maanantai 2. tammikuuta 2012

Historian filminauha

Kiitos teil kaikil, jotka vastasitte mu uudenvaude postaukseeni ja toivotitte hyvvää uutvuat ja hyviä toivotuksii hankkeil. Sitä sammaa mää toivo teil!

Tervetulloo uudeks lukijaks, Myrsky!Joulu ja uudevuade välil me oltii miähe kans pikku visiitil Tallinnas. Yhde yäsee nukuttii suamalaiste aikoinas rakentamas Viru-hotellis. Ja hyvi nukuttiinki, herättii aamusti pual kymmenelt vaik oltii menty aikasi nukkumaa. 

Päällimmäisen ajatuksen mul koko aja oli, et Viros historia filminauha o käyny pikakelauksel viimiset 25 vuat. 

Ensimmäise kerra elämäsäni oli Viros 1987. Aika pintapualine o mu Viro-tuntemukseni, ko muutamii kertoi ole siäl kaike kaikkias käyny ja turistin vaa ympärilleni kattellu. Silt ensimmäiselt kerralt o jääny miälee kauhee iso vastakohta Viro ja Suame välil. Ko Georg Otsil päästii takasi Helsinki satamaa, tuntu niinko olisi päässy jostai pimeyde valtakunnast valo valtakuntaa. Aika dramaattisesti ja varmaa ymmärtämättömästiki sanottu, ko ei ihmiste elämä nii mustavalkost ol. Tallinnas oli synkeet ja rähjäst ja likast. Huanokuntoset vanhat rakennukset, rämät autot, harmaat ja onnettomat ihmiset, kaupois ei tavaraa. Vaik oli elokuu, ei siäl Tallinnas näkyny missää myynnis muit vihanneksii tai hedelmii ko kaalinpäit. Tunnelma siäl tuntu ankeelt. Suamee saavuttais oli myähäne ilta, melkei yä, mut silti tuntu kirkkaalt ja valosalt. Kadut oli valaistu, joka pual näky siistei ja hyvihoidettui taloi ja puistoi, hyväkuntosii autoi ja hyvis vaatteis kulkevii ihmisii.   

Se ensimmäise matkani mää tei nuarimma sisareeni kans, ja seuraava matka me tehtii kaikki neljä siskoo yhdes. Ja Viru-hotellis ain asuttii. Sihe aikaa puhuttii, et siäl hotellis olis salakuunneltu ihmisii. Tiä hänt. Mu yksi sisareeni teki salakauppaa eli myi muistaakseni jokku lenkkikenkät jolleki virolaismiähel. Se tuntu meist kaikist kauhee jännittävält ja hassult. Ko siäl ei viäl sillo 1980-luvu lopus saanu semmosii hianouksii ko lenkkikenkii. 

Seuraavat matkani mää tei sihe aikaa, ko ajat oli jo alkanu muuttumaa. Sillo vastakohtasuus oli siirtyny sin Tallinnaa. Siäl oli hianoi ja kiiltävii kauppoi, jokka räikeesti erottu rähjäsest taustastas. Oli fiinei ihmisii ja autoi.

Vuat en muist, mut taas yhde siskoni kans reissattii Tallinnaa ja ostoksil Mustamäe toril. Se oli sillo oikee kuuluisa paikka, sin kaikki suamalaiset trumffas suaraa satamast. Ja ko ostokset oli tehty, siskoltani linja-autos kähmittii käsilaukust lompsa. Loppuaika meniki sit siäl lompsas ollee Visa-korti kualettamissee. Ko ei se meinannu ei sit millää luanat. Jostaki ihme puhelinlaitoksest yritettii soittaa Suamee, ja se soittamine oli nii monimutkast ja byrokraattist ja pitkällöist ja vaati pitkii jonotuksii, et se kesti ijät ja ajat. Myöhemmi ilmeni, et sama puhelinlaitokse kaupast sil samasel varraastetul Visa-kortil oli kerriitty ostamaa kännykkä enne enneko me onnistuttii soittamaa Luattokuntaa ja kualettammaa se Visa-kortti. Meil ei viäl sillo ollu kännykkää, mee täyty jonottaa soittamist. Mee matka meni ihan piloil, vaik jälkeepäi o mont kerttaa naurettuki. Kui sattuki, et varas osti kännykä samast paikast mist me epätoivosesti yritettii saad yhteyt Suamee ja Luattokuntaa. Eikä siskoni joutunu maksamaa sitä kännykkäostost, ko hän anto Luattokuntaa tarpeeks hyvä selliitykse, millai oli käyny.Nyte mää vaa ihmettele sitä, kui se Viro o muuttunu, taik ainaki Tallinna. Ennää ei pinnalt kattoe paljoo erroo näje. Tai jos näkkee erroo, ni yhtläi Tallina eduks. Tallinna o ihan omanlaises, idylline paikka. Hianompaaki siäl näkkee ko Helsinkis. 

Meenki yks ohjelmanummero oli se, et käytii ostoksil Marks & Spenceril Rocca al Mare -ostoskeskukses. Mul oli tilauslista fölis tyäkavereilt. Ja ko mää pakkasi muavikassillise naiste pikkupöksyi muavikassii, minnuu huvitti, ko se myyjäki hymyili. Mahtoko hän miälesäs ihmetel, eiko Suamest saa naiste alusvaatteit, niät täytyy Tallinnaa tul niit hamstraamaa. Ko nimittäi ei Suames ol Marks & Spencerii eikä siis Marks & Spenceri kuuluisii alusvaatteit, jois hinta-laatu-suhde o kohdallas.  


Nätisti Tallinna vanhoi taloi o kunnostettu ja maalattu, ainaki pinnalt kattoi. Luulis kauhee kalliiks tuleva. Ennää ei näy edes räikeet erroo uude ja vanha, korjatu ja korjaamattoma välil, niinko yhdes vaihees aikasemmi. Käsitöit mää siäl Tallinnas ihmettele ja ihaile kauheesti. Siäl näyttää oleva montaa lai käsityätaitoo. Näkkyy perinteisii naiste käsitöit, niinko täs alapual olevas kuvakollaasis, erityisesti villa-, huapa- ja pellavatöit. 

Mut lisäks siäl o paljo muutaki käsityätaitoo, nahka-, puu-, lasi-, keramiikka- ja metallitöit. 

Silmäruakaa siäl saa ihan tarpeekses. Kauneudest saa nauttii. Ilmapiiri o muuttunu toisemmoiseks. Tullee semmone olo, et ihmiset, jokka saa kaunist ja värikäst aikaseks, ei voi ol kovi onnettommii. Monnee kerttaa tälläki visiitil mu täyty pasteerat ettiistakasi se kuja liki Viru-hotellii, jonka varrel o kukkakojui. Kukkakimppui o vaik mitä ja suamalaisii hintoihi verrattun halpoi. 

Tämä oli tämmene pintakraapasu Tallinna ulkokuaree. Mihe kaikkii asioihi tämä historia filminauha pikakelaus on ja mihe ei ol vakuttanu ja mitä se o merkinny tallinnalaiste ja virolaiste ihmiste miäles ja elämäs onki sit jo ihan toine juttu. 

Se o kätevää, ko Tallinna o liki mut silti ulkomail. 

23 kommenttia:

 1. Se meidän eka kimppakäynti osui Viron historian käännekohtaan. Sehän oli viimeisenä Neuvostovallan vappuna. Mulle on jäänyt siltä reissulta jotenkin kihelmöivät fiilikset. Muutokset olivat jo alkaneet ja jotenkin piilossa aistittavissa, mutte eivät olleet vielä näkyvissä. Myöhemmin olen vasta tuon ymmärtänyt.

  VastaaPoista
 2. Hienoja kuvia ja muisteloita! Täytyypä taas itsekkin piipahtaa (ja pitää Visa-kortti visusti piilossa varmuuden vuoksi).

  VastaaPoista
 3. Olet ihan oikeassa, Tallinna on lähellä, ainakin meitä Etelä-Suomalaisia. Se on kätevä valinta jos haluaa pitää miniloman -ulkomailla! Minä piipahdin siellä muutaman vuoden tauon jälkeen itsenäisyyspäivänä.

  VastaaPoista
 4. Päivi, varmaan niin oli. Me sillo viäl treffattii se oikee ongelmallise ja onnettoma nuare perhee, se lisäs sitä ankeude tunnet. En olis osannukkaa sannoo noi tarkkaa aikaa, ainoastas sen Anna ja mun matka ajankohda muista tarkasti, ko mää oli just sillo edellisen talven ostanu oma asunno (ja mul laitettii parketti sinä aikan ko mää oli Tallinnas). Ja sillonki Neuvostoliitos oli jo perestroikka ja Gorbatshov. Eli kyl ehkä jo sillo 1987 oli jottai enteit ilmas, mut emmää kyl niit ymmärtäny. Enkä muistanu sitäkää et se mee kimppamatka oli vappun mut heti muisti ko muistutit. Jos se oli Neuvostoliito viimisen vappun, sen o siis tarvinnu ol 1991, neljä vuade kuluttuu mu ensimmäisest Tallinna matkastani.

  VastaaPoista
 5. Naukulan Mamma, kannattaa piipahtaa. Kyl siäl nyte minu miälestäni aika turvalliselt vaikutti. Mut on mult Helsinki keskustassaki lompakko käsilaukust viäty, niät kyl Visa- sun muut kortit kannattaa ain pittää hyväs korjus.

  VastaaPoista
 6. Myrsky, täl kerttaa mää ajatteli, et voisi mää siäl Tallinnas pari kolme yätäki ol, jos yhdistäs lommaa vaik teatteri- ja konserttikäynni. Monet käy siäl kampaajal ja kosmetolookil, käsi- ja jalkahoidos, silmäklasiostoksil ja kylpyläs. Ja käsityätarvikkeitte hankkimine o kans ihan oma mailmas. Sillo kannattas etukättee ottaa selvil osotteit.

  VastaaPoista
 7. Kuvat kertovat, että ehdit paljon. Minulla matkakuume paheni.
  Siellä on omanlaisensa, voikohan kaupungista sanoa sielu. Eikä sitä rähjäisyyttä keskustasta juuri löydä, pitää mennä syrjemmälle.
  Hyvää tammikuun alkua!

  VastaaPoista
 8. Voi kun ihanat kuvat, olen suunnitellu ja suunnitellu, että pitäisi mennä, ensi kesänä kyllä menen, niin houkuttelevalta vaikuttaa.

  VastaaPoista
 9. Pipsan postit, me kuljeskeltii sitä ihan vanha kaupunki keskustaa ristii rastii. Ja sit käytii Rocca al Mares. Ei siin paljoo muut kerriitty ko kattelemmaa ympärillemme aika piänel alueel. Jäi mulleki tunne et tän tarttis tul uudesti. Hyvvää tammikuut sinulleki!

  VastaaPoista
 10. Sarppu, kyl kannattaa men, ko nii helposti ja äkkii pääsee. Suviaika o varmaa parempi ko talviaika. Vaik oli tämä jouluaikaki mukavaa, ainaki joulu jälkeine aika, ko ei ollu ruuhkii.

  VastaaPoista
 11. Muistissa on ensimmäinen matka Tallinnaan joskus 70-luvun alussa. Yövyttiin myös Viru-hotellissa, joka oli ihan uusi, vähän keskeneräinenkin, ja hissi toimi jos toimi, ja huone jossain 20. kerroksessa (tai ainakin hyvin korkealla). Takin yrittivät ostaa päältäni väkisin.
  Nykyreissuillani en mene mihinkään ostoskeskuksiin. Vanhan kaupungin pienet butiikit, persoonalliset ruoka- ja drinkkipaikat, niin, ja Toombealla pitää myös käydä. Se riittää Tallinnasta. Tosin en ole aikoihin käynyt hotellireissuilla. Ehkä sitten pitäisi piipahtaa kalsariostoksillakin. ;)
  Hienon, monipuolisen kuva-ja juttukokonaisuuden olet iloksemme saattanut.

  VastaaPoista
 12. Tallinnaan kyllä kiintyy siellä poiketessaan. Kävimme viimeksi siellä joulukuussa ja osuimme saamaan liput jopa oopperaan Padaemänd...
  Kuvasi kertovat Tallinnan monipuolisuudesta. Rakastan vaellella vanhassa kaupungissa ihan vain kokemassa tunnelmaa.
  Hyvää vuoden jatkoa taloonne koko joukolle :)
  Isäni kävi siellä Porin seudun Osuuspankin hallintoneuvoston matkalla 60-luvun puolessa välissä. Silloiset tunnelmat eivät olleet kovin valoisat.

  VastaaPoista
 13. Jerikonruusu, ei munkaa miälestäni oikee kannat men ostoskeskuksii, niis o sitä tavanomast kansainvälist tavaraa, jota saa joka paikast. Paitsi jos o tarkotus ostaa jottai nimenomast (vaik kalsareit). Ne putiikit ja pikkupaikat ja yleensäki vanhakaupunki o omintakeisii.

  VastaaPoista
 14. Mm, kyl ne 1960-luvu tunnelmat oli varmaa aika synkeet. Eikä kukkaa olis voinu uskoo, kui äkkii asiat voi muuttuu. Historia käänne ja kansoje kohtaloitte muutos o yllättäny mee kaikki.

  VastaaPoista
 15. Ihanat kuvat! Kiitos,kun pääsin reissuun mukaan.

  VastaaPoista
 16. Riitta Sinikka, kiitos sinul et tulit!

  VastaaPoista
 17. Oikein hyvää loppiaista Paula. Nyt saa arki tulla.

  Teuvo Noormarkusta

  VastaaPoista
 18. Melkein ei kielitaito riittänyt mutta kuvat auttoivat :D

  VastaaPoista
 19. Terveiset ARKI-porinalle ARKI-terapeutti Kopsin blogista :)

  VastaaPoista
 20. Teuvo, kiitos. Loppiaine oli ja jo melkei meniki. Sää olet ennenki tainnu kyllästyy juhlapyhhii. On se mukava et tavalline arkiki alkaa ja juhlapyhät loppuu. Varsinki ny ko mailma alkaa toivottavasti vähä valkenemmaa pimeyde jälkee. Hyviä arkeipäivii sinul!

  VastaaPoista
 21. Rita, en muist et mist mää johkaannui Arkiterapeutti Kopsi vastaaotol. Mut heti tuntu et Arkiterapeutti o vähä niinko kaima mu Arkiporinalleni, vaik tää porina vaatiiki hiukka kiälitaitoo...

  VastaaPoista
 22. Mukava muistelo kivojen kuvien kera ♥
  Ihanaa tämä arki, kun on pyhät vietetty vähäksi aikaa :)
  Päivätkin on valoisia ,kun on lunta.
  Mukavaa viikkoa Paula!

  VastaaPoista
 23. Sammaa sinulleki, Seijastiina! Hyvvää arkee ja hyvvää viikkoo!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!