torstai 15. maaliskuuta 2012

Ihme multaloorasNy mu sinisalviani o niisanotusti koulittu ja istutettu piänii turveruukkuihi. Tai ei nämä ruukut kovi piänii ol. Viä aika paljo tillaaki. Neliskanttisii olis tiätysti mahtunu enämpi tämmesel alusel ainaki jos ne olis ollu piänempii. Mut mää hankei tämmesii pyäret ko ne näytti nii isoilt, ettei tarttis ainakaa näit taimii istuttaa ko yhde kerra yhtee ruukkuu ja sit seuraavaks maahaa. Nää pyäreet oli minust nätemmä näkösii ko ne neliskanttiset mut taitaa ol vähä heppone perustelu.

Yhdel kommenti lähettäjäl mää jo vastasinki, et siämente itämine o minul vähä niinko myrsky vesilasis, tai sovellettun siis ihme multalooras.

Aurinko ja valo ja elämä voima o ihmeellist seurat.

Täst plokist o tullu mul täl kerttaa vähä niinko puutarhamuistiinpanot. Ehkä vähä tylsää lukijoitte kannalt, jos joka kylvös tarttee esitel.

Mää kylvi 5.3., 10 päivää takasi, ahkeraliisoi ja vast tänäpä ne anto piänii elomerkkei. Mut nii piänii, et melkei suurennuslasil olis tarttenu kattoo. Paljai silmi erotti vaa piänii mullast erottuvvii aavistuksii. Ei niit vihriäisii aavistuksii saanu kuvvaa.

Ahkeraliisoje siämenet mää jäti mulla pääl peittämäti, ko pussi kyljes sanottii, ettei siämenii peitet ja et ne ittää valos.Tähä looraa o kylvetty toisee päähää valkost ja toisee päähää vaalee lohepunast idänunikkoo. Ne oli tullu yls mullast jo viiko alvus mut ny o selvästi kasonnu. Täs o taas se ihme multalooras. Ei nää viäl kuallukkaa vaik kasteli näit liikaa viime perjantain viikoloppuu varte.

Täl viikol ole kylväny hiukka uusii kukkii:

Harjaneilikka Coral 14.3.
Kesäleimu Twinkle Mix 14.3.
Kesäpäivänhattu Marmelade 14.3.

Kesäpäivänhattu o voimakkaa oranssifärine ja mää ole suunnitellu, et mää yhdistä niit ja sinisalvioit yhtee ja sammaa kukkamaahaa. Sillo ne toimii toine toistes vastafärein ja kukat soppii hyvi yhtee ko ne o ihan eri mallisii, oranssit pyäreit ja siniset pitkii kukkaröyhyi. Sinisalviois o paljo voimakkaa kirkkaasinisii pillikemäisii kukkasii varre pääs. Ja päivähatut taas o päiväkakkara mallisii. Ja pitäs ol samoihi aikoihi kukas.

* * *
Yks uus lukijaki o tullu. Tervetulloo, Etana!

18 kommenttia:

 1. Hienoa, että olet saanut jo osan noihin ruukkuihin.
  Siemenen itäminen on kyllä ihmeellinen asia ja se elinvoima mikä siinä piilee. Sama asia tietysti myös ihmisen taimissa; hauraita ja vahvoja yhtä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Daisy! Varmaa kyl kaikist suurin elämä ihme onki just oma laps, vastasyntyny ja silti valmis ja täydelline ihmise taimi. Vaik on siin lapse vartoomises ja synnyttämises oma vaivas, se o piäni vaiva siihe nähde, et mailmaa syntyy uus ihmine ja yksilö, vähä niinko tyhjäst vaa.

   Poista
 2. Sinisalvia 'Blue Angel' (lunttasin lapustasi) on todella kaunis!!! Kesäpäivänhatun kanssa yhdessä mahtava idea.
  Kasvun ja onnistumisen ihme on niin palkitsevaa. Onnistunutta kylvövuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää en ol koskaa sinisalviaa nähny tai ainakaa tiätäny näkeväni. Kuvist katteli ja ajatteli et se vois ol kaunis. Kiitos, Saila, toivotuksest!

   Poista
 3. Vielä jättäisin toisen kommentin taimipoltteesta ynnä muusta: mulla on ainakin taimipolte vienyt ihan hurjan määrän taimia, joka vuosi edelleen... se on rsyttävä riesa. Olen oppinut, että itävät siemenet ja pienenpienet taimet tarvitsevat ihan hurjan vähän vettä, oikeastaan vähän kosteutta vain. Liika märkyys aiheuttaa taimipoltetta, joka on siis mullassa syntyvä sienitauti joka kupsauttaa taimien varret poikki.
  Sumuta vein vähän ja laita joku muovi löyhästi ruukkujen päälle, ilmavuuttakin tarvitaan eli ota muovia päivittäin poiskin ja leyhäytä tuore ilma tilalle.
  No niin, Ransulta terveisiä: tuli makaamaan koneen viereen ja keväytti häntänsä tähän näppäimistölle: kato! On meinaan komea häntä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeliki jo hiukka varotteli taimipoltteest. Mut mul seki tiato o kauhee hyädylline, et kokeneelleki puutarhaihmisel tullee taimipoltet ja se viä taimii. Ei tartte sit syyttää vaa itteeni ja ajatel, et mää en osannu hoitaa niit taimii, jos taimipolte viä. Onneks mul o aika iso varasto viäl siämenii, niist riittää taimipoltteellekki. Mut olis kiva jos ainaki osa säilyis henkis.

   Poista
 4. Kylvökset kiinnostaa! Eli kiva, kun esittelet puutarhajuttuja.

  VastaaPoista
 5. Hienosti on kevääsi taimien kanssa alkanut, virkeiltä näyttävät! Jatka vain samaan malliin. Minä en ole kylvänyt vielä kuin purjoa, chiliä ja jotain kukkaa, pikapuoiliin pitäs sitten kylvää asterit, samettiruusut ja zinniat, empä paljon muuta sitten taidä kylvääkkään tänä keväänä.
  Oikein hyvää onnea taimillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mummeli, sinulleki kannustuksest! Noitte zinnioitte siämente hankkimist määki harkitti. Niit zinnioit eli viisastekukkii näytti oleva jos jonku färisii. Mut sit en kumminkaa tullu niit siämenii ostaneeks. Mää en millää saanu päähääni, mimmosii kukkii ne oikee o, en muistanu nähneeni, vaik luulisi et ne o oikee vanhanaikasii ja yleisii kukkasii. Kai munki o tarvinnu niit nähd.

   Poista
 6. Vähän vihreänä kadehtien seuraan näitä kylvöpuuhia. Nyt en saa noita istuksia sopimaan tänne kaaoksen keskelle. On tyydyttävä suoraan maahan istutuksiin.
  Teille tulee ihana puutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipsan postit, kiitos vaa, saa nähd ny sit, mimmosii kukkamait tullee ja mihe mää saa nää taimet mahtumaa.

   Poista
 7. Minäkin toivotan onnea taimillesi. Ja valoa ja lämpöä, sekä kosteutta sopivassa määrin.

  VastaaPoista
 8. Todella mielenkiintoista seurata kylvö puuhiasi ja miten ne itävät ja kasvavat jatkossa! Odotan mielenkkinnolla. Meikäläinen kylvi ohrat työpaikalla ja katsotaan itääkö koskaan. Kastelin kyllä kunnolla kun on viikonloppu edessä. Mahtaako tulla mitään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula Kristiina, mää ole aika varma, et su ohrajyväs ittää hyvinki. Mul o ainaki ain itäny, jos ole kylväny kissoi varte kauraa tai ohraa. Kiitos vaa kiinnostuksest!

   Poista
 9. Paula. Sinulle on tunnustus blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Daisy! Mää ota näit oikee miälelläni vastaa.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!