tiistai 17. tammikuuta 2012

Jääkukat

Ihmine päättää ja lääkäri määrää, vois sannoo. Ko just eilä pääti et ny ole terve. Tänä aamusti meni kumminki lääkärii joka sit määräs kolme päivää sairaslommaa. Sano et olsi parantunu paremmi, jos olisi malttanu pittää kunno sairasloma jo aikasemmi. Ny meni sit toinenki viikko plörinäks.

Mää kävi kumminki töis järjestelemäs ja kattomas, mitä o keske.

Bussipysäkil katteli tämä talve ensimmäisii jääkukkasii. Näist tuli ihan hyvä miäli, vaik vähä harmittaa, kunnen saanu parempii kuvia.
Tänäpä viäl miätei eilist puhettani hioist. Et sanotaanko/sanottiinko Poris hiat vai hihat? Siit en ol ihan varma. Mut housupulteist ole kyl varma. Poris ei puhut mistää housulahkeist. Eikä housupunteistakkaa. Pultit siäl o. Ja pultit ja hiat/hihat kiverrettää. Se kivertämine vast mukava sana onki. Mut kyl varmaa monet muukki sen tuntee ko porilaiset. Mää kysyi koskelaissyntyselt miäheltäni, millai heil päi mahdetaa sannoo. Ei kuulemma kiverret ko vaa kääritää. 

26 kommenttia:

 1. Pultit :-DDD Mun tiedossa on tähän asti olleet vain ne pultit mihin kierretään (tai kiverretään? ;-)) mutterit päihin. Kiverretäänkin on ihan uusi sana.
  Ystäväni sanoi, kun puhuttiin kelirikosta, että Uudessakaupungissa se on säitten riita! Joha o runollista, sano. Kelirikko onkin jotenkin sellainen yltiörealistinen sana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, onpas hauskaa et pultit ja kivertämine o sinul uusii ja outoi sanoi, vaik muutamii porilaisii ihmisii tunnetki ekkä siis ol ihan ummikkokiälitaidoton Poris.

   Poista
 2. Kauniitahan nuo kukkaset ovat! Ja ainutkertaisia luonnon taideteoksia. Älä Paula harmittele jos et saanut mielestäsi otettua kauniita kuvia. Harva meistä kykenee tallentamaan ja jalostamaan jääkukkien kauneuden uuteen muotoon. Harva meistä on yhtä taitava kuin Alma Pihl...
  Nyt sinun täytyy huilia, koska lääkärikin määräsi. (Ota Ruska kainaloosi ja komenna miäs passaamaan sinua.)

  VastaaPoista
 3. En olisi kyllä ymmärtänyt pulttien kivertämistä...
  Harmillista on tuo sairastaminen. Anna nyt kuitenkin itsellesi lupa levätä, ettei tulisi mitään jälkitauteja. Ensi viikolla vointi on sitten varmasti parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, kiitos myätätunnost. Mää muute opei sinu plokistas, millai nämä vastaukset voi kohdistaa oikeel kommentoijal. Kiitos mallist.

   Poista
 4. Kauniita kukkia! Nyt pitäisi sitten vaan malttaa levätä. Kissan rapsuttelu ja yhteiset päiväunet kuuluvat sallittujen asioiden piiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naukulan Mamma, päikkärit onki minust yks parhait asioit ihmise elämäs! Tänäpä jo oti ihan piänet.

   Poista
 5. Pikaista paranemista!

  Niin ja ihana kuvakollaasi, pakkaskukkien tekstuuri on niin kaunista katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maija! Ja koitetaa parantuu. Täsä saa myätätuntoo ihan ylenpalttisesti.

   Poista
 6. Kauniita jääkukkia, luonnon parasta taidetta, hyvin on ikuistettu.
  Hyvää leppoisaa keskiviikkoa Paula :)

  VastaaPoista
 7. Kyllä tuo hiat kuulostaa ihan porilaiselta- nimenomaan monikossa. Sen sijaan en ole yhtään varma, sanottiinko "hia" kun oli puhe yhdestä hihasta. Jäin miettimään, onko murteissakin oma kielioppinsa tai säännönmukaisuutensa, jonka perusteella joku muoto vakiintuu, vai riippuuko vähän puhujastakin. Tuo pultit tuntui sitten tutulta kanssa, vaikken voi olla mikään suuri asiantuntija, koska vanhempani olivat itäsuomalaiselta murrealueelta. Lapsiin tarttui Porin murre kavereilta ja ulkopuolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lei-Raija, sää olet ensimmäine, joka vahvistat nua "hiat" - ja kaukomailt astikka! Kyl murteis o omat kiälioppis ja sääntös. Ja lisäks puhujastaki riippuu ja kuulijastaki. Kyl varmaa murteepuhuja puhhuu hiukka erilail naapurilles ko tohtorilles, jonka vastaaotol hän mennee. Riippuu tilanteestaki, millai sanotaa ja puhutaa. Mun vanhempani asu Yyteris, ja Yyteri murtees oli varmasi jottai omia erikoisuuksiis. Isäni esim. sano "nelje", "kenke" ja "kynttylä" enkä mää usko, et ne oli yleisesti Pori murret. Tai en ainakaa ol varma.

   Poista
 8. Terveksi porist!
  En malta olla puuttumatta hioihi ja pulteihi,mutta meillä ei puhuttu pulteista vaan yksikössä pultti on:trumppu,kaksikossa:trumpu, monikossa:trumpui.Housun trumput kiverrettiin kun mentiin kahlaamaan,samoin hiat kun klutattiin vedessä ja oli hiki.
  Koetahan friskaantua,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, et sääki Puikkoellu vahvistat hiat ja kivertämise, ja peräti naapurimurrealueelt. Luvia kuuluu lounaismurteitte alueesee, ja Pori o lounais- ja hämäläismurteitte välimurteit. Mut hiat o kumminki teilläki ja ne ja trumput kiverrettii eli käärittii. Mul taas trumpu tua miälee pömppömaha, mun äitini puhu trumpust, esim. et jolleki oli kasonnu semmone piäni vattatrumpu.

   Poista
 9. Yritin miettiä oikein noita sanoja. Kiverretään ja pultit on kyllä outo, ei meidän uus Porilaisilta ainakaan tuttu. Mielikuvissani muistan anopin käyttäneen "hihat heilumaan" lausetta, koska ne kyllä heiluivat aina. Meistä nyt taitaa kohta tulla kesä Porilaisia, mutta saattaa tuo lyhyt välimatka kieltäkin vähän muuttaa.
  Kauniita jääkukkia kuitenkin.
  Toivottavasti olo helpottuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipsan postit, ei nämä hiat eikä pultit eikä kivertäminenkää taid ol aktiivikäytös nykyporilaisil, ainakaa nuaril.
   Ja kiitos, olo o jo helpottunukku, ko o oikee hyvi nukuttu yä takan.

   Poista
 10. Jääkukat ja flunssa sopivat usein yhteen. Minäkin olen yskinyt jo pari kuukautta ja toinen antibioottikuuri on tänään päättynyt.
  Olo on ihan kohdallaan pitkästä aikaa.
  Toivotan kuitenkin sinulle pikaisempaa paranemista!
  Hieno on tuo Sinun jääkukkakollaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suloensio, kiitos. Oho, mul ei ol viäl ensimmäistäkää antibioottikuurii menos, on vähä liävempii troppei. Hyvä et olet päässy sitkeest yskäst.

   Poista
 11. Jääkukat on sit kauniita, mä täs kerran kävin vintin ikkunasta kuvaamassa jääkukkia, ja ajattelin että laitan kuvan iltiksen lukija kuviin, niin laitoin ja sain siitä palkkion n.30€ puhtaana käteen.Nyt en oo nähny jääkukkii vielä ikkunoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepita, onhan ne kauniit. Emmääkää ol nähny jääkukkii ikkunois ko ainoastas yhde pysäki klasiseinis, mut vaa yhde ainoo pysäki. Oikee ihmetteli, ko ei muis pysäkeis näkyny. Ny o taas nii lämmint, ettei ikkunat jäädy. Eikä meil kerrostaloasunnos jäädy melkei koskaa.

   Poista
 12. Sanat merkityksineen ovat mielenkiintoisia. Minulle puntit ovat lahkeiden alaosat, yleensä sellaiset laskoskäänteet ihan alhaalla, ja pultit - "joku repii pultteja" eli raivoaa, saa hepuleita. Ja tietysti pultti ja mutteri -tapauksessa se isompi mötikkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipsa-Pippuri, mulleki ihan uus merkitys punteil. Et siis ne o pulttie alaosat eikä ihan tarkasti ottai pulttie synonyymi.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!