullee siämenii ja jos mää ossaa ottaa niit siämenii korjuu.

   Poista
 5. Mahtavat ritarit vahtivat pihapiiriä! Kauniita värejä. Yhdessä ihan kuin perhoset laskeutuneet kukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Must tuntu niinko nois yksis olis ollu pörriäine sisäl. Ny ritarit o jo nuupahtanu.

   Poista
 6. Ritarinkannus on pupea perenna. Minun puskassa oli vain kahta sinistä, siis oli, puskasta on talven jäljiltä vain haalee muisto jäljellä, onneksi sentään vä'hän jäi, ehkä se siitä nuortuu taas.
  Oikein hyviä heinäkuun viimeisiä päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti puska ens suveks vankistuu. Hyvvää elokuu alkuu sinul.

   Poista
 7. Upeita ritarinkannuksia, ne ovat puutarhojen näyttävimpiä kukkijoita. Toivottavasti omanikin rehevöityvät pian tuollaiseen loistoon.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!