perjantai 18. maaliskuuta 2011

Tunnustus

Määki sai ny täl viikol tämmese tunnustuspalkinno  siskoltani Virveriikka-plokist. Gorgeous muuto poriks lausutaa varmaanki Korkeus. Vai millai sit?

Kiitos.

Täst tunnustuksest riahaannui nii, et tei siit erifärisii versioit. Ne mää lähetä ettiippäi.

Tähä kuuluu kysymyksii. Ne oliki vaikeit, vaik ensilukemalt helppoi.

Milloin aloitit blogin?

Mää en harkitusti alottanu. Mut rupesi vaa kokeilemmaa, millai ploki tehdää, joskus heinäkuus 2010. Sisareni Auli näytti mul plokei, joit hän seuras. En oikee edes tiätäny, mikä ploki o, mut sainki aikaseks perustaa ploki. Se oli yllättävä helppoo. Sit mää kirjoti sen kummosemmi miättimäti: "Määki aljoi ny plokkaamaa." Se pori murre loikkas sihe mu silmäini ettee.

Mistä kirjoitat? Mitä käsittelet?

Ploki nimi o Arkiporinaa. Se viittaa mu arkielämääni ja syntymäkaupunkiini ja sen murteesee. Lisäks aihein o Ruska-kissa ja ussei muut piänet jokapäiväset asiat, jokka saa hyväl miälel. Aiheet ei ol kummosii, ne o yllätyksii mul ittelleniki, ne putkahtellee vastaa ja heiluttaa, et hei, täst ja täst vois kirjottaa ja pan plokkii - tai ottaa kuva. Kuvat ja kuvie ottamine o aika tärkeit, ei pelkkä teksti.

Mikä tekee siitä erityisen?

Pori murre. Se voi ol jolleki kynnys lukemisel, ainaki jos ei tunne porimurtee nuattii. Murtee lukemine vaatii hiukka tottumust ja opettelemist ja aika paljo miälenkiintoo. Jos tuntee yhdenki porilaisesti puhuvaise, se helpottaa lukemist. Toisaalt murre herättää isoi intohimoi ja voimakkait miälipitteit siit, millai kuuluu porimurtees sanoo ja millai ei kuulu. Mun plokimurteeni o toisaalt hiukka liävennettyy, toisaalt maustettuu.

Mikä sai sinut aloittamaan blogin?

Leikkimise halu. Uteliaisuus ja kokeiluhalu. Mää tykkää näpräämisest. Sisarte kans kommentoitii toisiimme. Oli hauskaa. Ei mul ollu se ihmeellisempää alotussuunnitelmaa tai perustamispäätöst.

Mitä haluaisit muuttaa?

Ploki ulkonävö muuttelemine o ollu osa tätä askartelluuni. Mut em mää sitäkää ol suunnitellu. O viäny aikas, et ulkonävöst o tullu käyttökelpone ja omani.

Murtee kirjottamine o siit paha, et siin tullee kauheesti painovirhepaholaisii. Jos silmäile eilispäiväst tai viäl vanhempaa juttuuni, pistää silmää virheet. Niit mää korjaa ain ko huamaa. Välil mää hoksaa vast jälkikättee, et täs olis voinu kirjottaa tälläi ja tälläi ja tähä olis kuulunu tämä ja tämä sana. Ja sit mää muuta heti. Tuski sil kellää muul o merkityst. Se o mu murretreenailuuni.


Oikeestas mää en ol hakenu täält plokimailmast vaa samamiälisii ja samal taval ajettelevii ja kokevii ihmisii. Pikemminki täst o tullu kurkistus- tai tuuletusaukko muil planetoil ja muihi sfääreihi, erilaiste ihmiste mailmoihi. Kauvvas. Se o kyl ihan ristiriitast sihe nähde, et mää kirjota porilaisittai. Olisko parempi sannoo et kauvvas ja liki. Usseemmal lai kauvvas ja liki.

Näil kaikil mää lähetä tämä prenika:

Piraattipastorin pakinat o miähist kertoiluu miinalaiva Pohjanmaalt Intia valtamerelt. Tätä tekstii lukkee oikee miälelläs senki tähde, et se o sujuvaa ja hyvvää suame kiält.

Lea-Raijan kotisivu kertoo porilaisflikast, joka o elämäsäs johkaantunu  jollei ihan johdatettu  hyvinki kauvvas, toisel pual mailmaa.

Seabreeze Gallerys, australialaises taideplokis, näytetää kauniit ja ystävällisii taului, joskus haikeit ja joskus hauskasii. Tauluje aihein o kukka- ja hedelmäasetelmii, maisemii, ihmishahmoi, eläimiiki joskus, ja sit abstraktei aiheit. Sama plokkari pittää käsityäplokkii Groovy Textiles.

Markun taidetta -plokis o ny tänä talven ollu paljo lumiaiheisii töit. Mää ole miälesäni nimittäny se Markku Mäkelä lumitaiteilijaks. Mut ei kukkaa jaks iät kaiket lunt kattel, eikä maalat, ei ainakaa mennee talve lumia. Niät tämäki taiteilija nähtävästi jo vartoo ihan muut maalattavvaa.

Graziano Tessarolo  italialaine taideploki, joka yllättää siin, et siälläki o lunta, kuurasii puit ja lumisii maisemii. Mut on muutaki, esimerkiks omenii ja päärynöit ja ilmas lentelevvii ihmisii.

Lähtölaskennen jälkeen  Count up  vastaa hyvi määritelmää, jonka ole kuullu annettava plokil: julkine pohdiskelupalsta. Mut ei pelkästäs pohdiskelu-, lisäks keskustelupalsta ja laajalti verkostoitunu. Ploki esittellee ahkerasti muit plokei, joitte ajatukset o mm:l "katalyyttei".

Pioni puutarhassa o kans pohdiskeluploki. Siin o kuvallist, visuaalist pohdiskelluu sanallise lisäks (kuvillaki voi pohdiskel!).

Seijastiinan Mietteitä ja Lähellä Luontoa -plokei o mukava kattel. Ne o kauniit ja naisellissii, mut naine, joka niit pittää, Seijastiina, o varsinaine tehoplokkaaja. Hän jaksaa julkast uut ja kommentoid ahkerasti ja ystävällisesti. Hänenki plokeisas o paljo hianoi kuvia.

Teuvon kuvat taas o miähine kuvaploki, josa mailmaa kattellaa Noormarkust päi. Noormarkku kuuluu Porrii mut on silti ihan eri paikkakuntaa. Kuvavalokoima o monipualine, ja plokis perehdyttää monnii asia-aiheisii. Viimitteeks o aika paljo eletty mukan Japani onnettomuude vaiheis.

Porist kertoo Porissa-valokuvablogi. Siin kamera nappaa nähtäväks esimerkiks kuvia puluist nukkumas parvekkeel, erilaisist rakennusprojekteist ja Pori uude silla paikast  ja sanotaa nyt vaik Paratiisi Grillist.

Da daa :) -plokkii mää ole tykänny seurat sentähde, et sitä pittää ihan eri ikäluaka ihmine ja eri ympyröis elävä kolme aika piäne lapse porilaisäiti. Hän kertoo lapsistas, käsitöistäs ja muust elämästäs.

Ikänestorin o Puikkoellu, jonka ploki o Puikko ja koukku. Mää ihaile sitä, et 80 ikävuade ylittäny ihmine pittää plokkii.

Kirjailijan häiriöklinikka o porilaissyntyse lastekirjailija Kirsti Ellilä miälenkiintone tekstiploki. Hän o käyny Poris sammaa Tipulaa ko määki.

Saaripalsta kertoo asioist, jokka kiinnostaa minnuu: puutarhahoidost ja kasveist, vanha talo pihapiirist, ikivanha rakennukse kunnostamisest, kahdest kissast, elämäst Korppoo saarel. Tämä ploki o mun unelmaplokini, ko siin o mun unelmiini, joit en ol voinu toteuttaa tai en ainakaa toteuttanu. Paitsi kissoi kyl mullaki o ollu ja on nytenki. Mut silloko pannaa toimeks unelmii, sillo o tosi kysymykses ja hiki pääs ja rakot kämmenis ja jalkapohjis, ei mistää vaaleepunasist pilvehattaroist, joitte pääl vaa onnellisen kellitää. Sillai mää luule ainaki näist unelmist.

Silmukoiden ketju o mun uusin plokituttavuuteni. Onnee vaa täl uudel plokil! Kirjottaja o minu ikkäiseni ihmine, äiti ja isoäiti, joka neuloo, laulaa ja miättii. Hän kertoo käsitöistäs ja elämästäs ja muistaki asioist.

Ja sit o mun kahde siskoni plokit, virveriikka ja sisäsiistii! Auli alotti virveriikka-plokis samoihi aikoihi ko mää aljoi arkiporisemmaa. Päivi perusti plokis ihan hiljattai ja o suunnitellu tyylikkää ulkoasu plokilles. Minul o käyny aika mont kerttaa, et ole suunnitellu jottai aihet ja sit seuraavaks näje se Auli toteuttaman. Hiljattai mää julkasi kuvia, ja Auli sano suunnitellees just samatapasii kuvia. Näis siskojeni plokeis varmasti jatkosaki o vaik huru mykky hianoi käsitöit mut paljo muitaki aiheit. Yks puuttuu joukost, mun nuarin sisareeni, joka ei plokkail.

Näil kaikil plokeil ny mää höylisti lähetä ettiippäi nuat prenikat. Kai näit riittää ja saa enämpiki jael ko vaa viis kerrallas!

Ot täst omas ja valkkaa färis, oles hyvä!

Ja kaikkie, jokka ottaa vastaa prenika, kuuluu vastat noihii viitee kysymyksee. Ja sit taas lähettää ettiippäi, jos tahtoo.

19 kommenttia:

 1. Kävin vaihtamassa täällä "väriä" kun nuo eriväriset oli niin ihania! Kiitos! Oikein kivaa teatteri-iltaa teille kolmelle!

  VastaaPoista
 2. Auli, lähetin tunnustuksen siis "takaisin" sinullekin, koska lähetin sen eteenpäin kaikille erilaisille plokeille, joita seuraan. Aika urakka.

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Ihania värejä olet noihin laittanut! Me saatiin tuo tunnustus viime kuussa, ja mä vastasin siihen, niin laitan tällä kertaa kissapojat vastaamaan heidän näkökulmastaan.

  VastaaPoista
 4. Mää oikee jännitä mitä nua kissapojat mahtaa kuittail. Tervetulloo Saila, mää huamasi et olit tullu mun plokini julkilukijaks!

  VastaaPoista
 5. Onnittelut tunnustuksesta Paula ♥
  Ihana minäkin sain, niinkö, kiitos kovasti, saanko valita värin?

  Mukavia asioita lukea on nämä tunnustukset.

  Otan sen vastaan, kun kiertelen tässä ensin blogeissa.
  Mukavaa lauantaita ♥

  VastaaPoista
 6. elisa järvinen (puikkoellu)19. maaliskuuta 2011 klo 21.29

  Suur kiitoksia!

  Lapsi sai nimen Tycho Felix.
  Oli ihanat kastejuhlat,niin erinlaiset,varsinainen juhla oli kiinalaisessa ravintolassa hyvän ruuan parissa,Mutta kiitos tunnustuksesta,ottaisin "kretliinisen"
  se sopisi ellulle.Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Paula tunnustuksesta. Valitsin tuon havunvihreän kun kerran kesäänpäin mennään.
  Talvi on ollut niin kova ja raskas ettei sen värit enää jaksa säväyttää.

  Taitaa minustakin tulla kesän maalari, ainakaan talvea en jaksa enää maalata.

  VastaaPoista
 8. Kiitos tunnuksesta! Kyllä tuo kelta-oranssi tuntui heti oikealta. Kiitos kaikista positiivisista bloggauksista, käyn lukemassa kaikki, vaikka en kommentoikaan kuin harvoin.

  VastaaPoista
 9. Lämmin kiitos vaa kiittämäst, Seijastiina, Kirsti, Elisa, Markku ja Lea-Raija! Värei o valkattu yllättävä tasasesti, mut keltane o vissii ollu suasikki.

  Markku, mää huamasi, et mää tei vähä tyhmästi ko nimiti sinu lumitaiteilijaks. Vaik joku asia ensti alkuu inspiroi, kyl se viä mehut ihmisest, eikä se sama lumi jaks ain vaa säväyttää, eikä ainakaa mennee talve lumet. Onneks meil o sentää neljä vuadeaikaa. Ja nämä kaks erikoist lumitalvee o ollu aika poikkeuksellisii, ni et ehkä ny o tullu yliannostus lumest ja pärjätää vähemmäl lumel tai ilma lunt muutama vuade. Mut kyl nämä isot lumimäärät alvus säväytti monia muitaki ihmisii, ei pelkästäs niit, jokka ossaa maalat taului.

  Ja Lea-Raijal viäl! Ei tartte kommentoid jos ei ol kommentoival pääl. Ihan rauhas vaa voit ol kommentoimati.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Paula. Otan vastaan tunnustuksen sinulta nöyränä ja iloisena. Minähän olen vielä ihan "lapsen kengissä" täällä. Värivalinta on oranssi. Se muistuttaa syysvaahteraa.
  Tästä eteenäin en sitten tiedäkään, miten toimia.Kai se selviää tässä...Saan varmaan sinulta neuvoja tarvittaessa.

  VastaaPoista
 11. Purple minulle, Kiitos.
  Vastailen kyllä, varmaan viikon sisällä. Kiitos, Kanssaporilainen :)

  VastaaPoista
 12. Kivalta näyttää nuo monen väriset tunnustukset sun blogisi sivussa. Olet Paula viisas, miks kukaan muu ei ole keksinyt tuollaista värinvaihtoa!

  VastaaPoista
 13. Paula, kysyit miten saa lähelle linnun, vastaan sinulle, että rajaan ne, näin se tulee lähemmäksi.
  Picasa on minulla kuvaohjelma, sillä on helppo :)

  Ja kiitos kommentista.
  Leppoisaa iltaa
  t
  seijastiina

  VastaaPoista
 14. Seijastiina, kiitos kommentist. Ahaa! Sul o varmaa aika hyvä kamera. Mun ei ol tullu edes miälee, et linnuist sais noi hyvvii kuvia käyttämäl vaa rajaust. Mullaki o kyl Picasa mut en ol kovi hyvi opetellu käyttämää sitä, ko ole tottunu käyttämää Photoshoppii.

  VastaaPoista
 15. Auli! Mää ajatteli vaa sitä, et tua musta-harmaa o vähä tylsä. Voi ol kyl, et musta-harmaa Korkeus-mitali kopittelemine ettiistakasi nettiavaruudes veis vähemmä tillaa ko färilliste.

  VastaaPoista
 16. Hi Paula .... Thankyou very much for the award you've given me - on blog. I am very appreciative of it, and the support you have shown for both blogs. As part of an everyday interest, I've enjoyed the interaction of other "bloggers".
  It is so nice to meet people from all over the world. May I compliment you on your perfect English - it is a wonderful talent to have ability in more than one language. :)

  VastaaPoista
 17. Thank you Alice for the compliment! To me the interaction has been a kind of surprise, too. Finnish is a small minority language in the big world and that's why we are privileged to be forced to study other languages. In some sense English speaking people are not so lucky because they have such an international language. So, many Finnish people can fluently read blogs written in English but very very few English speaking people can read Finnish, at least without a translator (which does not translate properly).

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!