sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Pitsii

Kaks alempaa pitsii o minu äitini kirpputoreilt "pelastammii". Joskus hän
saalisti aika hivaka pitsei Helsinkist VR:ä makasiinei kirpputorilt. Hän oli
sillo mu tykönäni kyläs ja mää vei häne tutustummaa sin isol kirpputoril.
Kaks ylempää pitsii o minu itteni virkkaamii, äitini mallie mukkaa. 

Toisel pual mailmaa, Japanis, ihmiset o katastrooffi keskel. Talot, laivat, junat, sillat, ydinvoimalaitokset ja koko Japani saari o ollu niinko lastu laineil, luannovoimai pyärtees. Mää kuuli maajäristyksest ja tsunamist perjantaiehtopäiväl yhdelt tyäkaveriltani. Eilä ja tänäpä televisio o kertonu uuttisii onnettomuude seurauksist. Tääl aika turvallisis oloisani mää ole tänä viikoloppun tehny pitsi-inventaarioo ja leikkiny kissani kans. Oi-voi! "Oi-voi" tarkottaa sitä, et näitte asjoitte välil ei ol siltoi.

Ne jokka o virkannu pitsii, tiätää et se o hidast hommaa. Minu miälestäni pitsivirkkaus ja muut hittaat käsityät o terapeuttist ja hoitavaa hommaa. Täsä löytyki yks piäni, heiveröine yhteys toho katastrooffii.

Jos joku o nähny kirpputoril myytävän vanhoi pitsei, tiätää et niil ei välttämäti ol paljo mittää rahallist arvoo.


Täsä o samat pitsit mut alareunas o kaks ohkast, joist alimmaise
mää ole itte virkannu. 


Nämä pitsit o kaikki minu itte virkkaamiini ja keske-eräsii pätkii. Tähä astikka kuvie ottamine kävi helposti sen tähde, et mää vei pitsit parvekkeel ja pani ove peräsäni kii. Siäl mää sai rauhas kuvattuu. Ruska jäi kattelemmaa ja ihmettelemää ikkunalaudal huaneesee.  Sit mää pani kaikki pitsit korjuu yhtee muavikorrii. Ja ajatteli, et sik ko mää löydä ne lopukki, pane tähä sammaa paikkaa. Tämä o mu uus pitsikorini. Ruska kiinnostu pitseist ja pitsikorist.Haa, mitä mää täält löysinkää!Saimpas napattuu emännnä pitsirulla!Pitsi saa kyytii!Ai jaa, eiks tää olekkaa minul tarkotettu?JK. Minu Craft it Forward 2011 -haasteeni o viäl voimas. Mää oti haastee vastaa Rva Pionilt ja virveriikka vastas siihee. Neljä mahtuu viäl mukkaa! Jos vastaat haasteesee viide ensimmäise joukos, saat minult jotaki itte tehtyy ja samal sitoudut panemaa haastee ettiippäi ja toimittammaa viidel vastaajal jotaki itte tekemääs  kalenterivuade 2011 aikan.

JK 2. Rupesi viäl funteeraamaa semmost, et minkä takia pitsi o porilaises puhetavas "pitsi" eikä vaik "pitti". Niinko poris "metsä", "vitsa" ja "katsokaa!" o "mettä", "vitta" ja "kattokaa". "Vitsi" o kans "vitsi" eikä mikkää "vitti". Selitys saattas löytyy sanoje alkuperäst, et nua vitsi ja pitsi taitaa ol lainasanoi. Poris o kans "Itsenäisyydekatu" vaikka "itse" o "itte". Varmaa joku porilaine vois sellittää, et jollaki oli vattas vatsahaava taik vatsakatarri. Tota ts:ää näytetää käytettävä enämpi virallisis ilmauksis ja termeis. 

12 kommenttia:

 1. Nonnii! Täällä sitten on pitsipläjäys numero kaksi. Nuo pitsit on kyllä hienoja, mutta mitä niistä tehdään. Ollaan saman ongelman edessä molemmat.No, voi niitä tietysti vaan säilyttääkin ja aina välillä hypistellä, niinkuin Ruska...
  Haaste koetaan aika haastelliseksi. Minulle Tintin tarttui haasteeseen ja kertoi, että hän jo toisen kerran tarttui siihen, edellisesllä kerralla siitä ei oikein tullut mitään. Ehkä se, että viidelle pitäisi lähettää jotakin koetaan turhan vaativaksi. No, sun pitää tähän mennessä lähettää vaan yhdelle (minulle) ja mulla on nyt neljä, jotka uskalsi tarttua siihen haasteeseen.

  VastaaPoista
 2. Se o tot, et mitä näist tehdää? Äiti teki muutamii tyynyliinoi, ainaki minul ja vamaa teil muillekki. Pussilakanoihii, pöytäliinoihi ja verhoihi näist pitseist vois varmaa kehittää jotaki...

  VastaaPoista
 3. Hi Paula .... The crochet lace is absolutely beautiful ! Such a work of art - so fine, and lovely patterns. :)

  VastaaPoista
 4. Thank you, Alice! These are beautiful, yes. Some are very old, some are made by me and not so very old. One question is, how to use and what to do with beautiful lace.

  VastaaPoista
 5. Hienoja pitsejä ja hieno kissa. Minä en ole tuollaista pitsiä virkannut, en ainakaan muista. Tai ihan pienen pätkän vain.
  Haaste on minulle vielä liian suuri haaste :)

  VastaaPoista
 6. Anneli! Mää ole jostai syyst tykänny virkat pitsii, en mittää kauheesti, mut sev verra et ole. Minu ja sinunki nuaruudes käytettii viäl pitsilakanoit. Nykyää pitsilakanat ei ol oikee käyttökelposii, ko o totuttu mukavii pussilakanoisii.

  VastaaPoista
 7. Upeita pitsejä olet jaksanut tehdä, ja tuo on hyvä pointti, että hitaasti teemisessä se pointti onkin.
  Mieli on tosiaan Japanissa, vaikka minä tein sen valinnan etten siitä ole kirjoittant - kun en tiedä mitä sanoa, ja toisaalta sille on omat foorumit. Mutta siis hienoa, että otit asian esille, ihmiset siellä ovat nyt mielessä vähän väliä; että miten siellä hädän ja huolen keskellä pärjätään. Niin monilla on huoli lähimmäisistä, ihan kauheaa.
  Mutta takaisin pitseihin. Olisi hienoa, jos olisi vanhoja pitsejä tallella mitä laittaa lakanoihin. Varmasti niitä voi jostain ostaakin, kun tekijöitä näköjään on, vaikka hinnassa tietysti näkyy hidas valmistuminen. Toisaalta, niinhän sen kuuluukin näkyä.
  Ruska on todella kaunis tabbykuvioinen, vau! Oma Stellani on ihan kapearaitainen, ei ollut tuollaisia upeita suurempia raitoja. Ja vaikka kissaa leikkimässä on ihana katsoa, on tässä kohdassa silti kauhistus, kun pitsit voi mennä rikki! Hurjaa, pedon kynsissä! Ihana peto, silti!!

  VastaaPoista
 8. Kiitos Saila. Minul o yks tuttu naine, joka o Japanis. Mu murheeni o koko aja keskittyny hännee, et ei kai häl ol mittää sattunu. Just äskö löysi häne viästis sukulaisil ja tutuil, et häl ei ol mittää hättää - mut koko Japani o ihan kaaokses.
  Ruska kävi viäl vaatehuaneestaki pyydystämäs pitsei, vaik mää oli luullu ne piilottaneeni. Veti niit pitki laatet. Sit mää pani ne parempaa korjuu.

  VastaaPoista
 9. Olin jo unohtnut tuo "pitki laatet". Mies kun on Merikarvialta, niin siellä puhutaan jo eri tavalla. Semmoisia kuin vikates, jänes, vares ja kärmes...

  VastaaPoista
 10. mm! Ai jaa, vai sinu miähes o kotosi Merikarvialt? Mu isäni (Yyterist syntysi) sano "vikate" ja "kärme" mut "jänes" ja "vares". Jos pualiso o eri murre-alueelt, o kiinnostavvaa tehd murrevertailui. Mää tee noit havaintoi koko aja miäheni puhheest, et mikä o samallaist ja mikä erilaist. Nuarin siskoni assuu Merikarvial.

  VastaaPoista
 11. Ihanat pitsit!
  Kauniita, minäkin kerään oikein kirppiksiltä.

  Kissa tykkää, ai miten se on kaunis väreiltään ♥

  VastaaPoista
 12. Seijastiina, tullee ihan inspiraatio näist pitsi-ihailuist, tekis miäli pitsei lissää, vaikken tiä millai niit käyttäsi. (Enkä viitti kissa leluks luavuttaa, vaik kissa tykkääki...)

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!